"Psihoza kriva za nestašice"

Nestašica mleka i ulja nije posledica špekulacija, već psihoze građana koji prave zalihe, kaže ministar trgovine i obećava da nestašice neće biti.

Izvor: B92, Beta

Nedelja, 05.09.2010.

11:11

Default images

Ministar trgovine Slobodan Milosavljević je zaključio da nestašica mleka i ulja u Srbiji nije posledica špekulacija na tržištu, već psihoze građana koji kupuju veće zalihe.

On obećava da nestašice neće biti, da je već dogovoreno da se uskoro u prodaju pusti ulje iz Robnih rezervi po ceni od 125 dinara, a da će problem sa mlekom biti rešen narednih dana.

Za to vreme, iz nadležnih institucija upozoravaju da u Srbiji karteli dogovaraju cene, a građani se u prodavnicama suočavaju s praznim rafovima za prehrambenu robu.

Građani su u psihozi pa u strahu od nestašica kupuju veće zalihe ulja i mleka - ovako je ministar trgovine Slobodan Milosavljević, posle nekoliko nedelja, razrešio dilemu polupraznih rafova u srpskim prodavnicama.

Milosavljević, koji se sastao sa uljarima, kaže da je tržisna inspekcija utvrdila da nema malverzacija na tržištu.

“Nismo naišli na špekulativno ponašanje trgovaca, ni da se roba krije, sklanja, već da se u većim količinama izbacuje“, kaže on.

“Ali zbog veće tražnje i psihoze očekivanja veće cene i mogućih nestašica više se kupuje i to je bio razlog problema koji smo imali. Neće biit nestašica, ulja će biti po prihvatljivim cenama”, poručuje Milosavljević.

U smirivanje građana uključio se i direktor Direkcije za robne rezerve Goran Tasić koji je najavio da će se intervenisati sa 5.000 tona ulja iz Robnih rezervi po ceni od 125 dinara. On je istovremeno pozvao građane da ne stvaraju zalihe.

Dok jedan deo Vlade uverava građane da ne brinu i ne upadaju u psihozu kupovine zaliha, ministar ekonomije Mlađan Dinkić misli drugačije.

On smatra da su nestašice ulja i mleka sramota za Srbiju.

"Žalosno je što u poljoprivrednoj zemlji, kakva je Srbija, imamo nestašice osnovnih životnih namirnica", rekao je Dinkić.

Dinkić je pozvao sve koji govore o kartelima proizvodjača prehrambene robe da "prestanu sa praznom pričom i podnesu krivične prijave".

Da na tržištu ima malevrzacija, potvrđuju i u Komisiji za zaštitu konkurencije.

Predsednica Komisije Dijana Marković-Bajalović, kaže da u Srbiji postoje karteli koji među sobom dogovaraju cene.

“Komisija ima saznanja da trgovinski lanci i proizvođači funkcionišu po principu kartela i da to doprinosi višim cenama. Kako to funkcioniše - nameću se minimalne cene po kojima se mora prodavati i to su veće cene“, objašnjava ona.

Kako B92 saznaje, jedan od kartela koji tajnim sporazumima određuje cenu robe je iz industrije ulja.

Oni su svoje nezakonito ponašanje sami prijavili Komisiji za zaštitu konkurecije kako bi se postupak protiv njih vodio po starom zakonu.

Na taj nalčin, izbegli bi nove propise i kazne koja se kreće u rasponu od 10 odsto ukupnog godišnjeg prihoda firme.

O ovoj temi čitajte i na našoj stranici Biz.

U marketima slika iz 90-ih

A u prodavnice širom zemlje vratile su se slike iz devedesetih – dugački redovi polica koji su do skoro bili pretrpani mlekom i uljem različitih proizvođača, sada su poluprazni.

Istorija se ponavlja - građani prelaze i po nekoliko desetina kilometara ne bi li našli ulje i mleko.

“Evo dolazim čak iz Zemuna. Nema mleka“, požalila se jedna sugrađanka koju je ekipa B92 zatekla u obližnjem supermarketu.

“Sluti na zlo, da neće biti ulja i mleka“, pribojava se, s druge strane, jedan gospodin koji nam kaže da ga nestašice plaše budući da smo, kako kaže, već prolazili kroz to.

“Mislim da je to veštački“, ocenjuje jedna Beograđanka u bezuspešnoj potrazi za mlekom. “Ili je neki nered u državi kao što je sve ostalo“, ocenjuje ona.

“Katastrofa“, kratak je komentar jedne gospođe kojoj današnja slika u supermarketima, kako priznaje, liči na nestašice devedesetih.

Situacija u svim supermarketima je ista. Redova još nema, nema ni tačkica, ni kupona za hranu, ali pojedini građani ovaj prizor nisu zaboravili.

Prazne police u srpskim prodavnicama za neke su repriza 90-tih, a za ostale veštački izazvana nestašica.

Psihološki efekat za sve je isti - kako prodavci stavljaju robe na rafove tako ih građani trpaju u krope.

Šta kažu uljari o poskupljenjima?

Direktorka Poslovne zajednice za industrijsko bilje Olga Čurović ranije je izjavila da za najave o poskupljenju ulja u maloprodaji nije potrebno drugo obrazloženje osim toga što će "cena sirovina biti duplo veća nego prošle godine".

Kompanija "Viktorija grup" je saopštila u četvrtak da će odluku o eventualnoj promeni cene tog proizvoda doneti "onog momenta kada bude poznata konačna otkupna cena suncokreta, koja je ove godine značajno veća od prošlogodišnje".

Ovaj proizvođač je ocenio da je "u ovom trenutku svaka korekcija cene veća od 15 odsto ekonomski neopravdana", dodajući da će cena ulja "Iskon" biti formirana na bazi cene sirovine, kao i na osnovu berzanskih cena biljnih ulja.

"Trenutno je u Srbiji u toku žetva suncokreta koja će dati oko 300.000 tona suncokreta, ili oko 120.000 tona ulja", navela je u saopštenju "Viktorija grup", koja ističe da je "očigledno da ulja ima ne samo za domaću potrošnju, nego da je oko 20 odsto tržišni višak, odnosno ulje koje će biti izvezeno".

"Viktorija oil" iz Šida je svojim kapacitetima, kao i kupljenom količinom sirovine, u mogućnosti da gotovo celokupno tržište Srbije uredno snabdeva uljem i to po cenama koje su u rangu sa okruženjem, kao i cenama sirovog ulja na svetskim berzama", naglašava se u saopštenju koje je potpisao generalni direktor "Viktorija grup" Nikola Vujačić.

Direktor marketinga zrenjaninskog "Dijamanta" Vladimir Milović izjavio je da ova uljara, koja je najveća u našoj zemlji i na Balkanu, još pravi kalkulacije, ali da je izvesno da će jestivo ulje uskoro poskupeti.

"Pratimo kretanja na tržištu, rod i cenu suncokreta, cenu energenata i kurs dinara, i na osnovu toga ćemo odrediti novu proizvodnu cenu jestivog suncokretovog ulja, koja je sada u "Dijamantu" 103,50 dinara", rekao je Milović.

Ostale uljare, takođe, najavljuju poskupljenja, pa očekuje da će ulja "sunce" i "vital", koja proizvodi kompanija "Invej" u Somboru i Vrbasu, naredne nedelje u maloprodaji poskupeti na 145 dinara po litru.

Dragin: Nema govora o nestašici ulja

Saša Dragin (FoNet)
Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Saša Dragin izjavio je u Kruševcu da nema govora o nestašici jestivog ulja u Srbiji i istakao da će odgovorni za stvaranje veštačke nestašice snositi sankcije.

Dragin je, povodom nestašice jestivog ulja u trgovinama, naglasio da "ne postoji nijedan razlog za nestašicu" kao i da će tržišna inspekcija utvrditi o čemu se radi, a odgovorni snositi sankcije zbog veštačke nestašice.

"Odgovorno tvrdim ispred Ministarstva poljoprivrede da će ovogodišnji rod suncokreta biti između 300 i 320 000 tona, što je dovoljno za oko 130.000 tona jestivog ulja. Godišnje potrebe Srbije su oko 100.000 tona, od čega 80.000 tona za domaćinstva i 20.000 tona za industriju", rekao je Dragin.

On je kazao da su prethodne zalihe ulja kod proizvođača iznosile 10.000 tona, a da u robnim rezervama ima oko 8.000 tona, pa je, kako je naveo, jasna računica po kojoj na srpskom tržištu ima 40.000 tona ulja viška.

"Čak i ako se 20.000 tona izveze, opet nam za prelaznu 2011/2012. godinu ostaju zalihe od 20.000 tona, tako da nema govora o nestašici", rekao je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

62 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

17 h

Podeli: