Suroi: Dug proces normalizacije

Proces normalizacije odnosa Beograda i Prištine mogao bi da potraje 10 godina, ocenio Veton Suroi za B92.

Izvor: B92

Nedelja, 26.09.2010.

23:56

Default images

Vlade Srbije i Kosova treba dugoročnije da razmišljaju o međusobnim odnosima i da u tom smislu počnu da prave iskorake, kaže Veton Suroi.

Predstavnik Spoljnopolitičkog kluba iz Prištine Veton Suroi smatra da između Srbije i Kosova ustvari nema tehničkih, već isključivo političkih pitanja, kao i da obe strane moraju da razmišljaju o procesu koji će dovesti do međusobnog poštovanja.

Ako problem odnosa Srbije i Kosova ne reši ova generacija političara, moraće da ga reši sledeća, smatra Suroi, jer pregovori kojim počinje taj dijalog, moraće da uspostave temelje jednog procesa normalizacije koji će teći bar 10 godina.

Veton Suroi je, gostujući u emisiji "Kažiprst" TV B92, ocenio da bi pregovori bili olakšani kada bi se na početku postigli neki jednostavniji i lakši rezultati. “Evo jedan primer koji bi mogao da se reši brzo, na primer kad bi se Beograd saglasio da Kosovo učestvuje na Olimpijskim igrama u Londonu 2012. godine, makar i pod olimpijskom zastavom”, poručuje on.

Rada Trajković, s druge strane, smatra da lideri institucija na Kosovu Srbe ne doživljavaju kao svoje stanovnike, ni kao građane, "nego kao Srbiju i pokušavaju da nas proteraju".

Ona je, gostujući u Vestima TV B92, ocenila da je potrebno raditi na prihvatanju Srba i borbi za normalan život na tom prostoru.

Veton Suroi je kazao da predsednik i premijer Kosova Hašim Tači i Fatmir Sejdiu imaju pravo da prisustvuju ustoličenju patrijarha u Peći 3. oktobra i da bi to bio "jedan iskorak".

“Ja mislim da treba shvatiti pozitivno. Patrijarh je duhovni vođa kosovskih Srba, pa tako predsednik i premijer imaju ne samo pravo nego i dužnost da budu tamo. Ja mislim da bi to išlu u duhu pomirenja. Bilo bi pozitivno da srpski i kosovski zvaničnici budu prisutni sa što manje telohranitelja“, rekao je on.

Rada Trajković smatra da još uvek ne postoji atmosfera za takav susret, kako ne bi bio kompromitovan taj trenutak važan za srpske vernike.

One je želju prištinskih funkcionera da prisustvuju ustoličenju ocenila više kao političku provokaciju nego kao iskreno opredeljenje.

Trajkovićeva je procenila da će biti mnogo Srba, posebno proteranih, a i onih koji su stradali na Kosovu tokom i posle rata, koji zločine vezuju za jednog od lidera institucija i da bi bio loš taj susret vernika i Tačija.

Veton Suroi je severno Kosovo, na kom je nastanjeno pretežno srpsko stanovništvo, definisao kao problem Kosova "kao što je i severni Kipar problem Kipra".

"Problem Kosova se mogao rešiti 6. oktobra, jer je to proizvod nekadašnjeg predsednika Srbije Slobodana Miloševića", naveo je Suroi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

28 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

22 h

Podeli: