Svetski zvaničnici zabrinuti za mir

Svetski zvaničnici osudili su napad severnokorejksih snaga na Južnu Koreju, izražavajući duboku zabrinutost za mir i bezbednost u regionu.

Izvor: B92

Utorak, 23.11.2010.

19:27

Default images

"Veoma sam zabrinuta zbog događaja na Korejskom poluostrvu, koji su doveli do žrtava među vojnicima i civilima", navela je predstavnica EU Ketrin Ešton.

"Snažno osuđujem ovaj napad Severne Koreje i pozivam severnokorejske vlasti da se uzdrže od bilo kakve akcije koja bi dovela do dalje eskalacije i da se u potpunosti pridržavaju korejskog sporazuma o primirju", dodala je ona.

Bela kuća je takođe osudila artiljerijski napad Severne Koreje na južnokorejsko ostrvo Jeonpjeong i zatražila smirivanje situacije.

"SAD oštro osuđuju taj napad i pozivaju Severnu Koreju da zaustavi neprijateljsku akciju", istaknuto je u saopštenju Bele kuće, preneo je Rojters.

SAD su takođe istakle da su čvršto predane odbrani svog saveznika Južne Koreje i održavanju mira i stablinosti u regionu. Pentagon je, međutim, saopštio da nije poslao pojačanje američkim snagama u regionu, ali je odbio da kaže da li je podigao nivo pripravnosti.

Rusija je ocenila da postoji "ogromna opasnost" od eskalacije borbi na Korejskom poluostrvu i pozvala na hitno obustavljanje paljube.

"Potrebno je odmah okončati sve napade. To je ogromna opasnost koja se mora izbeći. Tenzija u regionu raste", istakao je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov tokom posete Minsku.

Kina je pozvala na nastavak šestočlanih pregovora koji imaju za cilj obustavljanje nuklearnog programa Severne Koreje.

Japanski zvaničnici saopštili su da je akcija Severne Koreje "neoprostiva", a francuski diplomatski izvori najavljuju mogućnost hitne sednice Saveta bezbednosti UN, posvećene ovom pitanju u narednih dan ili dva.

Severnokorejska vojska je danas oko jedan čas popodne po lokalnom vremenu zasula artiljerijskim granatama južnokorejsko ostrvo Jeonpjeong, koje se nalazi u zapadnom pograničnom području u moru između dve Koreje. Granate su pale i na južnokorejsku vojnu bazu.

Južnokorejska vojska je uzvratila artiljerijsku paljbu i podigla pripravnost vojske i borbenih aviona F-16.

Na južnokorejskom ostrvu su, prema dosadašnjim informacijama, poginula dva južnokorejska marinca, a najmanje dva civila i više od 10 vojnika je ranjeno.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

13 h

Podeli: