Pojačane kontrole za putovanje u EU

Na osnovu uredbe koju piše ministarstvo unutrašnjih poslova putnici u zemlje Šengena moraće da imaju kod sebe od 30 do 50 evra po danu boravka na putovanju.

Izvor: B92

Sreda, 18.05.2011.

14:00

Default images

To je samo jedna od mera za rešavanje problema ilegalnih azilanata.

Kompletan predlog rešenja biće predat predsedniku Evropske komisije Žozeu Manuelu Barozu, koji sutra dolazi u Beograd.

Novac bi ponovo mogao da bude neophodan kako bi se prešla granica. Ne kao taksa za izlazak iz zemlje, već da se pokaže ili dokaže da imate određen iznos evra. Na osnovu uredbe koju piše ministarstvo unutrašnjih poslova putnici u zemlje Šengenske zone moraće da imaju kod sebe od 30 do 50 evra po danu boravka na putovanju.

"Svima se traži dovoljan iznos novčanih sredstava. Ukoliko ne poseduje pare, nema poovratnu kartu, takva lica već vraćamo sa graničnkih prelaza", kaže Nenad Banović, šef pogranične policije.

Potpredsednik vlade za Evropske integracije Božidar Đelić je najavio da će građanima Srbije češće biti postavljana pitanja o tome gde idu i koliko borave.

"Nema nikakvih novih uslova, ali naši građani treba da očekuju da u nedeljama koje dolaze, uključujući i tokom leta, da ta pitanja budu češće postavljana i treba se očekivati da su u stanju da dokažu da su osigurani i imaju novac. Svima i bez ikakve diskriminacije", kaže Đelić.

U poslednje dve nedelje 90 osoba je vraćeno sa graničnih prelaza jer je postojala sumnja da su u pitanju lažni azilanti.

Upitan da li će Srbiji biti ukinuta vizna liberalizacija, Đelić je odgovorio da je veoma pozitivno što se u aprilu smanjio broj zahteva za azil od građana koji imaju srpski pasoš i da je sigurno da je takav razvoj situacije povoljan, ali da treba i dalje preduzimati mere kako bi taj broj i dalje bio smanjivan.

"Neophodno brzo rešavanje problema azilanata"

Božidar Ðeliæ (Tanjug)
"Taj problem nije nov. Mi smo kao liga za dekadu u decembru na savetu za Rome ljudima iz MUP-a predložili kampanju koja bi obaveštavala građane romske nacionalonosti o rigoroznijim uslovima za dobijanje azila. Oni čak nisu odgovorili ni na mail. I takav odnos je manir vlasti prema pitanjima Roma", kaže Hosman Balić, koordinator lige za dekadu Roma.

Pojedine zemlje Evropske unije u koje najviše odlaze lažni azilanti, kao što je Švedska, upozoravaju da se taj problem ne može rešiti brzo.

"Važno je da se mere vlade sprovode u skladu sa poštovanjem ljudskih prava i konvencija. Švedska je veoma striktna kada je u pitanju poštovanje ljudskih prava, ali smo takođe striktni kada je u pitanju vladavina prava i postovanje regulativa Evropske unije. Mi smo spremni na saradnju u okviru ovih standarda", kaže Bjorn Linderfalk, savetnik u ambasadi Švedske.

Alarm u Evropskoj uniji na problem azilanata iz Srbije uključio je belgijski državni sekretar za pitanja emigracije i azila koji će krajem meseca posetiti Beograd kako bi se uverio u mere Vlade Srbije

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

57 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: