Informacija o Mladiću 10 miliona €

Za pouzdanu i tačnu informaciju o tome gde se krije haški optuženik Ratko Mladić država će isplatiti 10 miliona evra, odlučeno na sednici Vlade Srbije.

Izvor: B92, Beta

Četvrtak, 28.10.2010.

15:29

Default images

Za informacije o Goranu Hadžiću suma je povećana na milion evra, potvrđeno je u Vladi.

Prema ranije raspisanim nagradama, za Mladića je bio predviđen iznos od milion, a za Hadžića 250.000 evra. Odluku o nagradi od milion evra doneo je Savet za nacionalnu bezbednost 2007. godine, na predlog Akcionog tima za okončanje saradnje sa Haškim tribunalom.

Informacije o tome gde se nalazi Mladić se dostavljaju MUP-u, a sredstva će biti isplaćena iz budžeta.

Nagradu za informacije o Mladiću raspisao je ranije i američki Stej deparment u iznosu od pet miliona dolara.

Posle ponude desetostruko veće sume za informaciju o Mladiću, u Bezbednosno-informativnoj agenciji očekuju povećani broj poziva na telefon 9191. Iz BIA saopštavaju da je taj broj stalno dežurni telefon na koji se mogu dostavljati i informacije koje nisu vezane za Mladića i Hadžića, već imaju drugi bezbednosni karakter.

Sledeće nedelje očekuje se poseta Beogradu i glavnog haškog tužioca Sreža Bramerca, koji priprema svoj novi izveštaj.

Đelić: U interesu građana

Potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić izjavio je, povodom povećanja nagrade za informacije o haškim optuženicima, da je u interesu svih građana Srbije da Ratko Mladić i Goran Hadžić "izađu pred lice pravde".

Đelić je u Skupštini rekao da će eventualna nagrada za informaciju koja bi dovela do hapšenja Mladića i Hadžića biti isplaćena iz budžeta Srbije.

"Ako bude isplate, novac će biti isplaćen iz budžeta. Kada vodite državu, morate da obezbedite instrumente koji vode cilju", rekao je Đelić odgovarajući na pitanje poslanika radikala u vezi sa povećanjem nagrade za informacije o Mladiću i Hadžiću.

Vekarić: Izraz jasne političke volje

Odluka Vlade Srbije da poveća nagradu za informacije o haškim beguncima jasna je politička volja Srbije da završi obavezu prema Haškom tribunalu i ukloni i poslednju prepreku koja joj stoji na putu ka Evropskoj uniji, rekao je zamenik tužioca za ratne zločine Bruno Vekarić.

Vekarić je rekao da je reč o dvojici begunaca koji drže kao taoce čitav narod, svoje porodice i buduće generacije.

"Mladićevi generali su u Hagu, kao i Hadžićevi saborci, a u našem narodu postoji samo jedan naziv za takve ljude", rekao je Vekarić.

Stojadinović: Sredstvo koje je najmanje delotvorno

Analitičari, međutim, nisu takvog mišljenja.

"Zaista ne razumem vladu koja je pored svih drugih sredstava koja joj stoje na raspolaganju upotrebila onu koja je najmanje delotvorna, a to je povećanje sume koja bi eventualno pomogla nekog doušniku da se odluči da prijavi gde se nalazi ili gde se može nalaziti Ratko Mladić", kaže Ljubodrag Stojadinović, novinar "Politike".

On kaže da vrlo teško može da razume motive vlade za takvu odluku osim "ako jedan od njih nije pokušaj da se napravi još jedan klimavi alibi dosadašnje nemoći da se taj posao završi".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

134 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Amerika ima poruku za Rusiju i Kinu

Zvaničnik Stejt departmenta u Birou za kontrolu naoružanja Pol Din pozvao je danas Kinu i Rusiju da objave deklaraciju po uzoru na SAD u kojoj se obavezuju da će o korišćenju nuklearnog naoružanja uvek odlučivati ljudi, a ne veštačka inteligencija (AI).

8:01

2.5.2024.

1 d

Podeli: