KG: Fizičko drže samo učiteljice

Nastavnici fizičkog u Kragujevcu više neće držati časove učenicima 3. i 4. razreda osnovnih škola. Nezadovoljni nastavnici najavljuju štrajk.

Izvor: B92

Ponedeljak, 23.08.2010.

18:47

Default images

Ministarstvo prosvete dostavilo je direktorima osnovnih škola u Kragujevcu uputstvo kojim se nalaže da nastavnici fizičke kulture više ne drže časove učenicima 3. i 4. razreda.

To podrazumeva da će znatan broj profesora fizičkog ostati bez radnog mesta, neki bez punog fonda časova, a taj posao umesto njih obavljaće učiteljice.

Više od 35 godina, časove fizičkog vaspitanja učenicima trećeg i četvrtog razreda vodili su profesori fizičke kulture.

Ovih dana na adrese osnovnih škola stigla je preporuka Ministarstva prosvete kojom se nalaže racionalizacija, odnosno da nastavu u predmetima fizičke, likovne i muzičke kulture vode učiteljice, iako krajem školske godine u junu za takvo nešto nije bilo najava.

Borbu za svoja radna mesta profesori fizičke kulture najavljuju i kroz sindikalnu borbu, ali će najpre morati da sačekaju sve kolege da se vrate sa godišnjih odmora jer, kako kažu, pojedini još i ne znaju šta ih čeka po povratku na posao. Očigledno je, kako ocenjuju, da je racionalizacija počela bez najave.

Profesori naglašavaju da je zahvaljujući njihovom angažovanju Kragujevac nedavno proglašen najsportskijim gradom u zemlji i od Vlade Srbije nagrađen fiskulturnom halom.

Naglašavaju da borba tek predstoji, utoliko pre što je trenutna odluka u suprotnosti sa nacionalnom strategijom u ovoj oblasti.

U Udruženju tvrde da će se ova odluka najnepovoljnije odraziti na decu, jer su istraživanja pokazala da dve trećine đaka u Srbiji uzrasta između 7 i 19 godina, neaktivno provodi slobodno vreme, što može imati dalekosežne posledice.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zapad zapretio, Kina uzvratila

Kina je usvojila zakon o carinama kojim želi da osnaži mehanizme odbrane svoje ekomonije nakon pretnji Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije da će reagovati na izvoz jeftinih kineskih proizvoda.

7:59

27.4.2024.

1 d

Podeli: