"Građani će braniti ognjišta"

Predsednici opština na severu Kosova ponudili su Kforu “kompromis” odnosno da se konvojima te vojne misije omogući "periodičan prolazak" putevima na severu.

Izvor: B92

Utorak, 18.10.2011.

10:41

Default images

Predsednik opštine Kosovska Mitrovica Krstimir Pantić rekao da postoji predlog “da se Kforu omogući periodično da konvoji prolaze kroz opštine na severu, ali da to ne znači da imaju potpunu slobodu kretanja".

Kfor je najavio da će danas ukloniti barikade na severu Kosova, koje mu smetaju da snabdeva trupe na prelazima Jarinje i Brnjak.

U iščekivanju prolaska vozila Kfora ka administrativnim prelazima, Srbi sa severa Kosova od jutros su se okupili u velikom broju na barikadama u Zupču, Leposaviću, Rudaru i na glavnom mostu na Ibru u Kosovskoj Mitrovici.

U severnoj Mitrovici okupilo se oko 2.000 ljudi.

"Građani će svojim telima braniti svoja ognjišta i svoje domove i jedino su spremni da kompromisom i dogovorom rešavaju sve nesporazume", rekao je Pantić.

Dodao je da je jutros dobio poziv iz komande Kfora i informaciju da će danas pokušati da provezu dva konvoja kroz Kosovsku Mitrovicu, gde će u jednom biti hrana i oprema, a u drugom mehanizacija koja treba da obezbedi bolje uslove vojnicima u bazi na Jarinju.

Pantić im je kazao da ne zna kakav će da bude odgovor naroda, ali da je uveren da će građani biti mirni, da neće koristiti nasilje, ali ni dozvoliti da se nasilje primeni nad njima.

Najavljeno je da će Srbe na barikadama danas obići i zamenik predsednika Republike Srpske Emil Vlajki.

Predsednik Skupštine opštine Zvečan Dobrosav Dobrić, koji je na barikadi u Rudaru, rekao je novinarima da narod od Kfora očekuje da "albanske carinike i pogranične policajce vrate odakle ih je i doveo, a da će potom narod u mirnoj atmosferi ukloniti barikade".

Srbi su zatražili od Kfora da im da još jedan dan kako bi sutra na sednici svih odbornika opština sa severa Kosova odlučili kako će da postupe po zahtevu Kfora da kopnenim putem snabdeva trupe na prelazima.

Kfor je odbio taj zahtev i najavio da će prvi konvoji krenuti danas ka prelazima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: