Protest poljoprivrednika

Kombajnima i traktorima vojvođanski poljoprivrednici blokirali delove puteva zahtevajući obustavu uvoza mleka i mesa.

Izvor: B92, Tanjug

Utorak, 06.07.2010.

08:37

Default images

U desetak mesta Vojvodine i Stiga hiljade poljoprivrednika protestovalo je zbog uslova otkupa pšenice i stanja u poljoprivredi.

Poljoprivrednici su najavili da će tražiti da ih primi predsednik Srbije i da će, ukoliko nastave da ih ignorišu, radikalizovati proteste.

Ogorčenje i bes zbog nastale situacije oko otkupa pšenice moglo je da se oseti kod preko hiljadu poljoprivrednika i radnika “Mitros Srema” koji su sa oko 700 traktora, kamiona i bagera blokirali centar Sremske Mitrovice.

Kolone slične ovoj mogle su da se vide u Šidu, Beškoj, Požarevcu, Rumi, po Banatu i drugim mestima Vojvodine.

U Mitrovici kolona od više stotina traktora iz Laćarka je krenula da se spoji sa kolonom koja se već nalazila u gradu kada ih je presrela policija i pokušala da ih zaustavi.

Međutim, posle kraće rasprave, policija je odlučila da propusti traktore – koji su otišli do opštine gde su već čekali okupljeni radnici “Mitros Srema”.

Posle pokušaja radnika da prodru u opštinu jake policijske snage su obezbeđivale zgradu.

Poljoprivrednici tvrde da ih posle mirnih protesta prošle nedelje niko nije primio.

“Mi došli da pitamo za cenu žita, a oni metnuli miliciju na vrata. Pa i oni jedu hleb od našeg žita, a sada treba da nas tuku”, kaže jedan od nezadovoljnih poljoprivrednika.

“Upravo je ovo rezultat toga što niko nije hteo da razgovara, samo su pričali sa sekretaricom Dragina koja je rekla da je ministar zauzet. Ovi ljudi su se okupili zbog toga”, naveo je advokat Asocijacije poljoprivrednika Zoran Bogićević.

“U jeku žetve smo izašli na ulice, ne znamo ko će otkupljivati pšenicu, obračunavaju nam nečistoće, vlage, kad preuzmu - ne plaćaju. Ne može više ovako”, kaže predsednik Asocijacije poljoprivrednika Bogdan Šuljmanac.

Poljoprivrednici su najavili da će zatražiti prijem kod predsednika i premijera Srbije kako bi razgovarali o problemima ovogodišnje žetve.

“Tražimo da nas prime premijer i predsednik Vlade, oni ni ne znaju šta se dešava, ali mi ćemo im reći, dogorelo je. Neki koji su hteli da dođu da protestuju nemaju naftu, razgovaraće i sa njima i onda će videti koja je prava i poštena strana”, naveo je Šuljmanac.

Ukoliko se i dalje ignorišu zahtevi seljaka Asocijacija poljoprivrednika Srbije najavila je da će sledeća mesto protesta biti Beograd.

Šuljmanac je rekao da trenutne “uslove u domaćoj poljoprivredi ne može da izdrži ni evropski farmer, a kamoli srpski seljak”.

On je rekao i da su poljoprivrednici protestovali u Šidu, Sremskoj Mitrovici, Pančevu, Vršcu, Požarevcu, Beškoj, Šapcu, Bogatiću, Župi i Arilju, ali je i ranije najavio da neće blokirati saobraćaj, već da će vozila poljoprivredne mehanizacije zadržati u jednoj kolovoznoj traci.

Predstavnici Asocijacije zahtevaju i da im se omogući uvid u dugoročni plan i strategiju razvoja poljoprivrede, kako bi mogli da planiraju proizvodnju, ali i da se isplate neisplaćena podsticajna sredstva svima onima koji su podigli zasade, a nisu dobili novac.

O ovoj temi možete čitati i u našoj rubrici Biz.

Zahtevi poljoprivrednika

Bogdan Šuljanac, predsednik Asocijacije koja okuplja oko 50.000 članova, juče je na konferenciji za novinare precizirao da poljoprivrednici zahtevaju otkupnu cenu žita od 15 dinara po kilogramu, svinja od 140 dinara po kilogramu, mleka od 32 dinara po litru i junadi od 1,7 evra po kilogramu.

Zahtev je i da se za 100 kilograma sojinog zrna dobije 100 kilograma sojine sačme i da nafta (plavi dizel) na benzinskim pumpama bude regresirana. Poljoprivrednici traže i donošenje novih uredbi o podsticajnim sredstvima i smanjenje papirologije vezane za subvencije, rekao je Šuljanac. Član Asocijacije poljoprivrednika Srbije Miroslav Jovanović je istakao da je neophodno zaštiti domaću proizvodnju, jer se, kako je rekao, uvoz poljoprivrednih proizvoda ne kontroliše, pa se uvozi nekvalitetna roba koja je nelojalna konkurencija mnogo kvalitetnijim proizvodima iz Srbije.
Predstavnici Asocijacije naveli su da višemesečni sastanci sa predstavnicima Ministarstva poljoprivrede nisu doveli ni do kakvih pomaka u rešavanju postojećih problema, te su primorani da protestima skrenu pažnju javnosti na težak položaj poljoprivrednika u Srbiji.

Oni su ocenili da je za rešavanje problema neophodna bolja komunikacija i koordinacija resornog ministarstva i Ministarstva trgovine i usluga, ali i uključivanje i države i Vlade Srbije.

U Asocijaciji koja ima oko 50.000 članova smatraju da ne postoje sistemska rešenja za mnoge oblasti poljoprivrede, da se toleriše monopol, bez selekcije uvoze velike količine hrane koja nije kvalitetna kao domaća, dok se istovremeno ne štiti domaća proizvodnja.

Pošto je obišao poplavljene oranica u blizini Kikinde, ministar poljoprivrede Saša Dragin je govorio i o aktuelnom formiranju otkupne cene pšenice. Sudeći po njegovim rečima, Ministarstvo se neće mešati u formiranje cene već samo apeluje na otkupljivače da budu pravedni.

"Prema uzorku od nekih 50.000 tona, imamo kvalitet hektolitarski negde oko 76,5 što je dobar kvalitet. To je hlebno zrno, to nije stočna pšenica i očekujemo da će otkupljivači formirati cenu na osnovu toga i tražim od svih otkupljivača da uzmu u obzir da će im poljoprivrednici biti potrebni i sledeće godine i da je ova godina bila izuzetno teška, kao i da plate onako kako oni to zaslužuju“, rekao je Dragin.

Predstavnici Asocijacije su istakli da višemesečni sastanci sa predstavnicima Ministarstva poljoprivrede nisu doveli ni do kakvih pomaka u rešavanju postojećih problema.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: