Demonstranti marširaju Zagrebom

U Zagrebu demonstriralo 10.000 ljudi i to je najmasovniji protest iniciran preko Fejsbuka, navode hrvatski mediji. Napadnut portparol HDZ-a Mladen Pavić.

Izvor: B92, FoNet

Subota, 05.03.2011.

01:12

Default images

Dnevnik HRT je javio da protestuje 1.500 ljudi, što je razbesnelo demonstrante u Zagrebu, koji su odlučili da odu pred zgradu HRT da pokažu koliko ih zaista ima.

Nekoliko centralnih ulica u Zagrebu je bilo ispunjeno ljudima, dok je saobraćaj bio blokiran. Demonstranti su se okupili na Trgu bana Jelaćića i Cvijetnom trgu.

U Zvonimirovoj ulici građani su izašli na prozore kuća i stanova, lupaju u lonce u znak podrške učesnicima protesta. Nešto oko 19.30 sati masa se okupila pred sedištem HDZ i skandira "Jaco, odlazi". Oko pedesetak policajaca zatvorilo je prilaz zgradi.

Demonstranti su policiji delili maslinove grančice i palili pred njima sveće.

Organizator protesta Ivan Pernar obratio se demonstrantima i pitao 'Kome zvono zvoni?', a okupljeni su uzvikivali "Vladi, Vladi", prenose mediji.

"Ako vi ne ustanete, neće niko umesto vas. Ja znam da ova vlada neće otići na miran način, i moraće otići“, kaže Pernar.

Okupljenima se obratio i poslanik u Saboru Dinko Burić.

"S jedne strane postoji foteljaška Hrvatska, a sa druge strane ova naša. Ove dve Hrvatske ne mogu zajedno, radi nas, radi budućnosti naše dece i budućnosti ove zemlje. Foteljaškoj Hrvatskoj nije stalo do budućnosti naše zemlje“, kaže Burić

Napad na portparola HDZ-a

Portparola Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Mladena Pavića prepoznali su demonstranti u zagrebačkoj Vukovarskoj ulici dok je prolazio u u automobilu, okružili ga, a kad je spustio prozor, pljunuli ga i bacili flašu piva na njega, prenosi "Jutarnji list". Drugi demonstranti su smirili situaciju, oslobodili Paviću prolaz i pustili ga da ode, piše list.

Privedeno sedam demonstranata

Hrvatska policija saopštila je da je na protestu u petak uveče privedeno sedam osoba, od kojih dve uz upotrebu sile.

U saopštenju za javnost policija je navela da je pet demonstranata privedeno zbog narušavanja javnog reda i mira, a dve osobe zbog posedovanja predmeta pogodnih za nanošenje povreda.

Suprotno medijskim procenama, policija navodi da se na sinoćnim demonstracijama okupilo između 3.500 i 4.000 ljudi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

33 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: