Razgovori sa CG o ekstradiciji

Srbija i Crna Gora razgovaraju o izručenju svojih državljana koji su izvršili krivična dela. Beograd predlaže proširenu listu krivičnih dela.

Izvor: B92, Beta

Četvrtak, 15.07.2010.

08:23

Default images

Predstavnici ministarstava pravde Srbije i Crne Gore razgovarali su danas u Podgorici o dopunama ugovora o ekstradiciji.

"Na sastanku je ocenjeno da je interes obe države da se izmenama postojećeg ugovora omogući međusobno izručenje sopstvenih državljana kada je reč o krivičnim delima organizovanog kriminala, korupcije i terorizma", saopšteno je iz Ministarstva pravde Srbije.

"Takođe razmatrane su i mogućnosti izručenja za druga teška krivična dela u određenim slučajevima", navodi se u saopštenju.

Navodi se da će zvanični pregovori radi izmena i dopuna ugovora između Srbije i Crne Gore o izručenju početi nakon što Vlade obe zemlje utvrde osnove za vođenje pregovora i zaključivanje ugovora.

Delegaciju Ministarstva pravde Srbije predvodio je pomoćnik ministra Vojkan Simić.

Ugovor o izručenju između Srbije i Crne Gore potpisali su 29. maja 2009. godine ministarka pravde Srbije Snežana Malović i njen crnogorski kolega Miraš Radović.

Predloženo proširenje liste krivičnih dela

Državni sekretar Ministarstva pravde Slobodan Homen ranije je rekao da su od crnogorskih kolega dobili zvaničnu saglasnost da sporazum o međusobnoj ekstradiciji počinalaca najtežih krivičnih dela bude zaključen.

Slobodan Homen navodi da je Crnoj Gori predloženo da se lista počinjenih krivičnih dela proširi u odnosu na onu iz sporazuma koji je Srbija već sklopila sa Hrvatskom, kao i da je Srbija zainteresovana da sporazum potpiše i sa BiH, ali da ustav te zemlje ne predviđa takvu mogućnost.

"Ono što smo predložili CG da to bude šira lista od one koju imamo sa Hrvatskom. S obzirom da sa Hrvatskom imamo potpisano za nejteža krivična dela: za organizovani kriminal i korupciju, a u sledećoj fazi ćemo proširiti na druga dela. Naš predlog Republici CG jeste da se zaključi sporazum za sva dela za koja se može izreći kazna duža od godinu dana", kaže Homen.
Državni sekretar Slobodan Homen (B92)
Slobodan Homen kaže da pitanje sklapanja sporazuma o izručenju sa Bosnom i Hercegovinom nije razmatrano.

"Što se tiče Bosne i Hercegovine oni u ovom trebutku imaju striktno ustavno ograničenje i u tom smislu mi nismo podnosili inicijativu BiH, ali ako kao i Hrvatska uđe u izmene ustava, mi smo više nego zainteresovani da sa Bosnom potpišemo taj ugovor", kaže Homen.

Srbija je sa Hrvatskom pre dve nedelje potpisala sporazum o izručenju, a prva konkretna posledica toga mogla bi da bude izručenje Sretka Kalinića Srbiji.

Pomoćnica ministra pravde Crne Gore Branka Lakočević potvrdila da će u Podgorici početi pregovori Crne Gore i Srbije o sporazumu o izručenju svojih državljana.

Ona je kazala da pregovori počinju na inicijativu Crne Gore, da su kolege iz Srbije prihvatile poziv i da će u Podgoricu doći tri člana srpske delegacije.

"Danas će biti obavljeni konsultativni razgovori i utvrđeno na koji način će biti revidiran ugovor kako bi pripremili platformu kojim će početi pregovori i da je kasnije uputimo vladi", kazala je Lakočevićeva.

Ona je objasnila da je ministarstvo pravde pripremilo informaciju, a da je vlada prihvatila na poslednjoj sednici.

Prema njenim rečima vlada je ovlastila ministarstvo pravde da uputi inicijativu za otpočinjenje pregovora sa Srbijom i Hrvatskom u vezi izručenja.

Lakočevićeva je kazala da se u vezi sporazuma sa Srbijom, radi o revidiranju postojećeg ugovora o izručenju i da očekuje da dogovor bude postignut brzo.

Potraživanja zbog narkotika i ratnih zločina

Srbija i Hrvatska od Crne Gore potražuju osam državljana koji se sumnjiče za krivična dela krijumčarenja narkotika - Srbija sedam, a Hrvatska jednog, dok Crna Gora od Srbije potražuje 13 svojih državljana.

"Sedam osoba potražuje Beograd, za krivična dela krijumčarenja narkotika, od kojih pet u vezi operacije Balkanski ratnik, a Zagreb potražuje osobu optuženu za krivično delo zločin protiv čovečanstva", kazao je ranije podgoričkim medijima rukovodilac Nacionalnog biroa Interpola u Podgorici Dejan Đurović.

Osim Šarića, za kojim je Srbija raspisala poternicu zbog sumnje da je organizovao krijumčarenje više od dve i po tone kokaina iz Južne Amerike u Evropu, Srbija od Crne Gore traži i izručenje članova Šarićeve grupe Gorana Sokovića i Dejana Šekularca.

U Pljevljima je uhapšen Goran Soković, ali je ubrzo pušten i od tada mu se gubi svaki trag. Istu proceduru prošao je i podgoričanin Dejan Šekularac.

Šarić je takođe u bekstvu i prema tvrdnjama crnogorske policije, krije se u nekoj od evropskih država.

Hrvatska od Crne Gore potražuje kapetana Iliju Brčića koji je 2008, po poternici te zemlje bio uhapšen u Italiji i to tokom posete delegacije crnogorskog ministarstva odbrane.

Italijanski pravosudni organi odbili su da postupe po zahtevu za izručenje, a Županijski sud u Splitu ga je 1993. osudio, u odsustvu, na 13 godina zatvora zbog "zločina protiv civilnog stanovništva".

Kako je navedeno, Crna Gora od Srbije potražuje optužene u procesu za deportaciju građana BiH islamske veroispovijesti na početku 1992. godine, bivšeg šefa crnogorske DB Boška B. Bojovića, Milisava Miću Markovića, Duška D. Bakrača i Milorada I. Ivanovića.

Crna Gora potražuje od Srbije Predraga Strugara optuženog u slučaju ratnog zločina protiv civilnog stanovništva u Kaluđerskom Lazu, 1999.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: