Kako Beograd dočekuje Josipovića

Predsednik Hrvatske Ivo Josipović privodi kraju svoju posetu Srbiji. Poseta se završava na Kalemegdanu, a Ivo Josipović i Boris Tadić šetaju Knez Mihailovom.

Izvor: B92

Ponedeljak, 19.07.2010.

18:10

Default images

Prvo što će videti i čuti hrvatski predsednik u centru Beograda je zvuk frule, baš kao i svaki drugi turista koji se ovih dana nađe na početku Knez Mihailove.

Posebnih priprema za šetnju gosta iz Zagreba nije bilo. Policija je svoj posao obavljala diskretno.

Iako se nezvanično procenjuje da Josipovićev boravak u Beogradu obezbeđuje oko 1.500 policajaca, u glavnoj pešačkoj zoni prestonice vidljivo je bilo tek njih nekoliko.

Deo građana ne zna za Josipovićevu šetnju centrom, a da ga sretnu, kažu da bi ga kratko pozdravili, preporučili bi mu da poseti Kalemegdan, Gardoš i beogradske reke. Neki bi i popričali o politici.

"Da ga sretnete, šta biste mu rekli?" -"Bok.“

"Ništa, pozdravila bih ga, kao i sve ostale.“

"Da pogleda da je štedionica prva hrvatska u Knezu. Na zgradi piše hrvatska štedionica, da to piše u Splitu, verovatno bi izbrisali.“

"Nadam se da će biti bolji nego što su bili dosadašnji predsednici Hrvatske.“

"Šta kaže za naše izbeglice, koje su ovde, da li će dozvoliti da se vrate? Da li će nešto učiniti da se vrate ljudi na svoja ognjišta?“

Prodavac suvenira na početku Knez Mihailove nije znao koji bi važan gost mogao da svrati do njegovog štanda, ali je bio siguran šta bi mu preporučio.

"Verovatno nešto sa simbolom Beograda. Predložio bih mu čašice, pošto i tamo vole da popiju kao kod nas. Znam da bi to uzeo sigurno. Tek neke naše nacionalne stvari koje nemaju veze sa nacionalizmom“, kaže prodavac suvenira.

Posle šetnje, dva predsednika prisustvovaće susretu umetnika iz Srbije i Hrvatske na kalemegdanskoj terasi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: