Opada podrška građana ulasku u EU

Članstvo Srbije u EU trenutno podržava 57 odsto građana, pokazuje istraživanje rađeno za Kancelariju za pridruživanje Uniji.

Izvor: B92, Tanjug

Petak, 14.01.2011.

15:10

Default images

Podrška građana članstvu Srbije u Evropskoj uniji pala je u decembru na 57 procenata, izjavila je direktorka Vladine kancelarije za evropske integracije Milica Delević.

Ona je istakla da odgovori u nedavnom istraživanju o evropskoj orijentaciji građana Srbije pokazuju da je Unija za naše građane oličenje boljeg i uređenog života.

Šefica Vladine kancelarije za evropske integracije je precizirala da najvažniji rezervoar podrške procesu ulaska Srbije u EU predstavlja 78 odsto građana koji smatraju da reforme treba sprovoditi i da one nisu uslov za evropske integracije.

Milica Delević je dodala da manja podrška evropskim integracijama nije iznenađujuća, jer je to posledica svojevrsnog zamora i precizirala da je sličan trend i u zemljama u okruženju koje su bliže Uniji nego Srbija.

"Manja podrška evropskim integracijama (ranije je uvek bila iznad 60 odsto) nije iznenađujuća, jer je sličan trend i u zemljama u okruženju koje su još bliže Uniji", rekla je Delevićeva.

Na pitanje šta znači biti građanin EU, 71 odsto ispitanika kaže da je to pravo na rad, 51 odsto smatra da je to pravo stalnog boravka, 43 odsto mogućnost studiranja, dok 31 odsto smatra da je to mogućnost korišćenja zdravstvene zaštite i socijalne pomoći u bilo kojoj zemlji EU, rekla je Delevićeva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

74 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: