Za šta Srbija dobija pomoć od SAD

Prema predlogu budžeta SAD za 2012, najveću američku pomoć na Zapadnom Balkanu će dobiti Kosovo i BiH, dok je Srbija na trećem mestu, piše "Danas".

Izvor: B92

Petak, 01.07.2011.

22:09

Default images

Iza su Albanija, Makedonija i Crna Gora, a na poslednjem mestu je Hrvatska. Amerika namerava da u 2012. Srbiju pomogne sa 39,1 miliona dolara.

Čini se da Amerika veruje da Hrvatskoj obilne donacije više nisu ni potrebne, s obzirom na to da je smatra za "predvodnika stabilnosti u regionu Jugoistočne Evrope".

Srbija je jedina zemlja Zapadnog Balkana u vezi sa kojom se ne pominju "evroatlantske integracije" i ulazak u NATO, već samo "evropska integracija" i EU. Stejt department, u obrazloženju predloga budžeta za 2012. koji je upućen Kongresu, upozorava da je najveći problem koji muči Srbiju - korupcija.

Kako se upozorava u predlogu budžeta za 2012, zemlja bi trebalo da iskaže veću posvećenost ljudskim pravima i primeni demokratskih reformi, da se snažnije bori protiv ekonomskog kriminala, da rešava problem regionalnih neravnoteža (posebno na jugu i jugoistoku) i da stvori uslove za podršku sveobuhvatnom ekonomski rast.

Korupcija podriva vladavinu prava, usporava ekonomski razvoj, smanjuje poverenje investitora i uopšte strane investicije, a zahvaljujući njoj nisko je poverenje javnosti u javne institucije.

Amerika namerava da u 2012. Srbiju pomogne sa 39,1 miliona dolara, što je manje nego 2011. (52,6 miliona) i 2010. (51,6 miliona). Najviše je namenjeno programima demokratije, ljudskih prava i upravljanja - 18,4 miliona dolara; zatim ekonomskom razvoju - 13,7 miliona i na kraju programima reforme i jačanja bezbednosti - 6,9 miliona dolara.

Ovde je posebno zanimljivo da će SAD za potrebe civilnog društva u Srbiji u 2012. dati ravno devet miliona dolara, znači dva više nego za srpsku vojsku i policiju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

15 h

Podeli: