Kosorova:Važan događaj u obe zemlje

Hrvatska premijerka Jadranka Kosor ocenila je da je poseta Borisa Tadića Ovčari važan događaj za odnose između dve zemlje. Hrvatska ne razmatra da povuče tužbu.

Izvor: B92

Četvrtak, 04.11.2010.

12:32

Default images

Kosorova je izrazila zadovoljstvo svim onim što je predsednik Srbije Boris Tadić izgovorio na Ovčari.

Hrvatska premijerka je ocenila da je to važan trenutak u odnosima između dve zemlje, kojim se otvara nova stranica.

"Ovo je sigurno važan trenutak za Hrvatsku i Srbiju i verujem da će to doprineti učvršćivanju novih vidova saradnje", rekla je Kosorova posle sastanka sa predsednicima Srbije i Hrvatske i predstavnicima udruženja veterana.

Ona je izrazila zadovoljstvo i činjenicom što je Hrvatskoj vraćena dokumentacija iz vukovarske bolnice i pozdravila dostojanstvo sa kojim su predstavnici udružanja hrvatskih veterana pozdravili dolazak predsednika Srbije.

Kosorova je rekla i da hrvatska vlada za sada nije razmatrala pitanje povlačenja hrvatske tužbe za genocid protiv Srbije.

"Tužbu može da povuče samo hrvatska vlada, a Vlada o tome do sada nije razgovarala i nije razmatrala to pitanje", rekla je ona, odgovarajući na pitanje Tanjugovog izveštača.

Hrvatska premijerka je dodala da je razgovor u četiri oka koji je imala sa Tadićem bio prilika da se razgovara, te da je ova tema takođe dotaknuta.

Kosorova je istakla da je bilo reči o budućim privrednim projektima i izrazila očekivanje da će u skoroj budućnosti ponovo doći do trilateralnog susreta sa predsednikom Srbije i premijerom Slovenije Borutom Pahorom.

"Ovakav trilateralan sasatanak već je jedanput održan. Verujem da će uskoro doći do novog sastanka", rekla je Kosorova.

Ona je podsetila da je Hrvatska već učlanjena u NATO i da će uskoro biti članica EU i da će tada na drugačiji način moći da pruži podršku susedima, uključujući i Srbiju, na njihovom putu ka EU.

"Prevod upitnika za EU koji smo dali svim našim susedima pokazuje našu zainteresovanost eda tu podršku pružimo", rekla je Kosorova.

Predsednik Srbije Boris Tadić danas boravi u poseti Vukovaru. Tadić je zajedno sa predsednikom Hrvatske Ivom Josipovićem položio vence na spomen-obeležje masovne grobnice u Ovčari i pri tom se izvinio nevinim žrtvama.

Pratite posetu predsednika Tadića Hrvatskoj - “Put ka pomirenju“

Uskoro donatorska konferencija za izbegle

Premijerka Kosor najavila i da će uskoro biti održana donatorska konferencija posvećena pitanjima izbeglih.

Ona je rekla da se ta konferencija već odavno priprema i kako očekuje da će ona uskoro biti održana.

Kosorova je rekla da se 835 osoba srpske nacionalnosti vodi kao nestalo, kao i da Hrvatska čini sve da te osobe budu pronađene i dostojanstveno sahranjene.

Govoreći o pitanju izbeglica ona je navela da, mimo donatorske konferencije, Hrvatska ulaže velike napore da ovo pitanje bude rešeno i da je do sada za to uloženo pet milijardi evra.

"Svako ima pravo da se vrati u svoj dom", rekla je ona, istićući da je u tome važan princip dobrovoljnosti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zapad zapretio, Kina uzvratila

Kina je usvojila zakon o carinama kojim želi da osnaži mehanizme odbrane svoje ekomonije nakon pretnji Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije da će reagovati na izvoz jeftinih kineskih proizvoda.

7:59

27.4.2024.

1 d

Podeli: