Moguće restrikcije u Crnoj Gori

U Crnoj Gori moguće uvođenje restrikcija ukoliko se pogoršaju energetske prilike. I dalje veliki deo zemlje teško prohodan.

Izvor: B92

Petak, 10.02.2012.

12:48

Default images

Elektroprivreda Crne Gore saopštila je da ulaže maksimalne napore da iz sopstvenih kapaciteta i dodatnim uvozom održi uredno snabdevanje strujom, ali se u međuvremenu priprema i plan uvođenja restrikcija.

Iz EPCG su naveli da je, zbog hladnog vremena, potrošnja struje na rekordnom nivou, pa se apeluje na potrošače da racionalno troše električnu energiju.
Ukazuje se da je međunarodno tržište dodatno poremećeno usled odluke Bugarske i Bosne i Hercegovine da obustave izvoz električne energije, a obustavljena je i isporuka struje preko podmorskog kabla između Italije i Grčke.

Nepovoljno stanje u čitavom regionu dovodi do situacije u kojoj se električna energija sve teže nabavlja, a njena cena na berzama vrtoglavo raste. Dodaje se da smanjena proizvodnja hidroelektrana dodatno usložnjava situaciju zbog skoro praznih akumulacija i niskih dotoka.

Iz EPCG su naveli da trenutno svi crnogorski gradovi imaju uredno napajanje električnom energijom, sa izuzetkom dela seoskih područja zbog nepristupačnosti i zavejanih puteva. Sve raspoložive ekipe i kapaciteti EPCG su angažovani na terenu i maksimalnim naporima pokušavaju da sanirati kvarove, ističe se u saopštenju.

Crna Gora je već danima na udaru vremenskih neprilika, praćenih olujnim vetrom i niskim temperaturama. Meteorolozi za naredne dana najavljuju novi hladni talas sa snežnim padavinama.

Spasena porodilja

Pripadnici Planinskog bataljona crnogorske vojske prebacili su kasno sinoć porodilju iz sela Krupica kod Pljevalja u bolnicu u tom gradu, saopšteno je iz Ministarstva odbrane.

Porodilja Marina Peruničić evakuisana je iz sela Krupice, udaljenog 50 kilometara od Pljevalja, od koga je poslednjih dana prema procenama odsečeno oko 8.000 stanovnika okolnih sela.

Porodilja je smeštena u lokalnu bolnicu i nakon ukazane medicinske pomoći, oseća se dobro, navodi se u saopštenju ministarstva odbrane.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

15 h

Podeli: