Salaši - budućnost ruralnog turizma

Iako Vojvodina ima potencijala za razvoj seoskog turizma, ova privredna grana još uvek nema konkretne rezultate, jer se sve svodi dna entuzijazam pojedinaca.

Izvor: B92

Sreda, 29.06.2011.

16:40

Default images

Gostima iz Srbije i inostranstva vrata tradicionalnih salaša širom su otvorena. Tako turisti mogu uživati u tradiciji i pravim domaćim jelima.

Samo 3 kilometra od Sombora nalazi se 110 godina star salaš "Dida Hornjakov", mesto na kojem je sačuvana tradicionalna arhitrektura starih somborskih salaša.

Ovo je samo jedan od 50 salaša na kojima možete uživati ako se odlučite za ovakav vid odmora.

Baveći se seoskim turizmom, vlasnici pokušavaju gostima da predstave istoriju, kulturu, ali i starinski način života Vojvođana.

"Kod nas mogu da uživaju u mirnoći i tišini ravnice, mogu slobodno da uzmu knjige da čitaju, mogu da se odmaraju... Isto tako ljudi mogu da nam pomognu u našim poljoprivrednim radovima, mogu da hrane životinje, mogu sa mojim ocem da idu po njivama, da vozimo slamu... Sve po želji", kaže Aranka Hornjak Mijić.

Pored salaša, nasleđe porodice Hornjak je i nameštaj star skoro čitav vek, ali i porodične fotografije koje podsećaju na davna vremena. Sačuvani su i narodni običaji, pa tako turisti mogu videti kako izgledaju nekadašnje bunjevačke nošnje i osetiti čar njihovih domaćinstava.

"Osim razgledanja Sombora i našeg salaša, imamo nešto malo smeštajnih kapaciteta, tačnije, 6 ležaja. Imamo salu gde možemo sve turiste ugostiti, sa našom domaćom hranom, spremamo ono što se isključivo spremalo na salašu ranije, sve po receptima moje bake.", rekla je Aranka.

Ipak, iako imamo autentične salaše, ovakav vid turizma kod nas još uvek nije zaživeo. To pokazuje i činjenica da nema jasne kategorizacije kada je u pitanju ruralni turizam. Ukoliko bi se to promenilo, čak i manja poljoprivredna gazdinstva bi mogla da zarade.

"Od ruralnog turizma se niko nije obogatio, niti će. On služi da se porodični budžet malih poljoprivrednika dopuni. Takođe, ruralni turizam primorava, ali i pomaže da poljoprivredni proizvod koji napravite plasirate na sopstvenu trpezu. U pokrajini postoji još oko 50 ovakvih salaša", rekao je Lazar Lazić, profesor na departmanu za geografiju, turizam i hotelijerstvo PMF-a.

Iako ni Srbija, a samim tim ni Vojvodina, nemaju more, ovakav vid turizma je definitivno nešto što može zaživeti. Kako nam je rečeno u Turističkoj organizaciji Vojvodine, u pokrajini postoji još.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zapad zapretio, Kina uzvratila

Kina je usvojila zakon o carinama kojim želi da osnaži mehanizme odbrane svoje ekomonije nakon pretnji Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije da će reagovati na izvoz jeftinih kineskih proizvoda.

7:59

27.4.2024.

1 d

Podeli: