Tači "zabranio" posete iz Beograda

Premijer Kosova Hašim Tači obavestio pismom šefa Euleksa da Vlada Kosova ubuduće neće dozvoliti posete srpskih zvaničnika Kosovu "zbog njihovih provokacija".

Izvor: B92

Sreda, 18.08.2010.

10:16

Default images

Razlog za takav potez su političke provokacije tokom ranijih dolazaka srpskih političara, piše "Koha ditore".

Tači je pismom obavestio visokog predstavnika EU na Kosovu Pitera Fejta da Vlada Kosova neće dozvoliti posetu ministra za Kosovo i Metohiju u Vladi Srbije Gorana Bogdanovića 19. avgusta 2010. i da se "suspenduju" ostali zahtevi za posete.

U pismu čiji je faksimil objavljen u današnjem izdanju lista, Tači je naveo da je odlučio da "suspenduje" sve zahteve predstavnika Srbije koji planiraju da posete Kosovo jer do sada nisu uspevali da se "ponašaju prema pravilima i procedurama za posete srpskih zvaničnika Kosovu".

"Ova suspenzija ostaje na snazi do neke druge odluke", kaže u pismu premijer Kosova, ističući da ta odluka nema nikakve veze sa slobodom kretanja, već da je njen cilj da se "preduprede političke provokacije" zvaničnika Vlade Srbije na Kosovu.

Kancelarija Pitera Fejta je do sada posredovala u ostvarivanju poseta srpskih zvaničnika Kosovu.

Zahtevi za posetu Kosovu bili su preko kancelarije EU u Beogradu prenošeni visokom predstavniku EU na Kosovu Piteru Fejtu koji ih je dostavljao Vladi Kosova.

U kancelariji Pitera Fejta u Prištini nisu hteli da komentarišu pismo premijera Tačija sa obrazloženjem da je isključivo pravo Vlade Kosova da dozvoli, ili spreči posete, dok je zadatak kancelarije visokog predstavnika EU bio da olakša organizovanje poseta.

Odluka zvaničnika Prištine o obustavljanju poseta predstavnika Vlade Srbije usledila je posle reakcija javnosti i nezadovoljstva povodom prošlonedeljne posete ministra unutrašnjih poslova Srbije Ivice Dačića Kosovu, koja je bila najavljena kao verska.

Dačić je u Gračanici, pozivajući se na Rezoluciju Ujedinjenih nacija 1244, rekao da je Srbija spremna da "svojim osobljem" pomogne u zaštiti manastira i drugih istorijskih građevina.

Ivanović: Euleks da omogući kretanje

Državni sekretar u Ministarstvu za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović izjavio je da očekuje reakciju Euleksa na odluku Prištine da srpskim političarima zabrani ulaz na Kosovo.
Oliver Ivanoviæ (Tanjug, arhiva)
"Mislim da Euleks svima mora da omogući da se nesmetano kreću po Kosovu i Metohiji. Ne može se očekivati da predstavnici naše vlade i ministri ne daju političke izjave. Mi smo političari i logično je da dajemo takve izjave i sve dok one nisu uvredljive za drugu stranu ne vidim razlog da predstavljaju problem i izazivaju ovakve reakcije", kazao je Ivanović agenciji Beta.

Ivanović je dodao da ga odluka Vlade Kosova neće sprečiti da sutra u Prilužju kod Vučitrna prisustvuje obeležavanju seoske slave.

"Odluka može samo da oteža dolazak srpskih političara na Kosovo, u tom slučaju neće biti pratnji i obezbeđenja, ali ukoliko se bilo kakav incident dogodi, odgovornost će snositi Euleks koji nije reagovao na ovakvu odluku Prištine", rekao je Ivanović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

55 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

14 h

Podeli: