Petak, 09.07.2010.

00:48

Pokloni za lekare, samo po kodeksu

Direktorka Lekarske komore Tatjana Radosavljević kaže za "Blic" da se Komora zalaže za uvođenje kodeksa koji će regulisati odnos sa farmaceutskom industrijom.

Izvor: Blic

Pokloni za lekare, samo po kodeksu IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

23 Komentari

Sortiraj po:

Djordje

pre 13 godina

Radio sam u zdravstvu i situacija mi je dobro poznata. Trebalo bi dobro promisliti nove propise, nikako ih donositi u afektu. Zašto farmaceutske kuće daju mito? Zato što žele da umanje svoj prihod ili zato što jedino tako mogu da ostanu u poslu? Trebalo bi naći način da se pohlepnim lekarima stane na put, a da se pri tome onima koji to nisu omogući da se upoznaju sa novinama u struci. Ako naše zdravstvo nema sredstava da finansira informisanje i usavršavanje lekara, onda su oni neminovno upućeni na farmaceutske kuće. Mislim da finansiranje odlazaka na kongrese, seminare i kurseve i nije neki problem. Problem su oni lekari koji traže čist novac i njih treba sankcionisati, a ne zbog njih unazaditi celu struku.

Nikola

pre 13 godina

Ovu ženu treba odstraniti! Njenu sramnu komoru koja služi interesima vlasti ukinuti, a onda napraviti normalnu komoru i novu. Sa minimalnim članarinama.

Tripko

pre 13 godina

Ma, samo napred, Gospođo Radosavljević i Vi, Gospodine Doživotni Ministre! Ajde, ponizite još malo svoje kolege zbog šačice (vama sličnih) baraba u belom mantilu. Sve ih gurnite u isti koš. Ionako nas ne fali mnogo, pa da zatražimo status nacionalne manjine u Sloveniji...

sale dr

pre 13 godina

Niko ne sme biti iznad zakona i svako mora da odgovara za svoje postupke ali TEK POSTO SE DOKAZE KRIVICA. Malo je cudno da se u nasoj zemlji osumnjicenima za ubistvo ili silovanje objave samo inicijali a u ovom slucaju samo sto nisu objavljene adrese. Stice se utisak sistematske hajke na lekarsku profesiju sto nikako ne moze biti u interesu pacijenata.

Slavica

pre 13 godina

Kaze direktorka Tatjana Radosavljevic da ovaj Kodeks nema samo Srbija, a pre je izjavljivala da Protokole koji bi bili obavezujuci isto nema samo Srbija. Rekla je isto da ih tvrdoglglavo odbija upravo Ministar, a da je za Vodice dobre prakse odvojena ogromna suma novca, negde oko 80000 eura po jednom. Sa druge strane, Ministar odgovornost prebacuje na Lekarsku komoru. Koliko to kosta one koji izgube najmilije zbog lekarskih greski koje su uocljive iz aviona, znaju samo oni. A Ministar bi da rasciscava blato srpskog zdravstva, on tvrdi da smo lider, da smo u Ligi sampiona, ne oseca sopstvenu odgovornost. Lekar prepisuje starcu lek protiv pubertetskih akni, dokazano dobio mito od te farmaceutske kuce, obavestena Lekarska komora, Slovenci istrazivali ulogu Tomasewvica u dilu oko citostatikqa, nekoliko godina kasnije Ministar ga imenuje u Komisiju koja treba da utvrdi istinu oko tudjih mahinacija.....Onda Komisija po obicajuy kaze-sve po pravilima struke i Ministar optuzi novinare sto pricaju gluposti....propale , isfrustrirane studente medicine...

petar pam

pre 13 godina

Kakvi seminari dvesta,trista evra..ispitajte poreklo imovine nekih lekara,recimo hirurga.Verovatno bi se i Saric zacudio.Deca na skolovanju u inostranstvu najnoviji automobili,lokali,stanovi..

obican covek

pre 13 godina

Nisu samo kafa i pice pokloni.
postoje i mnogi drugi nacini.
Jeda je ovih letnjih dana prilicno popularan a to je placanje raznih luksuznih letovanja i Krstarenja brodom lekarima.
To se masovno radi ... Milioni su u pitanju

sreten

pre 13 godina

Seminar od 2000 dinara = 0 bodova. Seminar od 2 boda 200 evra kotizacija (srpski - ulaznica). Potrebno 24 boda. Plata 450 evra. Sistemski omogucena korupcija? Neee, evo od sutra ce LKS da organizuje seminare za 6 bodova, bez kotizacije. Jel ste, gospodjo, rekli da svim lekarima koji hoce da imaju licencu uzmete % od plate svaki mesec? Gde su te pare gospodjo?

usavrsavanje

pre 13 godina

Ne ide se na kongres radi bodova, vec radi usavrsavanja a to znaci sticanje novih znanja i saradnja sa kolegama iz inostranstva, a to znaci kvalitetnije lecenje pacijenata.!

Sava Drugi

pre 13 godina

U zemljama sa regulisanom državnom upravom se to radi ovako:

Prebroje se automobili sa zapreminom motora većom od 2000 kubka koji voze lekari a da automobili nisu stariji od 3 godine. Onda se vidi kojih farmaceutskih kuća ti lekari najčešće pripisuju recepte. Tim kućama se podigne taksa za registraciju lekova u 100 puta većem iznosu od onog za koji se proceni da su dali lekarima.

Tako da "Zliočin se jednostavno ne isplati".

Ali za to treba vredna i radna državna uprava. Ne može se samo prevrtati šoljica za kafu i vračati... Ono što posebno brine je ovaj predsednik lekarske komore. On traži da se pokloni ozakone. To može, ali da onda ne mogu da primaju platu. I mora da im na vratima piše da primaju poklone od te i te firme. Pa da vidimo ko će onda da im dodje.

Visantinian

pre 13 godina

"To je, primera radi, olovka, blokčić i neke sitnice"
Tu smo, blokcici.Blokcic ima listice, a u listicima.....
Primer, trazim pacijentu 30 000 evra za operaciju preko reda.Pacijent da blokce i u blokcetu pare.Doktor zna sta je u blokcetu, stavi u sto udje policija, uradi kontrolu nadje pare u blokcetu, a doktor se zastiti time da je blokce i glupost kao znak paznje, zahvalnosti i da nije i da nema vremena da gleda sta mu je neki pacijent dao.gurnuo je u fijoku,jednostavno i to je to.Olovka takodje, ali flasa pica bez kartonske ili ikave kutije,umotavanja i ostalo, moralo bi se dozvoliti.cokolada,kafa,trebalo bi.
Flasa pica neka kosta i 7 miliona, to je stvar paznje, ali napominjem bez omota, onako klot da bi se sprecilo nastavk korupcije i postavio kodex kao na zapadu.
Za pocetak treba promene u sistemu plata, to je ucinak i zdravlje.sto vise zdravih ljudi, to je veci koeficijent.
Preslikajte sistem londona i glava nikog ne boli,ni doktore, ni pacijente.Domovi zdravlja da mogu da prime karton gde je od rodjenja, a ne da kad odrste sa overenom zdravstvenom knjizicom, salje po 20-30km, ako mu je dom zdravlja pred nosom. a ne da nema mesta, i da pacijenta drzavno zdravstvo odbija.

lekar leka

pre 13 godina

Meni se za lekarsku komoru odbija od plate lepa svota novca, a seminari koje oni organizuju su veoma retki i losi. Samo za promenu podataka na pecatu posle specijalistickog ispita su mi naplatili dodatnih 500 din. Nemam nista protiv da se ova oblast uredi ali onda neka i drzava/LKS propise koliko koji lekar ima pravo na usavrsavanje o trosku drzave/LKS.

teslion

pre 13 godina

E pa lepo gospođo Radosavljević, samo zaboravljate jednu činjenicu, a to je da u Srbiji ne možete da naučite ništa novo! Svi hoće da dobiju svetsku zdravstvenu zaštitu za srpske pare i uz srpske profesore koji nigde nisu citirani niti ih u svetu bilo ko poznaje! Oni svoju "školu" zasnivaju na sopstvenim iskustvima baziranim na poluinformacijama i "nategnutim" rezultatima. Putovanja će i dalje postojati za ocvale profane koji ni engleski ne govore, a mladi lekari koji bi trebalo da povuku srpsku medicinu napred će i dalje tavoriti i pisati radove za drugoga. Vi hoćete svetsku medicinu obrazovanu u srpskim domovima zdravlja. Transplantacije i korišćenje modernih aparata se ne uči u seoskoj ambulanti. Ako hoćete da sve bude transparentno onda formirajte fond u okviru ministarstva zdravlja iz koga ćete finansirati obrazovanje mladih i perspektivnih kadrova. Ali bez korupcije i kumovskih i rođačkih veza. Ako sprečite svoje lekare da se obrazuju vratićete se nazad na slušalice i bajanje bez modernih medicinskih metoda. Nisam siguran da shvatate koliko je glupo ovo što ste rekli i kakav paradoks ova Vaša ideja sama po sebi predstavlja. Svi se trudite iz petnih žila da skrenete pažnju sa pravih problema nekompetencije i političkih demagogija dok sve tone.

Dr

pre 13 godina

Kad biste samo znali sta se radi.... I ko u tome ucestvuje, najvise oni tzv. veliki doktori koji izgledaju kao moralni cistunci. Cak su svojim sinovima osnovali agencije, koje su ustvari obicne turisticke agencije, preko kojih se MORA uplatiti neki kongres ili seminar koji je bodovan. I to komora i ministarstvo odobravaju. Kriminal. Pogledajte SMART4 agenciju.

Ivan's

pre 13 godina

Dobro, i opet će oni koji su se do sada obogatili od mita da ispadnu pametni a ostali koji su bili pošteni - naravno GLUPI!!! Dobrodošli u Srbiju, zemlju sitnih duša i prevaranata!

samo sestra,obicni smrtnik

pre 13 godina

blokcice i olovke dobijaju sestre,na preskupim seminarima,na koje moraju ici da skupljaju famozne bodove,a sve to placajuci od svojih 30.000ak hiljada...iako im redovno naplacuju clanarinu bezbroj saveza, udruzenja i komora...dok laptopove i besplatna putovanja u brisel i dubai dobijaju...oni koji nisu samo obicni smrtnici! a 80 posto posla u zdravstvu ide preko ledja sestara i ciatacica!

Dragiša

pre 13 godina

Najvažnije je da se sada pohapse ovi koji su maznuli "poklone" od po 100.000 evra a neki i milione. Potom ćemo o drugim poklonima. Nemojte zamenjivati teze, molim vas ! Policija je na dobrom putu, a lobisti koji bi da ometaju akcije pravde treba da se pripaze jer sve se zna!

moma

pre 13 godina

Ako cemo po kodeksu voleo bih kada bi doticna mogla da objasni odakle joj tj.njenom muzu privatna laboratorija u zemunu? Od blokcica?

APV

pre 13 godina

Kodex moze razlicito da se tumaci, kao obaveza ili zahvalnost?Ajde ovako, lekar nesme ni centa primiti, ali po broju smrtnosti sto je manja to mu drzava daje vecu platu, kao recimo u velikoj britaniji
sistem,sta mislite jel to uredu?

sasa

pre 13 godina

Ako ja dobro shvatam lekari da bi obnovili licencu moraju da se usavršavaju, te zato idu na kongrese koje jelte vrlo često plaća farmako-mafija, koja opet očekuje za uzvrat bolju prodaju svojih proizvoda,odnosno lekova.Sve lepše od lepšeg.Business as usual!Ovde se ustvari dešava velika komercijalizacija medicine na naš srpski divljački način.Zavisno od statusa u struci je i stepen korupcije. Ako si običan lekar ići ćeš na kongres, a ako si direktor, dogovaraćeš se u četiri oka sa farmaceutima i uzimaćeš stotine hiljada evra i mirna Bačka.

slobodan ili ne

pre 13 godina

= ovaj kodeks nema samo srbija = ?? e tek sada mi je jasno zbog su se nasi lekari ovako ponasali! samo moramo se pitati a sta je sa lekarskom etikom, postenjem, itd! pohlepa i nezasicenost su gadne stvari! nazalost to je kod nas skoro svuda prisutno i zastupljeno kao "dobar dan" ili "dobro jutro" , pa tako i kod lekara!

Lekar Novi Sad

pre 13 godina

Bodovi se lako mogu skupiti, ali oni ne zna znače i kvalitet sastanka. Uzgred, ni komora ni ministarstvo, ni RZZO kao ni zdravstvene ustanove ne izdvajaju ni dinara za tsručno usavršavanje. Pa nije zagarattovano ni besplatno otsustvo sa posla radi usavršavanja. Po ovome smo verovatno jedna od retkih zemalja.
Ostaje pitanje kako otići na neki vrhunski kongres.

moma

pre 13 godina

Ako cemo po kodeksu voleo bih kada bi doticna mogla da objasni odakle joj tj.njenom muzu privatna laboratorija u zemunu? Od blokcica?

Lekar Novi Sad

pre 13 godina

Bodovi se lako mogu skupiti, ali oni ne zna znače i kvalitet sastanka. Uzgred, ni komora ni ministarstvo, ni RZZO kao ni zdravstvene ustanove ne izdvajaju ni dinara za tsručno usavršavanje. Pa nije zagarattovano ni besplatno otsustvo sa posla radi usavršavanja. Po ovome smo verovatno jedna od retkih zemalja.
Ostaje pitanje kako otići na neki vrhunski kongres.

Dr

pre 13 godina

Kad biste samo znali sta se radi.... I ko u tome ucestvuje, najvise oni tzv. veliki doktori koji izgledaju kao moralni cistunci. Cak su svojim sinovima osnovali agencije, koje su ustvari obicne turisticke agencije, preko kojih se MORA uplatiti neki kongres ili seminar koji je bodovan. I to komora i ministarstvo odobravaju. Kriminal. Pogledajte SMART4 agenciju.

teslion

pre 13 godina

E pa lepo gospođo Radosavljević, samo zaboravljate jednu činjenicu, a to je da u Srbiji ne možete da naučite ništa novo! Svi hoće da dobiju svetsku zdravstvenu zaštitu za srpske pare i uz srpske profesore koji nigde nisu citirani niti ih u svetu bilo ko poznaje! Oni svoju "školu" zasnivaju na sopstvenim iskustvima baziranim na poluinformacijama i "nategnutim" rezultatima. Putovanja će i dalje postojati za ocvale profane koji ni engleski ne govore, a mladi lekari koji bi trebalo da povuku srpsku medicinu napred će i dalje tavoriti i pisati radove za drugoga. Vi hoćete svetsku medicinu obrazovanu u srpskim domovima zdravlja. Transplantacije i korišćenje modernih aparata se ne uči u seoskoj ambulanti. Ako hoćete da sve bude transparentno onda formirajte fond u okviru ministarstva zdravlja iz koga ćete finansirati obrazovanje mladih i perspektivnih kadrova. Ali bez korupcije i kumovskih i rođačkih veza. Ako sprečite svoje lekare da se obrazuju vratićete se nazad na slušalice i bajanje bez modernih medicinskih metoda. Nisam siguran da shvatate koliko je glupo ovo što ste rekli i kakav paradoks ova Vaša ideja sama po sebi predstavlja. Svi se trudite iz petnih žila da skrenete pažnju sa pravih problema nekompetencije i političkih demagogija dok sve tone.

sreten

pre 13 godina

Seminar od 2000 dinara = 0 bodova. Seminar od 2 boda 200 evra kotizacija (srpski - ulaznica). Potrebno 24 boda. Plata 450 evra. Sistemski omogucena korupcija? Neee, evo od sutra ce LKS da organizuje seminare za 6 bodova, bez kotizacije. Jel ste, gospodjo, rekli da svim lekarima koji hoce da imaju licencu uzmete % od plate svaki mesec? Gde su te pare gospodjo?

lekar leka

pre 13 godina

Meni se za lekarsku komoru odbija od plate lepa svota novca, a seminari koje oni organizuju su veoma retki i losi. Samo za promenu podataka na pecatu posle specijalistickog ispita su mi naplatili dodatnih 500 din. Nemam nista protiv da se ova oblast uredi ali onda neka i drzava/LKS propise koliko koji lekar ima pravo na usavrsavanje o trosku drzave/LKS.

sasa

pre 13 godina

Ako ja dobro shvatam lekari da bi obnovili licencu moraju da se usavršavaju, te zato idu na kongrese koje jelte vrlo često plaća farmako-mafija, koja opet očekuje za uzvrat bolju prodaju svojih proizvoda,odnosno lekova.Sve lepše od lepšeg.Business as usual!Ovde se ustvari dešava velika komercijalizacija medicine na naš srpski divljački način.Zavisno od statusa u struci je i stepen korupcije. Ako si običan lekar ići ćeš na kongres, a ako si direktor, dogovaraćeš se u četiri oka sa farmaceutima i uzimaćeš stotine hiljada evra i mirna Bačka.

usavrsavanje

pre 13 godina

Ne ide se na kongres radi bodova, vec radi usavrsavanja a to znaci sticanje novih znanja i saradnja sa kolegama iz inostranstva, a to znaci kvalitetnije lecenje pacijenata.!

Ivan's

pre 13 godina

Dobro, i opet će oni koji su se do sada obogatili od mita da ispadnu pametni a ostali koji su bili pošteni - naravno GLUPI!!! Dobrodošli u Srbiju, zemlju sitnih duša i prevaranata!

Dragiša

pre 13 godina

Najvažnije je da se sada pohapse ovi koji su maznuli "poklone" od po 100.000 evra a neki i milione. Potom ćemo o drugim poklonima. Nemojte zamenjivati teze, molim vas ! Policija je na dobrom putu, a lobisti koji bi da ometaju akcije pravde treba da se pripaze jer sve se zna!

samo sestra,obicni smrtnik

pre 13 godina

blokcice i olovke dobijaju sestre,na preskupim seminarima,na koje moraju ici da skupljaju famozne bodove,a sve to placajuci od svojih 30.000ak hiljada...iako im redovno naplacuju clanarinu bezbroj saveza, udruzenja i komora...dok laptopove i besplatna putovanja u brisel i dubai dobijaju...oni koji nisu samo obicni smrtnici! a 80 posto posla u zdravstvu ide preko ledja sestara i ciatacica!

APV

pre 13 godina

Kodex moze razlicito da se tumaci, kao obaveza ili zahvalnost?Ajde ovako, lekar nesme ni centa primiti, ali po broju smrtnosti sto je manja to mu drzava daje vecu platu, kao recimo u velikoj britaniji
sistem,sta mislite jel to uredu?

slobodan ili ne

pre 13 godina

= ovaj kodeks nema samo srbija = ?? e tek sada mi je jasno zbog su se nasi lekari ovako ponasali! samo moramo se pitati a sta je sa lekarskom etikom, postenjem, itd! pohlepa i nezasicenost su gadne stvari! nazalost to je kod nas skoro svuda prisutno i zastupljeno kao "dobar dan" ili "dobro jutro" , pa tako i kod lekara!

Sava Drugi

pre 13 godina

U zemljama sa regulisanom državnom upravom se to radi ovako:

Prebroje se automobili sa zapreminom motora većom od 2000 kubka koji voze lekari a da automobili nisu stariji od 3 godine. Onda se vidi kojih farmaceutskih kuća ti lekari najčešće pripisuju recepte. Tim kućama se podigne taksa za registraciju lekova u 100 puta većem iznosu od onog za koji se proceni da su dali lekarima.

Tako da "Zliočin se jednostavno ne isplati".

Ali za to treba vredna i radna državna uprava. Ne može se samo prevrtati šoljica za kafu i vračati... Ono što posebno brine je ovaj predsednik lekarske komore. On traži da se pokloni ozakone. To može, ali da onda ne mogu da primaju platu. I mora da im na vratima piše da primaju poklone od te i te firme. Pa da vidimo ko će onda da im dodje.

Tripko

pre 13 godina

Ma, samo napred, Gospođo Radosavljević i Vi, Gospodine Doživotni Ministre! Ajde, ponizite još malo svoje kolege zbog šačice (vama sličnih) baraba u belom mantilu. Sve ih gurnite u isti koš. Ionako nas ne fali mnogo, pa da zatražimo status nacionalne manjine u Sloveniji...

Visantinian

pre 13 godina

"To je, primera radi, olovka, blokčić i neke sitnice"
Tu smo, blokcici.Blokcic ima listice, a u listicima.....
Primer, trazim pacijentu 30 000 evra za operaciju preko reda.Pacijent da blokce i u blokcetu pare.Doktor zna sta je u blokcetu, stavi u sto udje policija, uradi kontrolu nadje pare u blokcetu, a doktor se zastiti time da je blokce i glupost kao znak paznje, zahvalnosti i da nije i da nema vremena da gleda sta mu je neki pacijent dao.gurnuo je u fijoku,jednostavno i to je to.Olovka takodje, ali flasa pica bez kartonske ili ikave kutije,umotavanja i ostalo, moralo bi se dozvoliti.cokolada,kafa,trebalo bi.
Flasa pica neka kosta i 7 miliona, to je stvar paznje, ali napominjem bez omota, onako klot da bi se sprecilo nastavk korupcije i postavio kodex kao na zapadu.
Za pocetak treba promene u sistemu plata, to je ucinak i zdravlje.sto vise zdravih ljudi, to je veci koeficijent.
Preslikajte sistem londona i glava nikog ne boli,ni doktore, ni pacijente.Domovi zdravlja da mogu da prime karton gde je od rodjenja, a ne da kad odrste sa overenom zdravstvenom knjizicom, salje po 20-30km, ako mu je dom zdravlja pred nosom. a ne da nema mesta, i da pacijenta drzavno zdravstvo odbija.

petar pam

pre 13 godina

Kakvi seminari dvesta,trista evra..ispitajte poreklo imovine nekih lekara,recimo hirurga.Verovatno bi se i Saric zacudio.Deca na skolovanju u inostranstvu najnoviji automobili,lokali,stanovi..

Slavica

pre 13 godina

Kaze direktorka Tatjana Radosavljevic da ovaj Kodeks nema samo Srbija, a pre je izjavljivala da Protokole koji bi bili obavezujuci isto nema samo Srbija. Rekla je isto da ih tvrdoglglavo odbija upravo Ministar, a da je za Vodice dobre prakse odvojena ogromna suma novca, negde oko 80000 eura po jednom. Sa druge strane, Ministar odgovornost prebacuje na Lekarsku komoru. Koliko to kosta one koji izgube najmilije zbog lekarskih greski koje su uocljive iz aviona, znaju samo oni. A Ministar bi da rasciscava blato srpskog zdravstva, on tvrdi da smo lider, da smo u Ligi sampiona, ne oseca sopstvenu odgovornost. Lekar prepisuje starcu lek protiv pubertetskih akni, dokazano dobio mito od te farmaceutske kuce, obavestena Lekarska komora, Slovenci istrazivali ulogu Tomasewvica u dilu oko citostatikqa, nekoliko godina kasnije Ministar ga imenuje u Komisiju koja treba da utvrdi istinu oko tudjih mahinacija.....Onda Komisija po obicajuy kaze-sve po pravilima struke i Ministar optuzi novinare sto pricaju gluposti....propale , isfrustrirane studente medicine...

obican covek

pre 13 godina

Nisu samo kafa i pice pokloni.
postoje i mnogi drugi nacini.
Jeda je ovih letnjih dana prilicno popularan a to je placanje raznih luksuznih letovanja i Krstarenja brodom lekarima.
To se masovno radi ... Milioni su u pitanju

Nikola

pre 13 godina

Ovu ženu treba odstraniti! Njenu sramnu komoru koja služi interesima vlasti ukinuti, a onda napraviti normalnu komoru i novu. Sa minimalnim članarinama.

sale dr

pre 13 godina

Niko ne sme biti iznad zakona i svako mora da odgovara za svoje postupke ali TEK POSTO SE DOKAZE KRIVICA. Malo je cudno da se u nasoj zemlji osumnjicenima za ubistvo ili silovanje objave samo inicijali a u ovom slucaju samo sto nisu objavljene adrese. Stice se utisak sistematske hajke na lekarsku profesiju sto nikako ne moze biti u interesu pacijenata.

Djordje

pre 13 godina

Radio sam u zdravstvu i situacija mi je dobro poznata. Trebalo bi dobro promisliti nove propise, nikako ih donositi u afektu. Zašto farmaceutske kuće daju mito? Zato što žele da umanje svoj prihod ili zato što jedino tako mogu da ostanu u poslu? Trebalo bi naći način da se pohlepnim lekarima stane na put, a da se pri tome onima koji to nisu omogući da se upoznaju sa novinama u struci. Ako naše zdravstvo nema sredstava da finansira informisanje i usavršavanje lekara, onda su oni neminovno upućeni na farmaceutske kuće. Mislim da finansiranje odlazaka na kongrese, seminare i kurseve i nije neki problem. Problem su oni lekari koji traže čist novac i njih treba sankcionisati, a ne zbog njih unazaditi celu struku.

samo sestra,obicni smrtnik

pre 13 godina

blokcice i olovke dobijaju sestre,na preskupim seminarima,na koje moraju ici da skupljaju famozne bodove,a sve to placajuci od svojih 30.000ak hiljada...iako im redovno naplacuju clanarinu bezbroj saveza, udruzenja i komora...dok laptopove i besplatna putovanja u brisel i dubai dobijaju...oni koji nisu samo obicni smrtnici! a 80 posto posla u zdravstvu ide preko ledja sestara i ciatacica!

Sava Drugi

pre 13 godina

U zemljama sa regulisanom državnom upravom se to radi ovako:

Prebroje se automobili sa zapreminom motora većom od 2000 kubka koji voze lekari a da automobili nisu stariji od 3 godine. Onda se vidi kojih farmaceutskih kuća ti lekari najčešće pripisuju recepte. Tim kućama se podigne taksa za registraciju lekova u 100 puta većem iznosu od onog za koji se proceni da su dali lekarima.

Tako da "Zliočin se jednostavno ne isplati".

Ali za to treba vredna i radna državna uprava. Ne može se samo prevrtati šoljica za kafu i vračati... Ono što posebno brine je ovaj predsednik lekarske komore. On traži da se pokloni ozakone. To može, ali da onda ne mogu da primaju platu. I mora da im na vratima piše da primaju poklone od te i te firme. Pa da vidimo ko će onda da im dodje.

Visantinian

pre 13 godina

"To je, primera radi, olovka, blokčić i neke sitnice"
Tu smo, blokcici.Blokcic ima listice, a u listicima.....
Primer, trazim pacijentu 30 000 evra za operaciju preko reda.Pacijent da blokce i u blokcetu pare.Doktor zna sta je u blokcetu, stavi u sto udje policija, uradi kontrolu nadje pare u blokcetu, a doktor se zastiti time da je blokce i glupost kao znak paznje, zahvalnosti i da nije i da nema vremena da gleda sta mu je neki pacijent dao.gurnuo je u fijoku,jednostavno i to je to.Olovka takodje, ali flasa pica bez kartonske ili ikave kutije,umotavanja i ostalo, moralo bi se dozvoliti.cokolada,kafa,trebalo bi.
Flasa pica neka kosta i 7 miliona, to je stvar paznje, ali napominjem bez omota, onako klot da bi se sprecilo nastavk korupcije i postavio kodex kao na zapadu.
Za pocetak treba promene u sistemu plata, to je ucinak i zdravlje.sto vise zdravih ljudi, to je veci koeficijent.
Preslikajte sistem londona i glava nikog ne boli,ni doktore, ni pacijente.Domovi zdravlja da mogu da prime karton gde je od rodjenja, a ne da kad odrste sa overenom zdravstvenom knjizicom, salje po 20-30km, ako mu je dom zdravlja pred nosom. a ne da nema mesta, i da pacijenta drzavno zdravstvo odbija.

sasa

pre 13 godina

Ako ja dobro shvatam lekari da bi obnovili licencu moraju da se usavršavaju, te zato idu na kongrese koje jelte vrlo često plaća farmako-mafija, koja opet očekuje za uzvrat bolju prodaju svojih proizvoda,odnosno lekova.Sve lepše od lepšeg.Business as usual!Ovde se ustvari dešava velika komercijalizacija medicine na naš srpski divljački način.Zavisno od statusa u struci je i stepen korupcije. Ako si običan lekar ići ćeš na kongres, a ako si direktor, dogovaraćeš se u četiri oka sa farmaceutima i uzimaćeš stotine hiljada evra i mirna Bačka.

slobodan ili ne

pre 13 godina

= ovaj kodeks nema samo srbija = ?? e tek sada mi je jasno zbog su se nasi lekari ovako ponasali! samo moramo se pitati a sta je sa lekarskom etikom, postenjem, itd! pohlepa i nezasicenost su gadne stvari! nazalost to je kod nas skoro svuda prisutno i zastupljeno kao "dobar dan" ili "dobro jutro" , pa tako i kod lekara!

usavrsavanje

pre 13 godina

Ne ide se na kongres radi bodova, vec radi usavrsavanja a to znaci sticanje novih znanja i saradnja sa kolegama iz inostranstva, a to znaci kvalitetnije lecenje pacijenata.!

Lekar Novi Sad

pre 13 godina

Bodovi se lako mogu skupiti, ali oni ne zna znače i kvalitet sastanka. Uzgred, ni komora ni ministarstvo, ni RZZO kao ni zdravstvene ustanove ne izdvajaju ni dinara za tsručno usavršavanje. Pa nije zagarattovano ni besplatno otsustvo sa posla radi usavršavanja. Po ovome smo verovatno jedna od retkih zemalja.
Ostaje pitanje kako otići na neki vrhunski kongres.

Slavica

pre 13 godina

Kaze direktorka Tatjana Radosavljevic da ovaj Kodeks nema samo Srbija, a pre je izjavljivala da Protokole koji bi bili obavezujuci isto nema samo Srbija. Rekla je isto da ih tvrdoglglavo odbija upravo Ministar, a da je za Vodice dobre prakse odvojena ogromna suma novca, negde oko 80000 eura po jednom. Sa druge strane, Ministar odgovornost prebacuje na Lekarsku komoru. Koliko to kosta one koji izgube najmilije zbog lekarskih greski koje su uocljive iz aviona, znaju samo oni. A Ministar bi da rasciscava blato srpskog zdravstva, on tvrdi da smo lider, da smo u Ligi sampiona, ne oseca sopstvenu odgovornost. Lekar prepisuje starcu lek protiv pubertetskih akni, dokazano dobio mito od te farmaceutske kuce, obavestena Lekarska komora, Slovenci istrazivali ulogu Tomasewvica u dilu oko citostatikqa, nekoliko godina kasnije Ministar ga imenuje u Komisiju koja treba da utvrdi istinu oko tudjih mahinacija.....Onda Komisija po obicajuy kaze-sve po pravilima struke i Ministar optuzi novinare sto pricaju gluposti....propale , isfrustrirane studente medicine...

APV

pre 13 godina

Kodex moze razlicito da se tumaci, kao obaveza ili zahvalnost?Ajde ovako, lekar nesme ni centa primiti, ali po broju smrtnosti sto je manja to mu drzava daje vecu platu, kao recimo u velikoj britaniji
sistem,sta mislite jel to uredu?

petar pam

pre 13 godina

Kakvi seminari dvesta,trista evra..ispitajte poreklo imovine nekih lekara,recimo hirurga.Verovatno bi se i Saric zacudio.Deca na skolovanju u inostranstvu najnoviji automobili,lokali,stanovi..

obican covek

pre 13 godina

Nisu samo kafa i pice pokloni.
postoje i mnogi drugi nacini.
Jeda je ovih letnjih dana prilicno popularan a to je placanje raznih luksuznih letovanja i Krstarenja brodom lekarima.
To se masovno radi ... Milioni su u pitanju

Djordje

pre 13 godina

Radio sam u zdravstvu i situacija mi je dobro poznata. Trebalo bi dobro promisliti nove propise, nikako ih donositi u afektu. Zašto farmaceutske kuće daju mito? Zato što žele da umanje svoj prihod ili zato što jedino tako mogu da ostanu u poslu? Trebalo bi naći način da se pohlepnim lekarima stane na put, a da se pri tome onima koji to nisu omogući da se upoznaju sa novinama u struci. Ako naše zdravstvo nema sredstava da finansira informisanje i usavršavanje lekara, onda su oni neminovno upućeni na farmaceutske kuće. Mislim da finansiranje odlazaka na kongrese, seminare i kurseve i nije neki problem. Problem su oni lekari koji traže čist novac i njih treba sankcionisati, a ne zbog njih unazaditi celu struku.

teslion

pre 13 godina

E pa lepo gospođo Radosavljević, samo zaboravljate jednu činjenicu, a to je da u Srbiji ne možete da naučite ništa novo! Svi hoće da dobiju svetsku zdravstvenu zaštitu za srpske pare i uz srpske profesore koji nigde nisu citirani niti ih u svetu bilo ko poznaje! Oni svoju "školu" zasnivaju na sopstvenim iskustvima baziranim na poluinformacijama i "nategnutim" rezultatima. Putovanja će i dalje postojati za ocvale profane koji ni engleski ne govore, a mladi lekari koji bi trebalo da povuku srpsku medicinu napred će i dalje tavoriti i pisati radove za drugoga. Vi hoćete svetsku medicinu obrazovanu u srpskim domovima zdravlja. Transplantacije i korišćenje modernih aparata se ne uči u seoskoj ambulanti. Ako hoćete da sve bude transparentno onda formirajte fond u okviru ministarstva zdravlja iz koga ćete finansirati obrazovanje mladih i perspektivnih kadrova. Ali bez korupcije i kumovskih i rođačkih veza. Ako sprečite svoje lekare da se obrazuju vratićete se nazad na slušalice i bajanje bez modernih medicinskih metoda. Nisam siguran da shvatate koliko je glupo ovo što ste rekli i kakav paradoks ova Vaša ideja sama po sebi predstavlja. Svi se trudite iz petnih žila da skrenete pažnju sa pravih problema nekompetencije i političkih demagogija dok sve tone.

sreten

pre 13 godina

Seminar od 2000 dinara = 0 bodova. Seminar od 2 boda 200 evra kotizacija (srpski - ulaznica). Potrebno 24 boda. Plata 450 evra. Sistemski omogucena korupcija? Neee, evo od sutra ce LKS da organizuje seminare za 6 bodova, bez kotizacije. Jel ste, gospodjo, rekli da svim lekarima koji hoce da imaju licencu uzmete % od plate svaki mesec? Gde su te pare gospodjo?

sale dr

pre 13 godina

Niko ne sme biti iznad zakona i svako mora da odgovara za svoje postupke ali TEK POSTO SE DOKAZE KRIVICA. Malo je cudno da se u nasoj zemlji osumnjicenima za ubistvo ili silovanje objave samo inicijali a u ovom slucaju samo sto nisu objavljene adrese. Stice se utisak sistematske hajke na lekarsku profesiju sto nikako ne moze biti u interesu pacijenata.

Dr

pre 13 godina

Kad biste samo znali sta se radi.... I ko u tome ucestvuje, najvise oni tzv. veliki doktori koji izgledaju kao moralni cistunci. Cak su svojim sinovima osnovali agencije, koje su ustvari obicne turisticke agencije, preko kojih se MORA uplatiti neki kongres ili seminar koji je bodovan. I to komora i ministarstvo odobravaju. Kriminal. Pogledajte SMART4 agenciju.

Dragiša

pre 13 godina

Najvažnije je da se sada pohapse ovi koji su maznuli "poklone" od po 100.000 evra a neki i milione. Potom ćemo o drugim poklonima. Nemojte zamenjivati teze, molim vas ! Policija je na dobrom putu, a lobisti koji bi da ometaju akcije pravde treba da se pripaze jer sve se zna!

Ivan's

pre 13 godina

Dobro, i opet će oni koji su se do sada obogatili od mita da ispadnu pametni a ostali koji su bili pošteni - naravno GLUPI!!! Dobrodošli u Srbiju, zemlju sitnih duša i prevaranata!

moma

pre 13 godina

Ako cemo po kodeksu voleo bih kada bi doticna mogla da objasni odakle joj tj.njenom muzu privatna laboratorija u zemunu? Od blokcica?

lekar leka

pre 13 godina

Meni se za lekarsku komoru odbija od plate lepa svota novca, a seminari koje oni organizuju su veoma retki i losi. Samo za promenu podataka na pecatu posle specijalistickog ispita su mi naplatili dodatnih 500 din. Nemam nista protiv da se ova oblast uredi ali onda neka i drzava/LKS propise koliko koji lekar ima pravo na usavrsavanje o trosku drzave/LKS.

Tripko

pre 13 godina

Ma, samo napred, Gospođo Radosavljević i Vi, Gospodine Doživotni Ministre! Ajde, ponizite još malo svoje kolege zbog šačice (vama sličnih) baraba u belom mantilu. Sve ih gurnite u isti koš. Ionako nas ne fali mnogo, pa da zatražimo status nacionalne manjine u Sloveniji...

Nikola

pre 13 godina

Ovu ženu treba odstraniti! Njenu sramnu komoru koja služi interesima vlasti ukinuti, a onda napraviti normalnu komoru i novu. Sa minimalnim članarinama.