Marković: Država nije kapitulirala

Ministar Milan Marković je za B92 rekao da bi država kapitulirala da je dozvolila održavanje Parade ponosa iz straha od kritika, po ceni da rizikuje živote.

Izvor: B92, Tanjug

Subota, 01.10.2011.

18:52

Default images

"Daleko od toga da je država kapitulirala i da su huligani jači od države, to su potpune besmislice" , rekao je Marković.

U ovom slučaju država je reagovala jedino kako je mogla da bi spasla ljudske živote i materijalna dobra.

Kako kaže, država nije nesposobna da zaustavi one za koje se sumnja da bi uništili grad, jer poseduje monopol sile, ali je vlast tu da proceni šta donosi sutra i šta bi takav događaj mogao da prouzrokuje.

"Država će svaku takvu akciju ugušiti za dan, dva, tri ili pet, britanska ili srpska država. Država ima monopol fizičke sile i tu nema dileme. Zar neko zaista misli da država ne može da obezbedi samu Paradu ponosa? Pa, država može da izvede tenkove ako neko misli da je to pametno", objasnio je Marković.

On je naglasio da je potez države o zabrani skupova ono što bi svaka vlast učinila, a da je druga strana rane da li mi imamo problem sa različitostima, ili u međusobnom razumevanju i uvažavanju i da li se ovakve stvari koriste za političke promocije.

Ljudska prava u Srbiji su prema njegovom mišljenju na dobrom nivou, što ne znači da ne treba da se unapređuju i dodao da je korpus prava nacionalnih manjina takođe na visokom nivou.

"Imamo i nezavisne organe kao što je zaštitnik građana, poverenicu za ravnopravnost, poverenika za informacije od javnog značaja i Srbija u tom smislu zaista nema čega da se stidi kada je u pitanju stepen zaštite ljudskih prava", zaključio je ministar Marković.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

227 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: