Tači: Prihvatljiva Rezolucija 1244

Kosovski premijer Hašim Tači izjavio je da Priština podržava Rezoluciju 1244 SB UN, jer ona potvrđuje teritorijalni intergritet Kosova.

Izvor: B92

Ponedeljak, 12.12.2011.

12:03

Default images

Tači je izjavio da je za Prištinu apsolutno neprihvatljiv predlog da sever Kosova dobije specijalni status.

Na pitanje da li je prihvatljivo za Prištinu pozivanje na Rezoluciju UN 1244 u regionalnom predstavljanju on je rekao da je prihvatljivo svako rešenje koje čuva suverenitet Kosova.

Nakon insistiranja na tome da pojasni stav, Tači je tvrdio da će dijalog Beograda i Prištine biti nastavljen i da se Priština založila za to i naveo da je sporazum o integrisanom upravljanju prelazima dobar.

"Očekujemo da se sada sprovedu postignuti dogovori. Mi smo izrazili spremnost da nastavimo sa dijalogom i verujem da će doći do dogovora o regionalnom predstavljanju Kosova", rekao je Tači.

On je u razgovoru sa srpskim novinarima, koji borave na Kosovu u organizaciji Međunarodne civilne kancelarije, ponovo pozvao Srbe sa severa Kosova u nameri da se sa njima sastane i razgovara o aktuelnoj situaciji i planovima za budućnost.

Tači je naveo da je već imao susrete s pojedinim građanima severa Kosova i da i oni, kako tvrdi, ne žele barikade, izolaciju i kriminal, već red i mir, vladavinu zakona i slobodu kretanja.

"Ne želim da im namećem našu volju, već da kažu šta im je potebno i da im izađem u susret. To će biti njihov izbor", rekao je Tači.

Prema njegovoj tvrdnji, razgovori su proces koji je 12 godina nedostajao.

On je dodao da je spreman da se sastane sa Srbima u svom kabinetu, na severu, ili uz nevladine organizacije.

Upitan da li je predlog šefa švedske diplomatije Karla Bilta o pregovorima sa EU o posebnom statusu za sever Kosova prihvatljiv za Prištinu, Tači je rekao da je "ta ideja prevaziđena“.

"Neće biti autonomije, niti specijalnog statusa, već afirmacija i poštovanje svih građana, koji će sami izabrati svoje lidere, sa kojima ćemo mi u Prištini raditi“, smatra on. Po pitanju zaštite srpske kulturne baštine na Kosovu, Tači je rekao da Priština u potpunosti poštuje baštinu Srpske pravoslavne crkve, dodajući da je to "zajednička vrednost".

Prema njegovom mišljenju, Kosovo je primer poštovanja multietničnosti u Evropi.

Na pitanje novinara kako je to moguće ako ubistva Srba nisu rasvetljena, njihova imovina je uzurpirana i nema povratka, Tači je odgovorio "da je strašno što se i dalje ne zna sudbina velikog broja nestalih, ali da Srbi treba da se vrate svojim kućama“.

Na pitanje novinara Tanjuga o istrazi o trgovini ljudskim organima i da li se plaši pošto je njegovo ime pomenuto u izveštaju specijalnog izvestioca Saveta Evrope Dika Martija, Tači je kazao da ne želi kao političar da se meša u posao pravosuđa.

"Svi treba da damo podršku pravosuđu i ne ometamo taj proces“, rekao je on i dodao "da neće dozvoliti pokušaj da se falsifikuje istorija".

Tači ni ovog puta nije hteo da precizira da li su ga istražioci već zvali i saslušali, ali je rekao da institucije Kosova potpuno podržavaju i poštuju specijalni tim EU za istragu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

41 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zapad zapretio, Kina uzvratila

Kina je usvojila zakon o carinama kojim želi da osnaži mehanizme odbrane svoje ekomonije nakon pretnji Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije da će reagovati na izvoz jeftinih kineskih proizvoda.

7:59

27.4.2024.

1 d

Podeli: