Vikiliks: BP sakrio raniji incident

Pre katastrofe u Meksičkom zalivu, "Britiš Petroleum" imao je havariju u Azerbejdžanu, ali je krio informacije o tome, navodi se u depešama na "Vikiliksu".

Izvor: B92

Petak, 17.12.2010.

03:34

Default images

U telegramima sa "Vikiliksa" otkriva se da je 18 meseci pre katastrofe u Meksičkom zalivu došlo do curenja gasa na azerbejdžanskom nalazištu Širag-Guneši.

Britanski dnevnik "Gardijan" prenosi da je naftna kompanija BP "izuzetno ograničila davanje informacija" o tom problemu, kako javnosti tako i svojim partnerima, javlja "Glas Amerike".

U drugom telegramu navodi se kako je BP smatrao da je za curenje gasa bio odgovoran loš kvalitet cementa – što je problem sličan onome koji je, kako kompanija smatra, bar delimično odgovoran za katastrofu u Meksičkom zalivu, u kojoj je poginulo 11 ljudi i koja je uzrokovala najveće izlivanje nafte u istoriji.

U najnovijim telegramima objavljenim na Vikiliksu takođe se otkriva da je američki gigant "Ševron" možda pregovarao sa vladom Irana o razvoju preko-graničnog naftnog polja sa Irakom.

"Ševron" tvrdi da ne bi učinio ništa što bi prekršilo američki zakon.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: