Nedelja, 26.09.2010.

23:56

Suroi: Dug proces normalizacije

Proces normalizacije odnosa Beograda i Prištine mogao bi da potraje 10 godina, ocenio Veton Suroi za B92.

Izvor: B92

Suroi: Dug proces normalizacije IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

28 Komentari

Sortiraj po:

BB

pre 13 godina

Meni su kosovski Albanci fenomen nad fenomenima. SrBski "rezim" ih je "krvolocno ugnjetavao", "gazio", "krsio sva moguca prava" i to unazad ko zna koliko stotina godina a oni, uprkos svemu tome ostaju na Kosovu i postaju vecina od 95% a cak se i njihovi sunarodnici iz Albanije preseljavaju na Kosovu iako ih je tu cekao "krvolocni" srpski "rezim". Pa ako Albanci ne zasluzuju Nobelovu nagradu, ja ne znam ko zasluzuje. Mislim da vise zasluzuju tu Nobelovu nagradu i od Baraka Obame koji se bas naradio da je dobije. Iako ni Srbi nisu manji fenomen, jer uprkos tome sto "ugnjetavaju", "gospodare" i imaju "privilegije" oni ipak napustaju Kosovo i sele se negde gde ne mogu ni da gospodare ni da ugnjetavaju. Neverovatno.

Dar_dan

pre 13 godina

Meni g.Suroi nikako ne prilici na nekog pametnog politicara niti umerenog i balansiranog u pogledu nacional i nacionalizma ..... On hoce nekim svojim pogledom i idejama pogotovo izjavama da se odvoji od prosecne momentalne politike u regipnu kao na Kosovu tako i sire ali ako se napravi jedna zaista duboka analiza svega sta on to zapoveda ispada da nema balansiranu ali unapred odredjenu zdravu osnovnu liniju jasne politike.Nije da se problem Kosova izrazava za vreme Milosevica vec jos pre 100 godina i to ne stime sto se na neki nacin polupravno Srbska vlast povratila Kosovo vec ponajvise i odlucujuce uzrok lezi na tome da su Srpske vlasti arogantski i krvolocno ponasali prema stanovnicima Albanaca sa Kosova koja je trajala skoro neprekidno sve do 1974 ali potom opet se ista agresivna politika Srba uspostavila sa oduzimanjem autonomnosti Kosova (u srzi a ne ko sminkana automnost koja je jos postojala) i napokon neizdrzlivost pod takvim varvarskim rezimom poceo rat u kome se jos jednom odrazavalo surovost rezima nad Albancima.Samo kada bi svi politicari ko Albanaca tako i kod Srba ovako i ovim redosledom svacali razvoj dogadjaja zadnjih 100 godina e samo bih tada stvarno moglo reci da postoje cvrste osnove za sporazum i to pravedni i prihvatlivo resenije za obe strane. Na zalost to nije slucaj pogotovo izrazito na strani Srpskih politicara pa zato i razgovore i odluke pa cak i zaklucke bit ce nedovolno ispravni i ostavice prostora za resavanje problema "sdemokratskim pregovorima do nametnutog ishoda "kao rezultat nemogucnosti iskrenog dogovora.Ja bih licno voleo da se sada jednom zauvjek sporazumemo iako bi to za mene ko Albanca doveo do neke poprilicne gublenje neke "gospodarstva" ali bi taj kompromis bio realan i legalan, za takav dogovor i sporazum tezina ogromna lezi na politicare Srbije i Srpskog naroda bez kojeg iskrenog angazmana nece moci nikako dovesti do stvarnog istrajnog sporazuma medju Albanaca i Srba.Takav politicar stim manirima nema medju Srbima bar ne takvog koga bi podrzavala vecina Srba a zatim kod Albanaca koji ce uvjek da se opravdaju za ne kooperativnost Srpske strane i zato maximalnost je prinudno zlo.

želim mir i siguran život

pre 13 godina

Dajte jednom šansu svima koji žele i mogu da žive zajedno!

Takvih je mnogo više ali od ratobornih i osvetoljubivih ne mogu doći do izražaja.

Ne mora se niko voleti ali može biti međusobnog
poštovanja.

SVI ljudi,ma ko da su,imaju pravo na siguran život,na srećnu porodicu,na obezbeđen posao,pa i na telefon...mada je ovo sa telefonom čisto ekonomski interes.

Okrenite svi leđa onima koji su ratovali,zavađali,
podgrevali mržnju,jer to su radili samo da bi se oni lično obogatili i ni zbog čega drugog.

Dajte više jednom šansu miru i dogovoru u regionu a prosperitet će vremenom doći i sam.

ako je to buducnost Kosova onda...

pre 13 godina

Mnogo su providne ove price Suroia kako je "drzava kosova" nastala zbog milosevicevske politike i kako je milosevicevska politika jedini uzrok svega sto se desavalo. To moze Suroi da prica po banketima po Americi i to onima imaju problema da nadju Evropu na mapi. Na Kosovu je bio prisutan i jos uvek je prisutan, jak i agresivan albanski nacionalizam koji bi tezio stvaranju albanske etnicke drzave na Kosovu i da je predsednik Srbije bila Majka Tereza a ne Milosevic. Ili sta reci za taj cinizam da eto i ratni zlocinac Taci ima "pravo" da prisustvuje inaguraciji Patrijarha i kako bi to doprinelo "pomirenju"?! A tek onaj deo sa severnim Kiprom i Kiprom? Suroi se ponasa kao da je ta njegova "drzava kosova" ne znam kako suverena i nezavisna drzava koja ima problem sa "nevaljalom manjinom" koju ce oni nauciti sta je red, samo daleko je "drzava kosova" od statusa suverene drzave i daleko je "drzava kosova" od toga da sever Kosova tretira kao "unutrasnje pitanje". Sve ovo iz ovog intervjua je zaista prizemno za nekoga ko je navodno onaj bolji deo albanske politicke scene na Kosovu.

s.e.

pre 13 godina

Neka nam dezurni albanski komentatori nabroje koje su to dzamije bile porusene, tacan broj, da li su bile pod zastitom UNESCO-a, koliko su bile stare itd. Pausalne price tipa: " vi ste vise dzamija porusili", "mi smo potomci ilira", "mi smo zrtve milosevica", "kosovo je milosevic izgubio", "albanci su najbolji i napametniji i najzrtve", "pregovori ce se voditi o onome sta mi zelimo"... tesko da ce ikoga impresionairati. Mozda to jos pali kod nekoga ko se informise iz albanskih mitoloskih fantaziranja ali ostali, tesko da ce biti impresionirani.

aleksa

pre 13 godina

A otkud dzamije na Kosovu? To neki prijateljski nastrojeni ljudi sagradili?

Pre ce biti okupator, posto je izvrsio invaziju, zlocine i genocid nad lokalnim hriscanskim stanovnistvom (ne samo nad Srbima).

Crkve i hriscanstvo su tu bili pre Srba i Kosovske bitke, bar 200 godina, jer su Srbi tu od 5-6 veka. Zar ne bese rimski imperator koji je uspostavio hriscanstvo u imperiji?

Znaci - summa summarum:

crkve 1697 godina (od Milanskog Edikta).

Dzamije 500-621 godina, posle krvave invazije i genocida nad hriscanima.

Jel' vam jos nije jasno u cemu je problem? Pravite se ludi, kao i obicno. Ceo hriscanski svet se promenio, vecinski, a islamizam je ostao isti i posle svih ovih dana. Uvek je hteo tudje, i vise nego sto mu je potrebno.

Tu vam je problem, komsije.

SUZIVOT

pre 13 godina

Ne treba da se govori sa emocijama nego sa argumentima.Ko je za bolji zivot Srba i Albanaca neka digne ruku a ko je protiv neka ide sa ovih prostora.

svi (ni)su isti

pre 13 godina

Marketinski trik za svetske medije - "Evo, Albanci i Srbi zajedno prisustvuju ustolicenju, ..., bla, bla,... u duhu kompromisne rezolucije itd." a sve se svodi na to da Srbija kao priznaje nezavisnost Kosova i njegove organe vlasti. Moram da priznam da NE ZNAM TACNO koliko je zapaljeno / sruseno dzamija a koliko crkava ali ZNAM da se Albanci ponose cinjenicom da se protiv Srbije bore 100-tinak godina. Razumeo bih ja to da nisu imali nikakvu drzavu, ali imali su i cak su iz nje bezali na Kosovo, u tu "zlu Srbiju". Ekstremno je ruzno, sto Albanci uvek i svuda sebe pretstavljaju kao zrtve, cak i u slucaju Juzne Srbije prema Kosovu, gde nikad nisu trazili da i oni IZGUBE sve ono sto su izgubili Srbi sa Kosova, ali su se mnogo puta javili sa zeljom da i oni DOBIJU sve ono sto ce Srbi na Kosovu teoriski dobiti. Suroi je bio iskren bar u jednoj stvari - istina je, da izmedju Srbije i ilegalnih organa vlasti na Kosovu tzv. nezavisnog Kosova postoje iskljucivo POLITICKI problemi sa statusom na celu, sve ostalo je luk i voda, a cela EU, SAD, NATO i delimicno UN trube kao nenormalni o "tehnickim pitanjima". Nesto ne vidim da SAD razgovara o tehnickim pitanjima sa Al Kaidom i Talibanima!

Na toj teritoriji smo ziveli i jedni i drugi stalno i totalno je glupo da bilo koja strana onoj drugoj negira pravo na boravak na njoj. Zato smo bili i spremni i jos uvek smo da Albanci tamo dobiju maksimum autonomije ali teritorija ne dolazi u obzir, isto onako kao sto mi ne trazimo ni pedalj Albanije. Ko to shvata - OK, ko ne, nema mu pomoci.

mita sajba

pre 13 godina

- "Veton Suroi je severno Kosovo, na kom je nastanjeno pretežno srpsko stanovništvo, definisao kao problem Kosova "kao što je i severni Kipar problem Kipra"."
- Jugozapadna Srbija, AP KiM, na kom je nastanjeno pretežno Albansko stanovnistvo, definitivno je problem Srbije, "kao što je i severni Kipar problem Kipra".

Branko

pre 13 godina

"Pa to ne dozvolava SPC! Vlada Kosove mora da bezbedi ustolicenje, ali ne sme da dodje u svadbu:))"
U svim izveštajima se piše da je na Kosovu bezbedno a sa druge strane mora da se obezbedi ustoličenje. Nije mi jasno šta je istina.

Nenad-EU

pre 13 godina

Istorija ce pokazati da je stvaranje DRUGE drzave Albanskog naroda u Evropi velika greska. Ono sto nije poslo za ruku Hrvatima i Srbima (stvaranje velike drzave), ranije Nemcima i Austrougarima, u 21. veku uspelo je Albancima uz podrsku celog NATO saveza. Koliko god zvucalo pateticno u narednih 10 godina mogu da se otvore i drugi problemi u Evropi. Nece mir u svetu stupiti na snagu tako sto ce Srbija da prizna Kosovo. Ima jos puno zarista. Velika je steta sto se posle pola veka od WWII, mirnog zivota i napretka opet radja fasizam i teritorijalne pretenzije u Evropi. Dokle vise???

bob.e.lee

pre 13 godina

Voleo bih da se nasi sugradjani albanske nacionalnosti usklade. Sejdiu je rekao da su decenijama planirali da se oslobede od vlasti Srbije, Suroi kaze da je to problem nastao pod Milosevicem. Sta je od ovoga tacno?
Milosevic je lose rukovodio problemom svakako, ali ko zna sta bi bilo da 80ih niste trazili "Kosovo republjik".

Kokurayko

pre 13 godina

"Problem Kosova se mogao rešiti 6. oktobra, jer je to proizvod nekadašnjeg predsednika Srbije Slobodana Miloševića"
Tačno tako da se 5.Oktobra, raskrstilo sa mnogim stvarima ne bi smo imali ovoliko problema, revolucija nije završena do kraja, niti će ikada i biti,posledice ćemo osećati dok smo živi.Danas nam samo preostaje, da se uhvatimo za uši i da igramo i mi Srbi i vi Albanci i tako u nedogled.

Napred....ne nazad

pre 13 godina

Ja ne znam sta je sa vama ljudima iz Srbije. Kad kazemo da ne mozete da dodjete I da postavimo zabrane, onda jurite i kazete "kako to", "to je nasa zemlja" ono ovo. Kad kazemo ok, moze, sve ce da bude dobro, stavise mi jos hocemo da budemo zajedno i da prisustvujemo ceremoniju radi pomirenja, vi opet "kako to", “ne moze” "oni su kriminalci" ono ovo. Bog nece da vas razume. Ako je Thaqi kriminel kako vi kazite, ipak to jest nas premijer, ljudi su ga izabrali, bas kao vaseg, Kostunicu, Dacica, Milosevica itd......I vas ministar policije je "sin” onoga, pa jos ste izabrali za najevropljanina :).
Samo mislim da ako pocnemo da uvek da se uhvatimo za nesto uvek cemo da nadjemo nesto, ali ako hocemo da idemo napred onda hajde da zaboravimo to i idemo napred, ako ne onda nema probelma, zivecemo ovako, vec smo se navikli, zar ne?

Bledi

pre 13 godina

Samo da podsetim neke komentatore koji se vrlo dobro secaju paljenja spskih crkava a imaju medicinsko zabrinjujuce pamcenje kada je u pitanju unistavanje albanskih dzamija. Da ih podsetim: mnogo, mnoooogo vise je dzamija poruseno na Kosovu nego crkava. I mi vas poznajemo dobro.

mex

pre 13 godina

Slazem se sa Suroijem, prisustvo ratnog zlocinca Tacija bi zaista mnogo doprinelo "pomirenju", kao i ovo unistavanje srpskih telefonskih instalacija ili opstrukcija povratka prognanih... sve to nevidjeno doprinosi pomirenju. Kao revans, Srbija bi trebala da na pregovore ili na neku inaguraciju koju bi organizovali Albanci da posalje nekog od policijskih ili vojnih generala ili politicara koji su bili direktno ukljuceni u dogadjaje na Kosovu - verovatno bi i Albanci to shvatili kao doprinos "pomirenju", zar ne?

Prota Mateja

pre 13 godina

Ovi Albanci bas resili da se pozovu sami pa to ti je. A najvise ih tisti sto ce svet da pita a otkud to da ce se srpski patrijarh ustoliciti na Kasovu u Peckoj Patrijarsiji kad Albanci sve vreme pricaju kako je Kosovo albansko a ne srpsko. A i Suroi bi trebao da objasni kojim putem su se Srbi na Kosovu odrekli srpskog drzavljanstva pa ih on sad naziva kosovskim Srbima. A i da su oni stvarno gradjani Kosova a nisu jer im je to na silu nametnuto ( sto je mngo gore nego sto je Milosevic menjao Ustav KiM) bio bi valjda red da predstavnici "kosovskih Srba" prisustvuju ustolicenju svog duhovnog vodje a ne neki albanski politicari koji uz to amninuju otimanje srpske kuluturne bastine.

ajd' sad sa minusima

pre 13 godina

Mnogo puta sam ovde procitao komentare u stilu "sta ce Srbiji 3 miliona Albanaca i da im Albanac npr. bude predsednik i sl."... Ja ne bih apsolutno imao nikakvih problema da neko inteligentan i sirokih pogleda kao gospodin Suroi bude predsednik Srbije, siguran sam da bi radio u interesu svih gradjana.

Mira

pre 13 godina

Mislim da bi to išlo u duhu pomirenja“, kaže Suroi.
Kosovo: Srbi drugi dan bez telefona

Toliko o iskrenim namerama i željama onih kojima bi prisustvo svečanosti poslužilo samo kao "argument" da čak i SPC priznaje legitimnost tzv. RKosovo,

Dejan

pre 13 godina

Jes vala. Prvo organizovali paljenje Crkava po Kosmetu, a sad 'oce pravo na ustolicenje partijarha. Mislim nema potrebe da izigravaju finocu pred kamerama, znamo se vrlo dobro.

Darko

pre 13 godina

A stvarno sta ce im telohranitelji, pa Kosovo je jedna tako mirna i divna zemlja, puna mira i tolerancije !
A i kako pored tolikih telohranitelja covek na miro da napravi neki incident !
Stvarno nije lepo od strane SPC da nema poverenja u Tacijevu iskrenost !

Sava Drugi

pre 13 godina

Veton, ja te izuzetno poštujem, pošto mislim da si, smatram da si neko ko ume da misli svojom glavom, ali ovde mi se čini da si omašio.

Prosto, ova ekipa nema šta da traži na ustoličenju patrijarha.

ajd' sad sa minusima

pre 13 godina

Mnogo puta sam ovde procitao komentare u stilu "sta ce Srbiji 3 miliona Albanaca i da im Albanac npr. bude predsednik i sl."... Ja ne bih apsolutno imao nikakvih problema da neko inteligentan i sirokih pogleda kao gospodin Suroi bude predsednik Srbije, siguran sam da bi radio u interesu svih gradjana.

Dejan

pre 13 godina

Jes vala. Prvo organizovali paljenje Crkava po Kosmetu, a sad 'oce pravo na ustolicenje partijarha. Mislim nema potrebe da izigravaju finocu pred kamerama, znamo se vrlo dobro.

Bledi

pre 13 godina

Samo da podsetim neke komentatore koji se vrlo dobro secaju paljenja spskih crkava a imaju medicinsko zabrinjujuce pamcenje kada je u pitanju unistavanje albanskih dzamija. Da ih podsetim: mnogo, mnoooogo vise je dzamija poruseno na Kosovu nego crkava. I mi vas poznajemo dobro.

Napred....ne nazad

pre 13 godina

Ja ne znam sta je sa vama ljudima iz Srbije. Kad kazemo da ne mozete da dodjete I da postavimo zabrane, onda jurite i kazete "kako to", "to je nasa zemlja" ono ovo. Kad kazemo ok, moze, sve ce da bude dobro, stavise mi jos hocemo da budemo zajedno i da prisustvujemo ceremoniju radi pomirenja, vi opet "kako to", “ne moze” "oni su kriminalci" ono ovo. Bog nece da vas razume. Ako je Thaqi kriminel kako vi kazite, ipak to jest nas premijer, ljudi su ga izabrali, bas kao vaseg, Kostunicu, Dacica, Milosevica itd......I vas ministar policije je "sin” onoga, pa jos ste izabrali za najevropljanina :).
Samo mislim da ako pocnemo da uvek da se uhvatimo za nesto uvek cemo da nadjemo nesto, ali ako hocemo da idemo napred onda hajde da zaboravimo to i idemo napred, ako ne onda nema probelma, zivecemo ovako, vec smo se navikli, zar ne?

Sava Drugi

pre 13 godina

Veton, ja te izuzetno poštujem, pošto mislim da si, smatram da si neko ko ume da misli svojom glavom, ali ovde mi se čini da si omašio.

Prosto, ova ekipa nema šta da traži na ustoličenju patrijarha.

mex

pre 13 godina

Slazem se sa Suroijem, prisustvo ratnog zlocinca Tacija bi zaista mnogo doprinelo "pomirenju", kao i ovo unistavanje srpskih telefonskih instalacija ili opstrukcija povratka prognanih... sve to nevidjeno doprinosi pomirenju. Kao revans, Srbija bi trebala da na pregovore ili na neku inaguraciju koju bi organizovali Albanci da posalje nekog od policijskih ili vojnih generala ili politicara koji su bili direktno ukljuceni u dogadjaje na Kosovu - verovatno bi i Albanci to shvatili kao doprinos "pomirenju", zar ne?

Mira

pre 13 godina

Mislim da bi to išlo u duhu pomirenja“, kaže Suroi.
Kosovo: Srbi drugi dan bez telefona

Toliko o iskrenim namerama i željama onih kojima bi prisustvo svečanosti poslužilo samo kao "argument" da čak i SPC priznaje legitimnost tzv. RKosovo,

Darko

pre 13 godina

A stvarno sta ce im telohranitelji, pa Kosovo je jedna tako mirna i divna zemlja, puna mira i tolerancije !
A i kako pored tolikih telohranitelja covek na miro da napravi neki incident !
Stvarno nije lepo od strane SPC da nema poverenja u Tacijevu iskrenost !

Prota Mateja

pre 13 godina

Ovi Albanci bas resili da se pozovu sami pa to ti je. A najvise ih tisti sto ce svet da pita a otkud to da ce se srpski patrijarh ustoliciti na Kasovu u Peckoj Patrijarsiji kad Albanci sve vreme pricaju kako je Kosovo albansko a ne srpsko. A i Suroi bi trebao da objasni kojim putem su se Srbi na Kosovu odrekli srpskog drzavljanstva pa ih on sad naziva kosovskim Srbima. A i da su oni stvarno gradjani Kosova a nisu jer im je to na silu nametnuto ( sto je mngo gore nego sto je Milosevic menjao Ustav KiM) bio bi valjda red da predstavnici "kosovskih Srba" prisustvuju ustolicenju svog duhovnog vodje a ne neki albanski politicari koji uz to amninuju otimanje srpske kuluturne bastine.

SUZIVOT

pre 13 godina

Ne treba da se govori sa emocijama nego sa argumentima.Ko je za bolji zivot Srba i Albanaca neka digne ruku a ko je protiv neka ide sa ovih prostora.

bob.e.lee

pre 13 godina

Voleo bih da se nasi sugradjani albanske nacionalnosti usklade. Sejdiu je rekao da su decenijama planirali da se oslobede od vlasti Srbije, Suroi kaze da je to problem nastao pod Milosevicem. Sta je od ovoga tacno?
Milosevic je lose rukovodio problemom svakako, ali ko zna sta bi bilo da 80ih niste trazili "Kosovo republjik".

svi (ni)su isti

pre 13 godina

Marketinski trik za svetske medije - "Evo, Albanci i Srbi zajedno prisustvuju ustolicenju, ..., bla, bla,... u duhu kompromisne rezolucije itd." a sve se svodi na to da Srbija kao priznaje nezavisnost Kosova i njegove organe vlasti. Moram da priznam da NE ZNAM TACNO koliko je zapaljeno / sruseno dzamija a koliko crkava ali ZNAM da se Albanci ponose cinjenicom da se protiv Srbije bore 100-tinak godina. Razumeo bih ja to da nisu imali nikakvu drzavu, ali imali su i cak su iz nje bezali na Kosovo, u tu "zlu Srbiju". Ekstremno je ruzno, sto Albanci uvek i svuda sebe pretstavljaju kao zrtve, cak i u slucaju Juzne Srbije prema Kosovu, gde nikad nisu trazili da i oni IZGUBE sve ono sto su izgubili Srbi sa Kosova, ali su se mnogo puta javili sa zeljom da i oni DOBIJU sve ono sto ce Srbi na Kosovu teoriski dobiti. Suroi je bio iskren bar u jednoj stvari - istina je, da izmedju Srbije i ilegalnih organa vlasti na Kosovu tzv. nezavisnog Kosova postoje iskljucivo POLITICKI problemi sa statusom na celu, sve ostalo je luk i voda, a cela EU, SAD, NATO i delimicno UN trube kao nenormalni o "tehnickim pitanjima". Nesto ne vidim da SAD razgovara o tehnickim pitanjima sa Al Kaidom i Talibanima!

Na toj teritoriji smo ziveli i jedni i drugi stalno i totalno je glupo da bilo koja strana onoj drugoj negira pravo na boravak na njoj. Zato smo bili i spremni i jos uvek smo da Albanci tamo dobiju maksimum autonomije ali teritorija ne dolazi u obzir, isto onako kao sto mi ne trazimo ni pedalj Albanije. Ko to shvata - OK, ko ne, nema mu pomoci.

Nenad-EU

pre 13 godina

Istorija ce pokazati da je stvaranje DRUGE drzave Albanskog naroda u Evropi velika greska. Ono sto nije poslo za ruku Hrvatima i Srbima (stvaranje velike drzave), ranije Nemcima i Austrougarima, u 21. veku uspelo je Albancima uz podrsku celog NATO saveza. Koliko god zvucalo pateticno u narednih 10 godina mogu da se otvore i drugi problemi u Evropi. Nece mir u svetu stupiti na snagu tako sto ce Srbija da prizna Kosovo. Ima jos puno zarista. Velika je steta sto se posle pola veka od WWII, mirnog zivota i napretka opet radja fasizam i teritorijalne pretenzije u Evropi. Dokle vise???

mita sajba

pre 13 godina

- "Veton Suroi je severno Kosovo, na kom je nastanjeno pretežno srpsko stanovništvo, definisao kao problem Kosova "kao što je i severni Kipar problem Kipra"."
- Jugozapadna Srbija, AP KiM, na kom je nastanjeno pretežno Albansko stanovnistvo, definitivno je problem Srbije, "kao što je i severni Kipar problem Kipra".

Branko

pre 13 godina

"Pa to ne dozvolava SPC! Vlada Kosove mora da bezbedi ustolicenje, ali ne sme da dodje u svadbu:))"
U svim izveštajima se piše da je na Kosovu bezbedno a sa druge strane mora da se obezbedi ustoličenje. Nije mi jasno šta je istina.

aleksa

pre 13 godina

A otkud dzamije na Kosovu? To neki prijateljski nastrojeni ljudi sagradili?

Pre ce biti okupator, posto je izvrsio invaziju, zlocine i genocid nad lokalnim hriscanskim stanovnistvom (ne samo nad Srbima).

Crkve i hriscanstvo su tu bili pre Srba i Kosovske bitke, bar 200 godina, jer su Srbi tu od 5-6 veka. Zar ne bese rimski imperator koji je uspostavio hriscanstvo u imperiji?

Znaci - summa summarum:

crkve 1697 godina (od Milanskog Edikta).

Dzamije 500-621 godina, posle krvave invazije i genocida nad hriscanima.

Jel' vam jos nije jasno u cemu je problem? Pravite se ludi, kao i obicno. Ceo hriscanski svet se promenio, vecinski, a islamizam je ostao isti i posle svih ovih dana. Uvek je hteo tudje, i vise nego sto mu je potrebno.

Tu vam je problem, komsije.

Kokurayko

pre 13 godina

"Problem Kosova se mogao rešiti 6. oktobra, jer je to proizvod nekadašnjeg predsednika Srbije Slobodana Miloševića"
Tačno tako da se 5.Oktobra, raskrstilo sa mnogim stvarima ne bi smo imali ovoliko problema, revolucija nije završena do kraja, niti će ikada i biti,posledice ćemo osećati dok smo živi.Danas nam samo preostaje, da se uhvatimo za uši i da igramo i mi Srbi i vi Albanci i tako u nedogled.

s.e.

pre 13 godina

Neka nam dezurni albanski komentatori nabroje koje su to dzamije bile porusene, tacan broj, da li su bile pod zastitom UNESCO-a, koliko su bile stare itd. Pausalne price tipa: " vi ste vise dzamija porusili", "mi smo potomci ilira", "mi smo zrtve milosevica", "kosovo je milosevic izgubio", "albanci su najbolji i napametniji i najzrtve", "pregovori ce se voditi o onome sta mi zelimo"... tesko da ce ikoga impresionairati. Mozda to jos pali kod nekoga ko se informise iz albanskih mitoloskih fantaziranja ali ostali, tesko da ce biti impresionirani.

ako je to buducnost Kosova onda...

pre 13 godina

Mnogo su providne ove price Suroia kako je "drzava kosova" nastala zbog milosevicevske politike i kako je milosevicevska politika jedini uzrok svega sto se desavalo. To moze Suroi da prica po banketima po Americi i to onima imaju problema da nadju Evropu na mapi. Na Kosovu je bio prisutan i jos uvek je prisutan, jak i agresivan albanski nacionalizam koji bi tezio stvaranju albanske etnicke drzave na Kosovu i da je predsednik Srbije bila Majka Tereza a ne Milosevic. Ili sta reci za taj cinizam da eto i ratni zlocinac Taci ima "pravo" da prisustvuje inaguraciji Patrijarha i kako bi to doprinelo "pomirenju"?! A tek onaj deo sa severnim Kiprom i Kiprom? Suroi se ponasa kao da je ta njegova "drzava kosova" ne znam kako suverena i nezavisna drzava koja ima problem sa "nevaljalom manjinom" koju ce oni nauciti sta je red, samo daleko je "drzava kosova" od statusa suverene drzave i daleko je "drzava kosova" od toga da sever Kosova tretira kao "unutrasnje pitanje". Sve ovo iz ovog intervjua je zaista prizemno za nekoga ko je navodno onaj bolji deo albanske politicke scene na Kosovu.

želim mir i siguran život

pre 13 godina

Dajte jednom šansu svima koji žele i mogu da žive zajedno!

Takvih je mnogo više ali od ratobornih i osvetoljubivih ne mogu doći do izražaja.

Ne mora se niko voleti ali može biti međusobnog
poštovanja.

SVI ljudi,ma ko da su,imaju pravo na siguran život,na srećnu porodicu,na obezbeđen posao,pa i na telefon...mada je ovo sa telefonom čisto ekonomski interes.

Okrenite svi leđa onima koji su ratovali,zavađali,
podgrevali mržnju,jer to su radili samo da bi se oni lično obogatili i ni zbog čega drugog.

Dajte više jednom šansu miru i dogovoru u regionu a prosperitet će vremenom doći i sam.

Dar_dan

pre 13 godina

Meni g.Suroi nikako ne prilici na nekog pametnog politicara niti umerenog i balansiranog u pogledu nacional i nacionalizma ..... On hoce nekim svojim pogledom i idejama pogotovo izjavama da se odvoji od prosecne momentalne politike u regipnu kao na Kosovu tako i sire ali ako se napravi jedna zaista duboka analiza svega sta on to zapoveda ispada da nema balansiranu ali unapred odredjenu zdravu osnovnu liniju jasne politike.Nije da se problem Kosova izrazava za vreme Milosevica vec jos pre 100 godina i to ne stime sto se na neki nacin polupravno Srbska vlast povratila Kosovo vec ponajvise i odlucujuce uzrok lezi na tome da su Srpske vlasti arogantski i krvolocno ponasali prema stanovnicima Albanaca sa Kosova koja je trajala skoro neprekidno sve do 1974 ali potom opet se ista agresivna politika Srba uspostavila sa oduzimanjem autonomnosti Kosova (u srzi a ne ko sminkana automnost koja je jos postojala) i napokon neizdrzlivost pod takvim varvarskim rezimom poceo rat u kome se jos jednom odrazavalo surovost rezima nad Albancima.Samo kada bi svi politicari ko Albanaca tako i kod Srba ovako i ovim redosledom svacali razvoj dogadjaja zadnjih 100 godina e samo bih tada stvarno moglo reci da postoje cvrste osnove za sporazum i to pravedni i prihvatlivo resenije za obe strane. Na zalost to nije slucaj pogotovo izrazito na strani Srpskih politicara pa zato i razgovore i odluke pa cak i zaklucke bit ce nedovolno ispravni i ostavice prostora za resavanje problema "sdemokratskim pregovorima do nametnutog ishoda "kao rezultat nemogucnosti iskrenog dogovora.Ja bih licno voleo da se sada jednom zauvjek sporazumemo iako bi to za mene ko Albanca doveo do neke poprilicne gublenje neke "gospodarstva" ali bi taj kompromis bio realan i legalan, za takav dogovor i sporazum tezina ogromna lezi na politicare Srbije i Srpskog naroda bez kojeg iskrenog angazmana nece moci nikako dovesti do stvarnog istrajnog sporazuma medju Albanaca i Srba.Takav politicar stim manirima nema medju Srbima bar ne takvog koga bi podrzavala vecina Srba a zatim kod Albanaca koji ce uvjek da se opravdaju za ne kooperativnost Srpske strane i zato maximalnost je prinudno zlo.

BB

pre 13 godina

Meni su kosovski Albanci fenomen nad fenomenima. SrBski "rezim" ih je "krvolocno ugnjetavao", "gazio", "krsio sva moguca prava" i to unazad ko zna koliko stotina godina a oni, uprkos svemu tome ostaju na Kosovu i postaju vecina od 95% a cak se i njihovi sunarodnici iz Albanije preseljavaju na Kosovu iako ih je tu cekao "krvolocni" srpski "rezim". Pa ako Albanci ne zasluzuju Nobelovu nagradu, ja ne znam ko zasluzuje. Mislim da vise zasluzuju tu Nobelovu nagradu i od Baraka Obame koji se bas naradio da je dobije. Iako ni Srbi nisu manji fenomen, jer uprkos tome sto "ugnjetavaju", "gospodare" i imaju "privilegije" oni ipak napustaju Kosovo i sele se negde gde ne mogu ni da gospodare ni da ugnjetavaju. Neverovatno.

Bledi

pre 13 godina

Samo da podsetim neke komentatore koji se vrlo dobro secaju paljenja spskih crkava a imaju medicinsko zabrinjujuce pamcenje kada je u pitanju unistavanje albanskih dzamija. Da ih podsetim: mnogo, mnoooogo vise je dzamija poruseno na Kosovu nego crkava. I mi vas poznajemo dobro.

Napred....ne nazad

pre 13 godina

Ja ne znam sta je sa vama ljudima iz Srbije. Kad kazemo da ne mozete da dodjete I da postavimo zabrane, onda jurite i kazete "kako to", "to je nasa zemlja" ono ovo. Kad kazemo ok, moze, sve ce da bude dobro, stavise mi jos hocemo da budemo zajedno i da prisustvujemo ceremoniju radi pomirenja, vi opet "kako to", “ne moze” "oni su kriminalci" ono ovo. Bog nece da vas razume. Ako je Thaqi kriminel kako vi kazite, ipak to jest nas premijer, ljudi su ga izabrali, bas kao vaseg, Kostunicu, Dacica, Milosevica itd......I vas ministar policije je "sin” onoga, pa jos ste izabrali za najevropljanina :).
Samo mislim da ako pocnemo da uvek da se uhvatimo za nesto uvek cemo da nadjemo nesto, ali ako hocemo da idemo napred onda hajde da zaboravimo to i idemo napred, ako ne onda nema probelma, zivecemo ovako, vec smo se navikli, zar ne?

ajd' sad sa minusima

pre 13 godina

Mnogo puta sam ovde procitao komentare u stilu "sta ce Srbiji 3 miliona Albanaca i da im Albanac npr. bude predsednik i sl."... Ja ne bih apsolutno imao nikakvih problema da neko inteligentan i sirokih pogleda kao gospodin Suroi bude predsednik Srbije, siguran sam da bi radio u interesu svih gradjana.

Dejan

pre 13 godina

Jes vala. Prvo organizovali paljenje Crkava po Kosmetu, a sad 'oce pravo na ustolicenje partijarha. Mislim nema potrebe da izigravaju finocu pred kamerama, znamo se vrlo dobro.

mex

pre 13 godina

Slazem se sa Suroijem, prisustvo ratnog zlocinca Tacija bi zaista mnogo doprinelo "pomirenju", kao i ovo unistavanje srpskih telefonskih instalacija ili opstrukcija povratka prognanih... sve to nevidjeno doprinosi pomirenju. Kao revans, Srbija bi trebala da na pregovore ili na neku inaguraciju koju bi organizovali Albanci da posalje nekog od policijskih ili vojnih generala ili politicara koji su bili direktno ukljuceni u dogadjaje na Kosovu - verovatno bi i Albanci to shvatili kao doprinos "pomirenju", zar ne?

Sava Drugi

pre 13 godina

Veton, ja te izuzetno poštujem, pošto mislim da si, smatram da si neko ko ume da misli svojom glavom, ali ovde mi se čini da si omašio.

Prosto, ova ekipa nema šta da traži na ustoličenju patrijarha.

svi (ni)su isti

pre 13 godina

Marketinski trik za svetske medije - "Evo, Albanci i Srbi zajedno prisustvuju ustolicenju, ..., bla, bla,... u duhu kompromisne rezolucije itd." a sve se svodi na to da Srbija kao priznaje nezavisnost Kosova i njegove organe vlasti. Moram da priznam da NE ZNAM TACNO koliko je zapaljeno / sruseno dzamija a koliko crkava ali ZNAM da se Albanci ponose cinjenicom da se protiv Srbije bore 100-tinak godina. Razumeo bih ja to da nisu imali nikakvu drzavu, ali imali su i cak su iz nje bezali na Kosovo, u tu "zlu Srbiju". Ekstremno je ruzno, sto Albanci uvek i svuda sebe pretstavljaju kao zrtve, cak i u slucaju Juzne Srbije prema Kosovu, gde nikad nisu trazili da i oni IZGUBE sve ono sto su izgubili Srbi sa Kosova, ali su se mnogo puta javili sa zeljom da i oni DOBIJU sve ono sto ce Srbi na Kosovu teoriski dobiti. Suroi je bio iskren bar u jednoj stvari - istina je, da izmedju Srbije i ilegalnih organa vlasti na Kosovu tzv. nezavisnog Kosova postoje iskljucivo POLITICKI problemi sa statusom na celu, sve ostalo je luk i voda, a cela EU, SAD, NATO i delimicno UN trube kao nenormalni o "tehnickim pitanjima". Nesto ne vidim da SAD razgovara o tehnickim pitanjima sa Al Kaidom i Talibanima!

Na toj teritoriji smo ziveli i jedni i drugi stalno i totalno je glupo da bilo koja strana onoj drugoj negira pravo na boravak na njoj. Zato smo bili i spremni i jos uvek smo da Albanci tamo dobiju maksimum autonomije ali teritorija ne dolazi u obzir, isto onako kao sto mi ne trazimo ni pedalj Albanije. Ko to shvata - OK, ko ne, nema mu pomoci.

Prota Mateja

pre 13 godina

Ovi Albanci bas resili da se pozovu sami pa to ti je. A najvise ih tisti sto ce svet da pita a otkud to da ce se srpski patrijarh ustoliciti na Kasovu u Peckoj Patrijarsiji kad Albanci sve vreme pricaju kako je Kosovo albansko a ne srpsko. A i Suroi bi trebao da objasni kojim putem su se Srbi na Kosovu odrekli srpskog drzavljanstva pa ih on sad naziva kosovskim Srbima. A i da su oni stvarno gradjani Kosova a nisu jer im je to na silu nametnuto ( sto je mngo gore nego sto je Milosevic menjao Ustav KiM) bio bi valjda red da predstavnici "kosovskih Srba" prisustvuju ustolicenju svog duhovnog vodje a ne neki albanski politicari koji uz to amninuju otimanje srpske kuluturne bastine.

Mira

pre 13 godina

Mislim da bi to išlo u duhu pomirenja“, kaže Suroi.
Kosovo: Srbi drugi dan bez telefona

Toliko o iskrenim namerama i željama onih kojima bi prisustvo svečanosti poslužilo samo kao "argument" da čak i SPC priznaje legitimnost tzv. RKosovo,

Nenad-EU

pre 13 godina

Istorija ce pokazati da je stvaranje DRUGE drzave Albanskog naroda u Evropi velika greska. Ono sto nije poslo za ruku Hrvatima i Srbima (stvaranje velike drzave), ranije Nemcima i Austrougarima, u 21. veku uspelo je Albancima uz podrsku celog NATO saveza. Koliko god zvucalo pateticno u narednih 10 godina mogu da se otvore i drugi problemi u Evropi. Nece mir u svetu stupiti na snagu tako sto ce Srbija da prizna Kosovo. Ima jos puno zarista. Velika je steta sto se posle pola veka od WWII, mirnog zivota i napretka opet radja fasizam i teritorijalne pretenzije u Evropi. Dokle vise???

mita sajba

pre 13 godina

- "Veton Suroi je severno Kosovo, na kom je nastanjeno pretežno srpsko stanovništvo, definisao kao problem Kosova "kao što je i severni Kipar problem Kipra"."
- Jugozapadna Srbija, AP KiM, na kom je nastanjeno pretežno Albansko stanovnistvo, definitivno je problem Srbije, "kao što je i severni Kipar problem Kipra".

Darko

pre 13 godina

A stvarno sta ce im telohranitelji, pa Kosovo je jedna tako mirna i divna zemlja, puna mira i tolerancije !
A i kako pored tolikih telohranitelja covek na miro da napravi neki incident !
Stvarno nije lepo od strane SPC da nema poverenja u Tacijevu iskrenost !

bob.e.lee

pre 13 godina

Voleo bih da se nasi sugradjani albanske nacionalnosti usklade. Sejdiu je rekao da su decenijama planirali da se oslobede od vlasti Srbije, Suroi kaze da je to problem nastao pod Milosevicem. Sta je od ovoga tacno?
Milosevic je lose rukovodio problemom svakako, ali ko zna sta bi bilo da 80ih niste trazili "Kosovo republjik".

aleksa

pre 13 godina

A otkud dzamije na Kosovu? To neki prijateljski nastrojeni ljudi sagradili?

Pre ce biti okupator, posto je izvrsio invaziju, zlocine i genocid nad lokalnim hriscanskim stanovnistvom (ne samo nad Srbima).

Crkve i hriscanstvo su tu bili pre Srba i Kosovske bitke, bar 200 godina, jer su Srbi tu od 5-6 veka. Zar ne bese rimski imperator koji je uspostavio hriscanstvo u imperiji?

Znaci - summa summarum:

crkve 1697 godina (od Milanskog Edikta).

Dzamije 500-621 godina, posle krvave invazije i genocida nad hriscanima.

Jel' vam jos nije jasno u cemu je problem? Pravite se ludi, kao i obicno. Ceo hriscanski svet se promenio, vecinski, a islamizam je ostao isti i posle svih ovih dana. Uvek je hteo tudje, i vise nego sto mu je potrebno.

Tu vam je problem, komsije.

s.e.

pre 13 godina

Neka nam dezurni albanski komentatori nabroje koje su to dzamije bile porusene, tacan broj, da li su bile pod zastitom UNESCO-a, koliko su bile stare itd. Pausalne price tipa: " vi ste vise dzamija porusili", "mi smo potomci ilira", "mi smo zrtve milosevica", "kosovo je milosevic izgubio", "albanci su najbolji i napametniji i najzrtve", "pregovori ce se voditi o onome sta mi zelimo"... tesko da ce ikoga impresionairati. Mozda to jos pali kod nekoga ko se informise iz albanskih mitoloskih fantaziranja ali ostali, tesko da ce biti impresionirani.

ako je to buducnost Kosova onda...

pre 13 godina

Mnogo su providne ove price Suroia kako je "drzava kosova" nastala zbog milosevicevske politike i kako je milosevicevska politika jedini uzrok svega sto se desavalo. To moze Suroi da prica po banketima po Americi i to onima imaju problema da nadju Evropu na mapi. Na Kosovu je bio prisutan i jos uvek je prisutan, jak i agresivan albanski nacionalizam koji bi tezio stvaranju albanske etnicke drzave na Kosovu i da je predsednik Srbije bila Majka Tereza a ne Milosevic. Ili sta reci za taj cinizam da eto i ratni zlocinac Taci ima "pravo" da prisustvuje inaguraciji Patrijarha i kako bi to doprinelo "pomirenju"?! A tek onaj deo sa severnim Kiprom i Kiprom? Suroi se ponasa kao da je ta njegova "drzava kosova" ne znam kako suverena i nezavisna drzava koja ima problem sa "nevaljalom manjinom" koju ce oni nauciti sta je red, samo daleko je "drzava kosova" od statusa suverene drzave i daleko je "drzava kosova" od toga da sever Kosova tretira kao "unutrasnje pitanje". Sve ovo iz ovog intervjua je zaista prizemno za nekoga ko je navodno onaj bolji deo albanske politicke scene na Kosovu.

Branko

pre 13 godina

"Pa to ne dozvolava SPC! Vlada Kosove mora da bezbedi ustolicenje, ali ne sme da dodje u svadbu:))"
U svim izveštajima se piše da je na Kosovu bezbedno a sa druge strane mora da se obezbedi ustoličenje. Nije mi jasno šta je istina.

Kokurayko

pre 13 godina

"Problem Kosova se mogao rešiti 6. oktobra, jer je to proizvod nekadašnjeg predsednika Srbije Slobodana Miloševića"
Tačno tako da se 5.Oktobra, raskrstilo sa mnogim stvarima ne bi smo imali ovoliko problema, revolucija nije završena do kraja, niti će ikada i biti,posledice ćemo osećati dok smo živi.Danas nam samo preostaje, da se uhvatimo za uši i da igramo i mi Srbi i vi Albanci i tako u nedogled.

SUZIVOT

pre 13 godina

Ne treba da se govori sa emocijama nego sa argumentima.Ko je za bolji zivot Srba i Albanaca neka digne ruku a ko je protiv neka ide sa ovih prostora.

Dar_dan

pre 13 godina

Meni g.Suroi nikako ne prilici na nekog pametnog politicara niti umerenog i balansiranog u pogledu nacional i nacionalizma ..... On hoce nekim svojim pogledom i idejama pogotovo izjavama da se odvoji od prosecne momentalne politike u regipnu kao na Kosovu tako i sire ali ako se napravi jedna zaista duboka analiza svega sta on to zapoveda ispada da nema balansiranu ali unapred odredjenu zdravu osnovnu liniju jasne politike.Nije da se problem Kosova izrazava za vreme Milosevica vec jos pre 100 godina i to ne stime sto se na neki nacin polupravno Srbska vlast povratila Kosovo vec ponajvise i odlucujuce uzrok lezi na tome da su Srpske vlasti arogantski i krvolocno ponasali prema stanovnicima Albanaca sa Kosova koja je trajala skoro neprekidno sve do 1974 ali potom opet se ista agresivna politika Srba uspostavila sa oduzimanjem autonomnosti Kosova (u srzi a ne ko sminkana automnost koja je jos postojala) i napokon neizdrzlivost pod takvim varvarskim rezimom poceo rat u kome se jos jednom odrazavalo surovost rezima nad Albancima.Samo kada bi svi politicari ko Albanaca tako i kod Srba ovako i ovim redosledom svacali razvoj dogadjaja zadnjih 100 godina e samo bih tada stvarno moglo reci da postoje cvrste osnove za sporazum i to pravedni i prihvatlivo resenije za obe strane. Na zalost to nije slucaj pogotovo izrazito na strani Srpskih politicara pa zato i razgovore i odluke pa cak i zaklucke bit ce nedovolno ispravni i ostavice prostora za resavanje problema "sdemokratskim pregovorima do nametnutog ishoda "kao rezultat nemogucnosti iskrenog dogovora.Ja bih licno voleo da se sada jednom zauvjek sporazumemo iako bi to za mene ko Albanca doveo do neke poprilicne gublenje neke "gospodarstva" ali bi taj kompromis bio realan i legalan, za takav dogovor i sporazum tezina ogromna lezi na politicare Srbije i Srpskog naroda bez kojeg iskrenog angazmana nece moci nikako dovesti do stvarnog istrajnog sporazuma medju Albanaca i Srba.Takav politicar stim manirima nema medju Srbima bar ne takvog koga bi podrzavala vecina Srba a zatim kod Albanaca koji ce uvjek da se opravdaju za ne kooperativnost Srpske strane i zato maximalnost je prinudno zlo.

želim mir i siguran život

pre 13 godina

Dajte jednom šansu svima koji žele i mogu da žive zajedno!

Takvih je mnogo više ali od ratobornih i osvetoljubivih ne mogu doći do izražaja.

Ne mora se niko voleti ali može biti međusobnog
poštovanja.

SVI ljudi,ma ko da su,imaju pravo na siguran život,na srećnu porodicu,na obezbeđen posao,pa i na telefon...mada je ovo sa telefonom čisto ekonomski interes.

Okrenite svi leđa onima koji su ratovali,zavađali,
podgrevali mržnju,jer to su radili samo da bi se oni lično obogatili i ni zbog čega drugog.

Dajte više jednom šansu miru i dogovoru u regionu a prosperitet će vremenom doći i sam.

BB

pre 13 godina

Meni su kosovski Albanci fenomen nad fenomenima. SrBski "rezim" ih je "krvolocno ugnjetavao", "gazio", "krsio sva moguca prava" i to unazad ko zna koliko stotina godina a oni, uprkos svemu tome ostaju na Kosovu i postaju vecina od 95% a cak se i njihovi sunarodnici iz Albanije preseljavaju na Kosovu iako ih je tu cekao "krvolocni" srpski "rezim". Pa ako Albanci ne zasluzuju Nobelovu nagradu, ja ne znam ko zasluzuje. Mislim da vise zasluzuju tu Nobelovu nagradu i od Baraka Obame koji se bas naradio da je dobije. Iako ni Srbi nisu manji fenomen, jer uprkos tome sto "ugnjetavaju", "gospodare" i imaju "privilegije" oni ipak napustaju Kosovo i sele se negde gde ne mogu ni da gospodare ni da ugnjetavaju. Neverovatno.