Seul odustao od vojnih vežbi

Vojska Južne Koreje odustala je od najavljenih novih vežbi s bojevom municijom na ostrvu u Žutom moru koje je prošle nedelje granatirala Severna Koreja.

Izvor: B92

Ponedeljak, 29.11.2010.

18:09

Default images

Artiljerijski napad Severne Koreje na ostrvo Jeonpjeong, blizu sporne granice, u kome su poginule četiri osobe, izazvao je krizu na Korejskom poluostrvu.

Pjongjang ovaj napad objašnjava kao odgovor na vežbe južnokorejske vojske sa bojevom municijom.

Nove vojne vežbe bile su najavljene za sutra i mogle bi još više da zaoštre situaciju u regionu gde američki i južnokorejski ratni brodovi već vode odvojene manevre u moru južno od Jeonpjeonga.

Severna Koreja je upozorila da je ova oblast Žutog mora "na ivici rata" zbog združenih vazdušnih i pomorskih vežbi SAD i Južne Koreje.

Ranije danas južnokorejski predsednik Li Mjung bak obratio se naciji posle skoro nedelju dana ćutanja.

On je na sebe preuzeo odgovornost što nije bio u stanju da zaštiti građane svoje zemlje i izrazio ogorčenost zbog "okrutnosti" Severne Koreje, i obećao da će Pjongjang snositi teške posledice u slučaju nove agresije.

"Ako Severna Koreja počini bilo kakve nove provokativne akcije protiv Južne Koreje, osiguraćemo da za to plati veliku cenu", upozorio je Li.

Samo nekoliko sati posle njegovog govora zvaničnici na ostrvu Jeonpjeong najavili su nove vežbe s bojevom municijom za utorak, ali je kasnije objavljeno da vežbi neće biti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zapad zapretio, Kina uzvratila

Kina je usvojila zakon o carinama kojim želi da osnaži mehanizme odbrane svoje ekomonije nakon pretnji Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije da će reagovati na izvoz jeftinih kineskih proizvoda.

7:59

27.4.2024.

1 d

Podeli: