Treća eksplozija reaktora u 4 dana

Treća eksplozija u japanskoj nuklearnoj elektrani Fukušima Daići. Premijer Japana upozorio na povećanu radijaciju. Severoistok bez hrane, vode i grejanja.

Izvor: B92, Tanjug

Ponedeljak, 14.03.2011.

23:53

Default images

Svetska meteorološka organizacija saopštila je da vetrovi ka Pacifiku raznose radioaktivne materije iz japanske nuklearne elektrane Fukušima.

Ta agencija UN je upozorila da bi se, iako vetrovi odnose emitovane materije dalje od obala Japana i drugih azijskih država, vremenski uslovi mogli promeniti i da će zbog toga sa pažnjom pratiti satelitske podatke.

"Vrlo verovatno" će doći do topljenja jezgra, preneo je BBC reči jednog zvaničnika. Istovremeno, nuklearna kriza odvlači pažnju sa humanitarne - severoistok Japana već 4 dana nema vodu, hranu, grejanje.

Japanski zvaničnici upozorii su da j nivo radijacije povećan i da bi vetar radioaktivne materije mogao da odnese do Tokija za nekoliko časova. Međunarodna agencija UN za atomsku energiju u Beču potvrdila je da su radioaktivne materije direktno oslobođene u atmosferu. "Nivo (radioakivnosti) je do 400 milisiverta (mSv) na sat", dodala je ta agencija. Doza veća od 100 mSv, po medicinskim podacima, može dovesti do
oboljevanja od raka.

Japanski premijer Naoto Kan Kan je, u televizijskom obraćanju naciji, zamolio ljude koji žive na 20 do 30 kilometara udaljenosti od elektrane da ostanu kod kuća i upozorio da svi koji žive u poluprečniku do 20 kilometara od postrojenja moraju biti evakuisani.

On je kazao i da je izbio požar, koji je kasnije ugašen, na reaktoru 4, zbog čega je porastao rizik od ispuštanja radioaktivnih materija. Prema njegovim rečima, posle razornog zemljotresa od petka i pratećeg cunamija, prestali su da rade pojedini generatori sistema za hlađenje reaktora.

Premijer je rekao da će učiniti sve da izbegne moguće nove eksplozije i emitovanje radioaktivnih materija, istovremeno apelujući na građane da "deluju smireno".

Istovremeno, japanska agencija Kjodo javlja da je viši stepen radijacije zabeležen u prefekturi Ibaraki, između kompleksa "Fukušima" i Tokija, a prema saopštenju Tokijske kompanije za električnu energiju, počela je evakuacija radnika iz oba postrojenja.

Zamenik japanskog premijera Jukio Edano rekao je novinarima da je u eksploziji najverovatnije oštećeno dno kontejnera u kome se reaktor nalazi, a koje drži vodu za njegovo hlađenje i kontroliše unutrašnji pritisak.

Do najnovije eksplozije je došlo oko 6 časova ujutru po lokalnom vremenu, odnosno oko 22 po srednjeevropskom.

Ispod ruševina i zgarišta koje su ostavili zemljotres cunami spasioci sa svih strana sveta i dalje izvlače tela žrtava. Neki od njih su optimisti, jer veruju da u ruševinama ima još dosta preživelih.

Nacionalna policijska agencija navela je da je 2.475 ljudi izgubilo život, a 3.611 nestalo, ali je napomenula da je u priobalnim područjima pronađen veliki broj tela koja još nisu identifikovana, što znači da će broj žrtava biti veći od 6.000, prenela je japanska agencija Kjodo.

"Moja žena i starije sestre su bezbedne, tako da sada tražim ostale rođake. Kuća je oštećena, ali za sada nismo loše“, kaže jedan od preživelih Shuji Nikaido.

Zbog blokiranih luka i saobraćajnica, ali i zbog restrikcija struje, većina prodavnica i benzinskih pumpi u ugroženoj oblasti je ispražnjena. Stanovnici u Tokiju građani gomilaju namirnice, vlada pravi saobraćajni haos, a dodatnu nervozu unosi strah od radijacije.

Na železničkim stanicama u Tokiju čekalo se u dugačkim redovima. Neke linije su ukinute, a na nekima je smanjen broj polazaka, jer vlasti pokušavaju da uštede struju restrikcijama. Iz istih razloga, japanska ekonomija praktično je stala.

Predsednik Rusije Dmitrij Medvedev izjavio je da njegova zemlja, i pored teritorijalnih nesporazuma, ima "moralnu odgovornost" da pomogne Japanu i naložio vladi da preusmeri oko 6.000 megavata struje i 200.000 tona tečnog prirodnog gasa tokom aprila i maja, a i da poveća isporuke uglja

Nuklearna kriza pretnja svetu

Nuklearna kriza i dalje potresa ne samo Japan, već i ceo svet.

Nakon druge eksplozije u nuklearnom postrojenju Fukušima, u kojoj je povređeno 11 ljudi, strahuje se da bi zbog kvara na još jednom sistemu za hlađenje, mogla da se dogodi i treća eksplozija.

"U ovom trenutku možemo da potvrdimo da kontejner u kojem je reaktor smešten nije oštećen. Eksperti kažu da je mala verovatnoća da se u eksploziji raširi radioaktivni materijal", kaže Jukio Edano, šef kabineta Vlade Japana.

Iako japanska agencija za nuklearnu bezbednost i svetska zdravstvena organizacija tvrde da nije povećan nivo radijacije, većina stanovnika iz ugrožene oblasti već je evakusiana, ali i zabrinuta.
(Beta)
"Grad je reagovao veoma sporo, i zato se sve ovako završilo“, kaže Fumioko Vatanabe, jedan od evakuisanih.

"Oni kažu da je sigurno i da nemamo zbog čega da brinemo. Ja im potpuno verujem“, kaže Kodži Vatanabe.

"Veoma sam zabrinut zbog curenja radioaktivnih materija, jer su veoma štetne po ljude“, kaže Misujuki Ido, gradski zvaničnih.

Američki zvaničnici naložili su jednom svom nosaču aviona da se skloni iz te oblasti, pošto su na 150 kilometara od obale otkrili nizak nivo radijacije.

I dok se strah od nuklearnih katastrofa sličnim Černobilju širi starim kontinentom kao požar, Evropska komisija zatražila je sazivanje vanrednog sastanka Međunarodne agencije za atomsku energiju sledeće nedelje u Beču, zbog organizovanja koordinisanog odgovora i pokretanju razmatranja pitanja nuklearne bezbednosti. Nemačka je već objavila tromesečni moratorijum na planove o produženju rada nuklearnih elektrana na svojoj teritoriji.

Srbija ne evakuiše građane iz Japana

Ambasadama više evropskih zemalja i evropskim preduzećima, preporučeno je da napuste region Tokija zbog rizika od radijacije.

Ambasada Srbije u Japanu trenutno ne evakuiše srpske državljane, ali im preporučuje oprez i odlazak iz Tokija u druge, bezbednije delove zemlje.

Zemljotres jačine 8,9 stepeni Rihtera koji je 11. marta pogodio severoistočne obale Japana izazvao je cunami visine do deset metara. Nakon glavnog udara, usledilo je i više desetina manjih zemljotresa, jačine oko 6 stepeni Rihterove skale. Broj žrtava za sada se ne zna, jer se za njima još traga, a veruje se da će se meriti desetinama hiljada. Materijalna šteta je ogromna.

Cunami je stigao i do
Kurilskih ostrva u Rusiji, te je u zoni mogućih poplava evakuisano 11 000 ljudi. 12. marta se desila eksplozija u nuklearnoj centrali, što je dovelo do bojazni od radijacije.

Japanci umanjuju opasnost?

Izraelski atomski stručnjak Uzi Even optužio je japansku vladu da umanjuje opasnost od nuklearne centrale Fukušima Dai-ići, pogođene zemljotresom.

"Ukoliko postoji radioaktivna prašina plutonijum oksida, najotrovnije materije koju koriste u reaktoru, niko tamo neće moći da kroći hiljade godina", izjavi je Even listu Mariv.

Prema Evenovim rečima, "Japanci ne govore istinu, jer ih je sramota".

Even je izrazio sumnju u mogućnost da je jezgro reaktora ostalo netaknuto i posle dve eksplozije, kao što tvrde Japanci.

"Ti reaktori su stari. Jezgro reaktora koji radi 40 godina je puno napuklina i rđe. Mnogo govori činjenica da Japanci četiri dana nisu bili u stanju da snize temperaturu u reaktorima", izjavio je Even.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

61 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zapad zapretio, Kina uzvratila

Kina je usvojila zakon o carinama kojim želi da osnaži mehanizme odbrane svoje ekomonije nakon pretnji Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije da će reagovati na izvoz jeftinih kineskih proizvoda.

7:59

27.4.2024.

1 d

Podeli: