Pokloni za lekare, samo po kodeksu

Direktorka Lekarske komore Tatjana Radosavljević kaže za "Blic" da se Komora zalaže za uvođenje kodeksa koji će regulisati odnos sa farmaceutskom industrijom.

Izvor: B92

Petak, 09.07.2010.

00:48

Default images

Ona kaže da su se do sada izborili samo da u pravilnik o edukaciji uđe da farmaceutske kompanije ne mogu da budu organizatori seminara i kongresa lekara.

"Odnos farmaceutskih kompanija i lekara propisan je kodeksom koje imaju sve zemlje u svetu. Njime se reguliše šta je poklon koji lekar sme da primi", kaže ona.

"To je, primera radi, olovka, blokčić i neke sitnice. Nikako nešto skupo. Kodeksom je regulisano na koje kongrese farmaceuti mogu da vode lekare i koliko to najviše može da košta. Ti kongresi ne smeju biti turističke destinacije, niti lekari smeju da dobijaju finansijsku nadoknadu", objašnjava Radosavljevićeva.

Ovaj kodeks jedino nema Srbija.

"Odnos farmaceuta i lekara je jedno od neuređenih područja u zdravstvenom sistemu. Ipak, to ne može biti izgovor za lekare da moraju da koriste usluge farmaceutskih kompanija za odlazak na kongrese, kako bi sakupili 24 boda za obnovu licence", navodi ona.

"Te bodove, kako ona objašnjava, lekari mogu sakupiti i u Srbiji jer mogu da ih organizuju i domovi zdravlja, bolnice, fakulteti, privatna praksa i stručna udruženja. Zahvaljujući tome, u 2010. godini imamo najavljenih 4.500 programa. Neki od njih nose jedan, neki šest ili više bodova. Tako, praktično, jedan lekar u svojoj bolnici ili domu zdravlja može da sakupi 12 bodova", kaže Radosavljevićeva.

U praksi je to sve drugačije, jer se lekari žale kako ne mogu sami sebi da plaćaju odlaske na skupe kongrese, pa im zato farmaceuti plaćaju put.

"Postoje i jeftiniji seminari koji koštaju do 2.000 dinara, ali ima i onih koji su potpuno besplatni", kaže direktorka LKS-a.

Nakon hapšenja lekara iz Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije, postavlja se pitanje šta sve ove godine rade sudovi časti u Lekarskoj komori i da li je nekom lekaru oduzeta licenca.

"Uhapšeni lekari prvo moraju biti pravosnažno optuženi. Sada su u pritvoru i ne rade. Ukoliko se dokaže i redovan sud ih osudi za korupciju, biće im oduzete licence. Nažalost, lekari protiv kojih se vode sporovi nesmetano mogu da rade dok se ne utvrdi da su krivi. Sud časti je doneo odluku o oduzimanju licence samo jednom lekaru, ali se on žalio, pa postupak nije okončan", kaže Radosavljevićeva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

18 h

Podeli: