Uloga Rusije u konfliktu u Libiji

Rusija ne preuzima glavnu posredničku ulogu u konfliktu u Libiji, to ostaje Afrička unija, izjavio šef ruske diplomatije Sergej Lavrov. NATO intenzivira napade.

Izvor: B92

Utorak, 07.06.2011.

17:58

Default images

Diplomatski napori Rusije usmereni na stvaranje povoljnih uslova za postizanje dogovora izmedju sukobljenih strana, kaže Lavrov.

U Bengaziju, uporištu libijskih pobunjenika, boravio je specijalni izaslanik ruskog predsednika za Libiju, Mihail Margelov. On je razgovarao sa liderima libijske opozicije.

„Ti ljudi ne iznose ekstremističke ideje, oni su zainteresovani za stabilan razvoj Libije kao jedinstvene i celovite države“, rekao Margelov.

Izaslanik Dmitrija Medvedeva se iz Bengazija uputio u Kairo, dok ovoga puta odlazak u Tripoli nije bio planiran.

„Nismo raskinuli odnose sa Tripolijem, uspostavili smo odnose sa Bengazijem, spremni smo, ako to bude moguće, da posredujemo u uspostavljanju unutarlibijskog političkog dijaloga“, rekao je on i napomenuo da Rusija ima "jedinstven položaj u Libiji" i da su se predstavnici libijske opozicije pozitivno izrazili o ideji ruskog posredovanja.

Margelov je rekao da je Gadafi izgubio legitimitet, ali da NATO napadi nisu rešenje krize.
"Što duže bude trajalo krvoproliće, biće teže izgraditi proces nacionalnog pomirenja posle gradjanskog rata", rekao je ruski izaslanik.

Istovremeno, u Moskvi se nalazi predsedavajući Afričkom unijom, predsednik Ekvatorijalne Gvineje, Teodoro Obijang Ngema Mbasogo. On je istakao da spoljno mešanje u libijski konflikt negativno utiče na razvoj afričkog regiona.

„Problemi Libije su njena unutrašnja stvar i treba da budu rešeni isključivo mirnim putem“, rekao je predsedavajući AU.

„Kada ubijaju mirne stanovnike zemlje, bombarduju gradove, ruše zgrade i infrastrukturu - to se ne može nazvati humanitarnom intervencijom. Ako u svetu postoji pravo suverene države, to ne treba da se dogadja“, rekao je Mbasogo, izražavajući bojazan da bi „libijski scenario“ mogao da postane praksa kažnjavanja "neposlušnih". On je pozvao Rusiju da pomogne oko rešenja situacije u Libiji, kako bi se "pravo suvereniteta država u regionu uvažavalo".

Da podsetimo, Rusija je, uz Kinu, bila uzdržana prilikom izglasavanja rezolucije Saveta bezbednosti UN o intervenciji u Libiji. Obe su sve vreme kritikovale NATO bombardovanje i pozivale na prekid vatre.

NATO pojačao napade

arhiv
Dok su predstavnici Rusije i Kine u Bengaziju razgovarali sa liderima pobunjenika, NATO je bombardovao Tripoli. Tokom dana je izvedeno skoro 30 vazdušnih napada, a pogođena je i Gadafijeva rezidencija.

Portparol libijske vlade Musa Ibrahim izjavio je da veruje da su među metama napada bile vojne kasarne blizu Gadafijeve rezidencije.
"Umesto da razgovaraju sa nama, oni nas bombarduju. Oni su poludeli", izjavio je Ibrahim. Za sada nema podataka o žrtvama napada.

Dnevni napadi NATO-a su bili retkost tokom dvomesečne operacije u Libiji, što bi moglo da ukaže na intenziviranje napora Alijanse da primora Gadafija da siđe sa vlasti.

Dok NATO pojačava obim i intenzitet napada, diplomatski napori u cilju okončanja sukoba se obnavljaju. Libijski ministar inostranih poslova Abdelati Obeidi doputovao je danas u Kinu gde će sa kineskim šefom diplomatije Jangom Djiečijem razgovarati o pronalaženju političkog rešenja libijske krize.

Očekuje se i dolazak izaslanika Ujedinjenih nacilja u Libiji Abdul-Elah al-Katiba u zemlju, ali se još ne zna s kim će se sastati i koliko će ostati.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

12 h

Podeli: