Utorak, 11.10.2011.

10:06

Kosovo "ključ" za Evropu?

Većina zvaničnika i analitičara smatra da je Srbiji status kandidata za EU "na dohvat ruke", ali da problem Kosova ostaje prepreka na putu ka kandidaturi.

Izvor: B92

Kosovo "kljuè" za Evropu? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

68 Komentari

Sortiraj po:

Javi kako je bilo!

pre 12 godina

Drugari gubitnici i dobitnici... Srbija je kapitulirala pred NATO snagama, jedna cinjenica koja ne sme da se izuzme iz konteksta cele price. Domaci, ni pored bombardovanja nisu uspeli da zauzmu ni karaulu Kosare, ovi iz Libije su zakon za takve borce. E sad, koliko ce dugo NATO biti na Kosovu...

Albanac sa Kosova

pre 12 godina

To sto EK hoce i kaze moze da bude jedno, a dali svaka clanica EU podrzava ili prihvata preporuke EK je jedno sasvim drugo. Makedonija je 3 puta do sada imala preporuke za pocetak pregovora za clanstvo u EU...a jos su tu gde su...zbog Grcke!!! Moze i ovde biti neka 'Grcka". A sta onda...nista ...idemo starim avazom...'EU i SAD svet mrze Srbiju"..."Kosovo je Srbija"...i tako dalje sve to tako do posle Izbora...a vas narod na barrikadama...

Bravar iz Kumrovca

pre 12 godina

Ma, nema veze... ionako kad dodje red na nas da udjemo, nece se ni koristiti kljucevi, nego one kartice elektronske, samo se provuku... znate ono, kao po hotelima na zapadu, sto gledamo u americkim filmovima...
Do tad ce Dulic da skonta kako da bude glavni distributer tih kartica

Misljenje

pre 12 godina

Je li se to sada promenila brava za Evropu? Pa do pre par meseci "kljuc" je bio Mladic, sada je to Kosovo; pa koliko to kljuceva treba da se postane kandidat?
(bravar)

malo se pravimo ludi to je jedan jedini i jedinsveni kljuc koji smo mi zgazili u paramparcad 1986 i sada ga skupljamo u komad po komad u pokusaju da ga sklopimo i u tom procesu stalno kukamo "zar moramo bas svaki deo da nadjemo?" dok se vrtimo u istom krugu.

A sto se tice komentara "e bas sada necemo u Evropu, utatata", zar ne vidimo koliko smo smesni? slazem se, u se i u svoje kljuse, samo treba imati makar kljuse a mi ni to nemamo.

Zar je to bitno

pre 12 godina

Kljucar je otisao u penziju i ne radi vise.
Mi smo kljuceve pogubili, a neke smo polomili sami.
Treba sami da menjamo bravu, ali uz upustvo za primenu.Nista na slepo ili komsiju amatera.
Zavrnite rukave!

kristian eduard nikolla

pre 12 godina

de ste bre zemljaci..ovde jedan Albanac ajde ako se vi uopste ubacite u EU probajte i za nas da mislite.. za vase zemljake da vise ne mislimo ratovat ali da iznenadimo EU ida opet zivimo zajedno ko za vreme TITA kad smo se ljubilli i grlili ahh j....a vremena su to bila za sve nas...

beograđanin onaj stari

pre 12 godina

Kosovo je ključ za neke druge integracije ili nešto što bih najviše želeo, da sami smognemo snagu da napravimo pravnu državu. Zbogom EUtanazijo!

miran

pre 12 godina

Srbija ima tri neresiva problema (bar u doglednoj buducnosti).
Prvi, nesposobni na vlasti.
Drugi, isti takvi na vlasti u EU.
Treci, kao posledica, siromasan, apatican i totalno nezainteresovan narod za bilo sta sem za golo prezivljavanje.
ENDE.

4Sure

pre 12 godina

Svaki normalan Srbin i normalan covek izmedju Evrope i Kosova bira Evropu... No uvek ima i onih drugih ljudi, i njih treba poslati na kosovo kad ga vec toliko hoce... Pa nek se tamo bore za kosovo, daleko od nase zemlje Srbije

Djordje

pre 12 godina

Ranije bih zbog ovakve vesti bio prilicno ljut, i razmisljao o tome ima li sanse da ikako usaglasimo svoje stavove o Kosovu i zelje za Evropom. Sad mi nekako svejedno, ali ne po pitanju Kosova (sto bi mozda bilo racionalno), nego po pitanju Evrope. Ne znam zasto, ali prosto su mi nekako vec dosadili sa tim odnosom, aj sad ovo, pa ono, pa ovo, pa ono... Boli me nesto uvo i za tu Evropu, napatismo za ovih 10 godin da dodjemo do nje vise nego 90 tih, da dodjemo do "demokratije".

Hr

pre 12 godina

Između Kosova i Evrope svaki normalan Srbin bira Kosovo.Baš me zabole đon za Evropu.Dobro je neko u komentarima rekao:Evropa je kao Titanik.Epilog je poznat.
(MILAN, 11. oktobar 2011 12:04)

Po čemu ti (Vi) mislite da imate izbor EU ili Kosovo?!
Vaš izbor je ostanak izvan EU bez Kosova ili ispunjavanje zahtjeva iz EU pristupnih pregovora i ako i kad zadovoljite EU standarde - EU (naravno bez Kosova).
Kosovo se ne bira niti u kojoj opciji. Vaša epizoda s Kosovom je završila i po vas same je bolje da to što prije shvatite.
Ako bi vas netko htio zaista kazniti dao bi vam Kosovo i naredio da Albancima date sva prava koja im kao respektabilnoj manjini pripadaju (na razini cijele Srbije ne Kosova) a to bi značilo par ministara, svakih par godina premijer ili predsjednik Srbije Albanac. Ako netko želi igrati tu igru mora biti svjestan da za 20-tak godina ono što je sad Kosovo postala bi cijela Srbija.
Nemate niti pojma kolko je prijedlog o samostalnosti Kosova dobra stvar za vas. Da ne spominjem materijalni kontekst i vreću bez dna..

Sve druge opcije, osim EU za vas, a i svakoga ovdje su utopija.

Rusija? Pitajte one koji su bili pod njima kako im je bilo. Tek se sad lagano oporavljaju od zagrljaja Rusa. Za početak svako od vas zaluđen Rusima nek ode u turističku posjetu toj zemlji da vidite kome se divite. Ja sam živio tamo zbog posla 15 godina i jako dobro znam o čemu pričam!

Kina? Ako želite biti crna rupa Europe i za par godina u potpunosti nestati kao narod ovo vam je najbolji scenario. Zamislite par milijuna Kineza kako rade sve ono što vi radite sada za 5 puta manju plaću.. Di ćete i šta ćete vi raditi onda?

Za početak spustite se na zemlju, shvatite kolko ste nebitni pa možda i bude od vas nešto...

Tko vam priča, EU ili Kosovo znajte da vas ozbiljno laže.
Ta politika teoretski prolazi, ali onda očekujte NATO doslovce u svom dvorištu i podjelu Srbije na interesne sfere (nešto kao Njemačka poslije WWII).

Smit

pre 12 godina

Nema sta, sjajan analiticar. Podsetio me na jednu vremensku prognozu koji sam jednom cuo na Dnevniku a koja glasi: Po jednoj varijanti sutra ce padati kisa, a po drugoj nece.

bravar

pre 12 godina

Je li se to sada promenila brava za Evropu? Pa do pre par meseci "kljuc" je bio Mladic, sada je to Kosovo; pa koliko to kljuceva treba da se postane kandidat?

EUskeptik

pre 12 godina

Ne radi se samo o tome da EU uslovljava Srbiju, vec EU nema kapacitet da se prosiruje, tako da ce uvek naci izgovor tj. jos neki uslov kako bi sto duze odlozili prijem novih clanica. Ukoliko se stvari u samij EU promene, onda ce sve ici brze. Najveci je problem sto su nasi politicari upali u tu igru, pa kako njih EU voza tako i oni vozaju narod. Ali jedno je sigurno, na kraju cemo se, kao i uvek, sami sebi smejati.

Sabo

pre 12 godina

Kako mi se cini niti ce Srbija u Evropu niti ce imat Kosovo nikako mi nije jasno jesul ovog svijesni politicari trenutno na vlasti u Srbiji.Jedno se mora opredjelit dal je Srbija za totalnu izolaciju od normalnog svijeta radi demagogije i tvrdnje da je Kosovo Srbija mozda je to tako al je to problem sto je tako misljenje samo Srbije i njenih Srpskih politicara doduse ne svih neki vide realnost na terenu dok je za velike zemlje ovog zemaljskog svijeta prica da je Kosovo Srbija davno zavrena jos u doba Miloseviceve pogresne politike prema Kosovu.

весна

pre 12 godina

Немачка,упорно,хоће све своје ратне савезнике да награди и ником да остане дужна.

t.t

pre 12 godina

Da se mene pita nije problem Kosovo nego je problem u tome što je Evropa u velikoj krizi pa joj samo još Srbija fali .Živim u sloveniji biče vam još gore ako Srbija bude primljena u EU.A nato jedva čeka frku na balkanu.

sbrdasdola

pre 12 godina

Mislim da je krajne vreme za raspisivanje referenduma sa ptanjem, "Da li drzavljani Srbije prihvataju da Srbija postane deo EU pod tim i tim uslovima?", pa da se u jednom danu ova prica zavrsi...Na kraju ispada da Srbiji nema zivota bez EU i da mora da postane njen clan po svaku cenu...

alexandar

pre 12 godina

Mi smo sve kljuceve pogubili odavno a sudeci po komentarima izgubicemo i glave! Dobili smo po TINTARI 99-te zbog iste stvari i nije nam dosta i NISTA shvatili nismo! Pa kad nemamo PAMETI i kad hocemo da se JUNACIMO bez osnova onda i treba da NESTANEMO! Opet se lozite na ruse i njihovu pomoc i nije vam
dovoljno ISKUSTVO sa njima! Covek kada se jednom zezne za njega se kaze da je POGRESIO, drugi put vec mora da se zapita da li je NORMALAN a TRECI PUT je za PADINJAK! E pa PADINJAK je novi naziv za SRBIJU bez Kosova,Vojvodine i Sandzaka u vrlo skoroj buducnosti! 2014. ili 2015-a!
SIGURICA! A onda cete dobiti PLIN od rusa vrlo povoljno, ali za KOLEKTIVNU OPUSTENU DUVKU! Nije neki kvalitet ali BRATE PUTINOV JE!!!

Liberalni gay fasista

pre 12 godina

Ma da li je moguce koliko smo mi nesvesni vlastite pozicije?! Dacic citira Kostunicu i govori o duplim standardima, Tadic kaze nema pregovora dok se ne resi sta se desilo na Jarinju, ovde pun forum kukavaca nad kletom sudbinom Srpskom protiv koje se urotio nepravedni svet i evo otese na dusu (pitam se ko je od vas zadnji put bio nas Kosovu, ako ste bili ikada), pa ode i Sandzak a o bogami i opstina Zvezdara?

Zar vama i dalje nije jasno da je nasa politika samo nastavak Miloseviceve politike, umotane u celofan?! Zar neko mislim da EU ZELI da dezintegrise Srbiju a da dobije fenomenalnu zemlju kakva je Kosovo? Zar se niko ne pita zasto nemamo EU na nasoj strani? Pa zato sto smo sizofreni. Zato sto hocemo i EU, i Rusiju, i Kinu a necemo NATO, i hocemo nesto po svojim uslovima, dok ih lazemo za Mladica i sve tako u krug. Kosovo je bila cena koju je EU i svet ispostavio za Milosevicevo divljanje. Mudra i dalekovida vlada bi se sa tim pomirila odavno. Ova politika nas vodi u potpunu propast. Sizofrenija gora od Slobine a ko to ne vidi neka obuce majicu Kosovo je Srbija i pravac na Jarinje.

MILAN

pre 12 godina

Između Kosova i Evrope svaki normalan Srbin bira Kosovo.Baš me zabole đon za Evropu.Dobro je neko u komentarima rekao:Evropa je kao Titanik.Epilog je poznat.

alexandar

pre 12 godina

I jos nesto za ove koji biraju EU ili KOSOVO! MA BRE ko vam NUDI KOSOVO u zamenu za EU! Da li ste BRE normalni, ako necete u EU za Kosovo BRE treba debelo izginuti kao 1389. a onda treba, REALNO, ginuti i za KALEMGDAN koji ce biti dovoljan za prezivele! Kvadrat ce biti jako povoljan!!!

Petar

pre 12 godina

само надреалисти живе своје снове. тако, албанци нису хтели да прихвате хиљадугодишњу реалност, па су добили државу. зашто би ми прихватали реалност? која ће трајати ни 10, 50 година?
чему тај дефетизам, млакост?
И зар заиста мислиш да ће "прихватање реалности" прихватати и генерације после нас? а стасаће нова и достојнија...
(Владимир, 11. oktobar 2011 10:54)
Vladimire, ako nastavimo sa ovakvom politikom, za 50-100 godina nas, Srba će biti moždao oko 2 miliona, a Albanaca najmanje 10 miliono, tako da ne vidim mogo smisla u ovome što si napisao u svom komentaru.

zvezdan

pre 12 godina

po cemu smo mi toliko sizofreni sto zelimo i eu, i rusiju, i kinu, a nemci, francuzi i usa nisu, iako to isto zele?

rekao bih; "paranoja, to je hrana moja!"

slovenac

pre 12 godina

Karadzic kljuc za Evropu!
Mladic kljuc za Evropu!
Kosovo kljuc za Evropu!
ITD!!! (dodaj sam)
(rale, 11. oktobar 2011 10:32

PAMET, RAD I STRPLJENJE ključ za Evropu!

veštica Borka

pre 12 godina

Ma bre Srbi, manite se ćorava posla. Predvideni ulazak u evropu je 2020 godine??? Možda je to i realno samo tada današnje evrope neče više biti.

Par-nepar

pre 12 godina

>>...u avgustu, nemačka kancelarka Angela Merkel poručila je da „ako Srbija želi da ostvari status kandidata EU, onda treba da obnovi dijalog (s Kosovom), postigne rezultate u tom dijalogu, omogući rad Euleksa u svim delovima Kosova i ukine paralelne strukture“.

naim-zagreb

pre 12 godina

Kako lijepo znate što nije vaše, a imate je. Za svaki problem , odmah komentirate kako Sanđak če tražiti da se odvoji, Vojvodina da postane Republika,Preševska dolina da se pripoji Kosovu,znači odmah se bojite onoga što nije vaše da če vam otiči ....na Albanskom se kaže jedna stara izreka : jezik ide kod zuba koji boli ...

zvezdan

pre 12 godina

gospodo,

samo jos malo strpljenja, nece dugo potrajati, pa mozda ispadne da su ovo bili veoma sretni trenutci za srbiju.
u trenutku dok ovo javljam evropa vec uveliko lovi sama sebe za rep. naime, istovremeno pokusavaju spasiti sebe i grcku, a sada spasavaju banke koje su svojevremeno ubedili da ne povlace svoj novac iz grcke.
u najmanj ruku cudno...
iako srbija ima veoma lose karte u ovom krugu, prica o kosovu jos nije zavrsena.

kazem, samo jos malo strpljenja, sto ne znaci sedeti i cekati, vec poceti sredjivati vlastito dvoriste.

Niki

pre 12 godina

Ima jedna cinjenica koja mi smeta ovde u ovoj kampanji koja se fura zadnje vreme. Poenta je da su nase vlasti ZNALE sve to a obmanjivali su nas (do duse obmanjivali su i EU), meni to smeta. Niko ne insistira na tom momentu. Nego eto kao sad tu su nas uslovili a mi kao eto iznenadjeni. Poenta je da se islo na to da ce narod vremenom oguglati na tu pricu i leci na rudu, ali se to nije desilo. A kako i da se desi kad je zemlja ostala ekonomski devastirana.

milvoki

pre 12 godina

Ljudi, šta se zanosite, kakvi uslovi, kakvi bakrači. Mi smo sami sebi uslov za ulazak u Evropsku uniju. Onog trenutka kada prestanemo da budemo generatori problema, kada promenimo svest u našim glavama, kada se okrenemo sebi i svojim porodicama, kada bacumo đubre u našu kantu, a ne u komšijinu, onda možemo sebi postaviti pitanje da li nam neko drugi smeta u ostvrivanju tog cilja.

Hr

pre 12 godina

Nije mi jasno kako vi Srbi pričate o Kosovu kao da je vaše i kao da vi nešto nekome dajete.
Kad je Kosovo zadnji put bilo srpsko ja vas pitam???

Kosovo je odavno otišlo (puno prije '99.) i vi ste najveći krivci zašto je otišlo!
Da niste Albancima prodavali zemlju i da ste je čuvali kao svoju, Kosovo bi i dalje bilo vaše...
Vi bi i jare i pare, a to neće ići...
A ako ćete i dalje gurati glavu u pijesak neće Kosovo biti jedino koje će otići..

Aleksandar

pre 12 godina

Sunarodnici Srbi, gubitnici ratova. Ono što je ratom izgubljeno ne može da se deli.
Može samo da se prizna činjenično stanje, što je tako očekivano.
Ili možda mislite da smo pobedili?

Marko

pre 12 godina

Ljudi da se ne lazemo, nismo mi ispunili standard za Evropu, kao i mnoge zemlje koje su blizu ulaska a i one koje su usle. Hvalimo se da smo doneli razne zakone, npr o tehnoloskom otpadu, odlaganju opasnih materija a to je cisto slovo na papiru, pa mi ne primenjujemo zakone iz Titovog vremena, eto npr u Kragujevcu, u ulici gde ja zivim izgradjena je ogromna fabrika za preradu i susenje mesa koja se zove'' Buducnost'',a koja bukom i dimom podseca na tenk, iako po vazecim propisima nije dozvoljeno u naseljenom mesto da se gradi fabrika, naravno ko postuje propise iz lokalne samouprave a i iz republickih organa.Naravno vlasnik fabrike je odbornik u skupstini grada na Verkovoj listi, mada se on hvali da je u dobrim odnosima i sa ds-om,sps-om i sa sns-om. Pored brojnih zalbi kako nadleznim republickim tako i lokalnim, jedini odgovor koji smo dobili jeste da se javimo kad dobijemo rak pluca i kad ogluvimo, toliko o nasem napretku :)

svetlanast.

pre 12 godina

ako vec nece politicari, zasto istoricari ne kazu gradjanima srbije da su se kosovo i metohija u istoriji dobijali i gubili u ratovima.
milosevic je slagao srbiju da je rat sa NATO-om dobio.
zato gradjanima srbije nikako nije jasno da "sile pobednice" odlucuju.
kao i u ostalim ratovima koje je milosevic vodio a da "srbija nije ucestvovala" kako vreme prolazi, srbija sve vise gubi.
pa, kako nam je volja.
kosovo ce mozda pripasti srbiji u nekom sledecem ratu.

sasa

pre 12 godina

Ne zelim u EU!

Dosta je unistavanja ove zemlje,ucena,kupovine nase zemlje,izvora vode,fabrika za sitne pare,omogucavanja strancima da rade sa nasom radnom snagom sta hoce,dosta je otimanja nase teritorije,ubijanja nasih ljudi,represije nad Srbima u Vojvodini,u Novom pazaru,trovanja zemlje bobmardovanjem....DOSTA BRE!

NIKAD EU...ali NIIIIKAAAAD!

zoran

pre 12 godina

Naslov komentara dubi na glavi. Članstvo u Uniji je sa ovakvim uslovima je daleko svetlosnu godinu.Sama kandidatura ne znači ništa.Juče je Tači državnčki rekao: "Nezavisnost, teritorijalni integritet i unutrašnje uredjenje su crvena linija preko koje nećemo preći". Očekujem da će mu se pridružiti istom izjavom i gospodin Tadić. On ima veće pravo na autorstvo ovakvog stava.Ili to za Srbiju ne važi?
Rešenje za kosovo i članstvo u EU se ne mogu rešiti preko noći. Ni za mandata sledeće Vlade. Srbiji je porebna murost i strpljenje, da parafraziram Tačija, nebi li sačuvala teritorijalni integritet.

Akademija 1986

pre 12 godina

Srbija je na korak do provalije.Ako ne dobije status kandidata to je TRAGEDIJA,koja ce mnogima postati jasna u godinama koje dolaze.

Zadnji je trenutak za drzavnicki potez.Opet ja o De Golu.Tadicu povuci drzavnicki potez i obrati se narodu.

De Gol je morao da bira ili priznanje Alzira ili propadanje Francuske.Znao je da ce ga OAS(ekstremni nacionalisti iz vojske) juriti do kraja zivota.Verovatno nikada nije saznao koliko je atentata organizovano na njega.

AKO NIJE NARODU VAMA IZ VLASTI JE JASNO STA ZNACI IZOLACIJA SRBIJE!

Niste odgovorni za gubitak Kosova,ali za propast Srbije hocete.

Bivsi EU

pre 12 godina

Evropo DOSTA, preteraste. Vreme je da se okrenemo sami sebi i da shvatimo da treba da krenemo da radimo i proizvodimo, niko nam nece pomoci nego mi sami sebi, moramo se okrenuti proizvodnji, poljoprivredi. Imamo rusko trzite kao i trziste EU bez carine. Vreme je da postanemo jaka drzava, ne da se uzdamo u tudju pomoc!!!

St. Dejan

pre 12 godina

A mnogi su nazivali Koštunicu ludim kada je pričao da će ovo biti krajnji uslov. Poruka za one što bi dali Kosovo i Metohiju za kandidaturu. Nije vam KiM dedovina pa da njome raspolažete kako vam je volja.

Slobodan Petrovic

pre 12 godina

Vojvodina je takodje "kljuc" za Evropu,pitanje Vojvodine se vec razmatra po kuolarima u Briselu. Srbija je odavno izgubila kompas i zapostavlja pitanje Vojvodine,vecina nas zitelja Vojvodine je za zajednicki zivot,ali ne pod istim krovom.Na primer,nama pancevcima Beograd nikada nije bio glavni grad~(izuzetak je popslednijih 90 godina)Budimpesta i Bec jesu. Vojvodina ovakva kakva jeste danas je jadna i bedna,zapostavljena od Srbije,cini mi se da Madjarska sama vise brine o nama ziteljima Vojvodine nego Beograd. Otvoreno se zalazem za rampu (pasosku kontrolu) na Dunavu, otvoreno se zalazem za svaki prekid odnosa sa Srbijom, koja nas je godinama ugnjetavala i terala u besmislene ratove.Sama Srbija bi time bila blize Evropi. Mislim da je to "kljuc" za Evropu. Pozdrav iz Panceva, sa ovu stranu Dunava.

Владимир

pre 12 godina

MANDRAXX,
само надреалисти живе своје снове. тако, албанци нису хтели да прихвате хиљадугодишњу реалност, па су добили државу. зашто би ми прихватали реалност? која ће трајати ни 10, 50 година?
чему тај дефетизам, млакост?
И зар заиста мислиш да ће "прихватање реалности" прихватати и генерације после нас? а стасаће нова и достојнија...

petar

pre 12 godina

ni mrkonjicevi lazni koridori, ni dinkiceve akcije, ni dulicevi sajtovi, nista ne pada toliko tesko kao poniznost nase bedne vlasti prema tiranima iz nemacke i slicnih zemalja koji vise od svega vole da se igraju geografije i iscrtavanja granica.

znam da se od casti ne zivi, niti se u traktore sipa, ali neka granica ipak mora da postoji, jer samo tako znamo da smo ljudi. a ekipa koja sad vlada u ime svih nas, tu granicu ocigledno nema.

petar

pre 12 godina

Kosovo bez nas ne moze u UN, a mi da mu to poklonimo da bi dobili datum pregovora sa EU...pa sta ce biti posle, na sledecem koraku autonomija za sandzak, pa na sledecem Vojvodina da bude republika, itd itd. Ne treba se kaciti sa EU, ali nikada ne smemo pokloniti mesto u UN...

nada

pre 12 godina

A NASI politicari su nas LAGALI svih ovih godina i tvrdili da Kosivo NIJE USLOV za EU, IAKO SU NAM SVI ZVANICNICI EU TO JASNO I GLASNO BEZBROJ PUTA NAGLASILI!

Dragi

pre 12 godina

Sa broda koji tone, prvo beže pacovi, a samo se kreteni penju na brod koji tone.
A brod EU se opasno nakrenuo na jednu stranu.
Nama EU uopšte nije potrebna i mi sa njom ništa ne dobijamo. Moguće da dobijaju tajkuni, koji finansiraju ovu političku vrhušku i da su oni zbog toga toliko za EU.

milan

pre 12 godina

Ta mora Kosovo nas prati vec decenijama i kada smo to hteli finalizirati napravili smo velike gluposti koje nam danas ne dozvoljavaju da idemo svojim putem. Otvorili smo sami vrata svim mogucim represijama i uslovljavanjima a za sve sto nam se dogadja smo najvise sami krivi. Kada smo mogli zadrzati citavo Kosovo ubili smo coveka koji je bio u stanju to ostvariti, kada smo mogli dobiti deo Kosova po obicaju nismo pokazali osecaj za realnost, hteli vise i dosli dotle da cemo na kraju biti zadovoljni da kosovski srbi smeju da kazu da su srbi. Te nase nesuglasice, to nejednistvo, samozadovoljavanje, skupljanje politickih pojena u momentima kada je nacija najbitnija je cisti egoizam i bezobzirnost, laganje naroda da kakva je stvarna situacija sve su to momenti za koje smo sami krivi i koje nasi protivnici protiv nas iskorscuju. Mi jamu punu blata ne isusujemo nego sipamo vode u nju i zato treba zakljuciti taj kosmar i izvuci najbolje moguce uslove za zivot nasih zemljaka na Kosovu i staviti tacku, sto je dosta je.

pera lozac

pre 12 godina

EU mora da prihvati relnost da je sevrni deo Kosova deo Srbije.
I sto pre prihvati tu realnost to je bolje ze EU, za Kosovo a i za Srbiju.

pazarac

pre 12 godina

sizofrenoj evropskoj uniji srbija dodje terapija. na kraju ce traziti da neko iz vlade srbije kaze na bbc-ju "ja sam magarac", u ime svih gradjana, al 3x

Meda

pre 12 godina

Godinama sam podrzavao ideju da se Srbija integrise u EU.
Ovo sada sa uslovljavanjem Nemacke gubi svaki smisao i vise nemam zelje da se Srbija integrise...

Na sledecim niko nema moj glas.

Use i u svoje kljuse!!!

Optimista

pre 12 godina

Kosovo je ključ, Vojvodina je hvatanje za kvaku, i otvaranje nepodmazanih vrata za ulazak u EU je Sandžak. Dobro došli u EU! p.s. ah, "zaboravih preševsku dolinu".

Optimista

pre 12 godina

Kosovo je ključ, Vojvodina je hvatanje za kvaku, i otvaranje nepodmazanih vrata za ulazak u EU je Sandžak. Dobro došli u EU! p.s. ah, "zaboravih preševsku dolinu".

Meda

pre 12 godina

Godinama sam podrzavao ideju da se Srbija integrise u EU.
Ovo sada sa uslovljavanjem Nemacke gubi svaki smisao i vise nemam zelje da se Srbija integrise...

Na sledecim niko nema moj glas.

Use i u svoje kljuse!!!

pazarac

pre 12 godina

sizofrenoj evropskoj uniji srbija dodje terapija. na kraju ce traziti da neko iz vlade srbije kaze na bbc-ju "ja sam magarac", u ime svih gradjana, al 3x

St. Dejan

pre 12 godina

A mnogi su nazivali Koštunicu ludim kada je pričao da će ovo biti krajnji uslov. Poruka za one što bi dali Kosovo i Metohiju za kandidaturu. Nije vam KiM dedovina pa da njome raspolažete kako vam je volja.

petar

pre 12 godina

Kosovo bez nas ne moze u UN, a mi da mu to poklonimo da bi dobili datum pregovora sa EU...pa sta ce biti posle, na sledecem koraku autonomija za sandzak, pa na sledecem Vojvodina da bude republika, itd itd. Ne treba se kaciti sa EU, ali nikada ne smemo pokloniti mesto u UN...

Akademija 1986

pre 12 godina

Srbija je na korak do provalije.Ako ne dobije status kandidata to je TRAGEDIJA,koja ce mnogima postati jasna u godinama koje dolaze.

Zadnji je trenutak za drzavnicki potez.Opet ja o De Golu.Tadicu povuci drzavnicki potez i obrati se narodu.

De Gol je morao da bira ili priznanje Alzira ili propadanje Francuske.Znao je da ce ga OAS(ekstremni nacionalisti iz vojske) juriti do kraja zivota.Verovatno nikada nije saznao koliko je atentata organizovano na njega.

AKO NIJE NARODU VAMA IZ VLASTI JE JASNO STA ZNACI IZOLACIJA SRBIJE!

Niste odgovorni za gubitak Kosova,ali za propast Srbije hocete.

sasa

pre 12 godina

Ne zelim u EU!

Dosta je unistavanja ove zemlje,ucena,kupovine nase zemlje,izvora vode,fabrika za sitne pare,omogucavanja strancima da rade sa nasom radnom snagom sta hoce,dosta je otimanja nase teritorije,ubijanja nasih ljudi,represije nad Srbima u Vojvodini,u Novom pazaru,trovanja zemlje bobmardovanjem....DOSTA BRE!

NIKAD EU...ali NIIIIKAAAAD!

zoran

pre 12 godina

Naslov komentara dubi na glavi. Članstvo u Uniji je sa ovakvim uslovima je daleko svetlosnu godinu.Sama kandidatura ne znači ništa.Juče je Tači državnčki rekao: "Nezavisnost, teritorijalni integritet i unutrašnje uredjenje su crvena linija preko koje nećemo preći". Očekujem da će mu se pridružiti istom izjavom i gospodin Tadić. On ima veće pravo na autorstvo ovakvog stava.Ili to za Srbiju ne važi?
Rešenje za kosovo i članstvo u EU se ne mogu rešiti preko noći. Ni za mandata sledeće Vlade. Srbiji je porebna murost i strpljenje, da parafraziram Tačija, nebi li sačuvala teritorijalni integritet.

весна

pre 12 godina

Немачка,упорно,хоће све своје ратне савезнике да награди и ником да остане дужна.

nada

pre 12 godina

A NASI politicari su nas LAGALI svih ovih godina i tvrdili da Kosivo NIJE USLOV za EU, IAKO SU NAM SVI ZVANICNICI EU TO JASNO I GLASNO BEZBROJ PUTA NAGLASILI!

Bivsi EU

pre 12 godina

Evropo DOSTA, preteraste. Vreme je da se okrenemo sami sebi i da shvatimo da treba da krenemo da radimo i proizvodimo, niko nam nece pomoci nego mi sami sebi, moramo se okrenuti proizvodnji, poljoprivredi. Imamo rusko trzite kao i trziste EU bez carine. Vreme je da postanemo jaka drzava, ne da se uzdamo u tudju pomoc!!!

petar

pre 12 godina

ni mrkonjicevi lazni koridori, ni dinkiceve akcije, ni dulicevi sajtovi, nista ne pada toliko tesko kao poniznost nase bedne vlasti prema tiranima iz nemacke i slicnih zemalja koji vise od svega vole da se igraju geografije i iscrtavanja granica.

znam da se od casti ne zivi, niti se u traktore sipa, ali neka granica ipak mora da postoji, jer samo tako znamo da smo ljudi. a ekipa koja sad vlada u ime svih nas, tu granicu ocigledno nema.

Hr

pre 12 godina

Između Kosova i Evrope svaki normalan Srbin bira Kosovo.Baš me zabole đon za Evropu.Dobro je neko u komentarima rekao:Evropa je kao Titanik.Epilog je poznat.
(MILAN, 11. oktobar 2011 12:04)

Po čemu ti (Vi) mislite da imate izbor EU ili Kosovo?!
Vaš izbor je ostanak izvan EU bez Kosova ili ispunjavanje zahtjeva iz EU pristupnih pregovora i ako i kad zadovoljite EU standarde - EU (naravno bez Kosova).
Kosovo se ne bira niti u kojoj opciji. Vaša epizoda s Kosovom je završila i po vas same je bolje da to što prije shvatite.
Ako bi vas netko htio zaista kazniti dao bi vam Kosovo i naredio da Albancima date sva prava koja im kao respektabilnoj manjini pripadaju (na razini cijele Srbije ne Kosova) a to bi značilo par ministara, svakih par godina premijer ili predsjednik Srbije Albanac. Ako netko želi igrati tu igru mora biti svjestan da za 20-tak godina ono što je sad Kosovo postala bi cijela Srbija.
Nemate niti pojma kolko je prijedlog o samostalnosti Kosova dobra stvar za vas. Da ne spominjem materijalni kontekst i vreću bez dna..

Sve druge opcije, osim EU za vas, a i svakoga ovdje su utopija.

Rusija? Pitajte one koji su bili pod njima kako im je bilo. Tek se sad lagano oporavljaju od zagrljaja Rusa. Za početak svako od vas zaluđen Rusima nek ode u turističku posjetu toj zemlji da vidite kome se divite. Ja sam živio tamo zbog posla 15 godina i jako dobro znam o čemu pričam!

Kina? Ako želite biti crna rupa Europe i za par godina u potpunosti nestati kao narod ovo vam je najbolji scenario. Zamislite par milijuna Kineza kako rade sve ono što vi radite sada za 5 puta manju plaću.. Di ćete i šta ćete vi raditi onda?

Za početak spustite se na zemlju, shvatite kolko ste nebitni pa možda i bude od vas nešto...

Tko vam priča, EU ili Kosovo znajte da vas ozbiljno laže.
Ta politika teoretski prolazi, ali onda očekujte NATO doslovce u svom dvorištu i podjelu Srbije na interesne sfere (nešto kao Njemačka poslije WWII).

milan

pre 12 godina

Ta mora Kosovo nas prati vec decenijama i kada smo to hteli finalizirati napravili smo velike gluposti koje nam danas ne dozvoljavaju da idemo svojim putem. Otvorili smo sami vrata svim mogucim represijama i uslovljavanjima a za sve sto nam se dogadja smo najvise sami krivi. Kada smo mogli zadrzati citavo Kosovo ubili smo coveka koji je bio u stanju to ostvariti, kada smo mogli dobiti deo Kosova po obicaju nismo pokazali osecaj za realnost, hteli vise i dosli dotle da cemo na kraju biti zadovoljni da kosovski srbi smeju da kazu da su srbi. Te nase nesuglasice, to nejednistvo, samozadovoljavanje, skupljanje politickih pojena u momentima kada je nacija najbitnija je cisti egoizam i bezobzirnost, laganje naroda da kakva je stvarna situacija sve su to momenti za koje smo sami krivi i koje nasi protivnici protiv nas iskorscuju. Mi jamu punu blata ne isusujemo nego sipamo vode u nju i zato treba zakljuciti taj kosmar i izvuci najbolje moguce uslove za zivot nasih zemljaka na Kosovu i staviti tacku, sto je dosta je.

MILAN

pre 12 godina

Između Kosova i Evrope svaki normalan Srbin bira Kosovo.Baš me zabole đon za Evropu.Dobro je neko u komentarima rekao:Evropa je kao Titanik.Epilog je poznat.

Aleksandar

pre 12 godina

Sunarodnici Srbi, gubitnici ratova. Ono što je ratom izgubljeno ne može da se deli.
Može samo da se prizna činjenično stanje, što je tako očekivano.
Ili možda mislite da smo pobedili?

naim-zagreb

pre 12 godina

Kako lijepo znate što nije vaše, a imate je. Za svaki problem , odmah komentirate kako Sanđak če tražiti da se odvoji, Vojvodina da postane Republika,Preševska dolina da se pripoji Kosovu,znači odmah se bojite onoga što nije vaše da če vam otiči ....na Albanskom se kaže jedna stara izreka : jezik ide kod zuba koji boli ...

Par-nepar

pre 12 godina

>>...u avgustu, nemačka kancelarka Angela Merkel poručila je da „ako Srbija želi da ostvari status kandidata EU, onda treba da obnovi dijalog (s Kosovom), postigne rezultate u tom dijalogu, omogući rad Euleksa u svim delovima Kosova i ukine paralelne strukture“.

zvezdan

pre 12 godina

gospodo,

samo jos malo strpljenja, nece dugo potrajati, pa mozda ispadne da su ovo bili veoma sretni trenutci za srbiju.
u trenutku dok ovo javljam evropa vec uveliko lovi sama sebe za rep. naime, istovremeno pokusavaju spasiti sebe i grcku, a sada spasavaju banke koje su svojevremeno ubedili da ne povlace svoj novac iz grcke.
u najmanj ruku cudno...
iako srbija ima veoma lose karte u ovom krugu, prica o kosovu jos nije zavrsena.

kazem, samo jos malo strpljenja, sto ne znaci sedeti i cekati, vec poceti sredjivati vlastito dvoriste.

milvoki

pre 12 godina

Ljudi, šta se zanosite, kakvi uslovi, kakvi bakrači. Mi smo sami sebi uslov za ulazak u Evropsku uniju. Onog trenutka kada prestanemo da budemo generatori problema, kada promenimo svest u našim glavama, kada se okrenemo sebi i svojim porodicama, kada bacumo đubre u našu kantu, a ne u komšijinu, onda možemo sebi postaviti pitanje da li nam neko drugi smeta u ostvrivanju tog cilja.

Slobodan Petrovic

pre 12 godina

Vojvodina je takodje "kljuc" za Evropu,pitanje Vojvodine se vec razmatra po kuolarima u Briselu. Srbija je odavno izgubila kompas i zapostavlja pitanje Vojvodine,vecina nas zitelja Vojvodine je za zajednicki zivot,ali ne pod istim krovom.Na primer,nama pancevcima Beograd nikada nije bio glavni grad~(izuzetak je popslednijih 90 godina)Budimpesta i Bec jesu. Vojvodina ovakva kakva jeste danas je jadna i bedna,zapostavljena od Srbije,cini mi se da Madjarska sama vise brine o nama ziteljima Vojvodine nego Beograd. Otvoreno se zalazem za rampu (pasosku kontrolu) na Dunavu, otvoreno se zalazem za svaki prekid odnosa sa Srbijom, koja nas je godinama ugnjetavala i terala u besmislene ratove.Sama Srbija bi time bila blize Evropi. Mislim da je to "kljuc" za Evropu. Pozdrav iz Panceva, sa ovu stranu Dunava.

Liberalni gay fasista

pre 12 godina

Ma da li je moguce koliko smo mi nesvesni vlastite pozicije?! Dacic citira Kostunicu i govori o duplim standardima, Tadic kaze nema pregovora dok se ne resi sta se desilo na Jarinju, ovde pun forum kukavaca nad kletom sudbinom Srpskom protiv koje se urotio nepravedni svet i evo otese na dusu (pitam se ko je od vas zadnji put bio nas Kosovu, ako ste bili ikada), pa ode i Sandzak a o bogami i opstina Zvezdara?

Zar vama i dalje nije jasno da je nasa politika samo nastavak Miloseviceve politike, umotane u celofan?! Zar neko mislim da EU ZELI da dezintegrise Srbiju a da dobije fenomenalnu zemlju kakva je Kosovo? Zar se niko ne pita zasto nemamo EU na nasoj strani? Pa zato sto smo sizofreni. Zato sto hocemo i EU, i Rusiju, i Kinu a necemo NATO, i hocemo nesto po svojim uslovima, dok ih lazemo za Mladica i sve tako u krug. Kosovo je bila cena koju je EU i svet ispostavio za Milosevicevo divljanje. Mudra i dalekovida vlada bi se sa tim pomirila odavno. Ova politika nas vodi u potpunu propast. Sizofrenija gora od Slobine a ko to ne vidi neka obuce majicu Kosovo je Srbija i pravac na Jarinje.

4Sure

pre 12 godina

Svaki normalan Srbin i normalan covek izmedju Evrope i Kosova bira Evropu... No uvek ima i onih drugih ljudi, i njih treba poslati na kosovo kad ga vec toliko hoce... Pa nek se tamo bore za kosovo, daleko od nase zemlje Srbije

svetlanast.

pre 12 godina

ako vec nece politicari, zasto istoricari ne kazu gradjanima srbije da su se kosovo i metohija u istoriji dobijali i gubili u ratovima.
milosevic je slagao srbiju da je rat sa NATO-om dobio.
zato gradjanima srbije nikako nije jasno da "sile pobednice" odlucuju.
kao i u ostalim ratovima koje je milosevic vodio a da "srbija nije ucestvovala" kako vreme prolazi, srbija sve vise gubi.
pa, kako nam je volja.
kosovo ce mozda pripasti srbiji u nekom sledecem ratu.

Marko

pre 12 godina

Ljudi da se ne lazemo, nismo mi ispunili standard za Evropu, kao i mnoge zemlje koje su blizu ulaska a i one koje su usle. Hvalimo se da smo doneli razne zakone, npr o tehnoloskom otpadu, odlaganju opasnih materija a to je cisto slovo na papiru, pa mi ne primenjujemo zakone iz Titovog vremena, eto npr u Kragujevcu, u ulici gde ja zivim izgradjena je ogromna fabrika za preradu i susenje mesa koja se zove'' Buducnost'',a koja bukom i dimom podseca na tenk, iako po vazecim propisima nije dozvoljeno u naseljenom mesto da se gradi fabrika, naravno ko postuje propise iz lokalne samouprave a i iz republickih organa.Naravno vlasnik fabrike je odbornik u skupstini grada na Verkovoj listi, mada se on hvali da je u dobrim odnosima i sa ds-om,sps-om i sa sns-om. Pored brojnih zalbi kako nadleznim republickim tako i lokalnim, jedini odgovor koji smo dobili jeste da se javimo kad dobijemo rak pluca i kad ogluvimo, toliko o nasem napretku :)

Dragi

pre 12 godina

Sa broda koji tone, prvo beže pacovi, a samo se kreteni penju na brod koji tone.
A brod EU se opasno nakrenuo na jednu stranu.
Nama EU uopšte nije potrebna i mi sa njom ništa ne dobijamo. Moguće da dobijaju tajkuni, koji finansiraju ovu političku vrhušku i da su oni zbog toga toliko za EU.

Hr

pre 12 godina

Nije mi jasno kako vi Srbi pričate o Kosovu kao da je vaše i kao da vi nešto nekome dajete.
Kad je Kosovo zadnji put bilo srpsko ja vas pitam???

Kosovo je odavno otišlo (puno prije '99.) i vi ste najveći krivci zašto je otišlo!
Da niste Albancima prodavali zemlju i da ste je čuvali kao svoju, Kosovo bi i dalje bilo vaše...
Vi bi i jare i pare, a to neće ići...
A ako ćete i dalje gurati glavu u pijesak neće Kosovo biti jedino koje će otići..

alexandar

pre 12 godina

I jos nesto za ove koji biraju EU ili KOSOVO! MA BRE ko vam NUDI KOSOVO u zamenu za EU! Da li ste BRE normalni, ako necete u EU za Kosovo BRE treba debelo izginuti kao 1389. a onda treba, REALNO, ginuti i za KALEMGDAN koji ce biti dovoljan za prezivele! Kvadrat ce biti jako povoljan!!!

bravar

pre 12 godina

Je li se to sada promenila brava za Evropu? Pa do pre par meseci "kljuc" je bio Mladic, sada je to Kosovo; pa koliko to kljuceva treba da se postane kandidat?

alexandar

pre 12 godina

Mi smo sve kljuceve pogubili odavno a sudeci po komentarima izgubicemo i glave! Dobili smo po TINTARI 99-te zbog iste stvari i nije nam dosta i NISTA shvatili nismo! Pa kad nemamo PAMETI i kad hocemo da se JUNACIMO bez osnova onda i treba da NESTANEMO! Opet se lozite na ruse i njihovu pomoc i nije vam
dovoljno ISKUSTVO sa njima! Covek kada se jednom zezne za njega se kaze da je POGRESIO, drugi put vec mora da se zapita da li je NORMALAN a TRECI PUT je za PADINJAK! E pa PADINJAK je novi naziv za SRBIJU bez Kosova,Vojvodine i Sandzaka u vrlo skoroj buducnosti! 2014. ili 2015-a!
SIGURICA! A onda cete dobiti PLIN od rusa vrlo povoljno, ali za KOLEKTIVNU OPUSTENU DUVKU! Nije neki kvalitet ali BRATE PUTINOV JE!!!

Владимир

pre 12 godina

MANDRAXX,
само надреалисти живе своје снове. тако, албанци нису хтели да прихвате хиљадугодишњу реалност, па су добили државу. зашто би ми прихватали реалност? која ће трајати ни 10, 50 година?
чему тај дефетизам, млакост?
И зар заиста мислиш да ће "прихватање реалности" прихватати и генерације после нас? а стасаће нова и достојнија...

veštica Borka

pre 12 godina

Ma bre Srbi, manite se ćorava posla. Predvideni ulazak u evropu je 2020 godine??? Možda je to i realno samo tada današnje evrope neče više biti.

Niki

pre 12 godina

Ima jedna cinjenica koja mi smeta ovde u ovoj kampanji koja se fura zadnje vreme. Poenta je da su nase vlasti ZNALE sve to a obmanjivali su nas (do duse obmanjivali su i EU), meni to smeta. Niko ne insistira na tom momentu. Nego eto kao sad tu su nas uslovili a mi kao eto iznenadjeni. Poenta je da se islo na to da ce narod vremenom oguglati na tu pricu i leci na rudu, ali se to nije desilo. A kako i da se desi kad je zemlja ostala ekonomski devastirana.

pera lozac

pre 12 godina

EU mora da prihvati relnost da je sevrni deo Kosova deo Srbije.
I sto pre prihvati tu realnost to je bolje ze EU, za Kosovo a i za Srbiju.

slovenac

pre 12 godina

Karadzic kljuc za Evropu!
Mladic kljuc za Evropu!
Kosovo kljuc za Evropu!
ITD!!! (dodaj sam)
(rale, 11. oktobar 2011 10:32

PAMET, RAD I STRPLJENJE ključ za Evropu!

sbrdasdola

pre 12 godina

Mislim da je krajne vreme za raspisivanje referenduma sa ptanjem, "Da li drzavljani Srbije prihvataju da Srbija postane deo EU pod tim i tim uslovima?", pa da se u jednom danu ova prica zavrsi...Na kraju ispada da Srbiji nema zivota bez EU i da mora da postane njen clan po svaku cenu...

miran

pre 12 godina

Srbija ima tri neresiva problema (bar u doglednoj buducnosti).
Prvi, nesposobni na vlasti.
Drugi, isti takvi na vlasti u EU.
Treci, kao posledica, siromasan, apatican i totalno nezainteresovan narod za bilo sta sem za golo prezivljavanje.
ENDE.

Sabo

pre 12 godina

Kako mi se cini niti ce Srbija u Evropu niti ce imat Kosovo nikako mi nije jasno jesul ovog svijesni politicari trenutno na vlasti u Srbiji.Jedno se mora opredjelit dal je Srbija za totalnu izolaciju od normalnog svijeta radi demagogije i tvrdnje da je Kosovo Srbija mozda je to tako al je to problem sto je tako misljenje samo Srbije i njenih Srpskih politicara doduse ne svih neki vide realnost na terenu dok je za velike zemlje ovog zemaljskog svijeta prica da je Kosovo Srbija davno zavrena jos u doba Miloseviceve pogresne politike prema Kosovu.

Petar

pre 12 godina

само надреалисти живе своје снове. тако, албанци нису хтели да прихвате хиљадугодишњу реалност, па су добили државу. зашто би ми прихватали реалност? која ће трајати ни 10, 50 година?
чему тај дефетизам, млакост?
И зар заиста мислиш да ће "прихватање реалности" прихватати и генерације после нас? а стасаће нова и достојнија...
(Владимир, 11. oktobar 2011 10:54)
Vladimire, ako nastavimo sa ovakvom politikom, za 50-100 godina nas, Srba će biti moždao oko 2 miliona, a Albanaca najmanje 10 miliono, tako da ne vidim mogo smisla u ovome što si napisao u svom komentaru.

t.t

pre 12 godina

Da se mene pita nije problem Kosovo nego je problem u tome što je Evropa u velikoj krizi pa joj samo još Srbija fali .Živim u sloveniji biče vam još gore ako Srbija bude primljena u EU.A nato jedva čeka frku na balkanu.

Albanac sa Kosova

pre 12 godina

To sto EK hoce i kaze moze da bude jedno, a dali svaka clanica EU podrzava ili prihvata preporuke EK je jedno sasvim drugo. Makedonija je 3 puta do sada imala preporuke za pocetak pregovora za clanstvo u EU...a jos su tu gde su...zbog Grcke!!! Moze i ovde biti neka 'Grcka". A sta onda...nista ...idemo starim avazom...'EU i SAD svet mrze Srbiju"..."Kosovo je Srbija"...i tako dalje sve to tako do posle Izbora...a vas narod na barrikadama...

Djordje

pre 12 godina

Ranije bih zbog ovakve vesti bio prilicno ljut, i razmisljao o tome ima li sanse da ikako usaglasimo svoje stavove o Kosovu i zelje za Evropom. Sad mi nekako svejedno, ali ne po pitanju Kosova (sto bi mozda bilo racionalno), nego po pitanju Evrope. Ne znam zasto, ali prosto su mi nekako vec dosadili sa tim odnosom, aj sad ovo, pa ono, pa ovo, pa ono... Boli me nesto uvo i za tu Evropu, napatismo za ovih 10 godin da dodjemo do nje vise nego 90 tih, da dodjemo do "demokratije".

Smit

pre 12 godina

Nema sta, sjajan analiticar. Podsetio me na jednu vremensku prognozu koji sam jednom cuo na Dnevniku a koja glasi: Po jednoj varijanti sutra ce padati kisa, a po drugoj nece.

kristian eduard nikolla

pre 12 godina

de ste bre zemljaci..ovde jedan Albanac ajde ako se vi uopste ubacite u EU probajte i za nas da mislite.. za vase zemljake da vise ne mislimo ratovat ali da iznenadimo EU ida opet zivimo zajedno ko za vreme TITA kad smo se ljubilli i grlili ahh j....a vremena su to bila za sve nas...

Bravar iz Kumrovca

pre 12 godina

Ma, nema veze... ionako kad dodje red na nas da udjemo, nece se ni koristiti kljucevi, nego one kartice elektronske, samo se provuku... znate ono, kao po hotelima na zapadu, sto gledamo u americkim filmovima...
Do tad ce Dulic da skonta kako da bude glavni distributer tih kartica

zvezdan

pre 12 godina

po cemu smo mi toliko sizofreni sto zelimo i eu, i rusiju, i kinu, a nemci, francuzi i usa nisu, iako to isto zele?

rekao bih; "paranoja, to je hrana moja!"

Misljenje

pre 12 godina

Je li se to sada promenila brava za Evropu? Pa do pre par meseci "kljuc" je bio Mladic, sada je to Kosovo; pa koliko to kljuceva treba da se postane kandidat?
(bravar)

malo se pravimo ludi to je jedan jedini i jedinsveni kljuc koji smo mi zgazili u paramparcad 1986 i sada ga skupljamo u komad po komad u pokusaju da ga sklopimo i u tom procesu stalno kukamo "zar moramo bas svaki deo da nadjemo?" dok se vrtimo u istom krugu.

A sto se tice komentara "e bas sada necemo u Evropu, utatata", zar ne vidimo koliko smo smesni? slazem se, u se i u svoje kljuse, samo treba imati makar kljuse a mi ni to nemamo.

EUskeptik

pre 12 godina

Ne radi se samo o tome da EU uslovljava Srbiju, vec EU nema kapacitet da se prosiruje, tako da ce uvek naci izgovor tj. jos neki uslov kako bi sto duze odlozili prijem novih clanica. Ukoliko se stvari u samij EU promene, onda ce sve ici brze. Najveci je problem sto su nasi politicari upali u tu igru, pa kako njih EU voza tako i oni vozaju narod. Ali jedno je sigurno, na kraju cemo se, kao i uvek, sami sebi smejati.

Zar je to bitno

pre 12 godina

Kljucar je otisao u penziju i ne radi vise.
Mi smo kljuceve pogubili, a neke smo polomili sami.
Treba sami da menjamo bravu, ali uz upustvo za primenu.Nista na slepo ili komsiju amatera.
Zavrnite rukave!

beograđanin onaj stari

pre 12 godina

Kosovo je ključ za neke druge integracije ili nešto što bih najviše želeo, da sami smognemo snagu da napravimo pravnu državu. Zbogom EUtanazijo!

Javi kako je bilo!

pre 12 godina

Drugari gubitnici i dobitnici... Srbija je kapitulirala pred NATO snagama, jedna cinjenica koja ne sme da se izuzme iz konteksta cele price. Domaci, ni pored bombardovanja nisu uspeli da zauzmu ni karaulu Kosare, ovi iz Libije su zakon za takve borce. E sad, koliko ce dugo NATO biti na Kosovu...

Akademija 1986

pre 12 godina

Srbija je na korak do provalije.Ako ne dobije status kandidata to je TRAGEDIJA,koja ce mnogima postati jasna u godinama koje dolaze.

Zadnji je trenutak za drzavnicki potez.Opet ja o De Golu.Tadicu povuci drzavnicki potez i obrati se narodu.

De Gol je morao da bira ili priznanje Alzira ili propadanje Francuske.Znao je da ce ga OAS(ekstremni nacionalisti iz vojske) juriti do kraja zivota.Verovatno nikada nije saznao koliko je atentata organizovano na njega.

AKO NIJE NARODU VAMA IZ VLASTI JE JASNO STA ZNACI IZOLACIJA SRBIJE!

Niste odgovorni za gubitak Kosova,ali za propast Srbije hocete.

St. Dejan

pre 12 godina

A mnogi su nazivali Koštunicu ludim kada je pričao da će ovo biti krajnji uslov. Poruka za one što bi dali Kosovo i Metohiju za kandidaturu. Nije vam KiM dedovina pa da njome raspolažete kako vam je volja.

milan

pre 12 godina

Ta mora Kosovo nas prati vec decenijama i kada smo to hteli finalizirati napravili smo velike gluposti koje nam danas ne dozvoljavaju da idemo svojim putem. Otvorili smo sami vrata svim mogucim represijama i uslovljavanjima a za sve sto nam se dogadja smo najvise sami krivi. Kada smo mogli zadrzati citavo Kosovo ubili smo coveka koji je bio u stanju to ostvariti, kada smo mogli dobiti deo Kosova po obicaju nismo pokazali osecaj za realnost, hteli vise i dosli dotle da cemo na kraju biti zadovoljni da kosovski srbi smeju da kazu da su srbi. Te nase nesuglasice, to nejednistvo, samozadovoljavanje, skupljanje politickih pojena u momentima kada je nacija najbitnija je cisti egoizam i bezobzirnost, laganje naroda da kakva je stvarna situacija sve su to momenti za koje smo sami krivi i koje nasi protivnici protiv nas iskorscuju. Mi jamu punu blata ne isusujemo nego sipamo vode u nju i zato treba zakljuciti taj kosmar i izvuci najbolje moguce uslove za zivot nasih zemljaka na Kosovu i staviti tacku, sto je dosta je.

Slobodan Petrovic

pre 12 godina

Vojvodina je takodje "kljuc" za Evropu,pitanje Vojvodine se vec razmatra po kuolarima u Briselu. Srbija je odavno izgubila kompas i zapostavlja pitanje Vojvodine,vecina nas zitelja Vojvodine je za zajednicki zivot,ali ne pod istim krovom.Na primer,nama pancevcima Beograd nikada nije bio glavni grad~(izuzetak je popslednijih 90 godina)Budimpesta i Bec jesu. Vojvodina ovakva kakva jeste danas je jadna i bedna,zapostavljena od Srbije,cini mi se da Madjarska sama vise brine o nama ziteljima Vojvodine nego Beograd. Otvoreno se zalazem za rampu (pasosku kontrolu) na Dunavu, otvoreno se zalazem za svaki prekid odnosa sa Srbijom, koja nas je godinama ugnjetavala i terala u besmislene ratove.Sama Srbija bi time bila blize Evropi. Mislim da je to "kljuc" za Evropu. Pozdrav iz Panceva, sa ovu stranu Dunava.

MILAN

pre 12 godina

Između Kosova i Evrope svaki normalan Srbin bira Kosovo.Baš me zabole đon za Evropu.Dobro je neko u komentarima rekao:Evropa je kao Titanik.Epilog je poznat.

Liberalni gay fasista

pre 12 godina

Ma da li je moguce koliko smo mi nesvesni vlastite pozicije?! Dacic citira Kostunicu i govori o duplim standardima, Tadic kaze nema pregovora dok se ne resi sta se desilo na Jarinju, ovde pun forum kukavaca nad kletom sudbinom Srpskom protiv koje se urotio nepravedni svet i evo otese na dusu (pitam se ko je od vas zadnji put bio nas Kosovu, ako ste bili ikada), pa ode i Sandzak a o bogami i opstina Zvezdara?

Zar vama i dalje nije jasno da je nasa politika samo nastavak Miloseviceve politike, umotane u celofan?! Zar neko mislim da EU ZELI da dezintegrise Srbiju a da dobije fenomenalnu zemlju kakva je Kosovo? Zar se niko ne pita zasto nemamo EU na nasoj strani? Pa zato sto smo sizofreni. Zato sto hocemo i EU, i Rusiju, i Kinu a necemo NATO, i hocemo nesto po svojim uslovima, dok ih lazemo za Mladica i sve tako u krug. Kosovo je bila cena koju je EU i svet ispostavio za Milosevicevo divljanje. Mudra i dalekovida vlada bi se sa tim pomirila odavno. Ova politika nas vodi u potpunu propast. Sizofrenija gora od Slobine a ko to ne vidi neka obuce majicu Kosovo je Srbija i pravac na Jarinje.

sasa

pre 12 godina

Ne zelim u EU!

Dosta je unistavanja ove zemlje,ucena,kupovine nase zemlje,izvora vode,fabrika za sitne pare,omogucavanja strancima da rade sa nasom radnom snagom sta hoce,dosta je otimanja nase teritorije,ubijanja nasih ljudi,represije nad Srbima u Vojvodini,u Novom pazaru,trovanja zemlje bobmardovanjem....DOSTA BRE!

NIKAD EU...ali NIIIIKAAAAD!

4Sure

pre 12 godina

Svaki normalan Srbin i normalan covek izmedju Evrope i Kosova bira Evropu... No uvek ima i onih drugih ljudi, i njih treba poslati na kosovo kad ga vec toliko hoce... Pa nek se tamo bore za kosovo, daleko od nase zemlje Srbije

pera lozac

pre 12 godina

EU mora da prihvati relnost da je sevrni deo Kosova deo Srbije.
I sto pre prihvati tu realnost to je bolje ze EU, za Kosovo a i za Srbiju.

naim-zagreb

pre 12 godina

Kako lijepo znate što nije vaše, a imate je. Za svaki problem , odmah komentirate kako Sanđak če tražiti da se odvoji, Vojvodina da postane Republika,Preševska dolina da se pripoji Kosovu,znači odmah se bojite onoga što nije vaše da če vam otiči ....na Albanskom se kaže jedna stara izreka : jezik ide kod zuba koji boli ...

petar

pre 12 godina

Kosovo bez nas ne moze u UN, a mi da mu to poklonimo da bi dobili datum pregovora sa EU...pa sta ce biti posle, na sledecem koraku autonomija za sandzak, pa na sledecem Vojvodina da bude republika, itd itd. Ne treba se kaciti sa EU, ali nikada ne smemo pokloniti mesto u UN...

Aleksandar

pre 12 godina

Sunarodnici Srbi, gubitnici ratova. Ono što je ratom izgubljeno ne može da se deli.
Može samo da se prizna činjenično stanje, što je tako očekivano.
Ili možda mislite da smo pobedili?

Meda

pre 12 godina

Godinama sam podrzavao ideju da se Srbija integrise u EU.
Ovo sada sa uslovljavanjem Nemacke gubi svaki smisao i vise nemam zelje da se Srbija integrise...

Na sledecim niko nema moj glas.

Use i u svoje kljuse!!!

Hr

pre 12 godina

Između Kosova i Evrope svaki normalan Srbin bira Kosovo.Baš me zabole đon za Evropu.Dobro je neko u komentarima rekao:Evropa je kao Titanik.Epilog je poznat.
(MILAN, 11. oktobar 2011 12:04)

Po čemu ti (Vi) mislite da imate izbor EU ili Kosovo?!
Vaš izbor je ostanak izvan EU bez Kosova ili ispunjavanje zahtjeva iz EU pristupnih pregovora i ako i kad zadovoljite EU standarde - EU (naravno bez Kosova).
Kosovo se ne bira niti u kojoj opciji. Vaša epizoda s Kosovom je završila i po vas same je bolje da to što prije shvatite.
Ako bi vas netko htio zaista kazniti dao bi vam Kosovo i naredio da Albancima date sva prava koja im kao respektabilnoj manjini pripadaju (na razini cijele Srbije ne Kosova) a to bi značilo par ministara, svakih par godina premijer ili predsjednik Srbije Albanac. Ako netko želi igrati tu igru mora biti svjestan da za 20-tak godina ono što je sad Kosovo postala bi cijela Srbija.
Nemate niti pojma kolko je prijedlog o samostalnosti Kosova dobra stvar za vas. Da ne spominjem materijalni kontekst i vreću bez dna..

Sve druge opcije, osim EU za vas, a i svakoga ovdje su utopija.

Rusija? Pitajte one koji su bili pod njima kako im je bilo. Tek se sad lagano oporavljaju od zagrljaja Rusa. Za početak svako od vas zaluđen Rusima nek ode u turističku posjetu toj zemlji da vidite kome se divite. Ja sam živio tamo zbog posla 15 godina i jako dobro znam o čemu pričam!

Kina? Ako želite biti crna rupa Europe i za par godina u potpunosti nestati kao narod ovo vam je najbolji scenario. Zamislite par milijuna Kineza kako rade sve ono što vi radite sada za 5 puta manju plaću.. Di ćete i šta ćete vi raditi onda?

Za početak spustite se na zemlju, shvatite kolko ste nebitni pa možda i bude od vas nešto...

Tko vam priča, EU ili Kosovo znajte da vas ozbiljno laže.
Ta politika teoretski prolazi, ali onda očekujte NATO doslovce u svom dvorištu i podjelu Srbije na interesne sfere (nešto kao Njemačka poslije WWII).

alexandar

pre 12 godina

I jos nesto za ove koji biraju EU ili KOSOVO! MA BRE ko vam NUDI KOSOVO u zamenu za EU! Da li ste BRE normalni, ako necete u EU za Kosovo BRE treba debelo izginuti kao 1389. a onda treba, REALNO, ginuti i za KALEMGDAN koji ce biti dovoljan za prezivele! Kvadrat ce biti jako povoljan!!!

Hr

pre 12 godina

Nije mi jasno kako vi Srbi pričate o Kosovu kao da je vaše i kao da vi nešto nekome dajete.
Kad je Kosovo zadnji put bilo srpsko ja vas pitam???

Kosovo je odavno otišlo (puno prije '99.) i vi ste najveći krivci zašto je otišlo!
Da niste Albancima prodavali zemlju i da ste je čuvali kao svoju, Kosovo bi i dalje bilo vaše...
Vi bi i jare i pare, a to neće ići...
A ako ćete i dalje gurati glavu u pijesak neće Kosovo biti jedino koje će otići..

Petar

pre 12 godina

само надреалисти живе своје снове. тако, албанци нису хтели да прихвате хиљадугодишњу реалност, па су добили државу. зашто би ми прихватали реалност? која ће трајати ни 10, 50 година?
чему тај дефетизам, млакост?
И зар заиста мислиш да ће "прихватање реалности" прихватати и генерације после нас? а стасаће нова и достојнија...
(Владимир, 11. oktobar 2011 10:54)
Vladimire, ako nastavimo sa ovakvom politikom, za 50-100 godina nas, Srba će biti moždao oko 2 miliona, a Albanaca najmanje 10 miliono, tako da ne vidim mogo smisla u ovome što si napisao u svom komentaru.

Владимир

pre 12 godina

MANDRAXX,
само надреалисти живе своје снове. тако, албанци нису хтели да прихвате хиљадугодишњу реалност, па су добили државу. зашто би ми прихватали реалност? која ће трајати ни 10, 50 година?
чему тај дефетизам, млакост?
И зар заиста мислиш да ће "прихватање реалности" прихватати и генерације после нас? а стасаће нова и достојнија...

pazarac

pre 12 godina

sizofrenoj evropskoj uniji srbija dodje terapija. na kraju ce traziti da neko iz vlade srbije kaze na bbc-ju "ja sam magarac", u ime svih gradjana, al 3x

Optimista

pre 12 godina

Kosovo je ključ, Vojvodina je hvatanje za kvaku, i otvaranje nepodmazanih vrata za ulazak u EU je Sandžak. Dobro došli u EU! p.s. ah, "zaboravih preševsku dolinu".

zvezdan

pre 12 godina

gospodo,

samo jos malo strpljenja, nece dugo potrajati, pa mozda ispadne da su ovo bili veoma sretni trenutci za srbiju.
u trenutku dok ovo javljam evropa vec uveliko lovi sama sebe za rep. naime, istovremeno pokusavaju spasiti sebe i grcku, a sada spasavaju banke koje su svojevremeno ubedili da ne povlace svoj novac iz grcke.
u najmanj ruku cudno...
iako srbija ima veoma lose karte u ovom krugu, prica o kosovu jos nije zavrsena.

kazem, samo jos malo strpljenja, sto ne znaci sedeti i cekati, vec poceti sredjivati vlastito dvoriste.

Dragi

pre 12 godina

Sa broda koji tone, prvo beže pacovi, a samo se kreteni penju na brod koji tone.
A brod EU se opasno nakrenuo na jednu stranu.
Nama EU uopšte nije potrebna i mi sa njom ništa ne dobijamo. Moguće da dobijaju tajkuni, koji finansiraju ovu političku vrhušku i da su oni zbog toga toliko za EU.

alexandar

pre 12 godina

Mi smo sve kljuceve pogubili odavno a sudeci po komentarima izgubicemo i glave! Dobili smo po TINTARI 99-te zbog iste stvari i nije nam dosta i NISTA shvatili nismo! Pa kad nemamo PAMETI i kad hocemo da se JUNACIMO bez osnova onda i treba da NESTANEMO! Opet se lozite na ruse i njihovu pomoc i nije vam
dovoljno ISKUSTVO sa njima! Covek kada se jednom zezne za njega se kaze da je POGRESIO, drugi put vec mora da se zapita da li je NORMALAN a TRECI PUT je za PADINJAK! E pa PADINJAK je novi naziv za SRBIJU bez Kosova,Vojvodine i Sandzaka u vrlo skoroj buducnosti! 2014. ili 2015-a!
SIGURICA! A onda cete dobiti PLIN od rusa vrlo povoljno, ali za KOLEKTIVNU OPUSTENU DUVKU! Nije neki kvalitet ali BRATE PUTINOV JE!!!

Bivsi EU

pre 12 godina

Evropo DOSTA, preteraste. Vreme je da se okrenemo sami sebi i da shvatimo da treba da krenemo da radimo i proizvodimo, niko nam nece pomoci nego mi sami sebi, moramo se okrenuti proizvodnji, poljoprivredi. Imamo rusko trzite kao i trziste EU bez carine. Vreme je da postanemo jaka drzava, ne da se uzdamo u tudju pomoc!!!

veštica Borka

pre 12 godina

Ma bre Srbi, manite se ćorava posla. Predvideni ulazak u evropu je 2020 godine??? Možda je to i realno samo tada današnje evrope neče više biti.

Sabo

pre 12 godina

Kako mi se cini niti ce Srbija u Evropu niti ce imat Kosovo nikako mi nije jasno jesul ovog svijesni politicari trenutno na vlasti u Srbiji.Jedno se mora opredjelit dal je Srbija za totalnu izolaciju od normalnog svijeta radi demagogije i tvrdnje da je Kosovo Srbija mozda je to tako al je to problem sto je tako misljenje samo Srbije i njenih Srpskih politicara doduse ne svih neki vide realnost na terenu dok je za velike zemlje ovog zemaljskog svijeta prica da je Kosovo Srbija davno zavrena jos u doba Miloseviceve pogresne politike prema Kosovu.

petar

pre 12 godina

ni mrkonjicevi lazni koridori, ni dinkiceve akcije, ni dulicevi sajtovi, nista ne pada toliko tesko kao poniznost nase bedne vlasti prema tiranima iz nemacke i slicnih zemalja koji vise od svega vole da se igraju geografije i iscrtavanja granica.

znam da se od casti ne zivi, niti se u traktore sipa, ali neka granica ipak mora da postoji, jer samo tako znamo da smo ljudi. a ekipa koja sad vlada u ime svih nas, tu granicu ocigledno nema.

milvoki

pre 12 godina

Ljudi, šta se zanosite, kakvi uslovi, kakvi bakrači. Mi smo sami sebi uslov za ulazak u Evropsku uniju. Onog trenutka kada prestanemo da budemo generatori problema, kada promenimo svest u našim glavama, kada se okrenemo sebi i svojim porodicama, kada bacumo đubre u našu kantu, a ne u komšijinu, onda možemo sebi postaviti pitanje da li nam neko drugi smeta u ostvrivanju tog cilja.

весна

pre 12 godina

Немачка,упорно,хоће све своје ратне савезнике да награди и ником да остане дужна.

zoran

pre 12 godina

Naslov komentara dubi na glavi. Članstvo u Uniji je sa ovakvim uslovima je daleko svetlosnu godinu.Sama kandidatura ne znači ništa.Juče je Tači državnčki rekao: "Nezavisnost, teritorijalni integritet i unutrašnje uredjenje su crvena linija preko koje nećemo preći". Očekujem da će mu se pridružiti istom izjavom i gospodin Tadić. On ima veće pravo na autorstvo ovakvog stava.Ili to za Srbiju ne važi?
Rešenje za kosovo i članstvo u EU se ne mogu rešiti preko noći. Ni za mandata sledeće Vlade. Srbiji je porebna murost i strpljenje, da parafraziram Tačija, nebi li sačuvala teritorijalni integritet.

t.t

pre 12 godina

Da se mene pita nije problem Kosovo nego je problem u tome što je Evropa u velikoj krizi pa joj samo još Srbija fali .Živim u sloveniji biče vam još gore ako Srbija bude primljena u EU.A nato jedva čeka frku na balkanu.

bravar

pre 12 godina

Je li se to sada promenila brava za Evropu? Pa do pre par meseci "kljuc" je bio Mladic, sada je to Kosovo; pa koliko to kljuceva treba da se postane kandidat?

svetlanast.

pre 12 godina

ako vec nece politicari, zasto istoricari ne kazu gradjanima srbije da su se kosovo i metohija u istoriji dobijali i gubili u ratovima.
milosevic je slagao srbiju da je rat sa NATO-om dobio.
zato gradjanima srbije nikako nije jasno da "sile pobednice" odlucuju.
kao i u ostalim ratovima koje je milosevic vodio a da "srbija nije ucestvovala" kako vreme prolazi, srbija sve vise gubi.
pa, kako nam je volja.
kosovo ce mozda pripasti srbiji u nekom sledecem ratu.

kristian eduard nikolla

pre 12 godina

de ste bre zemljaci..ovde jedan Albanac ajde ako se vi uopste ubacite u EU probajte i za nas da mislite.. za vase zemljake da vise ne mislimo ratovat ali da iznenadimo EU ida opet zivimo zajedno ko za vreme TITA kad smo se ljubilli i grlili ahh j....a vremena su to bila za sve nas...

sbrdasdola

pre 12 godina

Mislim da je krajne vreme za raspisivanje referenduma sa ptanjem, "Da li drzavljani Srbije prihvataju da Srbija postane deo EU pod tim i tim uslovima?", pa da se u jednom danu ova prica zavrsi...Na kraju ispada da Srbiji nema zivota bez EU i da mora da postane njen clan po svaku cenu...

EUskeptik

pre 12 godina

Ne radi se samo o tome da EU uslovljava Srbiju, vec EU nema kapacitet da se prosiruje, tako da ce uvek naci izgovor tj. jos neki uslov kako bi sto duze odlozili prijem novih clanica. Ukoliko se stvari u samij EU promene, onda ce sve ici brze. Najveci je problem sto su nasi politicari upali u tu igru, pa kako njih EU voza tako i oni vozaju narod. Ali jedno je sigurno, na kraju cemo se, kao i uvek, sami sebi smejati.

Albanac sa Kosova

pre 12 godina

To sto EK hoce i kaze moze da bude jedno, a dali svaka clanica EU podrzava ili prihvata preporuke EK je jedno sasvim drugo. Makedonija je 3 puta do sada imala preporuke za pocetak pregovora za clanstvo u EU...a jos su tu gde su...zbog Grcke!!! Moze i ovde biti neka 'Grcka". A sta onda...nista ...idemo starim avazom...'EU i SAD svet mrze Srbiju"..."Kosovo je Srbija"...i tako dalje sve to tako do posle Izbora...a vas narod na barrikadama...

nada

pre 12 godina

A NASI politicari su nas LAGALI svih ovih godina i tvrdili da Kosivo NIJE USLOV za EU, IAKO SU NAM SVI ZVANICNICI EU TO JASNO I GLASNO BEZBROJ PUTA NAGLASILI!

Par-nepar

pre 12 godina

>>...u avgustu, nemačka kancelarka Angela Merkel poručila je da „ako Srbija želi da ostvari status kandidata EU, onda treba da obnovi dijalog (s Kosovom), postigne rezultate u tom dijalogu, omogući rad Euleksa u svim delovima Kosova i ukine paralelne strukture“.

slovenac

pre 12 godina

Karadzic kljuc za Evropu!
Mladic kljuc za Evropu!
Kosovo kljuc za Evropu!
ITD!!! (dodaj sam)
(rale, 11. oktobar 2011 10:32

PAMET, RAD I STRPLJENJE ključ za Evropu!

Misljenje

pre 12 godina

Je li se to sada promenila brava za Evropu? Pa do pre par meseci "kljuc" je bio Mladic, sada je to Kosovo; pa koliko to kljuceva treba da se postane kandidat?
(bravar)

malo se pravimo ludi to je jedan jedini i jedinsveni kljuc koji smo mi zgazili u paramparcad 1986 i sada ga skupljamo u komad po komad u pokusaju da ga sklopimo i u tom procesu stalno kukamo "zar moramo bas svaki deo da nadjemo?" dok se vrtimo u istom krugu.

A sto se tice komentara "e bas sada necemo u Evropu, utatata", zar ne vidimo koliko smo smesni? slazem se, u se i u svoje kljuse, samo treba imati makar kljuse a mi ni to nemamo.

Niki

pre 12 godina

Ima jedna cinjenica koja mi smeta ovde u ovoj kampanji koja se fura zadnje vreme. Poenta je da su nase vlasti ZNALE sve to a obmanjivali su nas (do duse obmanjivali su i EU), meni to smeta. Niko ne insistira na tom momentu. Nego eto kao sad tu su nas uslovili a mi kao eto iznenadjeni. Poenta je da se islo na to da ce narod vremenom oguglati na tu pricu i leci na rudu, ali se to nije desilo. A kako i da se desi kad je zemlja ostala ekonomski devastirana.

zvezdan

pre 12 godina

po cemu smo mi toliko sizofreni sto zelimo i eu, i rusiju, i kinu, a nemci, francuzi i usa nisu, iako to isto zele?

rekao bih; "paranoja, to je hrana moja!"

Smit

pre 12 godina

Nema sta, sjajan analiticar. Podsetio me na jednu vremensku prognozu koji sam jednom cuo na Dnevniku a koja glasi: Po jednoj varijanti sutra ce padati kisa, a po drugoj nece.

beograđanin onaj stari

pre 12 godina

Kosovo je ključ za neke druge integracije ili nešto što bih najviše želeo, da sami smognemo snagu da napravimo pravnu državu. Zbogom EUtanazijo!

Djordje

pre 12 godina

Ranije bih zbog ovakve vesti bio prilicno ljut, i razmisljao o tome ima li sanse da ikako usaglasimo svoje stavove o Kosovu i zelje za Evropom. Sad mi nekako svejedno, ali ne po pitanju Kosova (sto bi mozda bilo racionalno), nego po pitanju Evrope. Ne znam zasto, ali prosto su mi nekako vec dosadili sa tim odnosom, aj sad ovo, pa ono, pa ovo, pa ono... Boli me nesto uvo i za tu Evropu, napatismo za ovih 10 godin da dodjemo do nje vise nego 90 tih, da dodjemo do "demokratije".

Javi kako je bilo!

pre 12 godina

Drugari gubitnici i dobitnici... Srbija je kapitulirala pred NATO snagama, jedna cinjenica koja ne sme da se izuzme iz konteksta cele price. Domaci, ni pored bombardovanja nisu uspeli da zauzmu ni karaulu Kosare, ovi iz Libije su zakon za takve borce. E sad, koliko ce dugo NATO biti na Kosovu...

Marko

pre 12 godina

Ljudi da se ne lazemo, nismo mi ispunili standard za Evropu, kao i mnoge zemlje koje su blizu ulaska a i one koje su usle. Hvalimo se da smo doneli razne zakone, npr o tehnoloskom otpadu, odlaganju opasnih materija a to je cisto slovo na papiru, pa mi ne primenjujemo zakone iz Titovog vremena, eto npr u Kragujevcu, u ulici gde ja zivim izgradjena je ogromna fabrika za preradu i susenje mesa koja se zove'' Buducnost'',a koja bukom i dimom podseca na tenk, iako po vazecim propisima nije dozvoljeno u naseljenom mesto da se gradi fabrika, naravno ko postuje propise iz lokalne samouprave a i iz republickih organa.Naravno vlasnik fabrike je odbornik u skupstini grada na Verkovoj listi, mada se on hvali da je u dobrim odnosima i sa ds-om,sps-om i sa sns-om. Pored brojnih zalbi kako nadleznim republickim tako i lokalnim, jedini odgovor koji smo dobili jeste da se javimo kad dobijemo rak pluca i kad ogluvimo, toliko o nasem napretku :)

Bravar iz Kumrovca

pre 12 godina

Ma, nema veze... ionako kad dodje red na nas da udjemo, nece se ni koristiti kljucevi, nego one kartice elektronske, samo se provuku... znate ono, kao po hotelima na zapadu, sto gledamo u americkim filmovima...
Do tad ce Dulic da skonta kako da bude glavni distributer tih kartica

Zar je to bitno

pre 12 godina

Kljucar je otisao u penziju i ne radi vise.
Mi smo kljuceve pogubili, a neke smo polomili sami.
Treba sami da menjamo bravu, ali uz upustvo za primenu.Nista na slepo ili komsiju amatera.
Zavrnite rukave!

miran

pre 12 godina

Srbija ima tri neresiva problema (bar u doglednoj buducnosti).
Prvi, nesposobni na vlasti.
Drugi, isti takvi na vlasti u EU.
Treci, kao posledica, siromasan, apatican i totalno nezainteresovan narod za bilo sta sem za golo prezivljavanje.
ENDE.