"Telekom Srbija" već prodat?

Iako se još uvek čeka saopštavanje odluke o prodaji "Telekoma Srbija", spekuliše se da je Austrijancima prodato 30 odsto kompanije za 840 miliona evra.

Izvor: B92

Nedelja, 01.05.2011.

22:45

Default images

Uoči odluke o tome da li će "Telekom Srbija" biti prodat austrijskom Telekomu, u emisiji "Utisak nedelje" pojavila se nezvanična informacija da je posao već završen.

Prema toj informaciji, 30 odsto akcija kompanije "Telekom Srbija" prodato je Austrijancima za 840 miliona evra.

Tu spekulaciju B92 je u nedelju uveče nekoliko puta pokušao da proveri u Radnoj grupi za prodaju preduzeća "Telekom Srbija", ali se niko nije javljao na pozive naših novinara.

Bivša ministarka telekomunikacija, a sadašnja državna sekretarka za digitalnu agendu Jasna Matić tvrdi da nije obaveštena o toj transakciji, ali joj prodaja 30 odsto akcija Telekoma za 840 miliona evra deluje, kako je rekla, relativno verovatno.
Jasna Matiæ (FoNet)
Olja Bećković: Ja sam pre pet minuta dobila poruku, neću reći od koga, ne iz "vrha države", nego iz "neimenovanih obaveštenih izvora", da je "Telekom" prodat, da je prodato 30 odsto "Telekoma" za 840 miliona evra. Znate li nešto o tome, da li je priča završena i da li je "Telekom" prodat?

Jasna Matić: Ja ne učestvujem u tom procesu i ne mogu da znam, ali meni to deluje relativno verovatno.

Ukoliko se u utorak dogodi ovaj scenario i država proda 30 odsto akcija Telekoma to će, prema mišljenju bivše ministarke za telekomunikacije, biti dobra prodaja.

"Mi smo za 50 odsto tražili milijardu i 400 miliona, za 30 odsto 840 miliona – to bilo otprilike to", kaže Matićeva.

"Telekom Austrija je renomirana kompanija, i ja ne bih imala ništa protiv da oni postanu vlasnik Telekoma Srbije", navela je ona.

Dojče telekom preuzima VIP?

Inače, u pojedinim medijima se nedavno spekulisalo o sličnom načinu prodaje "Telekoma Srbija", inače jednog od najprofitabilnijih domaćih preduzeća.

Naime, po tom scenariju, Telekom Austrija bi od Vlade Srbije kupio 31 odsto akcija, dok bi se 20 odsto akcija koje su u vlasništvu grčkog OTE-a razmenilo.

Tako bi vlasnik kompanije OTE, Dojče telekom, te akcije prepustio austrijskom operateru, a u zamenu bi preuzeo VIP mobajl.

Ekonomisti: Vrednost, otpuštanja, izbori...

Prvobitna procena od milijardu i 400 miliona, koliko je država tražila za prodaju 51 akcija je doneta paušalno, smatra ekonomista Aleksandar Stevanović.

On objašnjava da cena telekomunikacione komanije nije onolika koliko država želi da dobije već koliko je kupac sprean da plati.

"Vi nikada ne možete da procenjujete koliko nešto vredi dok to ne iznesete na tržište. Ja mogu, ne znam, da kažem – 'odelo koje ja nosim vredi 500 evra', ali ako krenem da ga prodajem i ne mogu da ga prodam za više od 100 – ono vredi 100", objašnjava on.

"Ja mogu da kažem da neću da ga prodam. Ako meni pare jako hitno trebaju, znači ako neko sazna da sam u nuždi, možda ću morati da ga prodam i za 50. Nema razlike između odela i 'Telekoma', princip je isti", kaže Stevanović.
Prodaja "Telekoma" doneće i nova otpuštanja, ali prema mišljenju profesorke Ekonomskog fakulteta Dane Popović, za svoje radno mesto trebalo bi da strahuju oni koje su na pozicije postavili političke partije.

"Pitanje je koje je bilo pre toga je koliko je bilo viška. Neće oni da otpuštaju pa da ostanu bez ikoga, dobiće otkaz samo oni koji ništa ne rade", rekla je profesorka Dana Popović.

Popovićeva navodi i da ako do prodaje "Telekoma" dođe, novac nikako ne bi smeo da se vrati u Srbiju i da ode u potrošnju, već bi morao da posluži za otplatu inostranog duga.

U suprotnom, postoji opasnost da u predizbornoj godini bude nenamenski potrošen.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

162 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

18 h

Podeli: