Surogat materinstvo i u Srbiji

Novi Građanski zakonik, čije se usvajanje očekuje naredne godine, mogao bi u Srbiji konačno da legalizije koncept surogat majčinstva.

Izvor: B92

Četvrtak, 07.07.2011.

17:24

Default images

Žena koja ima jajne ćelije sposobne za oplodnju, a nema matericu, moći će da postane majka tako što će sa surogat majkom zaključiti ugovor o rađanju.

"Ne vidimo nijedan opravdani razlog zbog čega bi majke ili žene bile diskriminisane, pošto Ustav garantuje ravnopravnost i zabranu diskriminacije po bilo kom osnovu", kaže Olga Cvejić Jančić, koautorka teksta Građanskog zakonika.

Za razliku od prakse u nekim zemljama, poput Rusije i Amerike, surogat majke u Srbiji neće dobijati naknadu.

"Ona je kod nas predviđena na altruističkoj,a ne na komercijalnoj osnovi, surogat majka ne bi imala pravo na naknadu za rađanje za drugog, ali bi imala pravo na opravdane troškove, razumne, neke racionalne troškove, koji bi podrazumevali trudnoću i nošenje, pojačane ishrane, lekarske preglede, odsustvo sa posla", kaže Cvejić Jančićeva.

U prednacrtu je vrlo precizno propisano i ko može da bude surogat majka, a ugovor ne mogu da sklope bliži i dalji rođaci.

"Kada se tiče surogat majčinstva i bliskih srodnika, to je vrlo osetljivo pitanje, pitanje mogućih naslednih prava, to su ta pitanja koja su i druge zemlje imale kao problem, zato ta pitanja moraju biti jako definisana. Ovaj predlog Građanskog zakonika je već dao okvire definicije tih pitanja, a mi ćemo sa strane etičkih principa koji moraju da se poštuju u lekarskoj struci dati svoje viđenje tih stvari", kaže Tatjana Radosavljević, direktorka Lekarske komore Srbije.

Sa problemom neplodnosti u Srbiji se suočava sve više parova.

"Mi, ginekolozi, podržavamo ovaj novi zakon i radujemo se što će u Srbiji biti omogućeno da postoji surogat majka, jer u našoj praksi se srećemo sa ženama koje su nekom saobraćajnom nesrećom, ili recimo na porođaju nekom nesrećom, nekom teškom dijagnozom, abrupcijom posteljice ili nekom drugom dijagnozom ostale bez materice, i one ne mogu biti majke, a danas ako se omogući surogat materinstvo, one će moći da postanu majke", kaže Mima Fazlagić, specijalista ginekologije.

Surogat majčinstvu pribegle su i mnoge svetske javne ličnosti, poput ser Eltona Džona, koji je sa svojim partnerom dobio sina, Nikol Kidman ili Sare Džesike Parker, kojoj je surogat majka na svet donela blizance.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: