Cvetković: Značaj dolaska "Deleza"

Ulazak "Deleza" na srpsko tržište kupovinom "Maksija" je pokazatelj da je 2011. dobro počela kad je reč o investicijama u Srbiji, kaže premijer Mirko Cvetković.

Izvor: B92

Četvrtak, 03.03.2011.

14:36

Default images

Cvetković je siguran da će velikih ulaganja biti još i da će Srbija ove godine ostvariti planirani nivo investicija od tri milijarde dolara.

"Direktna investicija belgijskog 'Deleza' od skoro milijardu evra jedna je od najvećih u poslednjih nekoliko godina. Srbiji su neophodne ovakve investicije", rekao je Cvetković.

"Siguran sam da će ih još biti i da ćemo ove godine dostići planirani nivo investicija od oko tri milijarde dolara", rekao je Cvetković.

Predsednik Vlade Srbije očekuje da će dolazak poznate belgijske kompanije doneti veću konkurenciju među trgovinskim lancima, a samim tim i bolju uslugu i niže cene proizvoda za građane.

Međunarodni lanac maloprodajnih objekata iz Belgije, kompanija "Delez grupa" saopštila je da je postigla sporazum o kupovini sto odsto "Delta maksi grupe", koja poseduje oko 450 prodavnica u pet zemalja jugoistočne Evrope.

Najbržu korist od prodaje očekuju dobavljači

Ekonomski analitičari su saglasni u tome da je "Delta holding" napravio dobar posao, od koga bi na početku najviše mogli da profitiraju dobavljači Maksija.

"Danas trgovina ne može biti moderna, ako nema modernu proizvodnju i moderni trgovinski lanci u svetu vode politiku profitabilnosti svojih proizvođača. U interesu je ove kompanije da se razvija poljopirivreda Srbije i industrija Srbije, jer ako se to razvija onda će i kupovna moć biti viša", kaže Stipe Lovreta, savetnik u Ministarstvu trgovine.

Ekonomski analitičari ocenju da dobavljači mogu da računaju na kraće rokove plaćanja za isporučenu robu i na sigurniju poziciju na tržištu.

Međutim, ne veruju da bi građani uskoro u prodavnicama mogli da očekuju niže cene.

O tome više čitajte na stranicama Biza.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

127 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

20 h

Podeli: