Bujanovac dobio multietničku vlast

U Bujanovcu je potpisan sporazum o formiranju multietničke vlasti, prema kome će u vlast u toj opštini, pored albanskih, ući i srpske partije.

Izvor: B92

Četvrtak, 21.10.2010.

08:14

Default images

Sporazum bi trebalo da doprinese rešavanju životnih pitanja Albanaca, Srba i Roma u toj lokalnoj samoupravi, očekuju u Kordinacionom telu.

Predsednik Koordinacionog tela Vlade Srbije za Preševo, Bujanovac i Medveđu Milan Marković je ocenio da formiranje multietničke vlasti pokazuje investitorima da je politička situacija u Bujanovcu stabilna te i pogodna za ulaganja.

Vlast u Bujanovcu, do sada isključivo u rukama albanskih partija, proširena je za dve srpske partije, odnosno za šest srpskih odbornika.

Tako sada vladajuću većinu u ovoj opštini, gde je nešto više od pola stanovnika albanske nacionalnosti, čine Partija za demokratsko delovanje, Pokret za demokratski progres, Demokratska unija Albanaca i Koalicija za evropsku Srbiju i Grupa građana "Dr Stojanča Arsić" sa po tri odbornika.

Predstavnici srpskih i albanskih stranaka smatraju da će najveću korist imati građani Bujanovca jer će im to, između ostalog, omogućiti veća ekonomska ulaganja i nova radna mesta, a samim tim i veću ekonomsku stabilnost.

Lider partije za demokratsko delovanje Riza Halimi rekao je da se nada da će se uskoro i u Preševu formirati multietničlka opštinska vlast.

On smatra da bi “time lokalne vlasti doprinele ekonomskoj revitalizaciji opštine, ali i veći podstrek centralnim vlastima da smelije krenu u integraciju Alobanaca u državne instiucije".

Dokument predviđa da srpske partije dobiju mesto pomoćnika predsednika opštine, zamenika predsednika Skupštine opštine, jednog načelnika opštinske uprave, četiri člana Opštinskog veća, direktora apoteke i biblioteke, i mesto zamenika direktora Doma zdravlja.

Šef koordinacionog tela i ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu Milan Marković, nakon potpisivanja sporazuma, rekao je da je očigledno da lokalna vlast u Bujanovcu radi odgovorno.

On je dodao da je formiranje multietničke vlasti poruka svim investitorima da ulažu u taj region, ali i povećanje budžeta koordinacionog tela.

Potpisivanju sporazuma prisustvovao je i šef misije OEBS u Srbiji Dimitrios Kipreos, koji je pozdravio ovaj sporazum rekavši da se radi o pomaku od ključne važnosti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: