Plastične kese zameniti cegerima

Iako će Vranje od septembra biti prvi grad koji će zabraniti upotrebu plastičnih kesa, njihova proizvodnja na nivou države će se nastaviti.

Izvor: B92

Utorak, 10.08.2010.

15:58

Default images

Međutim, državni sekretar u Ministarstvu životne sredine i prostornog planiranja Bojan Đurić kaže da će proizvođači plastičnih kesa biti destimulisani.

S druge strane, oni koji proizvode biorazgradive kese biti dodatno novčano stimulisani od Vlade Republike Srbije. Građanima se svakako savetuje da u svakodnevnu upotrebu vrate ceger.

Vranje je prvi grad u Srbiji koji će kažnjavati upotrebu plastičnih kesa.

U tom gradu će od septembra u samoposlugama, na pijacama i ostalim radnjama roba biti pakovana isključivo u biorazgradive kese.

U resornom ministarstvu kažu da podržavaju odluku Vranja i da će i ostale opštine od ministarstva dobiti ohrabrenje da sprovedu akciju zabrane korišćenja plastičnih kesa.

Bojan Đurić, državni sekretar u Ministarstvu životne sredine i prostornog planiranja, objašnjava da nije dobro zabraniti upotrebu plastičnih kesa ukoliko već nije spremna alternativa.

Problem je što u Srbiji nema odgovarajućih aditiva koji bi bili korišćeni u proizvodnji biorazgradivih ili samorazgradivih kesa. Međutim, to će uskoro biti rešeno.

„Momentalno u Srbiji ne postoji nijedan proizvođač aditiva, dakle, aditivi se uvoze. Svako ko se bavi proizvodnjom plastičnih kesa može da uveze određenu količinu aditiva koju kontroliše Ministarstvo životne sredine, odnosno naša inspekcija, i može krenuti sa proizvodnjom razgradivih odnosno biorazgradivih kesa i za to će uživati izvesne subvencije ministarstva”, rekao je Đurić.

“Od pre nekih mesec i po dana je gotova uredba o destimulaciji proizvodnje plastičnih kesa na inicijativu našeg ministarstva, a za nekih par nedelja treba da se donese uredba o stimulisanju proizvodnje biorazgradivih kesa. Ovaj posao će postati i ekonomski isplativ s obzirom da cena aditiva nije mala“, dodaje on.

Đurić je podsetio da je vreme razgradnje plastičnih kesa od 400 do čak 1 000 godina, a biorazgradivih, u zavisnosti od aditiva koji su dodati, od nekoliko meseci do četiri godine.

Svest građana je definitivno mnogo razvijenija po pitanju plastičnih kesa nego prošle godine, i spremni su na saradnju ukoliko im date alternativu, objasnio je Đurić.

Ne možete nametnuti korišćenje biorazgradivih kesa ukoliko su one neopravdano skupe ili nedostupne, ali državni sekretar predlaže građanima stari vid nošenja namirnica.

„Pokušajte da iskoristite onaj stari dobri ceger koji smo koristili svi mi kada smo bili manje stari i koje su koristile naše majke i bake. Pokušajte da ne napravite otpad uopšte, da ne uzmete ni onu biorazgradivu kesu, odnosno razgradivu kesu“.

Anketa je pokazala da svi građani misle da bi trebalo zameniti plastične kese i saglasni su da bi to mnogo uticalo na pobošanje ekološke slike Srbije.

Međutim, dok odgovaraju na ovo pitanje, svi do jednog izlaze iz prodavnica noseći istu tu plastičnu kesu u ruci.

„Trebalo bi, pošto kažu da hiljadu godina treba da se rastvori.“

„Treba da se ukinu, grozne su, vise na sve strane po granama.“

„Mislim da je bolje da se zamene papirnim kesama. Pre su se nosile torbe, ili korpe. Sad niko ništa ne nosi, samo drma ove kese i baca ih... Ja ih u kući imam ko zna koliko.

Protiv onih koji se ne budu pridržavaju zabrane o korišćenju plastičnih kesa u Vranju, komunalna policija primenjivaće kaznene mere od januara sledeće godine.

Do tada će možda još neka lokalna samouprava doneti sličnu odluku, ili neka fabrika početi da proizvodi alternativne kese, potpomognuta vladinim subvencijama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

12 h

Podeli: