Danas sednica SB o Kosovu

SB UN održaće sednicu posvećenu situaciji na Kosovu, na kojoj će biti predstavljen redovni tromesečni izveštaj generalnog sekretara UN Ban Ki Muna.

Izvor: B92, Tanjug

Utorak, 30.08.2011.

07:09

Default images

Iako izveštaj obuhvata period od 16. aprila do 15. jula, akcenat današnje sednice bće na poslednjoj krizi na severu Kosova.

Članove Saveta bezbednosti će, kako je ranije najavljeno, s najnovijom krizom nastalom nakon slanja specijalnih jedinica kosovske policije na administrativne prelaze Jarinje i Brnjak, upoznati novi vršilac dužnosti šefa UNMIK-a Farid Zarif.

Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić izjavio je ranije Tanjugu u Njujorku da očekuje tešku sednicu imajući u vidu suprotstavljenost stavova članica tog tela oko predsedničkog saopštenja, čiji predlog je podnela Rusija.

On je precizirao da se u nacrtu predsedničkog saopštenja Priština osuđuje zbog odluke da upotrebi silu, a zatim se traži da se situacija vrati na pređašnje stanje, pre početka upotrebe sile.

SAD će blokirati ruski predlog

Međutim, kako piše "Blic", dogovora o ruskom predlogu neće ni biti, jer, kako saznaje taj list iz diplomatskih izvora u Njujorku, Sjedinjene Američke Države oštro se protive pojedinim stavovima iz tog saopštenja i zato se očekuju veoma mučna i oštra debata.

"U predsedničkom saopštenju koje je podnela Rusija postoje stavke koje SAD neće da prihvate, dok druge države Zapada ne pružaju otpor. U saopštenju stoji da Euleks i Kfor treba da se ponašaju striktno statusno neutralno, a SAD to ne dozvoljava uz obrazloženje da to može samo UNMIK", navodi izvor "Blica".

Isti izvor naglašava i da se SAD protive i delu ruskog nacrta u kojem stoji da je potrebno da se eksplicitno osude vlasti u Prištini zbog odluke da pošalju svoje specijalne jedinice na sever Kosova.

Inače, sednica SB UN o Kosovu je trebalo da se održi u ponedeljak, ali je odložena zbog problema izazvanih uraganom Ajrin, koji je pogodio Njujork.

Jevremović: Bez velikih obrta

Nekadašnji ambasador Srbije u Ujedinjenim nacijama Pavle Jevremović smatra da današnja sednica Saveta bezbednosti UN neće doneti velike obrte.

"Savet bezbednosti ne donosi odluke tako lako, za svaku krupniju odluku je potrebna saglasnost većine, u svakom slučaju stalnih članica SB", rekao je Jevremović za Radio Slobodna Evropa.

Prema njemu, najviše čemu se možemo nadati jeste jedno predsedničko saopštenje. SB UN će, prema Jevremoviću, zauzeti jedan srednje umereni stav, založiće se za nastavak pregovaračkog procesa između Beograda i Prištine i za uzdržavanje od nasilja.

"Ali sednica ima jedan značaj koji drži pitanje Kosova u fokusu pažnje međunarodne javnosti", ukazao je Jevremović, koji očekuje da će se SB složiti oko toga da se osudi nasilje i da se situacija ne zaoštrava.

Usaglašen stav BiH

Bosna i Hercegovina će imati usaglašen stav na današnjoj sednici Saveta bezbednosti UN posvećenog stanju na Kosovu, izjavio je Tanjugu savetnik srpskog člana u Predsedništvu BiH Danilo Petrović.

Petrović kaže da je Predsedništvo BiH usaglasilo izlaganje ambasadora BiH u UN Ivana Barbalića na sednici Saveta bezbednosti UN, koja će se održati kasnije tokom dana.

Prema njegovim rečima, ovaj usaglašeni stav postignut je kompromisom, kako je to već praksa, među članovima Predsedništva BiH.

"Barbalić će u izlaganju dati podršku izveštaju generalnog sekretara UN Ban Ki Muna koji se odnosi na period pre poslednjih događaja koji su se desili na Kosovu u vezi sa prelazima na administrativnoj granici sa Srbijom", rekao je Petrović.

On ističe da će u izlaganju Barbalića biti osuđeno nasilje koje se desilo na Kosovu, data podrška istrazi nelegalnoj trgovini organima na Kosovu i pozdravljeni svi rezultati direktnog dijaloga Beograda i Prištine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

22 h

Podeli: