Preminula heroina 9. marta 1991.

Preminula Dragana Milojević Srdić, simbol devetomartovskih demonstracija 1991. godine. Njena slika pred vodenim topom obišla svet, pišu "Večernje novosti".

Izvor: B92

Sreda, 15.09.2010.

00:33

Default images

Žena koja je prkosno stala pred policijski vodeni top sa tri podignuta prsta i tako postala simbol narodnog bunta, umrla je 8. septembra u Beogradu.

Hladni mlazevi su već potiskivali na hiljade ljudi, pa čak i demonstrante s motkama. Ona je ostala "jedan na jedan", oči u oči, Dragana sa blindiranim "oklopnjacima". I nije se pomerila, podseća list.

"Vratila sam se kući predveče. Još sam bila mokra. Gledali smo kroz prozor tenkove. Vuk Drašković je bio uhapšen. Nisam tada ni znala da će moja slika da obiđe svet. Da ću postati bezimeni simbol 9. marta", rekla je ona prošle godine za "Novosti".

Kada je predsednik SPO izašao iz zatvora, Draganu su "popeli" na binu na Trgu slobode da se obrati demonstrantima. Smušena i pomalo iznenađena, pokazala je tako kako prkosno izgleda otpor režimu.

Njen saborac iz devetomartovskih demonstracija Vuk Drašković potresen smrću Dragane Srdić za “Novosti” kaže:

"Dragana je bila simbol hrabrosti i slobode. Ona će živeti dok bude živelo sećanje Srbije na 9. mart 1991. godine. Ali, demokratska Srbija ogrešila se o nju, i ne samo o nju", kaže Drašković.

Dragana će biti sahranjena u sredu u 12 časova na Novom groblju u Beogradu. Iza nje su ostali sinovi Vladan i Aleksandar, te unuka Sofija, koji žive u Sloveniji i Kanadi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

76 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

23 h

Podeli: