"Kompromis o rezoluciji neophodan"

U slučaju da ne postigne kompromis o rezoluciji Srbija će nesumnjivo doživeti poraz pred Generalnom skupštinom UN kaže Dušan Janjić iz Foruma za etničke odnose.

Izvor: B92

Subota, 28.08.2010.

23:10

Default images

Janjić je uveren da nijedna država regiona pred Generalnom skupštinom, neće podržati trenutnu verziju rezolucije o Kosovu koju je dostavila Srbija.

"Nije sad najvažnije kako će izgledati tekst rezolucije, nego da se spreči dalja konfrontacija Srbije i Brisela. Politika koju vodi Tadić poćinje da isključuje evropsku perspektivu Srbije", smatra Janjić.

On dodaje da „tu Nemačka pokušava da saopšti da pored problema Kosova postoje mnogi drugi problemi i da se dalje ne komplikuje situacija, barem ne oko Kosova, oko koga se svi slažu da se ne slažu“.

Najava predsednika Srbije Borisa Tadića o konsultacijama Srbije sa Briselom i Vašingtonom i mogućnostima za kompromis o rezoluciji o Kosovu koju je dostavila Generalnoj skupštini UN naišla je na različite reakcije u Srbiji.

Takav stav predsednik Srbije izneo je svega dva dana pošto je šef nemačke diplomatije Gido Vestervele napustio Beograd.

Predsednica Spoljnopolitičkog saveta Sonja Liht ocenila je da nefleksibilni stavovi o tome nisu mudri, niti dugoročno prihvatljivi.

Ona je međutim dodala da u tom dokumentu postoje bitne stvari, od kojih Srbija ne može da odstupi.

"Ne verujem da jedan nefleksibilan stav može da bude opcija, a opet se slažem da postoje neke stvari u toj rezoluciji od kojih Srbija ne može da odstupi. Kao što postoje stvari na koje ni EU sa svoje strane ne može da pristane. Dakle, neophodno je voditi ozbiljan razgovor“, kaže Sonja Liht.

Pitanje razmatranja trenutne verzije srpske rezolucije za bivšeg ambasadora u Francuskoj Predraga Simića predstavlja značajan trenutak, jer se u žiži nalaze dva glavna cilja domaće spoljne politike - zaštita teritorijalnog integriteta i dalji proces približavanja Evropskoj Uniji.

Jedna od država koja sigurno neće podržati srpski predlog Rezolucije o Kosovu je Bosna i Hercegovina. Premijer Republike Srpske Milorad Dodik je izjavio da BiH nema jasan stava o tom dokumentu.

On je podsetio da je Rezolucija bila tema sednice Predsedništva, da je srpski član preložio da se podrži, što je međutim odbijeno.

"Bosna i Hercegovina ide bez stava na Generalnu Skupštinu i to govori kako je Bosna i Hercegovina u suštini konfuzna, nikakva, neogranizovana i politički neodrživa u budućnosti, bez jasnog stava", kaže Dodik.

Najavljene pregovore sa Evropskom unijom oštro je osudila Demokratska stranka Srbije, koja je saopštila da pristanak vlasti u Srbiji na pregovore sa Evropskom unijom predstavlja "kapitulantski akt predaje državnih i nacionalnih interesa".

Batić: Rezolucija nije Sveto pismo

Rezolucija Srbije o Kosovu "nije Sveto pismo da se ne može menjati, ako je to u skladu sa našim interesima, naravno bez fundamentalnog menjanja suštine", ocenio je danas predsednik Demohrišćanske stranke Srbije Vladan Batić

Batrić ocenjuje da bi taj dokument trebalo promeniti "u pravcu realizacije mogućeg".

Sama činjenica da Evropska unija i SAD žele da se "napravi kompromisno rešenje", prema rečima Batića, pokazuje da je rezolucija "izazvala reakcije i da medjunarodna zajednica ne može tek tako da je ignoriše".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

45 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

17 h

Podeli: