Kosovo "ključ" za Evropu?

Većina zvaničnika i analitičara smatra da je Srbiji status kandidata za EU "na dohvat ruke", ali da problem Kosova ostaje prepreka na putu ka kandidaturi.

Izvor: B92, Deutche Welle

Utorak, 11.10.2011.

10:06

Default images

Analitičari u Srbiji takođe upozoravaju da bi problem Kosova mogao da ugrozi čak i status kandidata za Srbiju i da postoje dva moguća scenarija za preporuke Evropske komisije.

"Po boljem scenariju Srbija će dobiti status kandidata i spisak zahteva koje mora da ispuni do određivanja datuma pregovora. U lošijoj varijanti u preporukama se neće eksplicitno govoriti o statusu kandidata, koji će biti uslovljen ustupcima oko Kosova", smatra analitičar Nikola Jovanović.

Kada 12. oktobra Evropska komisija bude predstavila svoj godišnji izveštaj o napretku Srbije u procesu evrointegracija, on će biti baziran, kako na uspešnosti sprovođenja unutrašnjih reformi u zemlji, tako i na saradnji sa Tribunalom u Hagu, ali i dobrosusedskoj saradnji, odnosno u slučaju Srbije, prevashodno na normalizaciji odnosa sa Kosovom.

Jovanović, koji je urednik časopisa "Izazovi evropskih integracija", kaže da problem nije onaj deo izveštaja koji se tiče reformi i saradnje sa Hagom već deo u kome komisija traži mišljenje od zemalja članica.

Mnooge zemlje, posebno Nemačka, insistiraju na tome da Srbija pre dobijanja kandidature reguliše odnose sa Kosovom.

Beograd je, posle ispunjavanja Akcionog plana zasnovanog na preporukama Evropske komisije o reformama u oblasti pravosuđa, izbornog zakona, zakona o restituciji, posle hapšenja preostala dva haška begunca Ratka Mladića i Gorana Hadžića i prvih dogovora u dijalogu Beograda i Prištine, očekivao da do kraja ove godine dobije kandidatski status, ali i eventualni datum za početak pristupnih pregovora.

"Ja sam sto posto siguran da će Srbija uz izveštaj dobiti preporuku za kandidatski status. Ako nešto bude još pored toga, kao bonus, i to ću pozdraviti. Koji god kriterijumi da se uzmu u obzir, Srbija je uradila mnogo pozitivnog na putu ka Evropi i to se mora priznati u ovom izveštaju“, izjavio je predsednik Odbora za Jugoistočnu Evropu u Evropskom parlamentu Edvard Kukan.

EU nema usaglašen stav

Međutim, pozitivni zamah Srbije na putu ka EU pomračen je novim tenzijama na Kosovu, gde je pokušaj implementacije dogovora o priznavanju kosovskih carinskih pečata, uz prisustvo kosovskih carinika na graničnim prelazima ka Srbiji, izazvao eskalaciju sukoba između Srba sa severa Kosova i pripadnika međunarodnih snaga Kfora.

Sukob je rezultirao povređenima na obe strane, a zbog insistiranja Srbije na tome da se prvenstveno reši pitanje severa Kosova, otkazan je i nastavak dijaloga Beograda i Prištine. Iako samo otkazivanje dijaloga ne bi trebalo da izmeni mišljenje Evropske komisije o progresu Srbije, ono bi svakako moglo da utiče na članice EU koje bi u decembru odlučivale o kandidaturi Srbije.

Prema sadašnjim pozicijama među zemljama članicama EU još ne postoji usaglašeni stav po tom pitanju. Tako ministar spoljnih poslova Italije Franko Fratini kaže da očekuje da Srbija dobije kandidatski status: „Italija će podržati u svakom slučaju kandidaturu Srbije. Bilo je problema, ali nadamo se da će se nastaviti pregovori Srbije i Kosova. To nije preduslov za status kandidata, ali bi poboljšalo atmosferu“.

Međutim, boraveći u Beogradu u avgustu, nemačka kancelarka Angela Merkel poručila je da „ako Srbija želi da ostvari status kandidata EU, onda treba da obnovi dijalog (s Kosovom), postigne rezultate u tom dijalogu, omogući rad Euleksa u svim delovima Kosova i ukine paralelne strukture“.

Sa druge strane, švedski šef diplomatije Karl Bilt smatra da vlasti u Beogradu imaju „ograničen uticaj na ono što se dešava na severu Kosova“, kao i da su vlasti u Prištini te koje nisu uspele da zadobiju poverenje građana na celoj svojoj teritoriji.

Kandidatura kao dobrodošao, ali minimalan pomak

Istovremeno, mora se primetiti da je zbog ovakve neizvesnost oko napretka na evropskom putu, ali i, kako se u zemlji tumači, intenziviranja uslovljavanja, u Srbiji primetan porast evroskepticizma među građanima.

Procenjuje da bi i sam status kandidata za članstvo u EU, zbog čitavog niza prepreka, mogao biti ravnodušno dočekan u srpskoj javnosti, kao dobrodošao, ali minimalan pomak, koji neće značiti mnogo bez skorog konkretnog datuma za početak pristupnih pregovora.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

68 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

13 h

Podeli: