Medijska priča o Jarinju nije tačna

Ministar odbrane Dragan Šutanovac kaže da je o dešavanjima na severu Kosova u medijima plasirana priča pod "jakim utiskom emocija" i da nije potpuno tačna.

Izvor: Beta, Tanjug

Četvrtak, 06.10.2011.

14:15

Default images

Skupštinskom Odboru za bezbednost predstavljen je izveštaj srpskih bezbednosnih službi o dešavanjima na severu Kosova koji je poverljiv. Ministar Šutanovac kaže da je izveštaj vrlo detaljan jer sadrži podatke vojnih službi i drugih bezbednosnih agencija. LDP i SPO su tražili da se saopšti istina o sukobima na prelazu Jarinje 26. septembra.

Tada je na Jarinju došlo do sukoba lokalnih Srba i Kfora u kojima je bilo više povređenih.

Lider SPO Vuk Drašković rekao je pre dva dana, pozivajući se na izveštaj službi bezbednosti iznet na skupštinskom Odboru, da vlasti skrivaju istinu o dešavanjima na Jarinju i da je Kfor bio napadnut pre nego što je upotrebio oružje.

Šutanovac je istakao da je taj izveštaj poverljiv i da je sednica bila zatvorena za javnost, a da je u medijima plasirana priča pod jakim utiskom emocija i da nije potpuno tačna.

"Moramo učiniti sve da ne isprovociramo događaje koji mogu dovesti do sukoba na Kosovu. Mi pokušavamo da na diplomatski način dodjemo
do rešenja mirnim putem i pregovorima", kazao je on.

Ministar je rekao da je nakon bormbardovanja 1999. Srbija "izgubila teritorijalni suvrenitet" na Kosovu, ali da je zadržala stanovništvo i ukoliko se obezbedi njihov bezbedan opstanak na Kosovu, Srbija ima šanse da ostvari svoje interese.

Kako prenosi beogradska štampa, srpske obaveštajne službe izvestile su Odbor za bezbednost da je u sukobu s Kforom kod Jarinja lokalne Srbe predvodio švercer sa severa Kosova Zvonko Veselinović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

48 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zapad zapretio, Kina uzvratila

Kina je usvojila zakon o carinama kojim želi da osnaži mehanizme odbrane svoje ekomonije nakon pretnji Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije da će reagovati na izvoz jeftinih kineskih proizvoda.

7:59

27.4.2024.

1 d

Podeli: