Artiljerijski napad S. Koreje

Dva južnokorejska vojnika poginula u artiljerijskom napadu S. Koreje na južnokorejsko ostrvo Jeonpjeong, što je najozbiljniji incident u poslednjih 60 godina.

Izvor: B92

Utorak, 23.11.2010.

10:00

Default images

Na Korejskom poluostrvu najozbiljniji oružani incident od završetka Korejskog rata pre gotovo 60 godina.

Međutim, Pjongjang tvrdi da je Južna Koreja prva napala i da su oni uzvratili. Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija mogao bi u narednih dan-dva da održi hitnu sednicu povodom incidenta.

Međusobne optužbe nižu se od ranih jutarnjih sati, kada su i stigli prvi izveštaji o incidentu. U Seulu je održana vanredna sednica vlade, nivo pripravnosti oružanih snaga na najvišem je nivou.

"Ovo se ne može tolerisati, naša vojska je odgovorila na provokacije u skladu sa vojnim pravilima. Šteta koju je pretrpela Severna Koreja nije poznata. Naša vojska će odlučno kazniti svaku sledeću provokaciju druge strane, severnokorejski režim će morati da preuzme punu odgovornost za ovaj incident", kaže Hong Sang Pjo, sekretar kabineta predsednika Južne Koreje.

Prema tvrdnjama zvaničnog Pjongjanga, južnokorejske trupe su prve napale i inicirale odgovor severnokorejske vojske.

Severna Koreja je danas optužila Seul i Vašington da jačaju vojne veze i ocenila da je to uvod u invaziju na tu komunističku državu.

Naknadne analize i tumačenja se razlikuju, od onih da severnokorejski režim pokušava da stekne novu poziciju u pregovorima sa međunarodnom zajednicom, a napad se stavlja i u kontekst informacije od pre dva dana da je Severna Koreja završila novo nuklearno postrojenje.

Jedan zvaničnik iz Seula ocenio je da je Severna Koreja izgleda želela da upozori svog južnog suseda da prekine vojne manevre koji su u blizini bili organizovani.

Građani Južne Koreje strahuju da bi incident mogao da eskalira, a prema većini ocena ovo je najozbiljniji sukob od kraja Korejskog rata pedesetih.

"Može da mi se desi i da budem mobilisan. Imam utisak da bi rat mogao da izbije svakog trenutka, stvarno se bojim", rekao je jedan južnokorejski student.

U međuvremenu, stigle su prve reakcije iz regiona. Kinezi, koji važe za najvećeg i jedinog saveznika Severne Koreje, pozivaju na uzdržanost, a japanski zvaničnici poručuju da će odgovor na pokušaj destabilizacije regiona biti odlučan

"Čuli smo najnovije izveštaje, zabrinuti smo zbog incidenta, i čekamo nove informacije. Pozivamo sve strane da rade zajedno na miru i stabilnosti na Korejskom poluostrvu", rekao je Hong Lei, iz Ministarstva spoljnih poslova Kine.

Sjedinjene Države osudile su napad i navele da su "čvrsto privržene" odbrani Južne Koreje i "održanju regionalnog mira i stabilnosti".

Ostrvo Jeopjeong se nalazi sa južne strane granice koju su odredile Ujedinjene nacije posle Korejskog rata (1950-1953). Severna Koreja, koja tu granicu osporava, polaže pravo na ostrvo.

Ban Ki-mun osuđuje napad

Generalni sekretar Ujedinjenih naciija Ban Ki-mun je osudio akciju severnokorejske artiljerije i izrazio duboku zabrinutost zbog eskalacije napetosti.

"Generalni sekretar je duboko zabrinut zbog eskalacije napetosti na Korejskom poluostrvu ", saopštio je Banov portparol.

"Generalni sekretar osuđuje taj napad i poziva na hitno udržavanje", navodi se u pisanoj izjavi portparola.

U tekstu se, takođe, ističe da je taj napad jedan od najtežih incidenata od završetka Korejskog rata i ponavlja inisistiranje Bana na tome da svi sporovi treba da budu rešeni mirnim sredstvima i dijalogom.

Rat koji nije završen

Ostrvo Jeonpjeong nalazi se odmah s južne strane granice koju su odredile Ujedinjene nacije posle Korejskog rata (1950-1953), ali koju osporava Severna Koreja i polaže pravo na ostrvo.

Ministarstvo je, takođe, ocenilo, da je Severna Koreja prekršila primirje iz 1953. kojim je dogovoren prekid vatre na kraju Korejskog rata, koji je trajao od 1950. Taj rat zapravo još nije tehnički završen, jer dve zemlje nisu sklopile mirovni sporazum, već samo dogovorile primirje.

Bela kuća je danas osudila artiljerijski napad Severne Koreje na južnokorejsko ostrvo Jeonpjeong i zatražila smirivanje situacije.

"SAD oštro osuđuju taj napad i pozivaju Severnu Koreju da zaustavi neprijateljsku akciju", ističe se u saopštenju Bele kuće, koje je preneo Rojters.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

91 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

1 d

Podeli: