Dragin: Žita dovoljno

Ministar poljoprivrede Srbije Saša Dragin izjavio je da u ovom trenutku nema bojazni da bi moglo da dođe do prekomernog izvoza pšenice iz Srbije.

Izvor: B92

Petak, 13.08.2010.

12:06

Default images

On je dodao da bi se prekomernim izvozom, zbog rasta cena žita na svetskim berzama, mogla narušiti domaća prehrambena sigurnost.

"Država prati šta se dešava, a koliko ja znam, svi najveći mlinovi u Srbiji imaju dovoljno pšenice za preradu tokom ove sezone", rekao je Dragin.

Kako je istakao, "Srbija je u ovu otkupnu sezonu ušla sa rekordnim zalihama pšenice od 500.000 tona", što je "više od trećine godišnjih potreba zemlje".

Dragin je podsetio da je ove godine žito u Srbiji požnjeveno sa 495.000 hektara, sa prosečnom proizvodnjom od 3,5 tona po hektaru.

"Ove godine smo ostvarili prinos od 1,5 do 1,6 miliona tona pšenice, a potrebe Srbije su od 1,3 do 1,5 miliona tona, što znači da ostaje značajno velika količina za izvoz", kazao je on.

Dragin je posavetovao poljoprivrednike da čekaju dobru cenu žita, koja je već sada blizu 20 dinara po kilogramu i ima kapacitet da raste zbog katastrofalnih vremenskih uslova koji su umanjili rod u velikim zemljama proizvođačima kao što su Rusija, Ukrajina i Belorusija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: