Del: Legitimno pravo carine Kosova

Ambasador SAD na Kosovu Kristofer Del izjavio je da je legitimno pravo Kosova da na sever vrati pripadnike svoje carine i policije.

Izvor: Beta, Tanjug

Ponedeljak, 12.09.2011.

22:03

Default images

Posle sastanka sa potpredsednikom Alijanse za budućnost Kosova Bljerimom Šaljom, Del je rekao da postoji dogovor Vlade Kosova, Kfora i Euleksa o povratku pripadnika policije i carine na prelaze Jarinje i Brnjak.

"Vlada Kosova ima sva legitimna prava i ovlašćenja da ostvari dogovor od 2. septembra. Sada očekujemo da se to ostvari i mi ih u tome podržavamo", kazao je Del.

Prištinski mediji su krajem prošle nedelje javili da premijer Kosova u saradnji sa ambasadorom Delom, komandantom Kfora, šefom Euleksa i predstavnikom Ketrin Ešton na Kosovu priprema operacionalni plan za povratak pripadnika policije i carine Kosova na granične prelaze.

To je danas u izjavi za list "Koha ditore" potvrdio i zamenik premijera Kosova Hajredin Kuči.

Komandu nad policijom i carinom će imati vlasti Kosova, operativni deo će pripasti Euleksu, a Kfor će kontrolisati "alternativne puteve" na granici sa Srbijom.

Tahiri: Privodimo planove kraju

Šefica prištinskog pregovaračkog tima u dijalogu sa Beogradom Edita Tahiri izjavilla je da kosovske institucije sa međunarodnom zajednicom privode kraju plan za uspostavljanje carinske i granične kontrole na prelazima na severu Kosova.

“Intenzivno radimo na tom planu. Imamo vremena još nekoliko dana do 16. septembra. Mogu da vam kažem da intenzivno radimo kako bismo 16. bili spremni da uspostavimo kontrolu i da upravljamo graničnim i carinskim perlazima između Kosova i Srbije”, kazala je Edita Tahiri agenciji Tanjug.

“Funkcionisanje graničnih prelaza na severnoj granici Kosova sa Srbijom treba da bude isto kao i na svim ostalim graničnim prelazima koje Kosovo kontroliše na svim ostalim prelazima naše zemlje. Samo ću da dodam da će i prelazi 1 i 31 biti pod kontrolom države Kosovo u saradnji sa Euleksom i Kforom”, precizirala je potpredsednica kosovske vlade.

Ona je navela da je sporazum o uzajamnom priznavanju carinskih pečata “otvorio novo poglavlje u odnosima Kosova i Srbije, poglavlje slobodne trgovine”.

“Vlada Kosova je obećala da će 16. septembra biti spremna za početak sprovođenja sporazuma o slobodnoj trgovini. Mi intenzivno radimo na završetku svih priprema za uspostavljanje kontrole na carinskim i graničnim prelazima i to ćemo uraditi u saradnji sa Kforom i Euleksom i međunarodnim partnerima”, kazala je Edita Tahiri.

Ona je dodala da bi za početak prolaska robe na obe strane i vlasti Srbije trebalo da budu spremne, te da se to odnosi i na EU kao posrednika i garanta.

“Znači da treba da radi sa obe strane kako bi 16. počela slobodna trgovina između dve zemlje", rekla je Edita Tahiri.

Na pitanje da li su sa Beogradom usaglašeni i ostali prateći papiri oko sprovođenja sporazuma o slobodnoj trgovini, Edita Tahiri je rekla da je tokom poslednje runde dijaloga u Briselu razgvarano dugo i da je na kraju postignut dogovor, ali što se tiče sprovođenja sporazuma, svaka država to mora da uradi odvojeno, na osnovu sporazuma CEFTA.

“Roba koja ide bez carine će imati jednu vrstu tretmana, dok će roba sa akcizom imati drugačiji tretman. Mogu da dodam da će sredstva ili prihodi od carine ići u kosovski budžet”, kazala je Edita Tahiri.

Ona je najavila novu rundu dijaloga sa Beogradom 27. ili 28. septembra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

56 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Podeli: