Šutanovac: Srbija vojno neutralna

Održavanje Strategijske vojne konferencije NATO u Beogradu ne predstavlja odustajanje Srbije od vojne neutralnosti, smatra ministar Šutanovac.

Izvor: B92

Četvrtak, 09.06.2011.

13:29

Default images

Šutanovac navodi da negativni komentari o konferenciji dolaze samo od onih koji ne mogu samo da pokrenu neku pozitivnu temu.

On je dodao da mi je drago što se konferenicja održava u svetlu prve zajedničke vojne vežbe zemalja NATO i Rusije.

Ministar je podsetio da je takva konferencija organizovana u Finskoj, ali da ta zemlja nije postala članica NATO.

Šutanovac je naveo da će na konferenciju učestvovati načelnici generalštabova oko 60 vojski, od kojih je 28 u NATO, dok ostale zemlje to nisu.

"To govori da se Beograd vraća na svetsku mapu sa svojim kapacitetima i da ima i mogućnost da takvu konferenciju organizuje i da ima poštovanje i respekt zemalja koje će doći ovde", rekao je on i podsetio da je to verovatno najveći vojni skup u istoriji Srbije.

Šutanovac je podsetio da će u septembru u Beogradu biti održan i skup nesvrstanih zemalja, što ukazuje da Srbija postaje interesantna za organizovanje takvih dogadjaja.

On je ocenio da će mere bezbednosti koje budu primenjene na tom skupu biti takve da građani Beograda neće ni osetiti da je konferencija u toku i da neće biti ugrožavanja funkcionisanja saobraćaja.

Strategijska vojna konferencija za partnere, na kojoj će učestvovati predstavnici zemalja NATO-a, Partnerstva za mir, Mediteranskog dijaloga i Istanbulske inicijative za saradnju, biće održana u Beogradu od 13. do 15. juna.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

37 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: