Savatić i dalje u kritičnom stanju

Alpinista Milan Savatić, koji je zadobio teške telesne povrede prilikom osvajanja zaleđenog vodopada u Austriji, i dalje je u kritičnom stanju.

Izvor: B92

Subota, 05.02.2011.

00:32

Default images

U toj nesreći alpinista Vladimir Filipović je izgubio život, dok je Savatić zadobio povrede glave, grudnog koša i prelom noge.

Savatić je operisan u bolnici u Klagenfurtu i još je u komi. Vitalne funkcije su mu stabilne, ali je stanje kritično.

Zvanična istraga je u toku i očekuje se izveštaj austrijskih nadležnih organa, navedeno je u saopštenju.

Devet članova Alpinističkog odseka "Dr Rastko Stojanović", Planinarskog saveza Beograda, bilo je 3. februara u austrijskoj dolini Malta radi uspona po zaleđenim slapovima.

Kako je to uobičajeno u alpinizmu, grupa se podelila u naveze koje čine dva ili više penjača povezanih užetom, koji se zajednički penju istim alpinističkim smerom. Iz zasad nepoznatih razloga, Filipović i Savatić, koji su činili jednu navezu, doživeli su nesreću.

Tom prilikom Filipović je teško povređen i ubrzo je podlegao povredama, uprkos tome što je spasilačka ekipa pokušala reanimaciju, dok je Savatić s teškim telesnim povredama prebačen u bolnicu.

Ostali alpinisti odmah su prekinuli da se penju i postupali su po nalogu zvaničnih službi.

Vladimir Filipović rođen je 23. februara 1966. godine i radio je kao tehnički direktor radija B92. Planinarsku aktivnost je započeo 1998. godine, a od 2006. se aktivno bavio alpinizmom.

"Učestvovao je u mnogim aplinističkim akcijama, a ujedno se isticao u društvenim aktivnostima odseka i promovisanju alpinizma. Često se sa Milanom penjao u navezi. Njegov gubitak ostavlja trag u svima koji su ga poznavali", saopšteno je iz Planinarskog saveza Beograda.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

1 d

Podeli: