"Barikade su dovele do sporazuma"

Direktor Centra za nove politike Vladimir Todorić ocenio je da je sporazum Beograda i Prištine maksimum koji se u ovom trenutku mogao dobiti.

Izvor: B92

Nedelja, 04.12.2011.

17:06

Default images

On je dodao da su ovaj dogovor omogućile barikade koje su Srbi postavili na severu Kosova i da je sada vreme da se razgovara o njihovom uklanjanju.

Todorić je u izjavi Tanjugu rekao da je jasno da do sporazuma ne bi došlo da nije bilo barikada, jer je, kako ističe, postojala jasna namera da se dogovor od 2. septembra o carinskom pečatu tumači i kao dogovor o carinskim prelazima.

"Barikade su bile smislene i imale su svrhu da bi se ovakav dogovor postigao. Sada postoji dovoljno razloga da se razgovara na liniji Beograd - kosovski Srbi o njihovom uklanjanju", rekao je Todorić.

Veoma je bitno, dodao je on, da uklanjanje barikada bude nešto što je dogovoreno, a ne nametnuto ili još gore inicirano kao vojna akcija Kfora i zato Beograd treba da sa kosovskim Srbima uspostavi poverenje u pogledu sporazuma koji je postignut.

Prema Todorićevima rečima, sporazum je maksimum koji se mogao dobiti pod aktulenim uslovima i u ograničenom vremenskom periodu i on predstavlja "dozu kompromisa između interesa Srbije da nema obeležja državnosti i interesa Kosova da to, ipak, može da podvede pod obeležje granice".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: