Nema posla za doktora nauka

Đorđe Lazić iz Bujanovca ne može da se zaposli već preko dve godine, iako poseduje doktorat ekonomskih nauka koji je stekao u Americi.

Izvor: B92

Petak, 01.04.2011.

22:27

Default images

Lazić živi sa svojom majkom od porodične penzije koja iznosi 9 000 dinara.

Iz Nacionalne službe za zapošljavanje kažu da se generalno lakše zapošljavaju ljudi sa visokom stručnom spremom, međutim da radno mesto koje bi Lazić zauzeo u ovom okrugu ne postoji.

U kolektivnom centru u Bujanovcu, u izuzetno teškim uslovima bez zaposlenja, živi doktor ekonomskih nauka koji je ovo obrazovanje stekao u Americi kao stipendista Vlade Srbije preko Fonda za mlade talente 2006.

Na jugu Srbije ne postoji zanimanje kojim bi čovek sa ovakvim kvalifikacijama mogao da se bavi. U Pčinjskom okrugu na posao čeka još dva doktora nauka, pet magistara i preko hiljadu visokoobrazovanih ljudi.

Đorđe Lazić sa svojom majkom Mirjanom već 12 godina živi u sobičku u kolektivnom centru u Bujanovcu. Četiri godine zaredom bio je najbolji student Ekonomskog fakulteta u Nišu.

Kao stipendista Vlade Srbije dve i po godine je proveo u Americi, gde je magistrirao i doktorirao.

"Iz Amerike sam se vratio sa nekoliko diploma. Vratio sam se pre 21 meseca, i još uvek nema posla i to me malo deprimira. Vratio sam se pošto sam imao obavezu po ugovoru da se vratim, a i iz moje lične želje. Imam silne diplome, ali nemam zidove da bi negde mogao da okačim te diplome. I nadam se tim zidovima, prvo poslu, pa će biti i zidova i porodice", kaže Lazić.

Diplome koje je Đorđe doneo iz Amerike nisu bile dovoljne za pronalaženje posla u Srbiji.

"Odgovor je bio: trenutno ne možemo da vas primimo, zahvalni smo na vašem mejlu, želimo vam uspeha, ali trenutno ne možemo da vas primimo, ali imaćemo vas u našoj bazi podataka", kaže Lazić.

Đorđe i njegova majka žive od porodične penzije koja iznosi svega 9.000 dinara. Iz kuće u Uroševcu koja je porušena 1999. nisu baš ništa doneli.

Majka Mirjana kaže da se svega u životu odrekla zbog sinovljevog školovanja.

Direktor vranjske filijale Nacionalne službe za zapošljavanje Zoran Antić kaže da visokoobrazovani ljudi, po pravilu, lakše dolaze do posla od onih bez kvalifikacije, ali da je ponekad teško pronaći posao i za one sa previše obrazovanja.

"S obzirom da je doktor ekonomskih nauka, mogao bi da radi na nekoj razvojnoj strategiji te opštine. U mom iskustvu nisam naišao na ovom području da bude takav konkurs i takve potrebe za takvim kadrovima sa tim profilom", kaže Zoran Antić.

Prema podacima ove filijale, još po jedan doktor nauka čeka posao u Preševu i Vranju, u Pčinjskom okrugu među 32.200 nezaposlenih je i 5 magistara, kao i 1022 lica sa sedmim stepenom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

69 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

18 h

Podeli: