Petak, 01.04.2011.

22:27

Nema posla za doktora nauka

Đorđe Lazić iz Bujanovca ne može da se zaposli već preko dve godine, iako poseduje doktorat ekonomskih nauka koji je stekao u Americi.

Izvor: B92

Nema posla za doktora nauka IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

69 Komentari

Sortiraj po:

Dejan

pre 13 godina

Sta hocete svi vi kriticari. Doktorirajte vi bilo gde pa onda kritikujte univerzitet gde je decko doktorirao. Ako ga je drzava stipendirala da doktorira tu gde je doktorirao valjda je znala sta radi. Ja sam bio stipendista Ministarstva nauke i doktorirao sam na Univerzitetu u Beogradu. Imam doktorat tehnickih nauka i objavljeno preko 15 autorskih radova na SCI listi. Imam obavezu da ostanem u zemlji onoliko dugo koliko sam primao stipendiju. Trebalo mi je cetiri godine da doktoriram. Naravno nemam zaposlenje. A moram da sedim besposlen u Srbiji ili da ako odem, vratim pare. Dok Djelic upumpava mediokritetima zaposlenim na fakultetima i institutima, deset puta gorim od mene pare u dzepove za nerad. Oni su zaposleni i imaju malu platu pa im treba pomoci preko projekata a ja sam nezaposlen pa nemaju obavezu prema meni. A gospodin koji preporucuje da se doktori nauka bave u medjuvremenu bastovanstvom mogu da kazem da nema on pojma... Radio sam kao zapisnicar posto nista drugo nisam mogao da nadjem pa sam bio depresivniji nego ikad (radis budalastine a mozes mnogo vise). Gospodin bi Teslu ili Njutna da stavi za baba sere....

nikola

pre 13 godina

imao bih mnogo toga da napisem nasim postovanim kirticarima doticnog mladica (koga naravno NE poznajem); ali cu reci samo sledece:

a zasto se svi ne preselimo u BG, pa neka srbiju juzno od save i dunava nasele neki drugi narodi kojima ne treba obrazovanje ali se zato sire poput skakavaca, a vojvodinu prepustimo nasim severnim razvijenim susedima; a mi lepo da se druzimo i zivimo...

sramota kakvi sve danas imaju pristup elektronskim medijima. izdrzi doco!

Svašta

pre 13 godina

Pa ne očekuje valjda da mu država izmisli posao da bi ga zaposlila. Ili će ga sam stvoriti, ili nek se seli tamo gde ga ima. Uvek je bilo da se ljudi sele tamo gde ima posla i napuštaju ona mesta gde nema.

dezurna

pre 13 godina

Druga prikazana diploma u ovom prilogu je sa tzv. Belford univerziteta (Belford University) i ona ne vredi papira na kojem je odstampana: http://en.wikipedia.org/wiki/Belford_University

Da ne bude da je Wikipedia osnovni izvor, Belford University cete pronaci u svakom relevantnijem spisku neakreditovanih "fabrika diploma" ("diploma mills") u SAD koje su nista drugo do trgovacka preduzeca koja, zbog liberalnih propisa SAD o poslovanju, imaju legalno pravo da neupucenima prodaju sharene papire koji po formulacijama odshtampanim na njima i po grafickom dizajnu generalno liche na fakultetske diplome.

Iako je Roosevelt University (ona prva diploma) generalno akreditovana obrazovna institucija, i ona je navodno 90-ih bila umeshana u neke slucajeve "shtancovanih diploma" ("diploma mill"), te bi valjalo proveriti da li je, osim univerziteta u celini, i konkretan fakultet (college) kao i konkretan program naveden u diplomi, bio akreditovan u vreme izdavanja diplome, i to za akademski nivo naveden u diplomi (Master of Arts).

Vrlo je verovatno da je ta prva diploma, sa Roosevelt-a, legalna i legitimna master diploma, ali ona druga, sa tzv. Belford-a, niposhto ne sme da se smatra bilo kakvom obrazovnom diplomom, bez obzira na nacin na koji je stecena.

Waldemar

pre 13 godina

U americi je trenutno veliki problem hiperprodukcija visoko-obrazovanog kadra sa tzv. "for-profit" univerziteta/koledza koji su veoma beskrupulozni i preambiciozni i na granici legalnog poslovanja, a kvalitet obrazovanja je veoma upitan. Tradicionalni americki univerziteti (bilo privatni ili drzavni) su po pravilu non-profit institucije i na njima, postujuci kolokvijalna pravila i birokratsku proceduru ne mozete zavrsiti za tako kratko vreme i magistarske i doktorske studije jer ti fakulteti drze do svog imena, kvaliteta i tradicije (a i birokratije). Ovo sve pisem jer u ovoj vesti je simptomaticno da se ne navodi na kome fakultetu je doticni gospodin stekao sve te diplome.
Koga vise interesuje neka gugla "for profit college crack down"...

davor

pre 13 godina

Zvanje 'doktor nauka' je univerzitetsko-akademska tutula koju najcesce imaju profesori univerziteta.
A oni isto tako cesto 'tezgare', tj rade visoko strucne projekte/elaborate za novac, ali im je PRIMARTNO zanimanje edukacija studenata
Ako se ne varam, i na BU je osnovni uslov da bi neko bio profesor na nekom predmetu/drzi katedru je da ima doktorat i plus da redovno objavljuje naucne radove iz struke.
Smjesno i bizarno je da neko ima osnovno zanimanje da recimo radi u nekoj opstini/preduzecu sa tim zvanjem i tolikom skolom iza sebe

PhDPH

pre 13 godina

Sa dužnim poštovanjem prema doktoru nauka, mislim da se ovde brkaju neke stvari.

Ne znam kako je u ekonomskim naukama, ali u medicinskim su doktorske studije AKADEMSKO, a ne strukovno usavršavanje (kao što su specijalizacije, recimo).

Jedno ne podrazumeva (nužno) ono drugo.
Dakle, ovaj gospodin (kako neko lepo reče) može možda da drži u malom prstu bilo šta što se tiče njegove teze, obično vrlo uskosturčno područje.
No, to ne podrazumeva nužno "korisno", čisto praktično, primenljivo znanje van akademskih krugova.
Doktor nauka Javnog zdravlja ne znači da ume da upotrebi defibrilator, direktno rečeno.
Samim tim, neće sigurno dobiti posao u Urgentnoj, odakle se obično počinje :).
Nadam se da nećete zameriti na konkretnom, veoma pojednostavljenom poređenju, ali lakše se razlikuje šta je šta.

Naći posao u Bujanovcu sa akademskim zvanjem... Možda ni u Beogradu :(.

Puno sreće, doktore :).

PhD preko bare

pre 13 godina

U Americi ekonomija ne moze da se magistrira i doktorira za 2 i po godine. Apsolutni minimum za PhD je 4 godine, a za magistraturu godinu i po. Vecina mojih kolega je zavrsila za 5, ja za 5 i po, a ima ih par koji su se usrecili sa mentorima pa su ostali i po 7-8. Nesto u ovoj prici ne stima...

Njujorker

pre 13 godina

Na ozbiljnim fakultetima ne moze da se magistrira i doktorira za samo dve i po godine. Jednostavno, to nije moguce. S druge strane, americko skolstvo je pre svega i iznad svega "biznis", pa postoji gomila kvazi koledza i univerziteta, na kojima se "brzom brzinom" i uz pomoc novca dobijaju bezvredne titule. Takvi izmisljeni "magistri" i " doktori nauka" sluze za uzimanje novca strancima, ili za retarde ususkane u americkoj drzvnoj sluzbi.
Da je ovaj nas momak bio na ozbiljnim postdiplomskim studija, imao bi priliku da nastavi svoje usavrsavanje u Americi.

Agim68

pre 13 godina

Dobro kazu komentatori, prvo se uclanite u neku partiju i posao dolazi sam. Ovako imate malo sansi jer vasim znanjem vi mozete samo da smetate vec dobro ukorenjenoj birokratiji. Balkan vam je to, postovani kolega!

nejasno

pre 13 godina

Dali je autor ove vesti/clanka svestan da je ekonomija veoma sirok pojam, a doktorat iz ekonomije se sprema sa/za veoma, veoma usku temu/tezu. ?
Ja u clanku nigde ne procith koja je specijalnost tog doktora nauka jer ako je nesta sta ne postoji na teritoriji te opstine on tom doktorskom disertacijom ne moze nista.
Sta ako je recimo doktoriro na berzanskim ulaganjima i sl.
Mislim da je autor vesti trebao proazgovarati sa ovim momkom i istraziti o cemu se radi, a ne onako u maniru 70-tih napisati: "Doktor nakuka nema posla", jer kao sto rekoh, sve zavisi i od njegove sub-sub specijalnosti iz oblasti ekonomije a to ne nadjoh u ovoj vesti.
Recimo iskusan knjigovodja sa 'obicnim' ekonomskim fakultetom ne zna nista manje od doktora nauka sa specijalnoscu iz recimo berzanskih ulaganja ili carinskog poslovanja. Zato me zanima koje su ambicije ovog momka a to ne procitah.

goran

pre 13 godina

Ljudi, pa ne može da se zaposli zato što naša ekonomija nije kao američka. Neka se vrati u trulu Ameriku a mi ćemo ovda da razvijamo našu autohtonu ekonomsku misao i celom svetu dokažemo kako smo najpametniji i najpošteniji.

Đorđe

pre 13 godina

Svaka čast momku što je pozavršavao te škole, i što je ispoštovao ugovor i vratio se. I šta sad? Školovao u inostranstvu se o trošku države. Lepo. Jel' treba država sada i da mu posao nađe?! Pa velika je Srbija prijatelju, ako za doktora ekonomije nema posla u Bujanovcu - a to nas kao čudi - nađi ga negde drugde! I ovi koji besno komentarišu da je "država dotakla dno" i da "se zapošljavaju samo stranački kadrovi" - a gde se to zapošljavaju stranački kadrovi? U privredi? Je l' da, ma gde to? Privreda je u privatnim rukama, kakve veze tu bilo koja stranka ima? Ili biste da mu država i posao nađe, naravno u državnoj upravi?
Rođače, slabo se ti trudiš da nađeš sebi posao čim dve godine iz Bujanovca ne mrdaš i ništa ne radiš.
A vi novinari, bolje bi vam bilo da se malo obrazujete o tome kako funkcionišu savremeni ekonomski sistemi, vreme državne i društvene komandne ekonomije je davno prošlo. Iako, kako vidim iz tona samog članka, mlnogima je zbog toga još uvek jako žao.

SevarlicA

pre 13 godina

Strasno!!!
Inače nisam pristalica automatizma tipa diploma=stručnost, ali način na koji je ovaj gospodin doktorirao je u najmanju ruku fascinantan.
Neverovatno je da posla ima za razne Megatrend magove, za večite studente, za razne partijske funkcionere koji fakultet završavaju preko žiro računa, itd.
Da dodamo na sve to da je ovaj čovek raseljeno lice sa Kosova i da bi mogao kao veliki deo svojih zemljaka da trenira svoje pravo na prvenstvo kod zapošljavanja, ali čovek očigledno, na svoju štetu, pokušava da do posla dođe legalno, pošteno i samo svojom profesionalnom i stručnom ostvarenošću.

Jednostavno pitanje:
Ako zapošljavamo kadas srednjeg i nižeg kvaliteta(ne mislim samo na visinu obrazovanja), a osobe visokog kvaliteta i produktivnosti stavljamo na socijalnu pomoć, da li ćemo kao država napredovati ili nazadovati?

Razmislite o mogućem odgovoru pre nego sledeći put izađete na izbore.

Sinbad

pre 13 godina

Sta to ocekuje covek, koji je Doktor ekonomskih nauka? Pobogu, zar ocekuje da mu drzava da posao? Tito je davno umro i komunizam zajedno sa njim. Gospodine doktore, Vi ste ti koji treba da budete poslodavac. Iskoristite Vase znanje i diplomu. Osmislite mali biznis i zaposlite nekoliko svojih sugradjana i bog da Vas vidi. Nije mi jasno, da li ocekujete da vas zaposli neko ko ima srednju ili osnovnu skolu? Akademski gredjani treba da budu nosioci privatnog biznisa u srbiji, i najbolji poslodavci, a ne obrnuto. Malo ste polupali loncice g. Doktore.

sale

pre 13 godina

a jel znas ti prijatelju da radis nesto ili si samo doktor nauka?

meni se na oglas za pravnika javilo dvadesetak diplomiranih pravnika, bez radnog iskustva i mladjih od 30 godina, od kojih je samo cetvoro znalo da koristi racunar, a od njih cetvoro, samo je jedna devojka znala da koristi racunar u dovoljnoj meri....

Milan

pre 13 godina

Moja poruka svim mladima u slicnoj situaciji u Srbiji: nemojte da ocajavate i verujte u sebe!

Ja sam bio u slicnoj situaciji, doduse sa magistariskim. Oko dve godine nista nisam radio, pa sam shvatio da ne moze tako. Radio sam onda u kaficu i cak volontirao i radio sitne honorarne poslove oko godinu dana. Izgledalo je zaista beznadezno i ponekad jako mucno jer radis za nista a ljudi koji su mnogo ispod tebe intelektualno te kinje i gnjave.

Ali onda odjednom preokret! Sve dodje na svoje. Ponekad radis nesto i izgleda kao da nema koristi, ali se tackice spajaju polako i upoznajes ljude i stices nove vestine, cak i ako nisi nista placen za to. U svakom slucaju bolje nego piti kafu ceo dan.

Trebalo mi je 4 godine i nije bilo lako. Ali bolje izgubiti i 4 godine nego i dalje sedeti u roditeljskom stanu i kukati.

Verujte u sebe i radite bilo sta. Cak je i bastovanski posao spas od nerada i tuge.

goran

pre 13 godina

U ovakvoj Srbiji imas sansu za zaposlenje jedino ako si pop,vojnik,politicar ili policajac.Ako si normalan i obrazovan u Srbiji vrlo brzo ces postati nenormalan.

sve je jasno

pre 13 godina

Nije problem u ljudima sa diplomama,vec je problem s ljudima koji imaju kupljene diplome.Ljudi s kupljenim diplomama uvek ce korumpirati i kada pronadju posao,i tako lepo postaju mora za nas sve gradjane koji nas vode u propast.Zato i zivimo kako zivimo.Pogledajmo koga sve policija hapsi za kriminal,sverc,preduzetnistvo i korupciju, i na kojim polozajima se ljudi nalaze,a tek one koje ne sme da hapsi policija zahvaljujuci sto imaju jaka ledja iza sebe?

Tanja

pre 13 godina

Sa ovakvim obrazovanjem covek traba da stvara radna mesta drugima, da bude motor ove drzave. Drzavu prave ljudi a ako ti ljudi ni sa tolikim obrazovanjem nemogu da budu vodje u svojoj struci to samo govori koliko smo sposobni kao narod. A za ovaj okrug je idealna sansa da ovom coveku stvore posao iako nepostoji da bude odgovoran za dovlacenje nove privrede u ovom kraju. Normalno veliku platu direktno povezanom sa rezultatom.

Perko

pre 13 godina

VERUJTE! DA u pcinjskom, jablanickom, zajecarskom, i drugim siromasnim i bednim okruzima u srbiji, gde spada i niski odakle pisem, dodju po 10 kvalitetnih , kreativnih, obrazovanih ljudi iz svih profila, cak i bez iskustva, mnoge bi sredine bi procvetale i krenule napred. Ovako plasim se da sem starog , dobrog , partijsko/tatino/maminog kadra koji je tu rodjen i nije dalje mrdnuo iz okruga jos iz obdanista, i koji zauzima sve pore drustva, sigurno idemo ka zemljama IV sveta , jer sem beograda i n. sad ,ostatak srbije je zemlja III sveta.

jutro

pre 13 godina

Mladi doktor ima problem zato sto je posten i sto se vratio da ispostuje nekakav ugovor sa vladom Srbije, iz osecanja obaveze prema onom ko mu je platio skolovanje.Ali on ovoj zemlji, zapravo ne treba,ovde posao dobijaju samo rodjaci onih na vlasti,prijatelji,kumovi i svalerke !I da se nije vrati ,niko ne bi primetio jer se ovi na vlasti bave samo sobom!Doktore u Srbiju ,mozda jednog dana ,a sad nazad u Ameriku i srecno!

jutro

pre 13 godina

Mladi doktor ima problem zato sto je posten i sto se vratio da ispostuje nekakav ugovor sa vladom Srbije, iz osecanja obaveze prema onom ko mu je platio skolovanje.Ali on ovoj zemlji, zapravo ne treba,ovde posao dobijaju samo rodjaci onih na vlasti,prijatelji,kumovi i svalerke !I da se nije vrati ,niko ne bi primetio jer se ovi na vlasti bave samo sobom!Doktore u Srbiju ,mozda jednog dana ,a sad nazad u Ameriku i srecno!

zoki

pre 13 godina

E, ovo vam je najbolji primer zasto nam tako ide. Preedukovan? Pa`jz da ne bude... Ti koji treba da ga prime i da mu pruze sansu su ustvari, needukovani! Ako i nisu, onda je u pitanju puka malicioznost - bojazan od konkurencije! U svakoj normalnoj zemlji se bore za takve kadrove uvozeci ih iz drugih zemalja... Ma, pali covece, sto bi rekli u Megatrendu!

pucav

pre 13 godina

Srbi vole da ne procitajuj pazljivo tekst i da vec pocnu da kritikuju.Mladi covek je zavrsio doktorske studije u Americi kao stipedndista Srbije i bio je obavezan da se vrati u Srbiji po ugovoru koji je imao.I on je to uradio.Nazalost to je po danasnjem moralu srpskog drustva ludo , jer od njih 98% ce ostati u Americi i svetu a 2% ce se vratiti kao ovaj posten mladic.A zasto to pa onih 98% su sinovi tajkuna politicara i ostalih neznam kako da ih nazovem ,upropastitelje Srbije, a 2% su izbrani kao stvarno van prosecni studenti.
Gde su u njegovom slucaju ti nasi ministri ranije Djelic , i sada Obradovic koji je vodi i nauku i prosvetu Boze moj, da rese zaposljavanje mladog doktora koga su skolovali.Ma tesko je zaposliti bar po papirima pametnijeg od sebe. Mladi Gospodine postoje samo dva puta za tebe da se pokupis i da i majku povedes u Amerilu gde ces sigurno na bazi tvog CV-a dobiti posao , i zaboraviti kalvariju svoje familije ako se ona moze ikad zaboraviti i naci socijalni mir , ili da budes demagog i da se upises u stranku Gdina Mladjana zvanog Kardelj i da razvijas teoriju regiona bas kako je to on cinio a takodje ces mu biti dobar za uspesno vracanje Kardeljeve doktrine mesne zajednice.Ali i tu ces samo imati prilicno dobru platu i moraces da klimas glavom , a strategiju vodi njegova mama , a on Mladjan svira kako ona kaze.A ti ces im sluziti kao jedan dobar strucnjak za izbornu kampanju.Posto vidim da si posten moj ti je savet da izaberes prvi put i da budes jedan od desetine hiljada a mozda i stotinak hiljada mladih koji su otisli iz zemlje ne u dijasporu kako ovi politicari to kazu ver proterani iz ekonomskih razloga i obezbedjenja egzistencije.

Krle

pre 13 godina

Pa posla nema ili zato što nikome u tom mestu u ovom trenutku nije potrebna osoba tog obrazovnog profila i spreme, ili nije dovoljno dobro tražio posao. Ili ima velika očekivanja. U pitanju je jednostavan zakom ponude i potražnje. Šta sad treba da se desi, da mu se negde stvori radno mesto? Ne razumem svrhu ovog članka.
Čovek kada je u sličnoj situaciji - a baš u Americi je bilo tako i još uvek je u vreme najveće krize 2008-2010. - prihvat bilo kakav posao da bi preživeo i nada se boljem, ili jednostavno promeni mesto življenja u potrazi za poslom koji odgovara njegovom obrazovanju, sposobnostima i očekivanjima.
Mnogo smo mi razmaženi i naučeni na jalovi komunizam.

Milutin Mladjenović

pre 13 godina

U ovoj Srbiji neko nekog stalno pravi ludim, budalom.
Jednog dana čitamo kako u Srbiji imamo jedva 5-6 % ljudi/gradjana sa visokoškolskom diplomom i da zbog toga nam je društvo ovako kakvo nam je.
Drugog dana se piše/priča/komentariše vidimo, da mi imamo hiperprodukciju visokoškolaca/doktora/magistara i boga oca i kako nam oni uopšte ne trebaju.
O čemu se radi kod nas?
Izgleda da smo mi država/društvo, gde su ljudi višak i kada imaju škole, i kada nemaju, i vidimo da su višak u društvu samo zato što su se rodili u pogrešno vreme i u pogrešnoj državi.
A svaki bogovetni dan čitamo ispovesti naših ljudi/političara kako kod nas vlada bela kuga, kako nam je ugrožena prosta reprodukcija stanovništva.
Jedino što nam smetaju i totalni viškovi su nam doktoranti nauka kako vidimo.
Mi smo suluda, apsurdna političko-ekonomsko-geografska zajednica, koja jedno priča, drugo govori, treće misli, četvrto sanja.
Cenim da je pakao ovde izmišljen, napravljen, negovan i da nam je isti usadjen i u glave, u mozak i u sistem i krvi nam je očito instaliran.
Zemlja/gradić gde majka sa 9 hiljada dinara izdržava sina doktora nauka je paklena zemlja, a mi genetska greška prirode. Ali zaista.

mc

pre 13 godina

Da li vi citate vest uopste pre nego je komentarisete?!!
Coveka je poslala Vlada Srbije kao stipendistu! Ona je platila skolovanje! MI SMO PLATITLI SKOLOVANJE! Zasto su ga slali kada nisu smislili sta ce on da radi posle?! TO JE PROBLEM, to je bacanje para poreskih obaveznika!!!
Ne bi bio problem da je on sam isao na skolovanje, pa se vratio i ne moze da nadje posao. Kao sto neko rece, ponuda-potraznja, vec je je probelm sto smo mi platili da ona sada ne radi i ne mozemo da iskoristimo to njegovo znanje!
LOSA INVESTICIJA!!!

doktorat srpski - posao američki

pre 13 godina

Ovde ima previše toga što ne valja:

1. Već nedeljama nas lože kako je za život u Srbiji besmisleno obrazovati se. To je verovatno tačno ali to ne oslobadja novinare koji se bave ovom temom obaveze da se malo udube u problematiku i probaju da isteraju stvari na čistinu. Na primer, da organizuju ekipu koja će da zaredja i pita: 1)šta misle, 2) šta su pokušali i 3) šta smeraju u vezi sa visokim stepenom nezaposlenosti - predsednici države, skupštine, vlade, privredne komore... Zatim poslanici, predsednici opština, gradonačelnici... I dati nam to na uvid da komentarišemo, a i da uhvatino reper pred izbore. Ovako ispada da su novinari produžena ruka vlasti čiji zadatak je da amortizuju svaki pokušaj bilo kakve promene.

2. Pravi doktor ekonomije otišao bi sam kod svog predsednika opštine sa predlogom za oživljavanje privrede u svom kraju. Pošto je bez posla a još s doktoratom, ima dovoljno i vremena i znanja da SAMOINICIJATIVNO napravi stručan elaborat o dizanju svoje opštine iz mrtvih. Pa tek ako predsednik odbije takvu ponudu da se žali novinama... i da tom prilikom lepo objasni šta predlaže da se radi itd. Ako neće ovaj, naći će se neki drugi predednik opštine (idu izbori, zar ne) ili neka druga opština... i u tom procesu stvoriće radno mesto i sebi i desetini drugih. Ukratko, od nekoga ko ima doktorat ekonomije očekuje se da STVARA radna mesta a ne da ih TROŠI.

3. Doktorirao sam u Srbiji (ne ekonomiju) i kao doktor nauka radim u Americi (SAD) gde sam stalnu dozvolu za rad (zeleni karton) dobio tako što sam morao, i mogao, da pokažem da svojim prisustvom nisam utrošio jedno, već stvorio (bar) tri radna mesta. To bi neko ko ima doktorat iz ekonomije trebalo da zna i u tom duhu i da postupa, kako u Americi tako i u Srbiji.

4. Zadatak države nije da zapošljava svoje stanovnike nego da stvori politčke, ekonomske i kulturne uslove u okviru kojih svako sam može da traži, I DA NADJE, posao prema svojim kvalifikacijama i sklonostima.

već viđeno

pre 13 godina

Sve ovo je već viđeno. Ne treba on nikome sa doktoratom, pa u Srbiji važi negativna selekcija kadrova.

Da bi se zaposlio mora biti nečiji sin, rođak, kumče i član stranke. Samo se setite domaće serije i čuvenog dela "Pero radi u kontrolu leta....".

U Srbiji se ne ceni znanje, upornost, vrednoća. Ovde se cene samo poltronstvo i političko-nasledne veze kojima se dolazi do posla.

Miloš Ilić

pre 13 godina

Ako ne želi da bude član DS onda neka se bar učlani u neki od njenih satelita. Uspeh (posao) zagarantovan.
Ništa "doktor" ne nauči.

dir

pre 13 godina

Iz ovog primera se vidi da nas naslovi o odlivu mozgova iz Srbije kao i podaci o visini i ceni skolovanja tih mozgova nepotrebno iritiraju. Problem je strategija razvoja kako na drzavnom tako i na lokalnom nivou. Dok se to pitanje kvalitetno ne resi, mozgova je u dezorentisanoj Srbiji jos uvek previse. Zato svi mladi diplomci koji su bili u stanju da sa svoje strane uspesno odrade svoj deo obaveza, cak i na stranim visokoskolskim ustanovama netreba da cekaju nego treba da stvari uzimaju u svoje ruke i resavaju najvazniji problem u svom zivotu a to je zaposlenje. Zato sretno svima i molim vas ne cekajte ni sekunde. Be proactive rather than reactive!

Dule

pre 13 godina

Pa zar nije u Amerci cuo za lokalnu mudrost koja kaze: "Ako si skolovan a siromasan onda sa tim skolovanjem nesto nije u redu".
PS:
Iznenadjuje ipak karakter clanka koji je pisan u potpunosti na nacin koji vazi za ona vremena koja ova medijska kuca kategoricki odbacuje.

Djole

pre 13 godina

Sta se vezao za Pcinjski okrug. Zasto ne ide u Beograd ili Ameriku? Ovo je 2011-ta godina, ljudi idu za poslom, pogotovu ako si specijalizovan. Nesto nije uredu sa tim likom.

Leskovcanin

pre 13 godina

Ovo je ono sto ja uporno pricam i sto ce oterati i ono malo ljudi sto je ostalo ovde. Dok se ovakvim ljudima ni ne daje sansa da pokazu da li vrede ili ne politicki kadrovi poprilicno lako dobijaju sansu. Koju poruku meni i svima nama drzava salje kad na mesto nacelnika Skolske uprave u Leskovcu postavi coveka ko je zavrsio fakultet u Pristini prosecnom ocenom 6.16??? Molim ministra i nadlezne da mi objasne...

YOYO

pre 13 godina

Kazete nista nije dobio od zemlje Srbije? Ili mu je drzava platila put, studije, smestaj, hranu itd GRATIS, ili mu je majka odvajala od 9,0000 penzije?
To sto ima 6,7 razni diploma moze samo da impresionira ljude kod nas, u Americi "money talks" ! Koliko milionera u US znate da su doktori nauka? Vecina nauspesnih ljudi na Forbsovom
spisku nisu ni zavrsili fakultet.........
A ovaj dole sto kaze da ima "silno iskustvo" sta samo sto je dotakao tlo Amerike ti mislis da ima iskustvo, pa u Americi vecina firmi za "dobra"polozaj traze minimum 20+ experience odnosno iskukstvo !!!

Aleksandar

pre 13 godina

Ovaj članak je jednostavan dokaz koliko je sve kod nas naopako! Sramota za sve u opštini što se ponašaju tako inferiorno ,obzirom da školovanje doktora nauka košta i vredi, a oni ne znaju da cene i ne shvataju njegovu vrednost! Njega kao predsednika opštine, a ne tog nesposobnog stranačkog poslušnika!

petar

pre 13 godina

pazite ovog @#$%! koji izjavljuje da "previse obrazovani" imaju problem sa nalazenjem posla. Pa @#$%! neuka, kako neko moze biti prevse obrazovan, ko to propisuje limit sta je "previse", ti koga je postavila raspala g17 i ona ******* Dinkic?! I ja imam diplome sa 2 smera sa Ekonomije i master sa istog fakulteta, pa ne mogu da nadjem posao vec godinu i po u Beogradu. Jadna je ova zemlja gde partijska neuka stoka zauzima koje kakva mesta, dok "previse obrazovani" trunu po birou i rade poslove za malomnuke. Jedva cekam da odem iz ove bede zvane Srbija, a posle se bune na odliv mozgova. Pa sta nudite tim "mozgovima", cekanje na birou i opravdanje "previse ste obrazovani"?!!

nesta ne stima

pre 13 godina

"Bio stipendista Fonda za mlade talente vlade Srbije" ??
I vlada mu davala stipendiju tih 18 meseci, smestaj, studij, avion do USA,...?
Ne shvatam ni njega, a ni vladu Srbije

BGS

pre 13 godina

Šta će doktoru nauka posao ?! On da je toliko pametan,učlanio bi se u DS,i imao bi da bira posao ! Ako je imao dovoljno pameti da doktorira,do sada je mogao da uvidi da je osnovni preduslov u ovoj zemlji da bi se čovek zaposlio - politička podobnost. kao u dobra,stara vremena... Bar dok su ovi na vlasti...

Doktorant

pre 13 godina

Za dve ipo godine magistrirao i doktorirao?! Znači čovek koji je superproduktivan verovatno i izuzetno inteligentan uspeva za rekordno kratak period da dobije ove dve visoke diplome i dozovljava sebi da 21 mesec ne radi? Bez uvrede ali iz mog iskustva ja to jos nikada nisam video, priroda ovakvih ljudi jednostavno im ne dozvoljava ovako nešto..jednostavno nije logično, po meni nesto tu nije istinito. Moji prijatelji su po evropskim univerzitetima gde master studije traju jednu do dve godine, a doktorske minimum još tri do pet. Takođe znam da niti jedan(a) od njih kada ne bi imao sta da radi, ne bi izdrzao nedelju dana da sedi u kući..

igor

pre 13 godina

Ova neverovatna priča je još samo jedan u nizu dokaza da je naša zemlja dotakla dno dna . Momak bi verovatno bolje prošao da se umesto naukom malo više bavio "praksom" i nosio te famozne gajbe (da nije u pitanju neka šifra ?) što je očigledno bio najsigurniji način za bogaćenje u Srbiji devedesetih .

student u americi

pre 13 godina

Ako je ovo istina, zaista je tuzno. Medjutim, kao sto je cest slucaj sa "op-ed" clancima na B92, kvalitet reportaze je iznenadjujuce los. U clanku se samo pominje da je doticni covek proveo dve i po godine u Americi i za to vreme magistrirao i doktorirao. Svako ko poznaje americki sistem skolovanja znace

a) da je gotovo nemoguce doktorirati na standardnom programu iz ekonomije za manje od 5 godina;

b) da velikom vecinom doktori nauka ostaju u univerzitetskoj sredini -- kao profesori i istrazivaci;

Dakle, na osnovu ove vesti, ja ne mogu da procenim da li je za pomenuti ishod kriva drazava, kao sto se implicira u clanku, da li je kriv pojedinac, koji mozda i nije zavrsio program, ili je bio na univerzitetu vrlo niskog ranga, ili nesto izmedju.

Mogue je da vladin program nije dobro osmisljen, da ne postoji dovoljno koordinacije sa mogucim radnim mestima po povratku, ali je moguce i da je u pitanju prosto nedovoljna proaktivnost pomenute osobe. Sta god da je slucaj, nema ni blizu dovoljno informacija da se bilo sta zakljuci na osnovu reportaze.

David

pre 13 godina

(srednja škola, 1. april 2011 23:18)
Ti prike sa srednjom školom ćeš i ostati na istoj... Ako nisi skapirao, da ti pojasnim malo... Čovek je od Vlade Srbije dobio stipendiju za studiranje u Americi nakon koga po ugovoru mora da se vrati u Srbiju i tu zaposli... Naravno vlada ga kao prekvalifikovanog neće zaposliti, kao ni jedna firma...
Što se tiče (Duško, 1. april 2011 22:38)... Ti prijatelju ne znaš da su svi bitni fakulteti u Americi privatni... Samo siromasi pohađaju državne jer nemaju para za kvalitetno školovanje, tako da bi trebao nešto i da znaš pre nego li prokomentarišeš... Što se tiče samog američkog faksa... Taj isti Amerikanac više zna o svom poslu nego li državni srpski doktor nauka, oni uče ono što im treba za posao, a ne uče gluposti... Zato možda i naš klinac iz 8mog razreda zna više od njih o nekim nebitnim stvarima... Tamo je jednino bitan profit i to je osnova ekonomije... zato i stranci neće nikada zaposliti školovanog čoveka, jer bitne pozicije drže oni a za nebitne će pre zaposliti nekog srednjoškolca sa 15 hiljda platom negoli doktora sa 60 hiljada...

srb

pre 13 godina

Jadna је država koja umesto pravih doktora nauka zapošljava menadžere megatrenda sa partijskim diplomama i značkama na reverima u raznoraznim agencijama za "pronalaženje rude i gubljenje vremena".

Najgori smo na svetu.

Ustaj narode

pre 13 godina

U srbiji vecinu firmi drze tajkuni,a koji ce tajkun da ima u firmi pametnijeg od njega.Dok je ovaj ucio,ovaj drugi je sipao benzin i vise mu se isplatilo.Ali ja ovde vidim da to gradjanima odgovara,kad niko nece da se pobuni.Moj savet mu je.Bezi odavde koliko te noge nose.

Stefan

pre 13 godina

Pa kad je naivan...
ZAVRŠI MEGATREND I PALI!!!

Ja sam trenutno na doktorskim studijama u Milanu. Država mi nije platila ništa. Planiram da se vratim. JEDVA ČEKAM DA NAPIŠETE NEKU VEST O MENI ZA PAR GODINA! :)

odoh i ja

pre 13 godina

"Vratio sam se pošto sam imao obavezu po ugovoru da se vratim"

Sad lepo traži od države da te oslobode obaveza iz ugovora s obzirom da ne mogu da ti nađu posao.
Posle toga pravac na zapad, valjda je jasno da ovde nema leba ni za koga poštenog.

Veljko

pre 13 godina

Lokalni sef NSZ kaze da doktor ekonomskih nauka jedino moze da se zaposli na izradi strategije razvoja opstine?!? Evo vam strategija, zadrti aparacici: on je EKONOMISTA-zaposlite ga u BANCI, umesto nekog gedze koji tamo sedi sa deset puta manje kvalifikacija. Nista nece faliti ni kandidatu ni banci.

Analiticar

pre 13 godina

Ovo je zaista uzas ali moram reci da ne razumem ni tog coveka.Pa sta ces da radis sa diplomom doktora u Bujanovcu gde nazalost ljudi zive uglavnom od socijalne pomoci i gde je prakticno nepostojeca privreda.To bi bilo kao kad neko ko je zavrsio molekularnu biologiju na Yale-u ili Oxford-u se vrati u Somaliju i zali sto nema posla.Pa naravno da nema posla kad za tvoje mesto ne postoji ponuda u tom regionu i verovatno je nece biti narednih 10 godina.

vampirbg

pre 13 godina

Nisam bas shvatio vest... Da li on trazi posao za doktora nauka ili bilo koji posao? Ako je u pitanju ovo drugo, onda nije ni cudo da nece da ga zaposle... Prekvalifikovan je i nece poslodavci da ga zaposle zato sto bi morali da ga prijave na vecu cifru zbog diplome... A ako je u pitanju prvi slucaj, onda puno srece... Jednostavno imamo hiperprodukciju na fakultetima i zato nema ni posla

srednja škola

pre 13 godina

Doktor ekonomije ČEKA na posao, da mu ga, ne znam, nađe nacionalna služba za zapošljavanje?
Izvinjavam se, ali tu nešto nije u redu. Šta je naučio u svim tim školama? Da se javlja na konkurse državnih službi?

vladimir

pre 13 godina

Nije mi namera da budem bezocan, ali cini mi se da je doktor preskocio neke vazne lekcije iz ekonomije kada vec dve godine ne radi nista i ceka da mu neko drugi resi problem.

minotaur

pre 13 godina

oterajte nekog učmalog fosila u penziju i dajte čoveku šansu....
ah da, umalo da zaboravijm, prvo mora da se učlani u neku političku stranku..
P.S. Ovo je Srbija, ovde je sve suprotno od onog što je normalno u normalnom svetu..

Milan M.

pre 13 godina

Pa naravno da nema posla kada ova nasa drzava ne zna kuda ide... Bez strategija, cilja, plana, sa sizofrenicnom unutrasnjom i spoljnom politikom 4 stuba, polako ali sigurno idemo prema dnu Evrope, polako postajuci crna rupa u ovom delu sveta...

Igor

pre 13 godina

Ja se izvinjavam unapred svima koji su mozda u slicnoj situaciji, ali moram da kazem nesto. Trenutno sam i ja na studijama u Americi, doduse dodiplomskim. Nikakva mi skola nije prestizna, nista posebno, obican drzavni "University of" fakultet. Jedno sam shvatio jos prosle godine, pre nego sto sam dosao u Ameriku, a to je da znanje samo po sebi nista ne znaci ako nema covek veze da se zaposli. Meni nije jasno kako neko ko ima PhD iz ekonomskih nauka (!!!) ne shvata da je u pitanju obican zakon ponude i potraznje, i da u posle-komunistickim sistemima nema tog koncepta da cekas posao, nego da ga sam trazis. Pomenuti momak iz Urosevca/Bujanovca vec ima ocigledno veliko znanje i iskustvo, i zasto se vezao za Pcinjski okrug? Jos je veci problem sto i ako bi se zaposlio, ne bi mogao da ispuni svoj pun kapacitet. Da ne pominjem da je (bar po meni) MORAO da razmislja unapred i da se umrezava sa ljudima sa tog fakulteta, potencijalno sa americkim biznismenima, da se obrati mozda i americkoj ambasadi unapred i da ih pita za informacije o poslovanju u Srbiji i sl. Video sam po gomili mojih vrsnjaka da su nam vestine umrezavanja na samom minimumu, i da gomila nas ne shvata vaznos izreke "Nije bitno sta znas, nego koga poznajes." Isto je u Srbiji, i u Americi. Izvinjavam se jos jednom ako se neko nasao uvredjenim.

Duško

pre 13 godina

Dobro povedite računa kakve fakultete upisujete i kakve doktorate spremate. Kao što postoje kojekakvi privatni fakulteti u Srbiji, tako postoje i tamo, u SAD, gde je samo dovoljno platiti i dobije se i diploma i doktorat. Moguće je čak i samo preko interneta to sve obaviti, plaćanje karticom, a diplome i doktorat stižu na kućnu adresu. Ne kažem da je i ovde to slučaj, ali znam za slučajeve kako su se vratili sa "doktoratima" iz Amerike, a daleko su od prosječnog maturanta bivše klasične gimnazije. Oprez!

mega je u trendu biti lider u regionu

pre 13 godina

"Direktor vranjske filijale Nacionalne službe za zapošljavanje Zoran Antić kaže da visokoobrazovani ljudi, po pravilu lakše dolaze do posla od onih bez kvalifikacije, ali da je ponekad teško pronaći posao i za one sa previše obrazovanja."


Ha-ha-ha, zato i direktorčić nije hteo previše da bije glavom na fakultetu. Malo politika, malo biznis, malo preko veze a ludaci neka idu u Ameriku da doktoriraju? Evo ja predlažem da se ovaj ničim izazvani direktorčić otpusti a da se na njegovo mesto zaposli pomenuti doktor nauka? A ne, ne može to, "stručnost ipsred politike"! Ma sve je jasno, za Slađu će na Niškom univerzitetu biti mesta a za njega neće.

Reaguj!

pre 13 godina

Sta nam je uradila Demokratska stranka...Da li i jedna jedina dobra vest moze da se cuje sem nezaposlenosti,gladovanja,poskupljenja,protesta,neisplacenih plata (to za one koji rade, koji su u manjini)...Svi se bune,ulicni protesti po celom svetu,jedino se u Srbiji cuti. Tadicu i DS-u nikako ne moze biti dobro zbog ovih zlocina nad svojim narodom,deljenja teritorija i svakodnevnih ponizenja na politickoj sceni.

Analiticar

pre 13 godina

Ovo je zaista uzas ali moram reci da ne razumem ni tog coveka.Pa sta ces da radis sa diplomom doktora u Bujanovcu gde nazalost ljudi zive uglavnom od socijalne pomoci i gde je prakticno nepostojeca privreda.To bi bilo kao kad neko ko je zavrsio molekularnu biologiju na Yale-u ili Oxford-u se vrati u Somaliju i zali sto nema posla.Pa naravno da nema posla kad za tvoje mesto ne postoji ponuda u tom regionu i verovatno je nece biti narednih 10 godina.

vladimir

pre 13 godina

Nije mi namera da budem bezocan, ali cini mi se da je doktor preskocio neke vazne lekcije iz ekonomije kada vec dve godine ne radi nista i ceka da mu neko drugi resi problem.

Igor

pre 13 godina

Ja se izvinjavam unapred svima koji su mozda u slicnoj situaciji, ali moram da kazem nesto. Trenutno sam i ja na studijama u Americi, doduse dodiplomskim. Nikakva mi skola nije prestizna, nista posebno, obican drzavni "University of" fakultet. Jedno sam shvatio jos prosle godine, pre nego sto sam dosao u Ameriku, a to je da znanje samo po sebi nista ne znaci ako nema covek veze da se zaposli. Meni nije jasno kako neko ko ima PhD iz ekonomskih nauka (!!!) ne shvata da je u pitanju obican zakon ponude i potraznje, i da u posle-komunistickim sistemima nema tog koncepta da cekas posao, nego da ga sam trazis. Pomenuti momak iz Urosevca/Bujanovca vec ima ocigledno veliko znanje i iskustvo, i zasto se vezao za Pcinjski okrug? Jos je veci problem sto i ako bi se zaposlio, ne bi mogao da ispuni svoj pun kapacitet. Da ne pominjem da je (bar po meni) MORAO da razmislja unapred i da se umrezava sa ljudima sa tog fakulteta, potencijalno sa americkim biznismenima, da se obrati mozda i americkoj ambasadi unapred i da ih pita za informacije o poslovanju u Srbiji i sl. Video sam po gomili mojih vrsnjaka da su nam vestine umrezavanja na samom minimumu, i da gomila nas ne shvata vaznos izreke "Nije bitno sta znas, nego koga poznajes." Isto je u Srbiji, i u Americi. Izvinjavam se jos jednom ako se neko nasao uvredjenim.

srednja škola

pre 13 godina

Doktor ekonomije ČEKA na posao, da mu ga, ne znam, nađe nacionalna služba za zapošljavanje?
Izvinjavam se, ali tu nešto nije u redu. Šta je naučio u svim tim školama? Da se javlja na konkurse državnih službi?

mega je u trendu biti lider u regionu

pre 13 godina

"Direktor vranjske filijale Nacionalne službe za zapošljavanje Zoran Antić kaže da visokoobrazovani ljudi, po pravilu lakše dolaze do posla od onih bez kvalifikacije, ali da je ponekad teško pronaći posao i za one sa previše obrazovanja."


Ha-ha-ha, zato i direktorčić nije hteo previše da bije glavom na fakultetu. Malo politika, malo biznis, malo preko veze a ludaci neka idu u Ameriku da doktoriraju? Evo ja predlažem da se ovaj ničim izazvani direktorčić otpusti a da se na njegovo mesto zaposli pomenuti doktor nauka? A ne, ne može to, "stručnost ipsred politike"! Ma sve je jasno, za Slađu će na Niškom univerzitetu biti mesta a za njega neće.

minotaur

pre 13 godina

oterajte nekog učmalog fosila u penziju i dajte čoveku šansu....
ah da, umalo da zaboravijm, prvo mora da se učlani u neku političku stranku..
P.S. Ovo je Srbija, ovde je sve suprotno od onog što je normalno u normalnom svetu..

Milan M.

pre 13 godina

Pa naravno da nema posla kada ova nasa drzava ne zna kuda ide... Bez strategija, cilja, plana, sa sizofrenicnom unutrasnjom i spoljnom politikom 4 stuba, polako ali sigurno idemo prema dnu Evrope, polako postajuci crna rupa u ovom delu sveta...

Reaguj!

pre 13 godina

Sta nam je uradila Demokratska stranka...Da li i jedna jedina dobra vest moze da se cuje sem nezaposlenosti,gladovanja,poskupljenja,protesta,neisplacenih plata (to za one koji rade, koji su u manjini)...Svi se bune,ulicni protesti po celom svetu,jedino se u Srbiji cuti. Tadicu i DS-u nikako ne moze biti dobro zbog ovih zlocina nad svojim narodom,deljenja teritorija i svakodnevnih ponizenja na politickoj sceni.

Duško

pre 13 godina

Dobro povedite računa kakve fakultete upisujete i kakve doktorate spremate. Kao što postoje kojekakvi privatni fakulteti u Srbiji, tako postoje i tamo, u SAD, gde je samo dovoljno platiti i dobije se i diploma i doktorat. Moguće je čak i samo preko interneta to sve obaviti, plaćanje karticom, a diplome i doktorat stižu na kućnu adresu. Ne kažem da je i ovde to slučaj, ali znam za slučajeve kako su se vratili sa "doktoratima" iz Amerike, a daleko su od prosječnog maturanta bivše klasične gimnazije. Oprez!

vampirbg

pre 13 godina

Nisam bas shvatio vest... Da li on trazi posao za doktora nauka ili bilo koji posao? Ako je u pitanju ovo drugo, onda nije ni cudo da nece da ga zaposle... Prekvalifikovan je i nece poslodavci da ga zaposle zato sto bi morali da ga prijave na vecu cifru zbog diplome... A ako je u pitanju prvi slucaj, onda puno srece... Jednostavno imamo hiperprodukciju na fakultetima i zato nema ni posla

Milan

pre 13 godina

Moja poruka svim mladima u slicnoj situaciji u Srbiji: nemojte da ocajavate i verujte u sebe!

Ja sam bio u slicnoj situaciji, doduse sa magistariskim. Oko dve godine nista nisam radio, pa sam shvatio da ne moze tako. Radio sam onda u kaficu i cak volontirao i radio sitne honorarne poslove oko godinu dana. Izgledalo je zaista beznadezno i ponekad jako mucno jer radis za nista a ljudi koji su mnogo ispod tebe intelektualno te kinje i gnjave.

Ali onda odjednom preokret! Sve dodje na svoje. Ponekad radis nesto i izgleda kao da nema koristi, ali se tackice spajaju polako i upoznajes ljude i stices nove vestine, cak i ako nisi nista placen za to. U svakom slucaju bolje nego piti kafu ceo dan.

Trebalo mi je 4 godine i nije bilo lako. Ali bolje izgubiti i 4 godine nego i dalje sedeti u roditeljskom stanu i kukati.

Verujte u sebe i radite bilo sta. Cak je i bastovanski posao spas od nerada i tuge.

goran

pre 13 godina

U ovakvoj Srbiji imas sansu za zaposlenje jedino ako si pop,vojnik,politicar ili policajac.Ako si normalan i obrazovan u Srbiji vrlo brzo ces postati nenormalan.

Sinbad

pre 13 godina

Sta to ocekuje covek, koji je Doktor ekonomskih nauka? Pobogu, zar ocekuje da mu drzava da posao? Tito je davno umro i komunizam zajedno sa njim. Gospodine doktore, Vi ste ti koji treba da budete poslodavac. Iskoristite Vase znanje i diplomu. Osmislite mali biznis i zaposlite nekoliko svojih sugradjana i bog da Vas vidi. Nije mi jasno, da li ocekujete da vas zaposli neko ko ima srednju ili osnovnu skolu? Akademski gredjani treba da budu nosioci privatnog biznisa u srbiji, i najbolji poslodavci, a ne obrnuto. Malo ste polupali loncice g. Doktore.

Doktorant

pre 13 godina

Za dve ipo godine magistrirao i doktorirao?! Znači čovek koji je superproduktivan verovatno i izuzetno inteligentan uspeva za rekordno kratak period da dobije ove dve visoke diplome i dozovljava sebi da 21 mesec ne radi? Bez uvrede ali iz mog iskustva ja to jos nikada nisam video, priroda ovakvih ljudi jednostavno im ne dozvoljava ovako nešto..jednostavno nije logično, po meni nesto tu nije istinito. Moji prijatelji su po evropskim univerzitetima gde master studije traju jednu do dve godine, a doktorske minimum još tri do pet. Takođe znam da niti jedan(a) od njih kada ne bi imao sta da radi, ne bi izdrzao nedelju dana da sedi u kući..

sale

pre 13 godina

a jel znas ti prijatelju da radis nesto ili si samo doktor nauka?

meni se na oglas za pravnika javilo dvadesetak diplomiranih pravnika, bez radnog iskustva i mladjih od 30 godina, od kojih je samo cetvoro znalo da koristi racunar, a od njih cetvoro, samo je jedna devojka znala da koristi racunar u dovoljnoj meri....

doktorat srpski - posao američki

pre 13 godina

Ovde ima previše toga što ne valja:

1. Već nedeljama nas lože kako je za život u Srbiji besmisleno obrazovati se. To je verovatno tačno ali to ne oslobadja novinare koji se bave ovom temom obaveze da se malo udube u problematiku i probaju da isteraju stvari na čistinu. Na primer, da organizuju ekipu koja će da zaredja i pita: 1)šta misle, 2) šta su pokušali i 3) šta smeraju u vezi sa visokim stepenom nezaposlenosti - predsednici države, skupštine, vlade, privredne komore... Zatim poslanici, predsednici opština, gradonačelnici... I dati nam to na uvid da komentarišemo, a i da uhvatino reper pred izbore. Ovako ispada da su novinari produžena ruka vlasti čiji zadatak je da amortizuju svaki pokušaj bilo kakve promene.

2. Pravi doktor ekonomije otišao bi sam kod svog predsednika opštine sa predlogom za oživljavanje privrede u svom kraju. Pošto je bez posla a još s doktoratom, ima dovoljno i vremena i znanja da SAMOINICIJATIVNO napravi stručan elaborat o dizanju svoje opštine iz mrtvih. Pa tek ako predsednik odbije takvu ponudu da se žali novinama... i da tom prilikom lepo objasni šta predlaže da se radi itd. Ako neće ovaj, naći će se neki drugi predednik opštine (idu izbori, zar ne) ili neka druga opština... i u tom procesu stvoriće radno mesto i sebi i desetini drugih. Ukratko, od nekoga ko ima doktorat ekonomije očekuje se da STVARA radna mesta a ne da ih TROŠI.

3. Doktorirao sam u Srbiji (ne ekonomiju) i kao doktor nauka radim u Americi (SAD) gde sam stalnu dozvolu za rad (zeleni karton) dobio tako što sam morao, i mogao, da pokažem da svojim prisustvom nisam utrošio jedno, već stvorio (bar) tri radna mesta. To bi neko ko ima doktorat iz ekonomije trebalo da zna i u tom duhu i da postupa, kako u Americi tako i u Srbiji.

4. Zadatak države nije da zapošljava svoje stanovnike nego da stvori politčke, ekonomske i kulturne uslove u okviru kojih svako sam može da traži, I DA NADJE, posao prema svojim kvalifikacijama i sklonostima.

PhD preko bare

pre 13 godina

U Americi ekonomija ne moze da se magistrira i doktorira za 2 i po godine. Apsolutni minimum za PhD je 4 godine, a za magistraturu godinu i po. Vecina mojih kolega je zavrsila za 5, ja za 5 i po, a ima ih par koji su se usrecili sa mentorima pa su ostali i po 7-8. Nesto u ovoj prici ne stima...

Đorđe

pre 13 godina

Svaka čast momku što je pozavršavao te škole, i što je ispoštovao ugovor i vratio se. I šta sad? Školovao u inostranstvu se o trošku države. Lepo. Jel' treba država sada i da mu posao nađe?! Pa velika je Srbija prijatelju, ako za doktora ekonomije nema posla u Bujanovcu - a to nas kao čudi - nađi ga negde drugde! I ovi koji besno komentarišu da je "država dotakla dno" i da "se zapošljavaju samo stranački kadrovi" - a gde se to zapošljavaju stranački kadrovi? U privredi? Je l' da, ma gde to? Privreda je u privatnim rukama, kakve veze tu bilo koja stranka ima? Ili biste da mu država i posao nađe, naravno u državnoj upravi?
Rođače, slabo se ti trudiš da nađeš sebi posao čim dve godine iz Bujanovca ne mrdaš i ništa ne radiš.
A vi novinari, bolje bi vam bilo da se malo obrazujete o tome kako funkcionišu savremeni ekonomski sistemi, vreme državne i društvene komandne ekonomije je davno prošlo. Iako, kako vidim iz tona samog članka, mlnogima je zbog toga još uvek jako žao.

Njujorker

pre 13 godina

Na ozbiljnim fakultetima ne moze da se magistrira i doktorira za samo dve i po godine. Jednostavno, to nije moguce. S druge strane, americko skolstvo je pre svega i iznad svega "biznis", pa postoji gomila kvazi koledza i univerziteta, na kojima se "brzom brzinom" i uz pomoc novca dobijaju bezvredne titule. Takvi izmisljeni "magistri" i " doktori nauka" sluze za uzimanje novca strancima, ili za retarde ususkane u americkoj drzvnoj sluzbi.
Da je ovaj nas momak bio na ozbiljnim postdiplomskim studija, imao bi priliku da nastavi svoje usavrsavanje u Americi.

Milutin Mladjenović

pre 13 godina

U ovoj Srbiji neko nekog stalno pravi ludim, budalom.
Jednog dana čitamo kako u Srbiji imamo jedva 5-6 % ljudi/gradjana sa visokoškolskom diplomom i da zbog toga nam je društvo ovako kakvo nam je.
Drugog dana se piše/priča/komentariše vidimo, da mi imamo hiperprodukciju visokoškolaca/doktora/magistara i boga oca i kako nam oni uopšte ne trebaju.
O čemu se radi kod nas?
Izgleda da smo mi država/društvo, gde su ljudi višak i kada imaju škole, i kada nemaju, i vidimo da su višak u društvu samo zato što su se rodili u pogrešno vreme i u pogrešnoj državi.
A svaki bogovetni dan čitamo ispovesti naših ljudi/političara kako kod nas vlada bela kuga, kako nam je ugrožena prosta reprodukcija stanovništva.
Jedino što nam smetaju i totalni viškovi su nam doktoranti nauka kako vidimo.
Mi smo suluda, apsurdna političko-ekonomsko-geografska zajednica, koja jedno priča, drugo govori, treće misli, četvrto sanja.
Cenim da je pakao ovde izmišljen, napravljen, negovan i da nam je isti usadjen i u glave, u mozak i u sistem i krvi nam je očito instaliran.
Zemlja/gradić gde majka sa 9 hiljada dinara izdržava sina doktora nauka je paklena zemlja, a mi genetska greška prirode. Ali zaista.

SevarlicA

pre 13 godina

Strasno!!!
Inače nisam pristalica automatizma tipa diploma=stručnost, ali način na koji je ovaj gospodin doktorirao je u najmanju ruku fascinantan.
Neverovatno je da posla ima za razne Megatrend magove, za večite studente, za razne partijske funkcionere koji fakultet završavaju preko žiro računa, itd.
Da dodamo na sve to da je ovaj čovek raseljeno lice sa Kosova i da bi mogao kao veliki deo svojih zemljaka da trenira svoje pravo na prvenstvo kod zapošljavanja, ali čovek očigledno, na svoju štetu, pokušava da do posla dođe legalno, pošteno i samo svojom profesionalnom i stručnom ostvarenošću.

Jednostavno pitanje:
Ako zapošljavamo kadas srednjeg i nižeg kvaliteta(ne mislim samo na visinu obrazovanja), a osobe visokog kvaliteta i produktivnosti stavljamo na socijalnu pomoć, da li ćemo kao država napredovati ili nazadovati?

Razmislite o mogućem odgovoru pre nego sledeći put izađete na izbore.

Agim68

pre 13 godina

Dobro kazu komentatori, prvo se uclanite u neku partiju i posao dolazi sam. Ovako imate malo sansi jer vasim znanjem vi mozete samo da smetate vec dobro ukorenjenoj birokratiji. Balkan vam je to, postovani kolega!

mc

pre 13 godina

Da li vi citate vest uopste pre nego je komentarisete?!!
Coveka je poslala Vlada Srbije kao stipendistu! Ona je platila skolovanje! MI SMO PLATITLI SKOLOVANJE! Zasto su ga slali kada nisu smislili sta ce on da radi posle?! TO JE PROBLEM, to je bacanje para poreskih obaveznika!!!
Ne bi bio problem da je on sam isao na skolovanje, pa se vratio i ne moze da nadje posao. Kao sto neko rece, ponuda-potraznja, vec je je probelm sto smo mi platili da ona sada ne radi i ne mozemo da iskoristimo to njegovo znanje!
LOSA INVESTICIJA!!!

nejasno

pre 13 godina

Dali je autor ove vesti/clanka svestan da je ekonomija veoma sirok pojam, a doktorat iz ekonomije se sprema sa/za veoma, veoma usku temu/tezu. ?
Ja u clanku nigde ne procith koja je specijalnost tog doktora nauka jer ako je nesta sta ne postoji na teritoriji te opstine on tom doktorskom disertacijom ne moze nista.
Sta ako je recimo doktoriro na berzanskim ulaganjima i sl.
Mislim da je autor vesti trebao proazgovarati sa ovim momkom i istraziti o cemu se radi, a ne onako u maniru 70-tih napisati: "Doktor nakuka nema posla", jer kao sto rekoh, sve zavisi i od njegove sub-sub specijalnosti iz oblasti ekonomije a to ne nadjoh u ovoj vesti.
Recimo iskusan knjigovodja sa 'obicnim' ekonomskim fakultetom ne zna nista manje od doktora nauka sa specijalnoscu iz recimo berzanskih ulaganja ili carinskog poslovanja. Zato me zanima koje su ambicije ovog momka a to ne procitah.

Perko

pre 13 godina

VERUJTE! DA u pcinjskom, jablanickom, zajecarskom, i drugim siromasnim i bednim okruzima u srbiji, gde spada i niski odakle pisem, dodju po 10 kvalitetnih , kreativnih, obrazovanih ljudi iz svih profila, cak i bez iskustva, mnoge bi sredine bi procvetale i krenule napred. Ovako plasim se da sem starog , dobrog , partijsko/tatino/maminog kadra koji je tu rodjen i nije dalje mrdnuo iz okruga jos iz obdanista, i koji zauzima sve pore drustva, sigurno idemo ka zemljama IV sveta , jer sem beograda i n. sad ,ostatak srbije je zemlja III sveta.

dezurna

pre 13 godina

Druga prikazana diploma u ovom prilogu je sa tzv. Belford univerziteta (Belford University) i ona ne vredi papira na kojem je odstampana: http://en.wikipedia.org/wiki/Belford_University

Da ne bude da je Wikipedia osnovni izvor, Belford University cete pronaci u svakom relevantnijem spisku neakreditovanih "fabrika diploma" ("diploma mills") u SAD koje su nista drugo do trgovacka preduzeca koja, zbog liberalnih propisa SAD o poslovanju, imaju legalno pravo da neupucenima prodaju sharene papire koji po formulacijama odshtampanim na njima i po grafickom dizajnu generalno liche na fakultetske diplome.

Iako je Roosevelt University (ona prva diploma) generalno akreditovana obrazovna institucija, i ona je navodno 90-ih bila umeshana u neke slucajeve "shtancovanih diploma" ("diploma mill"), te bi valjalo proveriti da li je, osim univerziteta u celini, i konkretan fakultet (college) kao i konkretan program naveden u diplomi, bio akreditovan u vreme izdavanja diplome, i to za akademski nivo naveden u diplomi (Master of Arts).

Vrlo je verovatno da je ta prva diploma, sa Roosevelt-a, legalna i legitimna master diploma, ali ona druga, sa tzv. Belford-a, niposhto ne sme da se smatra bilo kakvom obrazovnom diplomom, bez obzira na nacin na koji je stecena.

student u americi

pre 13 godina

Ako je ovo istina, zaista je tuzno. Medjutim, kao sto je cest slucaj sa "op-ed" clancima na B92, kvalitet reportaze je iznenadjujuce los. U clanku se samo pominje da je doticni covek proveo dve i po godine u Americi i za to vreme magistrirao i doktorirao. Svako ko poznaje americki sistem skolovanja znace

a) da je gotovo nemoguce doktorirati na standardnom programu iz ekonomije za manje od 5 godina;

b) da velikom vecinom doktori nauka ostaju u univerzitetskoj sredini -- kao profesori i istrazivaci;

Dakle, na osnovu ove vesti, ja ne mogu da procenim da li je za pomenuti ishod kriva drazava, kao sto se implicira u clanku, da li je kriv pojedinac, koji mozda i nije zavrsio program, ili je bio na univerzitetu vrlo niskog ranga, ili nesto izmedju.

Mogue je da vladin program nije dobro osmisljen, da ne postoji dovoljno koordinacije sa mogucim radnim mestima po povratku, ali je moguce i da je u pitanju prosto nedovoljna proaktivnost pomenute osobe. Sta god da je slucaj, nema ni blizu dovoljno informacija da se bilo sta zakljuci na osnovu reportaze.

zoki

pre 13 godina

E, ovo vam je najbolji primer zasto nam tako ide. Preedukovan? Pa`jz da ne bude... Ti koji treba da ga prime i da mu pruze sansu su ustvari, needukovani! Ako i nisu, onda je u pitanju puka malicioznost - bojazan od konkurencije! U svakoj normalnoj zemlji se bore za takve kadrove uvozeci ih iz drugih zemalja... Ma, pali covece, sto bi rekli u Megatrendu!

pucav

pre 13 godina

Srbi vole da ne procitajuj pazljivo tekst i da vec pocnu da kritikuju.Mladi covek je zavrsio doktorske studije u Americi kao stipedndista Srbije i bio je obavezan da se vrati u Srbiji po ugovoru koji je imao.I on je to uradio.Nazalost to je po danasnjem moralu srpskog drustva ludo , jer od njih 98% ce ostati u Americi i svetu a 2% ce se vratiti kao ovaj posten mladic.A zasto to pa onih 98% su sinovi tajkuna politicara i ostalih neznam kako da ih nazovem ,upropastitelje Srbije, a 2% su izbrani kao stvarno van prosecni studenti.
Gde su u njegovom slucaju ti nasi ministri ranije Djelic , i sada Obradovic koji je vodi i nauku i prosvetu Boze moj, da rese zaposljavanje mladog doktora koga su skolovali.Ma tesko je zaposliti bar po papirima pametnijeg od sebe. Mladi Gospodine postoje samo dva puta za tebe da se pokupis i da i majku povedes u Amerilu gde ces sigurno na bazi tvog CV-a dobiti posao , i zaboraviti kalvariju svoje familije ako se ona moze ikad zaboraviti i naci socijalni mir , ili da budes demagog i da se upises u stranku Gdina Mladjana zvanog Kardelj i da razvijas teoriju regiona bas kako je to on cinio a takodje ces mu biti dobar za uspesno vracanje Kardeljeve doktrine mesne zajednice.Ali i tu ces samo imati prilicno dobru platu i moraces da klimas glavom , a strategiju vodi njegova mama , a on Mladjan svira kako ona kaze.A ti ces im sluziti kao jedan dobar strucnjak za izbornu kampanju.Posto vidim da si posten moj ti je savet da izaberes prvi put i da budes jedan od desetine hiljada a mozda i stotinak hiljada mladih koji su otisli iz zemlje ne u dijasporu kako ovi politicari to kazu ver proterani iz ekonomskih razloga i obezbedjenja egzistencije.

nesta ne stima

pre 13 godina

"Bio stipendista Fonda za mlade talente vlade Srbije" ??
I vlada mu davala stipendiju tih 18 meseci, smestaj, studij, avion do USA,...?
Ne shvatam ni njega, a ni vladu Srbije

petar

pre 13 godina

pazite ovog @#$%! koji izjavljuje da "previse obrazovani" imaju problem sa nalazenjem posla. Pa @#$%! neuka, kako neko moze biti prevse obrazovan, ko to propisuje limit sta je "previse", ti koga je postavila raspala g17 i ona ******* Dinkic?! I ja imam diplome sa 2 smera sa Ekonomije i master sa istog fakulteta, pa ne mogu da nadjem posao vec godinu i po u Beogradu. Jadna je ova zemlja gde partijska neuka stoka zauzima koje kakva mesta, dok "previse obrazovani" trunu po birou i rade poslove za malomnuke. Jedva cekam da odem iz ove bede zvane Srbija, a posle se bune na odliv mozgova. Pa sta nudite tim "mozgovima", cekanje na birou i opravdanje "previse ste obrazovani"?!!

PhDPH

pre 13 godina

Sa dužnim poštovanjem prema doktoru nauka, mislim da se ovde brkaju neke stvari.

Ne znam kako je u ekonomskim naukama, ali u medicinskim su doktorske studije AKADEMSKO, a ne strukovno usavršavanje (kao što su specijalizacije, recimo).

Jedno ne podrazumeva (nužno) ono drugo.
Dakle, ovaj gospodin (kako neko lepo reče) može možda da drži u malom prstu bilo šta što se tiče njegove teze, obično vrlo uskosturčno područje.
No, to ne podrazumeva nužno "korisno", čisto praktično, primenljivo znanje van akademskih krugova.
Doktor nauka Javnog zdravlja ne znači da ume da upotrebi defibrilator, direktno rečeno.
Samim tim, neće sigurno dobiti posao u Urgentnoj, odakle se obično počinje :).
Nadam se da nećete zameriti na konkretnom, veoma pojednostavljenom poređenju, ali lakše se razlikuje šta je šta.

Naći posao u Bujanovcu sa akademskim zvanjem... Možda ni u Beogradu :(.

Puno sreće, doktore :).

nikola

pre 13 godina

imao bih mnogo toga da napisem nasim postovanim kirticarima doticnog mladica (koga naravno NE poznajem); ali cu reci samo sledece:

a zasto se svi ne preselimo u BG, pa neka srbiju juzno od save i dunava nasele neki drugi narodi kojima ne treba obrazovanje ali se zato sire poput skakavaca, a vojvodinu prepustimo nasim severnim razvijenim susedima; a mi lepo da se druzimo i zivimo...

sramota kakvi sve danas imaju pristup elektronskim medijima. izdrzi doco!

već viđeno

pre 13 godina

Sve ovo je već viđeno. Ne treba on nikome sa doktoratom, pa u Srbiji važi negativna selekcija kadrova.

Da bi se zaposlio mora biti nečiji sin, rođak, kumče i član stranke. Samo se setite domaće serije i čuvenog dela "Pero radi u kontrolu leta....".

U Srbiji se ne ceni znanje, upornost, vrednoća. Ovde se cene samo poltronstvo i političko-nasledne veze kojima se dolazi do posla.

jutro

pre 13 godina

Mladi doktor ima problem zato sto je posten i sto se vratio da ispostuje nekakav ugovor sa vladom Srbije, iz osecanja obaveze prema onom ko mu je platio skolovanje.Ali on ovoj zemlji, zapravo ne treba,ovde posao dobijaju samo rodjaci onih na vlasti,prijatelji,kumovi i svalerke !I da se nije vrati ,niko ne bi primetio jer se ovi na vlasti bave samo sobom!Doktore u Srbiju ,mozda jednog dana ,a sad nazad u Ameriku i srecno!

sve je jasno

pre 13 godina

Nije problem u ljudima sa diplomama,vec je problem s ljudima koji imaju kupljene diplome.Ljudi s kupljenim diplomama uvek ce korumpirati i kada pronadju posao,i tako lepo postaju mora za nas sve gradjane koji nas vode u propast.Zato i zivimo kako zivimo.Pogledajmo koga sve policija hapsi za kriminal,sverc,preduzetnistvo i korupciju, i na kojim polozajima se ljudi nalaze,a tek one koje ne sme da hapsi policija zahvaljujuci sto imaju jaka ledja iza sebe?

goran

pre 13 godina

Ljudi, pa ne može da se zaposli zato što naša ekonomija nije kao američka. Neka se vrati u trulu Ameriku a mi ćemo ovda da razvijamo našu autohtonu ekonomsku misao i celom svetu dokažemo kako smo najpametniji i najpošteniji.

jutro

pre 13 godina

Mladi doktor ima problem zato sto je posten i sto se vratio da ispostuje nekakav ugovor sa vladom Srbije, iz osecanja obaveze prema onom ko mu je platio skolovanje.Ali on ovoj zemlji, zapravo ne treba,ovde posao dobijaju samo rodjaci onih na vlasti,prijatelji,kumovi i svalerke !I da se nije vrati ,niko ne bi primetio jer se ovi na vlasti bave samo sobom!Doktore u Srbiju ,mozda jednog dana ,a sad nazad u Ameriku i srecno!

davor

pre 13 godina

Zvanje 'doktor nauka' je univerzitetsko-akademska tutula koju najcesce imaju profesori univerziteta.
A oni isto tako cesto 'tezgare', tj rade visoko strucne projekte/elaborate za novac, ali im je PRIMARTNO zanimanje edukacija studenata
Ako se ne varam, i na BU je osnovni uslov da bi neko bio profesor na nekom predmetu/drzi katedru je da ima doktorat i plus da redovno objavljuje naucne radove iz struke.
Smjesno i bizarno je da neko ima osnovno zanimanje da recimo radi u nekoj opstini/preduzecu sa tim zvanjem i tolikom skolom iza sebe

YOYO

pre 13 godina

Kazete nista nije dobio od zemlje Srbije? Ili mu je drzava platila put, studije, smestaj, hranu itd GRATIS, ili mu je majka odvajala od 9,0000 penzije?
To sto ima 6,7 razni diploma moze samo da impresionira ljude kod nas, u Americi "money talks" ! Koliko milionera u US znate da su doktori nauka? Vecina nauspesnih ljudi na Forbsovom
spisku nisu ni zavrsili fakultet.........
A ovaj dole sto kaze da ima "silno iskustvo" sta samo sto je dotakao tlo Amerike ti mislis da ima iskustvo, pa u Americi vecina firmi za "dobra"polozaj traze minimum 20+ experience odnosno iskukstvo !!!

Djole

pre 13 godina

Sta se vezao za Pcinjski okrug. Zasto ne ide u Beograd ili Ameriku? Ovo je 2011-ta godina, ljudi idu za poslom, pogotovu ako si specijalizovan. Nesto nije uredu sa tim likom.

Tanja

pre 13 godina

Sa ovakvim obrazovanjem covek traba da stvara radna mesta drugima, da bude motor ove drzave. Drzavu prave ljudi a ako ti ljudi ni sa tolikim obrazovanjem nemogu da budu vodje u svojoj struci to samo govori koliko smo sposobni kao narod. A za ovaj okrug je idealna sansa da ovom coveku stvore posao iako nepostoji da bude odgovoran za dovlacenje nove privrede u ovom kraju. Normalno veliku platu direktno povezanom sa rezultatom.

Stefan

pre 13 godina

Pa kad je naivan...
ZAVRŠI MEGATREND I PALI!!!

Ja sam trenutno na doktorskim studijama u Milanu. Država mi nije platila ništa. Planiram da se vratim. JEDVA ČEKAM DA NAPIŠETE NEKU VEST O MENI ZA PAR GODINA! :)

srb

pre 13 godina

Jadna је država koja umesto pravih doktora nauka zapošljava menadžere megatrenda sa partijskim diplomama i značkama na reverima u raznoraznim agencijama za "pronalaženje rude i gubljenje vremena".

Najgori smo na svetu.

Krle

pre 13 godina

Pa posla nema ili zato što nikome u tom mestu u ovom trenutku nije potrebna osoba tog obrazovnog profila i spreme, ili nije dovoljno dobro tražio posao. Ili ima velika očekivanja. U pitanju je jednostavan zakom ponude i potražnje. Šta sad treba da se desi, da mu se negde stvori radno mesto? Ne razumem svrhu ovog članka.
Čovek kada je u sličnoj situaciji - a baš u Americi je bilo tako i još uvek je u vreme najveće krize 2008-2010. - prihvat bilo kakav posao da bi preživeo i nada se boljem, ili jednostavno promeni mesto življenja u potrazi za poslom koji odgovara njegovom obrazovanju, sposobnostima i očekivanjima.
Mnogo smo mi razmaženi i naučeni na jalovi komunizam.

Dejan

pre 13 godina

Sta hocete svi vi kriticari. Doktorirajte vi bilo gde pa onda kritikujte univerzitet gde je decko doktorirao. Ako ga je drzava stipendirala da doktorira tu gde je doktorirao valjda je znala sta radi. Ja sam bio stipendista Ministarstva nauke i doktorirao sam na Univerzitetu u Beogradu. Imam doktorat tehnickih nauka i objavljeno preko 15 autorskih radova na SCI listi. Imam obavezu da ostanem u zemlji onoliko dugo koliko sam primao stipendiju. Trebalo mi je cetiri godine da doktoriram. Naravno nemam zaposlenje. A moram da sedim besposlen u Srbiji ili da ako odem, vratim pare. Dok Djelic upumpava mediokritetima zaposlenim na fakultetima i institutima, deset puta gorim od mene pare u dzepove za nerad. Oni su zaposleni i imaju malu platu pa im treba pomoci preko projekata a ja sam nezaposlen pa nemaju obavezu prema meni. A gospodin koji preporucuje da se doktori nauka bave u medjuvremenu bastovanstvom mogu da kazem da nema on pojma... Radio sam kao zapisnicar posto nista drugo nisam mogao da nadjem pa sam bio depresivniji nego ikad (radis budalastine a mozes mnogo vise). Gospodin bi Teslu ili Njutna da stavi za baba sere....

David

pre 13 godina

(srednja škola, 1. april 2011 23:18)
Ti prike sa srednjom školom ćeš i ostati na istoj... Ako nisi skapirao, da ti pojasnim malo... Čovek je od Vlade Srbije dobio stipendiju za studiranje u Americi nakon koga po ugovoru mora da se vrati u Srbiju i tu zaposli... Naravno vlada ga kao prekvalifikovanog neće zaposliti, kao ni jedna firma...
Što se tiče (Duško, 1. april 2011 22:38)... Ti prijatelju ne znaš da su svi bitni fakulteti u Americi privatni... Samo siromasi pohađaju državne jer nemaju para za kvalitetno školovanje, tako da bi trebao nešto i da znaš pre nego li prokomentarišeš... Što se tiče samog američkog faksa... Taj isti Amerikanac više zna o svom poslu nego li državni srpski doktor nauka, oni uče ono što im treba za posao, a ne uče gluposti... Zato možda i naš klinac iz 8mog razreda zna više od njih o nekim nebitnim stvarima... Tamo je jednino bitan profit i to je osnova ekonomije... zato i stranci neće nikada zaposliti školovanog čoveka, jer bitne pozicije drže oni a za nebitne će pre zaposliti nekog srednjoškolca sa 15 hiljda platom negoli doktora sa 60 hiljada...

Dule

pre 13 godina

Pa zar nije u Amerci cuo za lokalnu mudrost koja kaze: "Ako si skolovan a siromasan onda sa tim skolovanjem nesto nije u redu".
PS:
Iznenadjuje ipak karakter clanka koji je pisan u potpunosti na nacin koji vazi za ona vremena koja ova medijska kuca kategoricki odbacuje.

odoh i ja

pre 13 godina

"Vratio sam se pošto sam imao obavezu po ugovoru da se vratim"

Sad lepo traži od države da te oslobode obaveza iz ugovora s obzirom da ne mogu da ti nađu posao.
Posle toga pravac na zapad, valjda je jasno da ovde nema leba ni za koga poštenog.

Waldemar

pre 13 godina

U americi je trenutno veliki problem hiperprodukcija visoko-obrazovanog kadra sa tzv. "for-profit" univerziteta/koledza koji su veoma beskrupulozni i preambiciozni i na granici legalnog poslovanja, a kvalitet obrazovanja je veoma upitan. Tradicionalni americki univerziteti (bilo privatni ili drzavni) su po pravilu non-profit institucije i na njima, postujuci kolokvijalna pravila i birokratsku proceduru ne mozete zavrsiti za tako kratko vreme i magistarske i doktorske studije jer ti fakulteti drze do svog imena, kvaliteta i tradicije (a i birokratije). Ovo sve pisem jer u ovoj vesti je simptomaticno da se ne navodi na kome fakultetu je doticni gospodin stekao sve te diplome.
Koga vise interesuje neka gugla "for profit college crack down"...

Svašta

pre 13 godina

Pa ne očekuje valjda da mu država izmisli posao da bi ga zaposlila. Ili će ga sam stvoriti, ili nek se seli tamo gde ga ima. Uvek je bilo da se ljudi sele tamo gde ima posla i napuštaju ona mesta gde nema.

igor

pre 13 godina

Ova neverovatna priča je još samo jedan u nizu dokaza da je naša zemlja dotakla dno dna . Momak bi verovatno bolje prošao da se umesto naukom malo više bavio "praksom" i nosio te famozne gajbe (da nije u pitanju neka šifra ?) što je očigledno bio najsigurniji način za bogaćenje u Srbiji devedesetih .

Ustaj narode

pre 13 godina

U srbiji vecinu firmi drze tajkuni,a koji ce tajkun da ima u firmi pametnijeg od njega.Dok je ovaj ucio,ovaj drugi je sipao benzin i vise mu se isplatilo.Ali ja ovde vidim da to gradjanima odgovara,kad niko nece da se pobuni.Moj savet mu je.Bezi odavde koliko te noge nose.

Veljko

pre 13 godina

Lokalni sef NSZ kaze da doktor ekonomskih nauka jedino moze da se zaposli na izradi strategije razvoja opstine?!? Evo vam strategija, zadrti aparacici: on je EKONOMISTA-zaposlite ga u BANCI, umesto nekog gedze koji tamo sedi sa deset puta manje kvalifikacija. Nista nece faliti ni kandidatu ni banci.

Aleksandar

pre 13 godina

Ovaj članak je jednostavan dokaz koliko je sve kod nas naopako! Sramota za sve u opštini što se ponašaju tako inferiorno ,obzirom da školovanje doktora nauka košta i vredi, a oni ne znaju da cene i ne shvataju njegovu vrednost! Njega kao predsednika opštine, a ne tog nesposobnog stranačkog poslušnika!

Leskovcanin

pre 13 godina

Ovo je ono sto ja uporno pricam i sto ce oterati i ono malo ljudi sto je ostalo ovde. Dok se ovakvim ljudima ni ne daje sansa da pokazu da li vrede ili ne politicki kadrovi poprilicno lako dobijaju sansu. Koju poruku meni i svima nama drzava salje kad na mesto nacelnika Skolske uprave u Leskovcu postavi coveka ko je zavrsio fakultet u Pristini prosecnom ocenom 6.16??? Molim ministra i nadlezne da mi objasne...

Miloš Ilić

pre 13 godina

Ako ne želi da bude član DS onda neka se bar učlani u neki od njenih satelita. Uspeh (posao) zagarantovan.
Ništa "doktor" ne nauči.

dir

pre 13 godina

Iz ovog primera se vidi da nas naslovi o odlivu mozgova iz Srbije kao i podaci o visini i ceni skolovanja tih mozgova nepotrebno iritiraju. Problem je strategija razvoja kako na drzavnom tako i na lokalnom nivou. Dok se to pitanje kvalitetno ne resi, mozgova je u dezorentisanoj Srbiji jos uvek previse. Zato svi mladi diplomci koji su bili u stanju da sa svoje strane uspesno odrade svoj deo obaveza, cak i na stranim visokoskolskim ustanovama netreba da cekaju nego treba da stvari uzimaju u svoje ruke i resavaju najvazniji problem u svom zivotu a to je zaposlenje. Zato sretno svima i molim vas ne cekajte ni sekunde. Be proactive rather than reactive!

BGS

pre 13 godina

Šta će doktoru nauka posao ?! On da je toliko pametan,učlanio bi se u DS,i imao bi da bira posao ! Ako je imao dovoljno pameti da doktorira,do sada je mogao da uvidi da je osnovni preduslov u ovoj zemlji da bi se čovek zaposlio - politička podobnost. kao u dobra,stara vremena... Bar dok su ovi na vlasti...

Duško

pre 13 godina

Dobro povedite računa kakve fakultete upisujete i kakve doktorate spremate. Kao što postoje kojekakvi privatni fakulteti u Srbiji, tako postoje i tamo, u SAD, gde je samo dovoljno platiti i dobije se i diploma i doktorat. Moguće je čak i samo preko interneta to sve obaviti, plaćanje karticom, a diplome i doktorat stižu na kućnu adresu. Ne kažem da je i ovde to slučaj, ali znam za slučajeve kako su se vratili sa "doktoratima" iz Amerike, a daleko su od prosječnog maturanta bivše klasične gimnazije. Oprez!

vladimir

pre 13 godina

Nije mi namera da budem bezocan, ali cini mi se da je doktor preskocio neke vazne lekcije iz ekonomije kada vec dve godine ne radi nista i ceka da mu neko drugi resi problem.

srednja škola

pre 13 godina

Doktor ekonomije ČEKA na posao, da mu ga, ne znam, nađe nacionalna služba za zapošljavanje?
Izvinjavam se, ali tu nešto nije u redu. Šta je naučio u svim tim školama? Da se javlja na konkurse državnih službi?

vampirbg

pre 13 godina

Nisam bas shvatio vest... Da li on trazi posao za doktora nauka ili bilo koji posao? Ako je u pitanju ovo drugo, onda nije ni cudo da nece da ga zaposle... Prekvalifikovan je i nece poslodavci da ga zaposle zato sto bi morali da ga prijave na vecu cifru zbog diplome... A ako je u pitanju prvi slucaj, onda puno srece... Jednostavno imamo hiperprodukciju na fakultetima i zato nema ni posla

Reaguj!

pre 13 godina

Sta nam je uradila Demokratska stranka...Da li i jedna jedina dobra vest moze da se cuje sem nezaposlenosti,gladovanja,poskupljenja,protesta,neisplacenih plata (to za one koji rade, koji su u manjini)...Svi se bune,ulicni protesti po celom svetu,jedino se u Srbiji cuti. Tadicu i DS-u nikako ne moze biti dobro zbog ovih zlocina nad svojim narodom,deljenja teritorija i svakodnevnih ponizenja na politickoj sceni.

Sinbad

pre 13 godina

Sta to ocekuje covek, koji je Doktor ekonomskih nauka? Pobogu, zar ocekuje da mu drzava da posao? Tito je davno umro i komunizam zajedno sa njim. Gospodine doktore, Vi ste ti koji treba da budete poslodavac. Iskoristite Vase znanje i diplomu. Osmislite mali biznis i zaposlite nekoliko svojih sugradjana i bog da Vas vidi. Nije mi jasno, da li ocekujete da vas zaposli neko ko ima srednju ili osnovnu skolu? Akademski gredjani treba da budu nosioci privatnog biznisa u srbiji, i najbolji poslodavci, a ne obrnuto. Malo ste polupali loncice g. Doktore.

minotaur

pre 13 godina

oterajte nekog učmalog fosila u penziju i dajte čoveku šansu....
ah da, umalo da zaboravijm, prvo mora da se učlani u neku političku stranku..
P.S. Ovo je Srbija, ovde je sve suprotno od onog što je normalno u normalnom svetu..

Analiticar

pre 13 godina

Ovo je zaista uzas ali moram reci da ne razumem ni tog coveka.Pa sta ces da radis sa diplomom doktora u Bujanovcu gde nazalost ljudi zive uglavnom od socijalne pomoci i gde je prakticno nepostojeca privreda.To bi bilo kao kad neko ko je zavrsio molekularnu biologiju na Yale-u ili Oxford-u se vrati u Somaliju i zali sto nema posla.Pa naravno da nema posla kad za tvoje mesto ne postoji ponuda u tom regionu i verovatno je nece biti narednih 10 godina.

sale

pre 13 godina

a jel znas ti prijatelju da radis nesto ili si samo doktor nauka?

meni se na oglas za pravnika javilo dvadesetak diplomiranih pravnika, bez radnog iskustva i mladjih od 30 godina, od kojih je samo cetvoro znalo da koristi racunar, a od njih cetvoro, samo je jedna devojka znala da koristi racunar u dovoljnoj meri....

PhDPH

pre 13 godina

Sa dužnim poštovanjem prema doktoru nauka, mislim da se ovde brkaju neke stvari.

Ne znam kako je u ekonomskim naukama, ali u medicinskim su doktorske studije AKADEMSKO, a ne strukovno usavršavanje (kao što su specijalizacije, recimo).

Jedno ne podrazumeva (nužno) ono drugo.
Dakle, ovaj gospodin (kako neko lepo reče) može možda da drži u malom prstu bilo šta što se tiče njegove teze, obično vrlo uskosturčno područje.
No, to ne podrazumeva nužno "korisno", čisto praktično, primenljivo znanje van akademskih krugova.
Doktor nauka Javnog zdravlja ne znači da ume da upotrebi defibrilator, direktno rečeno.
Samim tim, neće sigurno dobiti posao u Urgentnoj, odakle se obično počinje :).
Nadam se da nećete zameriti na konkretnom, veoma pojednostavljenom poređenju, ali lakše se razlikuje šta je šta.

Naći posao u Bujanovcu sa akademskim zvanjem... Možda ni u Beogradu :(.

Puno sreće, doktore :).

Svašta

pre 13 godina

Pa ne očekuje valjda da mu država izmisli posao da bi ga zaposlila. Ili će ga sam stvoriti, ili nek se seli tamo gde ga ima. Uvek je bilo da se ljudi sele tamo gde ima posla i napuštaju ona mesta gde nema.

Đorđe

pre 13 godina

Svaka čast momku što je pozavršavao te škole, i što je ispoštovao ugovor i vratio se. I šta sad? Školovao u inostranstvu se o trošku države. Lepo. Jel' treba država sada i da mu posao nađe?! Pa velika je Srbija prijatelju, ako za doktora ekonomije nema posla u Bujanovcu - a to nas kao čudi - nađi ga negde drugde! I ovi koji besno komentarišu da je "država dotakla dno" i da "se zapošljavaju samo stranački kadrovi" - a gde se to zapošljavaju stranački kadrovi? U privredi? Je l' da, ma gde to? Privreda je u privatnim rukama, kakve veze tu bilo koja stranka ima? Ili biste da mu država i posao nađe, naravno u državnoj upravi?
Rođače, slabo se ti trudiš da nađeš sebi posao čim dve godine iz Bujanovca ne mrdaš i ništa ne radiš.
A vi novinari, bolje bi vam bilo da se malo obrazujete o tome kako funkcionišu savremeni ekonomski sistemi, vreme državne i društvene komandne ekonomije je davno prošlo. Iako, kako vidim iz tona samog članka, mlnogima je zbog toga još uvek jako žao.

Milan M.

pre 13 godina

Pa naravno da nema posla kada ova nasa drzava ne zna kuda ide... Bez strategija, cilja, plana, sa sizofrenicnom unutrasnjom i spoljnom politikom 4 stuba, polako ali sigurno idemo prema dnu Evrope, polako postajuci crna rupa u ovom delu sveta...

Njujorker

pre 13 godina

Na ozbiljnim fakultetima ne moze da se magistrira i doktorira za samo dve i po godine. Jednostavno, to nije moguce. S druge strane, americko skolstvo je pre svega i iznad svega "biznis", pa postoji gomila kvazi koledza i univerziteta, na kojima se "brzom brzinom" i uz pomoc novca dobijaju bezvredne titule. Takvi izmisljeni "magistri" i " doktori nauka" sluze za uzimanje novca strancima, ili za retarde ususkane u americkoj drzvnoj sluzbi.
Da je ovaj nas momak bio na ozbiljnim postdiplomskim studija, imao bi priliku da nastavi svoje usavrsavanje u Americi.

mega je u trendu biti lider u regionu

pre 13 godina

"Direktor vranjske filijale Nacionalne službe za zapošljavanje Zoran Antić kaže da visokoobrazovani ljudi, po pravilu lakše dolaze do posla od onih bez kvalifikacije, ali da je ponekad teško pronaći posao i za one sa previše obrazovanja."


Ha-ha-ha, zato i direktorčić nije hteo previše da bije glavom na fakultetu. Malo politika, malo biznis, malo preko veze a ludaci neka idu u Ameriku da doktoriraju? Evo ja predlažem da se ovaj ničim izazvani direktorčić otpusti a da se na njegovo mesto zaposli pomenuti doktor nauka? A ne, ne može to, "stručnost ipsred politike"! Ma sve je jasno, za Slađu će na Niškom univerzitetu biti mesta a za njega neće.

Igor

pre 13 godina

Ja se izvinjavam unapred svima koji su mozda u slicnoj situaciji, ali moram da kazem nesto. Trenutno sam i ja na studijama u Americi, doduse dodiplomskim. Nikakva mi skola nije prestizna, nista posebno, obican drzavni "University of" fakultet. Jedno sam shvatio jos prosle godine, pre nego sto sam dosao u Ameriku, a to je da znanje samo po sebi nista ne znaci ako nema covek veze da se zaposli. Meni nije jasno kako neko ko ima PhD iz ekonomskih nauka (!!!) ne shvata da je u pitanju obican zakon ponude i potraznje, i da u posle-komunistickim sistemima nema tog koncepta da cekas posao, nego da ga sam trazis. Pomenuti momak iz Urosevca/Bujanovca vec ima ocigledno veliko znanje i iskustvo, i zasto se vezao za Pcinjski okrug? Jos je veci problem sto i ako bi se zaposlio, ne bi mogao da ispuni svoj pun kapacitet. Da ne pominjem da je (bar po meni) MORAO da razmislja unapred i da se umrezava sa ljudima sa tog fakulteta, potencijalno sa americkim biznismenima, da se obrati mozda i americkoj ambasadi unapred i da ih pita za informacije o poslovanju u Srbiji i sl. Video sam po gomili mojih vrsnjaka da su nam vestine umrezavanja na samom minimumu, i da gomila nas ne shvata vaznos izreke "Nije bitno sta znas, nego koga poznajes." Isto je u Srbiji, i u Americi. Izvinjavam se jos jednom ako se neko nasao uvredjenim.

David

pre 13 godina

(srednja škola, 1. april 2011 23:18)
Ti prike sa srednjom školom ćeš i ostati na istoj... Ako nisi skapirao, da ti pojasnim malo... Čovek je od Vlade Srbije dobio stipendiju za studiranje u Americi nakon koga po ugovoru mora da se vrati u Srbiju i tu zaposli... Naravno vlada ga kao prekvalifikovanog neće zaposliti, kao ni jedna firma...
Što se tiče (Duško, 1. april 2011 22:38)... Ti prijatelju ne znaš da su svi bitni fakulteti u Americi privatni... Samo siromasi pohađaju državne jer nemaju para za kvalitetno školovanje, tako da bi trebao nešto i da znaš pre nego li prokomentarišeš... Što se tiče samog američkog faksa... Taj isti Amerikanac više zna o svom poslu nego li državni srpski doktor nauka, oni uče ono što im treba za posao, a ne uče gluposti... Zato možda i naš klinac iz 8mog razreda zna više od njih o nekim nebitnim stvarima... Tamo je jednino bitan profit i to je osnova ekonomije... zato i stranci neće nikada zaposliti školovanog čoveka, jer bitne pozicije drže oni a za nebitne će pre zaposliti nekog srednjoškolca sa 15 hiljda platom negoli doktora sa 60 hiljada...

dezurna

pre 13 godina

Druga prikazana diploma u ovom prilogu je sa tzv. Belford univerziteta (Belford University) i ona ne vredi papira na kojem je odstampana: http://en.wikipedia.org/wiki/Belford_University

Da ne bude da je Wikipedia osnovni izvor, Belford University cete pronaci u svakom relevantnijem spisku neakreditovanih "fabrika diploma" ("diploma mills") u SAD koje su nista drugo do trgovacka preduzeca koja, zbog liberalnih propisa SAD o poslovanju, imaju legalno pravo da neupucenima prodaju sharene papire koji po formulacijama odshtampanim na njima i po grafickom dizajnu generalno liche na fakultetske diplome.

Iako je Roosevelt University (ona prva diploma) generalno akreditovana obrazovna institucija, i ona je navodno 90-ih bila umeshana u neke slucajeve "shtancovanih diploma" ("diploma mill"), te bi valjalo proveriti da li je, osim univerziteta u celini, i konkretan fakultet (college) kao i konkretan program naveden u diplomi, bio akreditovan u vreme izdavanja diplome, i to za akademski nivo naveden u diplomi (Master of Arts).

Vrlo je verovatno da je ta prva diploma, sa Roosevelt-a, legalna i legitimna master diploma, ali ona druga, sa tzv. Belford-a, niposhto ne sme da se smatra bilo kakvom obrazovnom diplomom, bez obzira na nacin na koji je stecena.

goran

pre 13 godina

Ljudi, pa ne može da se zaposli zato što naša ekonomija nije kao američka. Neka se vrati u trulu Ameriku a mi ćemo ovda da razvijamo našu autohtonu ekonomsku misao i celom svetu dokažemo kako smo najpametniji i najpošteniji.

PhD preko bare

pre 13 godina

U Americi ekonomija ne moze da se magistrira i doktorira za 2 i po godine. Apsolutni minimum za PhD je 4 godine, a za magistraturu godinu i po. Vecina mojih kolega je zavrsila za 5, ja za 5 i po, a ima ih par koji su se usrecili sa mentorima pa su ostali i po 7-8. Nesto u ovoj prici ne stima...

nikola

pre 13 godina

imao bih mnogo toga da napisem nasim postovanim kirticarima doticnog mladica (koga naravno NE poznajem); ali cu reci samo sledece:

a zasto se svi ne preselimo u BG, pa neka srbiju juzno od save i dunava nasele neki drugi narodi kojima ne treba obrazovanje ali se zato sire poput skakavaca, a vojvodinu prepustimo nasim severnim razvijenim susedima; a mi lepo da se druzimo i zivimo...

sramota kakvi sve danas imaju pristup elektronskim medijima. izdrzi doco!

igor

pre 13 godina

Ova neverovatna priča je još samo jedan u nizu dokaza da je naša zemlja dotakla dno dna . Momak bi verovatno bolje prošao da se umesto naukom malo više bavio "praksom" i nosio te famozne gajbe (da nije u pitanju neka šifra ?) što je očigledno bio najsigurniji način za bogaćenje u Srbiji devedesetih .

Aleksandar

pre 13 godina

Ovaj članak je jednostavan dokaz koliko je sve kod nas naopako! Sramota za sve u opštini što se ponašaju tako inferiorno ,obzirom da školovanje doktora nauka košta i vredi, a oni ne znaju da cene i ne shvataju njegovu vrednost! Njega kao predsednika opštine, a ne tog nesposobnog stranačkog poslušnika!

Krle

pre 13 godina

Pa posla nema ili zato što nikome u tom mestu u ovom trenutku nije potrebna osoba tog obrazovnog profila i spreme, ili nije dovoljno dobro tražio posao. Ili ima velika očekivanja. U pitanju je jednostavan zakom ponude i potražnje. Šta sad treba da se desi, da mu se negde stvori radno mesto? Ne razumem svrhu ovog članka.
Čovek kada je u sličnoj situaciji - a baš u Americi je bilo tako i još uvek je u vreme najveće krize 2008-2010. - prihvat bilo kakav posao da bi preživeo i nada se boljem, ili jednostavno promeni mesto življenja u potrazi za poslom koji odgovara njegovom obrazovanju, sposobnostima i očekivanjima.
Mnogo smo mi razmaženi i naučeni na jalovi komunizam.

goran

pre 13 godina

U ovakvoj Srbiji imas sansu za zaposlenje jedino ako si pop,vojnik,politicar ili policajac.Ako si normalan i obrazovan u Srbiji vrlo brzo ces postati nenormalan.

SevarlicA

pre 13 godina

Strasno!!!
Inače nisam pristalica automatizma tipa diploma=stručnost, ali način na koji je ovaj gospodin doktorirao je u najmanju ruku fascinantan.
Neverovatno je da posla ima za razne Megatrend magove, za večite studente, za razne partijske funkcionere koji fakultet završavaju preko žiro računa, itd.
Da dodamo na sve to da je ovaj čovek raseljeno lice sa Kosova i da bi mogao kao veliki deo svojih zemljaka da trenira svoje pravo na prvenstvo kod zapošljavanja, ali čovek očigledno, na svoju štetu, pokušava da do posla dođe legalno, pošteno i samo svojom profesionalnom i stručnom ostvarenošću.

Jednostavno pitanje:
Ako zapošljavamo kadas srednjeg i nižeg kvaliteta(ne mislim samo na visinu obrazovanja), a osobe visokog kvaliteta i produktivnosti stavljamo na socijalnu pomoć, da li ćemo kao država napredovati ili nazadovati?

Razmislite o mogućem odgovoru pre nego sledeći put izađete na izbore.

nejasno

pre 13 godina

Dali je autor ove vesti/clanka svestan da je ekonomija veoma sirok pojam, a doktorat iz ekonomije se sprema sa/za veoma, veoma usku temu/tezu. ?
Ja u clanku nigde ne procith koja je specijalnost tog doktora nauka jer ako je nesta sta ne postoji na teritoriji te opstine on tom doktorskom disertacijom ne moze nista.
Sta ako je recimo doktoriro na berzanskim ulaganjima i sl.
Mislim da je autor vesti trebao proazgovarati sa ovim momkom i istraziti o cemu se radi, a ne onako u maniru 70-tih napisati: "Doktor nakuka nema posla", jer kao sto rekoh, sve zavisi i od njegove sub-sub specijalnosti iz oblasti ekonomije a to ne nadjoh u ovoj vesti.
Recimo iskusan knjigovodja sa 'obicnim' ekonomskim fakultetom ne zna nista manje od doktora nauka sa specijalnoscu iz recimo berzanskih ulaganja ili carinskog poslovanja. Zato me zanima koje su ambicije ovog momka a to ne procitah.

Djole

pre 13 godina

Sta se vezao za Pcinjski okrug. Zasto ne ide u Beograd ili Ameriku? Ovo je 2011-ta godina, ljudi idu za poslom, pogotovu ako si specijalizovan. Nesto nije uredu sa tim likom.

već viđeno

pre 13 godina

Sve ovo je već viđeno. Ne treba on nikome sa doktoratom, pa u Srbiji važi negativna selekcija kadrova.

Da bi se zaposlio mora biti nečiji sin, rođak, kumče i član stranke. Samo se setite domaće serije i čuvenog dela "Pero radi u kontrolu leta....".

U Srbiji se ne ceni znanje, upornost, vrednoća. Ovde se cene samo poltronstvo i političko-nasledne veze kojima se dolazi do posla.

odoh i ja

pre 13 godina

"Vratio sam se pošto sam imao obavezu po ugovoru da se vratim"

Sad lepo traži od države da te oslobode obaveza iz ugovora s obzirom da ne mogu da ti nađu posao.
Posle toga pravac na zapad, valjda je jasno da ovde nema leba ni za koga poštenog.

srb

pre 13 godina

Jadna је država koja umesto pravih doktora nauka zapošljava menadžere megatrenda sa partijskim diplomama i značkama na reverima u raznoraznim agencijama za "pronalaženje rude i gubljenje vremena".

Najgori smo na svetu.

BGS

pre 13 godina

Šta će doktoru nauka posao ?! On da je toliko pametan,učlanio bi se u DS,i imao bi da bira posao ! Ako je imao dovoljno pameti da doktorira,do sada je mogao da uvidi da je osnovni preduslov u ovoj zemlji da bi se čovek zaposlio - politička podobnost. kao u dobra,stara vremena... Bar dok su ovi na vlasti...

YOYO

pre 13 godina

Kazete nista nije dobio od zemlje Srbije? Ili mu je drzava platila put, studije, smestaj, hranu itd GRATIS, ili mu je majka odvajala od 9,0000 penzije?
To sto ima 6,7 razni diploma moze samo da impresionira ljude kod nas, u Americi "money talks" ! Koliko milionera u US znate da su doktori nauka? Vecina nauspesnih ljudi na Forbsovom
spisku nisu ni zavrsili fakultet.........
A ovaj dole sto kaze da ima "silno iskustvo" sta samo sto je dotakao tlo Amerike ti mislis da ima iskustvo, pa u Americi vecina firmi za "dobra"polozaj traze minimum 20+ experience odnosno iskukstvo !!!

Dule

pre 13 godina

Pa zar nije u Amerci cuo za lokalnu mudrost koja kaze: "Ako si skolovan a siromasan onda sa tim skolovanjem nesto nije u redu".
PS:
Iznenadjuje ipak karakter clanka koji je pisan u potpunosti na nacin koji vazi za ona vremena koja ova medijska kuca kategoricki odbacuje.

zoki

pre 13 godina

E, ovo vam je najbolji primer zasto nam tako ide. Preedukovan? Pa`jz da ne bude... Ti koji treba da ga prime i da mu pruze sansu su ustvari, needukovani! Ako i nisu, onda je u pitanju puka malicioznost - bojazan od konkurencije! U svakoj normalnoj zemlji se bore za takve kadrove uvozeci ih iz drugih zemalja... Ma, pali covece, sto bi rekli u Megatrendu!

jutro

pre 13 godina

Mladi doktor ima problem zato sto je posten i sto se vratio da ispostuje nekakav ugovor sa vladom Srbije, iz osecanja obaveze prema onom ko mu je platio skolovanje.Ali on ovoj zemlji, zapravo ne treba,ovde posao dobijaju samo rodjaci onih na vlasti,prijatelji,kumovi i svalerke !I da se nije vrati ,niko ne bi primetio jer se ovi na vlasti bave samo sobom!Doktore u Srbiju ,mozda jednog dana ,a sad nazad u Ameriku i srecno!

pucav

pre 13 godina

Srbi vole da ne procitajuj pazljivo tekst i da vec pocnu da kritikuju.Mladi covek je zavrsio doktorske studije u Americi kao stipedndista Srbije i bio je obavezan da se vrati u Srbiji po ugovoru koji je imao.I on je to uradio.Nazalost to je po danasnjem moralu srpskog drustva ludo , jer od njih 98% ce ostati u Americi i svetu a 2% ce se vratiti kao ovaj posten mladic.A zasto to pa onih 98% su sinovi tajkuna politicara i ostalih neznam kako da ih nazovem ,upropastitelje Srbije, a 2% su izbrani kao stvarno van prosecni studenti.
Gde su u njegovom slucaju ti nasi ministri ranije Djelic , i sada Obradovic koji je vodi i nauku i prosvetu Boze moj, da rese zaposljavanje mladog doktora koga su skolovali.Ma tesko je zaposliti bar po papirima pametnijeg od sebe. Mladi Gospodine postoje samo dva puta za tebe da se pokupis i da i majku povedes u Amerilu gde ces sigurno na bazi tvog CV-a dobiti posao , i zaboraviti kalvariju svoje familije ako se ona moze ikad zaboraviti i naci socijalni mir , ili da budes demagog i da se upises u stranku Gdina Mladjana zvanog Kardelj i da razvijas teoriju regiona bas kako je to on cinio a takodje ces mu biti dobar za uspesno vracanje Kardeljeve doktrine mesne zajednice.Ali i tu ces samo imati prilicno dobru platu i moraces da klimas glavom , a strategiju vodi njegova mama , a on Mladjan svira kako ona kaze.A ti ces im sluziti kao jedan dobar strucnjak za izbornu kampanju.Posto vidim da si posten moj ti je savet da izaberes prvi put i da budes jedan od desetine hiljada a mozda i stotinak hiljada mladih koji su otisli iz zemlje ne u dijasporu kako ovi politicari to kazu ver proterani iz ekonomskih razloga i obezbedjenja egzistencije.

Milan

pre 13 godina

Moja poruka svim mladima u slicnoj situaciji u Srbiji: nemojte da ocajavate i verujte u sebe!

Ja sam bio u slicnoj situaciji, doduse sa magistariskim. Oko dve godine nista nisam radio, pa sam shvatio da ne moze tako. Radio sam onda u kaficu i cak volontirao i radio sitne honorarne poslove oko godinu dana. Izgledalo je zaista beznadezno i ponekad jako mucno jer radis za nista a ljudi koji su mnogo ispod tebe intelektualno te kinje i gnjave.

Ali onda odjednom preokret! Sve dodje na svoje. Ponekad radis nesto i izgleda kao da nema koristi, ali se tackice spajaju polako i upoznajes ljude i stices nove vestine, cak i ako nisi nista placen za to. U svakom slucaju bolje nego piti kafu ceo dan.

Trebalo mi je 4 godine i nije bilo lako. Ali bolje izgubiti i 4 godine nego i dalje sedeti u roditeljskom stanu i kukati.

Verujte u sebe i radite bilo sta. Cak je i bastovanski posao spas od nerada i tuge.

Stefan

pre 13 godina

Pa kad je naivan...
ZAVRŠI MEGATREND I PALI!!!

Ja sam trenutno na doktorskim studijama u Milanu. Država mi nije platila ništa. Planiram da se vratim. JEDVA ČEKAM DA NAPIŠETE NEKU VEST O MENI ZA PAR GODINA! :)

Doktorant

pre 13 godina

Za dve ipo godine magistrirao i doktorirao?! Znači čovek koji je superproduktivan verovatno i izuzetno inteligentan uspeva za rekordno kratak period da dobije ove dve visoke diplome i dozovljava sebi da 21 mesec ne radi? Bez uvrede ali iz mog iskustva ja to jos nikada nisam video, priroda ovakvih ljudi jednostavno im ne dozvoljava ovako nešto..jednostavno nije logično, po meni nesto tu nije istinito. Moji prijatelji su po evropskim univerzitetima gde master studije traju jednu do dve godine, a doktorske minimum još tri do pet. Takođe znam da niti jedan(a) od njih kada ne bi imao sta da radi, ne bi izdrzao nedelju dana da sedi u kući..

Ustaj narode

pre 13 godina

U srbiji vecinu firmi drze tajkuni,a koji ce tajkun da ima u firmi pametnijeg od njega.Dok je ovaj ucio,ovaj drugi je sipao benzin i vise mu se isplatilo.Ali ja ovde vidim da to gradjanima odgovara,kad niko nece da se pobuni.Moj savet mu je.Bezi odavde koliko te noge nose.

Veljko

pre 13 godina

Lokalni sef NSZ kaze da doktor ekonomskih nauka jedino moze da se zaposli na izradi strategije razvoja opstine?!? Evo vam strategija, zadrti aparacici: on je EKONOMISTA-zaposlite ga u BANCI, umesto nekog gedze koji tamo sedi sa deset puta manje kvalifikacija. Nista nece faliti ni kandidatu ni banci.

Miloš Ilić

pre 13 godina

Ako ne želi da bude član DS onda neka se bar učlani u neki od njenih satelita. Uspeh (posao) zagarantovan.
Ništa "doktor" ne nauči.

doktorat srpski - posao američki

pre 13 godina

Ovde ima previše toga što ne valja:

1. Već nedeljama nas lože kako je za život u Srbiji besmisleno obrazovati se. To je verovatno tačno ali to ne oslobadja novinare koji se bave ovom temom obaveze da se malo udube u problematiku i probaju da isteraju stvari na čistinu. Na primer, da organizuju ekipu koja će da zaredja i pita: 1)šta misle, 2) šta su pokušali i 3) šta smeraju u vezi sa visokim stepenom nezaposlenosti - predsednici države, skupštine, vlade, privredne komore... Zatim poslanici, predsednici opština, gradonačelnici... I dati nam to na uvid da komentarišemo, a i da uhvatino reper pred izbore. Ovako ispada da su novinari produžena ruka vlasti čiji zadatak je da amortizuju svaki pokušaj bilo kakve promene.

2. Pravi doktor ekonomije otišao bi sam kod svog predsednika opštine sa predlogom za oživljavanje privrede u svom kraju. Pošto je bez posla a još s doktoratom, ima dovoljno i vremena i znanja da SAMOINICIJATIVNO napravi stručan elaborat o dizanju svoje opštine iz mrtvih. Pa tek ako predsednik odbije takvu ponudu da se žali novinama... i da tom prilikom lepo objasni šta predlaže da se radi itd. Ako neće ovaj, naći će se neki drugi predednik opštine (idu izbori, zar ne) ili neka druga opština... i u tom procesu stvoriće radno mesto i sebi i desetini drugih. Ukratko, od nekoga ko ima doktorat ekonomije očekuje se da STVARA radna mesta a ne da ih TROŠI.

3. Doktorirao sam u Srbiji (ne ekonomiju) i kao doktor nauka radim u Americi (SAD) gde sam stalnu dozvolu za rad (zeleni karton) dobio tako što sam morao, i mogao, da pokažem da svojim prisustvom nisam utrošio jedno, već stvorio (bar) tri radna mesta. To bi neko ko ima doktorat iz ekonomije trebalo da zna i u tom duhu i da postupa, kako u Americi tako i u Srbiji.

4. Zadatak države nije da zapošljava svoje stanovnike nego da stvori politčke, ekonomske i kulturne uslove u okviru kojih svako sam može da traži, I DA NADJE, posao prema svojim kvalifikacijama i sklonostima.

mc

pre 13 godina

Da li vi citate vest uopste pre nego je komentarisete?!!
Coveka je poslala Vlada Srbije kao stipendistu! Ona je platila skolovanje! MI SMO PLATITLI SKOLOVANJE! Zasto su ga slali kada nisu smislili sta ce on da radi posle?! TO JE PROBLEM, to je bacanje para poreskih obaveznika!!!
Ne bi bio problem da je on sam isao na skolovanje, pa se vratio i ne moze da nadje posao. Kao sto neko rece, ponuda-potraznja, vec je je probelm sto smo mi platili da ona sada ne radi i ne mozemo da iskoristimo to njegovo znanje!
LOSA INVESTICIJA!!!

jutro

pre 13 godina

Mladi doktor ima problem zato sto je posten i sto se vratio da ispostuje nekakav ugovor sa vladom Srbije, iz osecanja obaveze prema onom ko mu je platio skolovanje.Ali on ovoj zemlji, zapravo ne treba,ovde posao dobijaju samo rodjaci onih na vlasti,prijatelji,kumovi i svalerke !I da se nije vrati ,niko ne bi primetio jer se ovi na vlasti bave samo sobom!Doktore u Srbiju ,mozda jednog dana ,a sad nazad u Ameriku i srecno!

Agim68

pre 13 godina

Dobro kazu komentatori, prvo se uclanite u neku partiju i posao dolazi sam. Ovako imate malo sansi jer vasim znanjem vi mozete samo da smetate vec dobro ukorenjenoj birokratiji. Balkan vam je to, postovani kolega!

Dejan

pre 13 godina

Sta hocete svi vi kriticari. Doktorirajte vi bilo gde pa onda kritikujte univerzitet gde je decko doktorirao. Ako ga je drzava stipendirala da doktorira tu gde je doktorirao valjda je znala sta radi. Ja sam bio stipendista Ministarstva nauke i doktorirao sam na Univerzitetu u Beogradu. Imam doktorat tehnickih nauka i objavljeno preko 15 autorskih radova na SCI listi. Imam obavezu da ostanem u zemlji onoliko dugo koliko sam primao stipendiju. Trebalo mi je cetiri godine da doktoriram. Naravno nemam zaposlenje. A moram da sedim besposlen u Srbiji ili da ako odem, vratim pare. Dok Djelic upumpava mediokritetima zaposlenim na fakultetima i institutima, deset puta gorim od mene pare u dzepove za nerad. Oni su zaposleni i imaju malu platu pa im treba pomoci preko projekata a ja sam nezaposlen pa nemaju obavezu prema meni. A gospodin koji preporucuje da se doktori nauka bave u medjuvremenu bastovanstvom mogu da kazem da nema on pojma... Radio sam kao zapisnicar posto nista drugo nisam mogao da nadjem pa sam bio depresivniji nego ikad (radis budalastine a mozes mnogo vise). Gospodin bi Teslu ili Njutna da stavi za baba sere....

student u americi

pre 13 godina

Ako je ovo istina, zaista je tuzno. Medjutim, kao sto je cest slucaj sa "op-ed" clancima na B92, kvalitet reportaze je iznenadjujuce los. U clanku se samo pominje da je doticni covek proveo dve i po godine u Americi i za to vreme magistrirao i doktorirao. Svako ko poznaje americki sistem skolovanja znace

a) da je gotovo nemoguce doktorirati na standardnom programu iz ekonomije za manje od 5 godina;

b) da velikom vecinom doktori nauka ostaju u univerzitetskoj sredini -- kao profesori i istrazivaci;

Dakle, na osnovu ove vesti, ja ne mogu da procenim da li je za pomenuti ishod kriva drazava, kao sto se implicira u clanku, da li je kriv pojedinac, koji mozda i nije zavrsio program, ili je bio na univerzitetu vrlo niskog ranga, ili nesto izmedju.

Mogue je da vladin program nije dobro osmisljen, da ne postoji dovoljno koordinacije sa mogucim radnim mestima po povratku, ali je moguce i da je u pitanju prosto nedovoljna proaktivnost pomenute osobe. Sta god da je slucaj, nema ni blizu dovoljno informacija da se bilo sta zakljuci na osnovu reportaze.

petar

pre 13 godina

pazite ovog @#$%! koji izjavljuje da "previse obrazovani" imaju problem sa nalazenjem posla. Pa @#$%! neuka, kako neko moze biti prevse obrazovan, ko to propisuje limit sta je "previse", ti koga je postavila raspala g17 i ona ******* Dinkic?! I ja imam diplome sa 2 smera sa Ekonomije i master sa istog fakulteta, pa ne mogu da nadjem posao vec godinu i po u Beogradu. Jadna je ova zemlja gde partijska neuka stoka zauzima koje kakva mesta, dok "previse obrazovani" trunu po birou i rade poslove za malomnuke. Jedva cekam da odem iz ove bede zvane Srbija, a posle se bune na odliv mozgova. Pa sta nudite tim "mozgovima", cekanje na birou i opravdanje "previse ste obrazovani"?!!

Leskovcanin

pre 13 godina

Ovo je ono sto ja uporno pricam i sto ce oterati i ono malo ljudi sto je ostalo ovde. Dok se ovakvim ljudima ni ne daje sansa da pokazu da li vrede ili ne politicki kadrovi poprilicno lako dobijaju sansu. Koju poruku meni i svima nama drzava salje kad na mesto nacelnika Skolske uprave u Leskovcu postavi coveka ko je zavrsio fakultet u Pristini prosecnom ocenom 6.16??? Molim ministra i nadlezne da mi objasne...

Milutin Mladjenović

pre 13 godina

U ovoj Srbiji neko nekog stalno pravi ludim, budalom.
Jednog dana čitamo kako u Srbiji imamo jedva 5-6 % ljudi/gradjana sa visokoškolskom diplomom i da zbog toga nam je društvo ovako kakvo nam je.
Drugog dana se piše/priča/komentariše vidimo, da mi imamo hiperprodukciju visokoškolaca/doktora/magistara i boga oca i kako nam oni uopšte ne trebaju.
O čemu se radi kod nas?
Izgleda da smo mi država/društvo, gde su ljudi višak i kada imaju škole, i kada nemaju, i vidimo da su višak u društvu samo zato što su se rodili u pogrešno vreme i u pogrešnoj državi.
A svaki bogovetni dan čitamo ispovesti naših ljudi/političara kako kod nas vlada bela kuga, kako nam je ugrožena prosta reprodukcija stanovništva.
Jedino što nam smetaju i totalni viškovi su nam doktoranti nauka kako vidimo.
Mi smo suluda, apsurdna političko-ekonomsko-geografska zajednica, koja jedno priča, drugo govori, treće misli, četvrto sanja.
Cenim da je pakao ovde izmišljen, napravljen, negovan i da nam je isti usadjen i u glave, u mozak i u sistem i krvi nam je očito instaliran.
Zemlja/gradić gde majka sa 9 hiljada dinara izdržava sina doktora nauka je paklena zemlja, a mi genetska greška prirode. Ali zaista.

Waldemar

pre 13 godina

U americi je trenutno veliki problem hiperprodukcija visoko-obrazovanog kadra sa tzv. "for-profit" univerziteta/koledza koji su veoma beskrupulozni i preambiciozni i na granici legalnog poslovanja, a kvalitet obrazovanja je veoma upitan. Tradicionalni americki univerziteti (bilo privatni ili drzavni) su po pravilu non-profit institucije i na njima, postujuci kolokvijalna pravila i birokratsku proceduru ne mozete zavrsiti za tako kratko vreme i magistarske i doktorske studije jer ti fakulteti drze do svog imena, kvaliteta i tradicije (a i birokratije). Ovo sve pisem jer u ovoj vesti je simptomaticno da se ne navodi na kome fakultetu je doticni gospodin stekao sve te diplome.
Koga vise interesuje neka gugla "for profit college crack down"...

nesta ne stima

pre 13 godina

"Bio stipendista Fonda za mlade talente vlade Srbije" ??
I vlada mu davala stipendiju tih 18 meseci, smestaj, studij, avion do USA,...?
Ne shvatam ni njega, a ni vladu Srbije

dir

pre 13 godina

Iz ovog primera se vidi da nas naslovi o odlivu mozgova iz Srbije kao i podaci o visini i ceni skolovanja tih mozgova nepotrebno iritiraju. Problem je strategija razvoja kako na drzavnom tako i na lokalnom nivou. Dok se to pitanje kvalitetno ne resi, mozgova je u dezorentisanoj Srbiji jos uvek previse. Zato svi mladi diplomci koji su bili u stanju da sa svoje strane uspesno odrade svoj deo obaveza, cak i na stranim visokoskolskim ustanovama netreba da cekaju nego treba da stvari uzimaju u svoje ruke i resavaju najvazniji problem u svom zivotu a to je zaposlenje. Zato sretno svima i molim vas ne cekajte ni sekunde. Be proactive rather than reactive!

Perko

pre 13 godina

VERUJTE! DA u pcinjskom, jablanickom, zajecarskom, i drugim siromasnim i bednim okruzima u srbiji, gde spada i niski odakle pisem, dodju po 10 kvalitetnih , kreativnih, obrazovanih ljudi iz svih profila, cak i bez iskustva, mnoge bi sredine bi procvetale i krenule napred. Ovako plasim se da sem starog , dobrog , partijsko/tatino/maminog kadra koji je tu rodjen i nije dalje mrdnuo iz okruga jos iz obdanista, i koji zauzima sve pore drustva, sigurno idemo ka zemljama IV sveta , jer sem beograda i n. sad ,ostatak srbije je zemlja III sveta.

sve je jasno

pre 13 godina

Nije problem u ljudima sa diplomama,vec je problem s ljudima koji imaju kupljene diplome.Ljudi s kupljenim diplomama uvek ce korumpirati i kada pronadju posao,i tako lepo postaju mora za nas sve gradjane koji nas vode u propast.Zato i zivimo kako zivimo.Pogledajmo koga sve policija hapsi za kriminal,sverc,preduzetnistvo i korupciju, i na kojim polozajima se ljudi nalaze,a tek one koje ne sme da hapsi policija zahvaljujuci sto imaju jaka ledja iza sebe?

Tanja

pre 13 godina

Sa ovakvim obrazovanjem covek traba da stvara radna mesta drugima, da bude motor ove drzave. Drzavu prave ljudi a ako ti ljudi ni sa tolikim obrazovanjem nemogu da budu vodje u svojoj struci to samo govori koliko smo sposobni kao narod. A za ovaj okrug je idealna sansa da ovom coveku stvore posao iako nepostoji da bude odgovoran za dovlacenje nove privrede u ovom kraju. Normalno veliku platu direktno povezanom sa rezultatom.

davor

pre 13 godina

Zvanje 'doktor nauka' je univerzitetsko-akademska tutula koju najcesce imaju profesori univerziteta.
A oni isto tako cesto 'tezgare', tj rade visoko strucne projekte/elaborate za novac, ali im je PRIMARTNO zanimanje edukacija studenata
Ako se ne varam, i na BU je osnovni uslov da bi neko bio profesor na nekom predmetu/drzi katedru je da ima doktorat i plus da redovno objavljuje naucne radove iz struke.
Smjesno i bizarno je da neko ima osnovno zanimanje da recimo radi u nekoj opstini/preduzecu sa tim zvanjem i tolikom skolom iza sebe