Oslo: Nov bilans stradalih 76 osoba

U sudu u Oslu, bez prisustva javnosti, završeno saslušanje Andersa Brejvika. Norveška policija saopštila promenu broja stradalih u napadima - ukupno 76 osoba.

Izvor: Beta, Tanjug

Ponedeljak, 25.07.2011.

14:14

Default images

BBC prenosi podatke policije po kojima je u napadu na ostrvo Utoja poginulo 68 osoba, dok se broj stradalih u eksploziji bombe u centru Osla povećao na osam.

Prethodno je Brejvik na saslušanju u sudu priznao da je izveo napade, ali i da se ne oseća krivim jer je to bila prevencija kako Evropa ne bi potpala pod uticaj muslimana.

Portparol policije Ojstajn Maeland objasnio je da je veći, pogrešan broj žrtava na ostrvu, posledica toga što su policija i spasioci bili dosad usredsređeni na pružanje pomoći preživelima i obezbeđivanje područja.

Maeland je, kako navodi AFP, rekao da su sva pronađena tela odneta sa Utoje, što je omogućilo da se napravi precizniji trenutni bilans.

S druge strane, dodao je on, potraga za nestalima i dalje traje, što može na kraju dovesti i do toga da konačan broj žrtava bude povećan.

Brejvik je na današnjem saslušanju priznao da je imao dve grupe pomagača.

Prema rečima sudije, on je rekao da je želeo da osujeti dalje regrutovanje članova laburističke stranke, koju krivi za "masovni uvoz muslimana".

Brejviku je pritvor produžen za osam nedelja. Sud je uz to odlučio da Brejvik provede četiri nedelje u potpunoj izolaciji.

Saslušanje je trajalo oko 40 minuta, pošto je počelo oko 13.50.

Advokat Brejvika je u nedelju norveškoj televiziji rekao da njegov štićenik ima dve želje u vezi sa saslušanjem pred sudom.

Prva je - da dođe u uniformi, i druga da saslušanje bude javno.

Brejvik je pripremio govor za tu priliku, prema oceni agencije Asošiejted pres, da pojavljivanje pred sudom pretvori u predstavu i pozornicu za javno iznošenje oštrih antimuslimanskih stavova.

Ispred suda u Oslu u kome treba da bude saslušan Brejvik, još u podne, bilo je preko stotinu domaćih i stranih novinara.

Norveška državna televizija javila je da je skupina građana iz Osla napala automobil za koji su mislili da Brejvika dovodi prema sudu. Oni su, zgroženi zločinom, uzvikivali: "Niko neće razoriti grad koji volimo i njegove ljude".

Brejvikovom advokatu su vikali da može pozdraviti svog klijenta i da mu prenese da "gori u paklu". Neko je povikao i pitao ga kako ga može braniti.

Brejvik je doveden na sporedni ulaz, kroz podrum, do sale za suđenje.

U Norveškoj je u podne minutom ćutanja odata pošta poginulima u dva napada koja je u petak izvršio Norvežanin Anders Bering Brejvik.

"Norveška će se promeniti, ali neće odstupiti"

Norveški premijer Jens Stoltenberg izjavio je da će se posle dva nedavna krvoprolića Norveška zauvek promeniti, ali da će ostati privržena demokratskim i vrednostima koje promovišu otvorenost.

"Mislim da će se Norveška promeniti", rekao je Stoltenberg u razgovoru za BBC, ali je dodao da veruje da će Norveška ipak biti lako prepoznatljiva.

"Uvek ćemo biti društvo koje je privrženo demokratskim vrednostima i onima koje promovišu otvorenost", naglasio je on.
Jens Stoltenberg
Prema njegovim rečima, Norveška će uvek biti društvo koje ohrabruje ljude da budu aktivni, i da u učestvuju u političkom životu.

Stoltenberg je dodao da je Norveška bila spremna za eventualne terorističke napade, ali da nasilje kakvo se dogodilo u petak nije mogla da zamisli.

"Norveška je zemlja u kojoj svi osećaju da su bliski, i mi ovako nešto nikada do sada nismo doživeli", rekao je premijer Norveške.

Prema njegovom mišljenju, u Norveškoj se takvo nasilje nije dogodilo od Drugog svetskog rata.

On je rekao da je Norveška u žalosti i u šoku, ali da je i ujedinjena.

"Koliko ja znam policija nije imala nijednu informaciju na osnovu koje bi se moglo zaključiti da on predstavlja opasnost za društvo', rekao
je Stoltenberg.

Odgovorajući da li je Brejvik bio povežan za drugim ekstremno-desničarskim pokretima u Evropi, Stoltenberg je rekao da misli da bi pre donošenja zaključka o tome, trebalo sačekati kraj istrage.

"Kada istraga bude završena, znaćemo više o mogućim međunarodnim vezama ekstremističkih grupa i sve druge aspekte ovog užasnog
zločina", rekao je on.

Stoltenberg je rekao i da nijedno društvo u potpunosti ne može da se zaštiti od terorizma i nasilja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

64 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zapad zapretio, Kina uzvratila

Kina je usvojila zakon o carinama kojim želi da osnaži mehanizme odbrane svoje ekomonije nakon pretnji Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije da će reagovati na izvoz jeftinih kineskih proizvoda.

7:59

27.4.2024.

1 d

Podeli: