Plaćanje lekara po učinku

Ministar zdravlja Tomica Milosavljević izjavio je da 2011. mora biti godina u kojoj će biti promenjen način plaćanja zaposlenih u zdravstvu.

Izvor: B92

Nedelja, 02.01.2011.

11:39

Default images

Milosavljević je rekao da je veliki izazov za tu oblast uvođenje plaćanja po učinku u domovima zdravlja i po dijagnostički srodnim grupama u bolnicama.

"Ovo je godina u kojoj mora da počne neobično važna promena načina finasiranja i oprezni sam optimista kad je o tome reč. Od nas će zavisiti koliko brzo i efikasno će to biti sprovedeno", kazao je ministar.

On je naveo da se prosečan rad mora plaćati prosečno, ono što je iznad proseka da se plati više, a ono što je ispod proseka da se plati manje.

Moramo naučiti da se svaki dinar u zdravstvu mora pošteno zaraditi, rekao je Milosavljević.

Prema njegovim rečima, razlike u plaćanju zaposlenih u zdravstvu biće u početku simbolične.

Predstavnici sindikata u zdravstvu, međutim, ocenjuju da je uvođenje sistema kapitacije - plaćanja po učinku, loša mera koja će se negativno odraziti na kvalitet usluge.

Oni su više puta tražili odlaganje uvođenja novog sistema plaćanja u zdravstvu i najavali sve oblike sindikalne borbe da to i postignu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

98 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

17 h

Podeli: