Tadić: Dve stvarnosti na Kosovu

Predsednik Boris Tadić kaže da na Kosovu i Metohiji postoje dve stvarnosti, i srpska i albanska. Tadić kaže i da je poslao poruku Srbima na barikadama.

Izvor: Beta, Tanjug

Ponedeljak, 17.10.2011.

19:04

Default images

Tadić je naglasio da od međunarodnih činilaca očekuje da pokažu odgovornost kad je reč o rešavanju problema te pokrajine.

Tadić je rekao da Srbija problem Kosova rešava sagledavajući i albanske interese, za razliku od nekih prethodnih vremena, imajući u vidu i regionalne i evropske politike, i da Srbija definitivno pokazuje međunarodnu odgovornost.

"Mi očekujemo da će međunarodni činioci pokazati međunarodnu odgovornost, jer na Kosovu ne postoji samo albanska, već i srpska stvarnost", rekao je predsednik Tadić.

Tadić je takođe rekao da u skladu sa svojim ustavnim obavezama nastavlja saradnju na svim bitnim pitanjima očuvanja integriteta države Srbije i to ne samo sa Vladom Srbije i pregovaračima, predstavnicima opština sa severa Kosova, već i sa predstavnicima verskih institucija na Kosovu.

"Imam obavezu da dobijam i upućujem informacije svim nivoima institucija srpskog društva i Albancima na Kosovu i Metohiji", rekao je Tadić

On je takođe rekao da je spreman da učestvuje u konsultacijama o novonastaloj situaciji sa legitimnim predstavnicima institucija na severu Kosova i Metohije.

Na pitanje da li strahuje zbog situacije na severu južne pokrajine, Tadić je odgovorio da se u takvoj atmosferi živi od prvog dana njegovog mandata i da nema nikakvog strahovanja.

"Da nisam mislio da možemo da poboljšamo stvari ne bih se kandidovao. Situacija na Kosovu i Metohiji je teška, ali takva je već decenijama i nećemo odustati od legitimnih interesa srpskog naroda i države na Kosovu i Metohiji", poručio je Tadić.

"Preneo sam poruku Srbima"

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je da je Srbima na severu Kosova "uputio poruku" u vezi sa najavom Kfora da će ukloniti barikade, ali nije želeo da kaže šta im je rekao.

"Bilo bi neodgovorno kada bih preko medija poručivao ljudima šta treba da čine. Imam direktnu komunikaciju sa našim građanima na Kosovu i imam način da im uputim poruku. Već sam im uputio poruku", rekao je Tadić.

Upitan šta je poručio Srbima na Kosovu, on je rekao da "novonastala situacija ne treba da bude diskutovana u javnosti nego među ljudima koji imaju odgovornost".

Prema njegovim rečima, ti ljudi "onda treba da izađu pred građane i javnost sa rešenjima koja su delotvorna".

"Srbija čini sve što može, neće odustati od legitimnih interesa srpskog naroda i države na Kosovu", poručio je Tadić govoreći o Kosovu i Metohiji. Tadić smatra da treba pažljivo razmotriti ono o čemu je diskutovano s predstavnicima Kfora i u narednom periodu doneti odluku.

On je dodao da i građani i predstavnici institucija sa severa Kosova imaju veliku odgovornost.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

1 d

Podeli: