"Vlada neće biti efikasnija"

Većina opozicionih stranaka je ocenila da je rekonstrukcija vlade njen pokušaj da izbegne raspisivanje izbora. Ekonomisti ne očekuju veću efikasnost Vlade.

Izvor: B92, Beta

Utorak, 01.03.2011.

16:17

Default images

Zamenik predsednika naprednjaka Aleksandar Vučić izjavio je da rekonstrukcija vlade nikoga ne interesuje i dodao da su potrebni vanredni parlamentarni izbori.

Šef poslaničke grupe i lider Nove Srbije Velimir Ilić je ocenio da je kasno za rekonstrukciju vlade i a da su sve promene samo kozmetičke.

Predsednik Liberalno-demokratske partije Čedomir Jovanović izjavio je da ta stranka ne prepoznaje ništa pozitivno u najavljenom modelu rekonstrukcije Vlade Srbije i da stoga to ne može da podrži.

"Najavljeni model rekonstrukcije vlade, bez promene njene neuspešne politike, neprihvatljiv je za LDP, jer će personalno drugačija vlada sa istom politikom biti podjednako neuspešna kao i sadašnja", rekao je Jovanović.

Zamenik predsednika SRS Dragan Todorović je ocenio da je rekonstrukcija vlade pokušaj obmane građana Srbije.

Portparol Demokratske stranke Srbije Petar Petković izjavio je da smanjivanje broja ministara u vladi ne može doneti ništa dobro, jer je problem u politici koju vlada vodi.

Smanjivanje Dinkićevog uticaja

Ekonomista Boško Mijatović ocenio je danas da je suštinski razlog smanjenja broja ministarstava u vladi Srbije "minimizacija uticaja ministara iz stranke G17 plus" i da će to biti urađeno na dva načina.

"Prvo biće smanjen broj ministara, što će automoatski smanjiti medijski profil G17 i njihov uticaj na poslove. Drugo, verovatno će kroz preraspodelu funkcija tih ukinutih ministarstava, većina poslova ili svi poslovi biti preneti u nadležnost drugih ministarstva", rekao je on agenciji Beta.

Mijatović je ocenio da će G17 plus, ne samo po broju ministarstava, nego i po funcijama minstarstava koja preostanu stranci, biti smanjena i osiromašena u medijskom, finansijskom i svakom drugom potencijalu.

On je istakao da ne misli da će manja vlada biti efikasnija.

"Nikad nisam bio obožavalac predsednika G17 plus Mlađana Dinkića, ali on je na izvestan način motor te Vlade i ne znam šta će pretegnuti, da li odsustvo njegovih vrlina ili njegovih slabosti", rekao je Mijatović.

Prema njegovim rečima, smanjenje Vlade Srbije neće imati efekat na štednju budžetskih sredstava, jer broj ministarstava ne određuje budžet.

"To je zanemarljiva stavka. Drugo, svi poslovi koje sada rade ministarstva koja budu ukinuta biće preneti zajedno sa personalom i potrebnim sredstvima u neko drugo ministarstvo", rekao je Boško Mijatović.

20 ili 26 feuda ništa ne menja

Saradnik Centra za slobodno tržište Aleksandar Stevanović ocenio je da najavljeno smanjenje Vlade Srbije neće uticati na njenu efikasnost ni na budžet .

"Plate i zaposleni u vladi su neznatan izdatak. Smisao smanjenja vlade je slanje dobre poruke, ako se to želi učiniti, kao i fokusiranje vlade na poslove koji vlada treba da radi. Vlada sad radi mnoge poslove koji uopšte ne bi trebalo da budu u opisu njenog posla", rekao je Stevanović.

Saradnik Centra za slobodno tržište je rekao da je "duboko ubeđen da vlada neće biti efikasnija, jer problem njene neefikasnosti proističe iz toga što je ustrojena na feudalnom sistemu, gde svako ima svoj feud".

"Tamo radi ko šta hoće, a premijer se tu javlja više kao medijator, a ne kao menadžer. Da li će se to obavljati u okviru 20, a ne 26 feuda neće ništa promeniti", rekao je on.

Prema rečima Stevanovića, ukidanje nekih resora najverovatnije će značiti to da će se "umesto dva nesposobna ministarstva dobiti jedno veće i jednako tako nesposobno".

Premijer Srbije Mirko Cvetković izjavio je da je dogovorena rekonstrukcija Vlade Srbije, koja će imati manje od 20 resora, ali će imati više od 20 članova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zapad zapretio, Kina uzvratila

Kina je usvojila zakon o carinama kojim želi da osnaži mehanizme odbrane svoje ekomonije nakon pretnji Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije da će reagovati na izvoz jeftinih kineskih proizvoda.

7:59

27.4.2024.

1 d

Podeli: