Zemlje Kvinte znale šta se događa

„Zemlje kvinte" gotovo sigurno su znale za trgovinu organima na Kosovu jer su imale informacije, sredstva i iskustvo u radu sa OVK, kaže Džerard Galuči.

Izvor: Politika, Tanjug

Utorak, 04.01.2011.

08:22

Default images

Prema njegovim rečima, zemlje "kvinte", a naročito SAD, sve su stavile u ruke Hašimu Tačiju i nemaju neku prihvatljivu alternativu za njega.

Bivši američki diplomata i regionalni predstavnik UN za sever Kosova smatra da su SAD, Velika Britanija, Nemačka, Francuska i Italija, morale da znaju o onome što piše u izveštaju Dika Martija.

"I bez obzira na to šta je istina o trgovini organima, svi znaju da se postavljalo pitanje umešanosti nekih od najviših lidera u međunarodni kriminal i korupciju...Međunarodni zvaničnici su prelazili preko problema da ne bi izazivali Albance. Udovoljavali su im kako ne bi pravili veće probleme", rekao je Galuči u intervjuu "Politici".

Primera radi, prema njegovim rečima, "opšte je poznato da su sa svojim težnjama za stvaranje velike Albanije, Albanci često bili pretnja regionalnoj stabilnosti - sve dok nisu dobili svoj put na Kosovu".

Što se političkog uticaja tiče, naveo je on, stvar je jasna: kao što su mnogi primetili, izveštaj prikazuje Kosovo i njegovo rukovodstvo u veoma lošem svetlu.

"Mislim da će, već zaustavljeni proces priznanja Kosova, ostati zaglavljen, a politički položaj Beograda u bilo kom dijalogu s Prištinom će biti jači", smatra Galuči.

Prema njegovim rečima, zemlje "kvinte", a naročito SAD, sve su stavile u ruke Hašimu Tačiju i nemaju neku prihvatljivu alternativu za njega.

"Iz nekih razloga, možda zbog toga što ga je teže kontrolisati, nisu ništa učinili da pomognu Ramušu Haradinaju, koji je autentičan lider kosovskih Albanaca i pametniji je i pragmatičniji nego većina drugih. Ali neki veruju da Amerikanci stoje iza nastojanja da se on drži van Kosova", naveo je bivši američki diplomata.

On je zapitao koga još "kvinta" može da nađe kako bi držala kosovske Albance pod kontrolom i ko bi pevao njihovu pesmu?

"Zato mislim da će Tači 'preživeti' kao premijer kako bi se izbegli nemiri. Ali, ovi navodi (iz izveštaja) mogu da dovedu do toga da se zapadni Evropljani konačno suprotstave američkoj tvrdoj liniji prema Srbima. Čini se da bi barem neki od njih, verovatno ne i Britanci, bili spremniji za kompromis s Beogradom, uključujući i specijalni status za sever", kazao je Galuči.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: